5ετες πρόγραμμα περίθαλψης

Μικρά κινητά νοσοκομεία, τα οποία θα επισκέπτονται τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, παρέλαβε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης.

Οι κινητές αυτές ιατρικές μονάδες είναι εξοπλισμένες με τον απαραίτητο ιατρικό και τεχνολογικό εξοπλισμό και θα εγκαθίστανται επί μακρόν χρονικό διάστημα στο κάθε νησί, με σκοπό την πλήρη ιατρική κάλυψη του πληθυσμού.

Το 5ετές αυτό πρόγραμμα, το οποίο είναι μία προσφορά του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”, ξεκινά από το Καστελόριζο με επόμενο σταθμό την Αμοργό.

Ο κ. Μαχαιρίδης μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη” και αναφερόμενος στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, επισήμανε ότι οι κινητές μονάδες είναι εξοπλισμένες για να μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα περιστατικά, ενώ εκείνο που είναι σημαντικό είναι ότι οι κάτοικοι των νησιών θα μπορούν να κάνουν ολοκληρωμένο ιατρικό έλεγχο, “από οδοντιατρικό έως και μέτρηση αστικής μάζας. Οι κάτοικοι θα υποβάλλονται σε ιατρικές και διαγνωστικές εξετάσεις και θα παραπέμπονται σε νοσοκομεία στην Αθήνα, εάν είναι απαραίτητο. Το ιατρικό προσωπικό οικονομικά θα καλύπτεται από το ίδρυμα “Σταύρου Νιάρχου” και αυτό είναι άκρως σημαντικό, διότι θα είναι μόνιμο προσωπικό, εξασφαλισμένο και μακριά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι γιατροί, λόγω των περιστολών του υπουργείου”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο Περιφερειάρχης στάθηκε στην αναγκαιότητα συντονισμού όλων των φορέων του δημοσίου, καθώς και των εθελοντικών ομάδων, αλλά κυρίως να υπάρξει μια βάση δεδομένων η οποία θα οδηγήσει στην κάρτα υγείας για τον κάθε νησιώτη.

Όπου δε φθάνει το κράτος

Η απουσία του κράτους-πρόνοιας, αλλά και η ισοπέδωση της δημόσιας υγείας, οδηγεί σε άλλα “μονοπάτια” αντιμετώπισης των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στο νησιωτικό χώρο.

Η ενδυνάμωση των εθελοντικών δράσεων, αλλά και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ναι μεν λύνει κάποια ζητήματα, αλλά και από την άλλη “βολεύει” καταστάσεις και επαναπαύει το ανύπαρκτο υπουργείο Υγείας.

Μία τέτοια πρωτοβουλία, η οποία σημειωτέων είναι άκρως σημαντική, είναι και η παραλαβή των κινητών ιατρικών μονάδων που αφορούν στο πρόγραμμα υγειονομικής κάλυψης των νησιών με ιατρικές αποστολές.

Στην τελετή παρέστη ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης, ενώ τα εγκαίνια των μονάδων έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, παρουσία του υπουργού Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη και του Αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα. Στα εγκαίνια παρέστη επίσης η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου.

Το πρόγραμμα θα υλοποιήσει η πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού και αφορά την προαγωγή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο νησιώτικο χώρο και στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Η έναρξη του προγράμματος θα γίνει από το Καστελόριζο την επόμενη Παρασκευή, με επόμενο σταθμό την Αμοργό. Να σημειωθεί ότι καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου θα πραγματοποιούνται επισκέψεις στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Το Πρόγραμμα θα διαρκέσει 5 χρόνια. Την προμήθεια των μονάδων καθώς και την στελέχωσή τους ανέλαβε το Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”.

Οι κινητές ιατρικές μονάδες είναι πλήρως εξοπλισμένες με τα πλέον σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα και καλύπτουν το σύνολο των βασικών ιατρικών ειδικοτήτων. Θα είναι επίσης στελεχωμένες με όλο το απαραίτητο ιατρικό, νοσηλευτικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό.

Στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Α.Ε.Μ.Υ. κ. Φώτη Σερέτη καθώς και τον συντονιστή του προγράμματος, Κουλουβάρη Παναγιώτη, ο Περιφερειάρχης δήλωσε τη διαθεσιμότητα της Περιφέρειας στο συντονισμό του Προγράμματος και σε οτιδήποτε άλλο χρειαστεί. Ζήτησε δε να υπάρξει συντονισμός όλων των φορέων του δημοσίου καθώς και των εθελοντικών ομάδων και κυρίως να υπάρξει μια βάση δεδομένων η οποία θα οδηγήσει στην κάρτα υγείας για τον κάθε νησιώτη.

Ο κ. Μαχαιρίδης συναντήθηκε επίσης με τον εκπρόσωπο του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”, Γιώργο Αγουρίδη στον οποίο εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την προσφορά των κινητών μονάδων για τον νησιώτικο χώρο όσο και για τη γενικότερη στήριξη του Ιδρύματος σε φορείς της αυτοδιοίκησης, καθώς και σε κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς του Νοτίου Αιγαίου.

Τα εγκαίνια τελέστηκαν στην Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια. Στην εκδήλωση παρέστη και ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Δύο υπερσύγχρονες μονάδες

Η πρωτοβουλία και δωρεά του Ιδρύματος αφορά την αγορά δύο ευέλικτων κινητών ιατρικών μονάδων και ενός σύγχρονου Μαγνητικού Τομογράφου, καθώς και του απαραίτητου ιατρικού εξοπλισμού που θα καταστήσει τις ιατρικές μονάδες ικανές να ανταποκριθούν στη βασική ανάγκη για ανοιχτή πρόσβαση όλων των κατοίκων της χώρας σε αξιόπιστες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας. Επιπλέον, η δωρεά του Ιδρύματος σηματοδοτεί την έναρξη του Εθνικού Προγράμματος Αγωγής-Προαγωγής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας σε νησιωτικές, ακριτικές και παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι πενταετούς διάρκειας και έχει ως στόχο να προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες ιατρικής μέριμνας και υποστήριξης σε κατοίκους παραμεθόριων νησιών και απομακρυσμένων περιοχών σε όλη την Ελλάδα, συμβάλλοντας στην πρόληψη και την προαγωγή της υγείας σε εθνικό επίπεδο.

Οι δύο άρτια εξοπλισμένες κινητές ιατρικές μονάδες συνθέτουν ένα καινοτόμο πρόγραμμα προαγωγής της υγείας που υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μέσω του οποίου οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών της χώρας θα λαμβάνουν εντελώς δωρεάν υψηλής ποιότητας ιατρική φροντίδα από επιστημονικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Συγκεκριμένα, οι κινητές μονάδες προσφέρουν πρόσβαση στις παρακάτω ειδικότητες: γυναικολόγο, διαιτολόγο, καρδιολόγο, οδοντίατρο, ορθοπεδικό, οφθαλμίατρο, πνευμονολόγο και ωτορινολαρυγγολόγο. Επιπλέον, οι κινητές ιατρικές μονάδες περιλαμβάνουν και εξειδικευμένες υπηρεσίες, καθώς περιέχουν συγκρότημα ψηφιακού μαστογράφου, φορητό μηχάνημα ακτινογραφίας και συγκρότημα οστικής πυκνότητας.

Οι δύο μονάδες θα ξεκινήσουν το ταξίδι τους στις 17 Ιανουαρίου, από το Καστελόριζο, δίνοντας τη δυνατότητα στους κατοίκους του ακριτικού νησιού να λάβουν πληθώρα ιατρικών και διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ θα ακολουθήσουν ανάλογες επισκέψεις σε ακολουθήσουν ανάλογες επισκέψεις σε Αμοργό, Κάσο, Αστυπάλαια, Πάτμο, Φολέγανδρο και Σίκινο κατά τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας του προγράμματος. Βασικός στόχος του προγράμματος είναι να καλύψει σε πέντε χρόνια τις ιατροδιαγνωστικές ανάγκες 55.000περίπου πολιτών όλων των ηλικιών, σε 35 νησιά και παραμεθόριες περιοχές, σε όλη την επικράτεια.

Την επιστημονική ευθύνη σχεδιασμού και υλοποίησης όλου του Προγράμματος έχει ο Δρ. Παναγιώτης Κουλουβάρης, Λέκτορας Α΄ της Πανεπιστημιακής Ορθοπεδικής Κλινικής και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Ορθοπεδικού Ιατρείου της Πολυκλινικής Ολυμπιακού Χωριού.

Ετικέτες: