Σε ιδιώτη περνά το υπουργείο Υγείας το νοσοκομείο της Σαντορίνης

Ιδιωτική εκμετάλλευση

Το τελματωμένο θέμα της λειτουργίας του νέου νοσοκομείου της Σαντορίνης φαίνεται ότι ανακινήθηκε αιφνιδίως, κατόπιν της απρόσμενης ανακοίνωσης του Δημάρχου ότι ο υπουργός Υγείας στοχεύει στη άμεση προώθηση της παραχώρησης του σε ιδιώτη.

Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου, ο Δήμαρχος Θήρας, Αναστάσιος Ζώρζος, ανακοίνωσε στο Σώμα ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση του με τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη, για το θέμα του νοσοκομείου που, παρά την ολοκλήρωση του, επί μία τριετία παραμένει ανενεργό.

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας στις 2 Οκτωβρίου, παρόντες πλην του υπουργού και του Δημάρχου ήταν εκ μέρους του Δήμου και η Αντιδήμαρχος Θήρας, Ρούλα Μπελλώνια και ο Θηραίος ιατρός και Ακαδημαϊκός, Χαράλαμπος Ρούσσος.

Πέραν της έκπληξης που προκάλεσε η ανακοίνωση αυτής της συνάντησης, καθώς ουδείς από το Δημοτικό Συμβούλιο γνώριζε και της σχετικής αναστάτωσης που ακολούθησε, η ανακοίνωση των υπουργικών προθέσεων για ιδιωτικοποίηση της υγειονομικής μονάδας, θα έπρεπε να ήταν αναμενόμενη.

Ο κ. Βορίδης, χωρίς να πει κάτι νεότερο, δήλωσε στον Δήμαρχο και τους συνεργάτες του που τον συνόδευαν, τον σχεδιασμό του υπουργείου για προκήρυξη διεθνούς πρόσκλησης ενδιαφέροντος προκειμένου να περάσει η νέα υγειονομική μονάδα του νησιού υπό ιδιωτική εκμετάλλευση.

Κατόπιν της τεταμένης συζήτησης του θέματος που ακολούθησε την ανακοίνωση του Δημάρχου, εκ μέρους όλων των αντιπολιτευόμενων δημοτικών συνδυασμών εκφράστηκε η απαίτηση για εκ νέου συζήτηση, σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, παρόντων και των αρμόδιων φορέων.

Πρόταση που έγινε δεκτή εκ μέρους του Δημάρχου, με οριζόμενη ημερομηνία συζήτησης το Σάββατο 11 Νοεμβρίου, αναμένοντας έως τότε και την αποστολή εγγράφως του σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας.

Πρόταση χωρίς αντίκρισμα

Η παραχώρηση σε ιδιώτη της λειτουργίας και της εκμετάλλευσης του νοσοκομείου της Σαντορίνης, έρχεται σε αντιδιαστολή με την πρόταση που είχε κατατεθεί προς το υπουργείο Υγείας, μέσω της οποία η Θήρα διεκδικούσε την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του νοσοκομείου.

Η πρόταση, την οποία και αποδέχτηκε τότε ο υπουργός, αφορούσε στη δημιουργία μιας ανώνυμης εταιρείας, η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση του νοσοκομείου, λαμβάνοντας κρατικές παροχές αντίστοιχες των παροχών που αποδίδονται για τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας, με τα έσοδα του νοσοκομείου να συμπληρώνονται από ιδιωτικές ασφάλειες, τις μεταφορές ασθενών και τον ιατρικό τουρισμό, ενώ τα διατιθέμενα από το νησί ποσά να απορροφώνται αποκλειστικά από νοσοκομείο.

Να υπάρξει απόσχιση κλάδου της ΑΕΜΥ και η δημιουργία μιας ανώνυμης εταιρείας που θα έχει την ευθύνη διαχείρισης μόνο του νοσοκομείου της Σαντορίνης.

Στις τότε επαφές του υπουργού Υγείας με εκπροσώπους φορέων του νησιού, τους είχε δηλώσει ότι αποδέχεται την συγκεκριμένη πρόταση, δεσμευόμενος να την αποστείλει για τελική έγκριση στον υπουργό Οικονομικών.

Σε δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη» ο Δήμαρχος, ερωτώμενος σχετικά με το πώς αναμένει την εξέλιξη του θέματος, είχε αναφέρει «Θα ήθελα να έχω αξιόπιστους συνομιλητές. Άλλωστε οι σύμβουλοι κάνουν εισηγήσεις και οι υπουργοί αποφασίζουν. Θέλω να πιστεύω ότι, όπως μας είπε ο υπουργός ότι αποδέχεται την πρόταση μας, δεν επρόκειτο για ελιγμό αλλά για πραγματική αποδοχή και δέσμευση».

Προαποφασισμένη ενέργεια

Επανειλημμένως είχαν γνωστοποιηθεί οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για το μέλλον του νέου νοσοκομείου, ασχέτως των ενστάσεων και των αντιπροτάσεων που είχαν κατατεθεί από πλευράς Δήμου και της συντονιστικής επιτροπής διαχείρισης του θέματος.

Γνωστή η εκβιαστική επιστολή του πρώην υπουργού Υγείας, Α. Γεωργιάδη, προς τον Δήμο Θήρας, ότι το νοσοκομείο θα λειτουργήσει βάσει συγκεκριμένου σχεδιασμού με ιδιωτική μορφή, όπως επίσης και οι εισηγήσεις του στενού του συνεργάτη Θ. Πλέυρη σε πανελλήνιο συνέδριο, όπου αναφερόμενος στην ιδιωτικοποίηση της υγείας, έφερε ως παράδειγμα το νοσοκομείο της Σαντορίνης.

Προς αυτή την λογική άλλωστε κινήθηκε και η δημιουργία της ΑΕΜΥ, της ανωνύμου εταιρείας ιδιωτικού δικαίου στην οποία θα περνούσε η διαχείριση του νοσοκομείου.

Μένει πλέον να αποδειχθεί κατά πόσον ο κυβερνητικός σχεδιασμός για το θέμα θα είναι μονόδρομος, ενώ από πλευράς του υπουργείου αναμένονται σαφείς απαντήσεις στο κατά πόσον και με ποιες διαδικασίες, θα παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες υγείας βάσει της ασφαλιστικής τους κάλυψης, ενώ μένει να αποσαφηνιστεί και η χρήση του υγειονομικού αεροσκάφους διακομιδών που διαθέτει το νησί.

Όσον αφορά στην πρόσκληση ενδιαφέροντος που θα προκηρύξει το υπουργείο, ίσως τα αρμόδια δικαστήρια να είναι αυτά που πρέπει να κρίνουν εάν νομιμοποιείται να παραχωρεί σε ιδιώτη την εκκλησιαστική δωρεά του οικοπέδου, που έγινε για τον συγκεκριμένο σκοπό, όσο και το τελικό ποσό ωφελείας του ελληνικού δημοσίου από αυτή την ενέργεια, εάν θα ανταποκρίνεται στο ποσό των 14 εκ. ευρώ που κόστισε η κατασκευή της μονάδας.

Σίγουρη πάντως θεωρείται η αντίδραση που πρόκειται να εκδηλωθεί εκ μέρους των πολιτών του νησιού, η οποία αναμένεται έντονη και αποφασιστική.