Αναμνηστικό Ημερολόγιο του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου για το 2015

Η ιστορία μέσα από φωτογραφίες

Η πολύτιμη ιστορία του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, του πρώτου Νοσοκομείου της επαναστατημένης και ελεύθερης Ελλάδας με έτος ιδρύσεως το 1826 αναδεικνύεται μέσα από τις σελίδες του καλαίσθητου ημερολογίου του ιδρύματος για το 2015, το οποίο παρουσιάστηκε στο πλαίσιο των εργασιών του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας.

Σύμφωνα με τον Διοικητή του Νοσοκομείου Σύρου, Γιάννη Πετράκη, η υποστήριξη της προσπάθειας θα συνδεθεί με μικρά αλλά σημαντικά βήματα ανάπτυξης, αλλά και τη σύσταση του Συλλόγου Φίλων Νοσοκομείου Σύρου. Το φωτογραφικό υλικό χρονικά εντοπίζεται στην περίοδο μετεγκατάστασης του Νοσοκομείου στο τωρινό κτήριο το 1959.

Το πρώτο Νοσοκομείο της επαναστατημένης Ελλάδας

Από την πλευρά του, ο κ. Πετράκης δεν παρέλειψε να απευθύνει ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τον ιατρό Νίκο Λειβαδάρα, Διευθυντή Αναισθησιολογίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, ο οποίος συνέλεξε το πολύτιμο φωτογραφικό υλικό, μελετώντας παράλληλα την ιστορία του Νοσοκομείου. Η συγκεκριμένη μελέτη αποτελεί αντικείμενο της διδακτορικής διατριβής του, η οποία πρόκειται να εκδοθεί και να κυκλοφορήσει προς πώληση. Τα έσοδα των πωλήσεων θα διατεθούν για τις ανάγκες του Νοσοκομείου.

Το φωτογραφικό υλικό του ημερολογίου αντλήθηκε από το αρχείο του Νοσοκομείου Σύρου και από τα αρχεία των Δ. Χάλαρη και Θ. Θραψιάδη, ενώ την έκδοση επιμελήθηκαν επαγγελματίες υγείας του Νοσοκομείου.

Σημειώνεται, ότι το Νοσοκομείο Σύρου κτίστηκε στη θέση που βρίσκεται σήμερα με κεφάλαια των κληροδοτημάτων των αείμνηστων Ιωάννη Κυριαζή Βαρδάκα και Σταμάτη Κωνσταντίνου Πρώιου και άρχισε τη λειτουργία του, την 16η Οκτωβρίου 1958. Τα επίσημα εγκαίνια του νοσοκομείου έγιναν την 14η Ιουλίου 1959.Αποτελεί συνέχεια άλλου, του πρώτου στην Ελλάδα οργανωμένου νοσοκομείου το οποίο κτίστηκε στη Σύρο το 1825-1826 από τον αείμνηστο Ρόδιο αρχιτέκτονα Γεώργιο Μηλιώνη ο οποίος έθεσε το θεμέλιο λίθο και διέθεσε την περιουσία του για το σκοπό αυτό αλλά και με συνεισφορές των κατοίκων του νησιού με πρωτοβουλία των εμπόρων.

Από το “ΕΛΠΙΣ” στο “Βαρδάκειο & Πρώιο”

Το νοσοκομείο με την επωνυμία “Η ΕΛΠΙΣ” λειτούργησε στη θέση του σημερινού Καζίνου με πρόεδρο τον εκάστοτε Δήμαρχο της Ερμούπολης και αδελφάτο το οποίο διόριζε το Δημοτικό Συμβούλιο. Σταμάτησε τη λειτουργία του το 1958, ενώ ένα χρόνο αργότερα άνοιξε τις πύλες του το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου “Βαρδάκειο & Πρώιο”, το οποίο σήμερα καλύπτει σχεδόν το σύνολο των παθολογικών και χειρουργικών ειδικοτήτων.
Οι χειρουργικές αίθουσες είναι πλήρως οργανωμένες, εξοπλισμένες με τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό, και ανταποκρίνονται σε μεγάλη ποικιλία χειρουργικών επεμβάσεων της γενικής χειρουργικής, ενδοσκοπικές - λαπαροσκοπικές, της ορθοπαιδικής, της οφθαλμολογίας, της ωτορινολαρυγγολογίας, της ουρολογίας και της γυναικολογίας.
Τα εργαστήρια είναι εξοπλισμένα με σύγχρονα μηχανήματα και επιστημονικό εξοπλισμό που παρέχει υποστήριξη σε όλα τα τμήματα. Ειδικότερα είναι εξοπλισμένα με δύο ακτινολογικά μηχανήματα, μαστογράφο, αξονικό τομογράφο, τελευταίας γενιάς υπερηχοτομογράφους, μετρητή οστικής μάζας, αναλυτές βιοχημικούς, αιματολογικούς ανοσολογικούς- ορμονολογικούς και παθολογοανατομικό εργαστήριο.

Σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα

Ανατρέχοντας στις σελίδες του ημερολογίου, μπορεί κανείς να δει μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές της ιστορίας του, αλλά και να ενημερωθεί για την οργάνωση και τον ιατρικό εξοπλισμό.

Ιανουάριος: Τελετή θεμελίωσης του Βαρδάκειου και Πρώιου Νοσοκομείου Σύρου στις 30 Απριλίου 1939.

Φεβρουάριος: Το κτίριον του Νοσοκομείου κατά την ανέγερσή του.

Μάρτιος: Επίσημα εγκαίνια του “Βαρδάκειου & Πρώιου Νοσοκομείου Σύρου” στις 14 Ιουλίου 1959.

Απρίλιος: Η κύρια είσοδος του Νοσοκομείου. Διακρίνεται η επιγραφή αυτού και η προτομή του αειμνήστου Ιωάννη Κυριακή Βαρδάκα. Το ασθενοφόρο αυτοκίνητο του Ιδρύματος αναμένει τους τραυματιοφορείς για την παραλαβή βαρέως πασχόντος, διακομισθέντος από τα γύρω νησιά.

Μάιος: Χειρουργείον. Δεξιά μηχάνημα ναρκώσεως, Ελβετικό. Αριστερά μηχάνημα διαθερμίας (ηλεκτρικό μαχαίρι) Αμερικάνικο, τα πλέον σύγχρονα της επιστήμης όργανα και εργαλεία, ηλεκτρικοί αναρροφητήρες και ό,τι άλλο χρήσιμο διαθέτει το Χειρουργείο για την πιο ανώδυνη και ταχεία εκτέλεση των επεμβάσεων.

Ιούνιος: 2ο Ειδικό Χειρουργείου για οφθαλμολογικές επεμβάσεις, αμυγδαλεκτομές και λοιπές ωτορινολαρυγγολογικές χειρουργικές παθήσεις.

Ιούλιος: Τράπεζα Γυναικολογικών Επεμβάσεων. Βρεφοκοιτίδες διαφυλάξεως πρόωρων βρεφών και τα άλλα χρήσιμα που διαθέτει η Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική για την προστασία της μητρότητας και των νεογέννητων βρεφών.

Αύγουστος: Τέντα οξυγόνου. Γαλλικής προελεύσεως των Εργοστασίων RAINAL για την προστασία των πασχόντων βρεφών και παίδων. Για την κατάλληλη ανάπτυξη δύναται να προσαρμοσθεί στις κλίνες των βαρέως πασχόντων (θεραπεία δια οξυγόνου ή AEROSOL).

Σεπτέμβριος: Αίθουσα λήψεως ηλεκτροκαρδιογραφημάτων και προσδιορισμού βασικού Μεταβολισμύ από μηχανήματα Αμερικανικής προελεύσεως Εργοστασίων SAMBORN.

Οκτώβριος: Ακτινολογικό Μηχάνημα SIEMENS Διβαλβιδικού PLEOSKOP βαρέως τύπου. Διευθυντής ιατρός Δημήτρης Τσουρός.

Νοέμβριος: Μικροβιολογικό Εργαστήρι με Διευθυντή τον ιατρό Αντώνιο Σιδερή, Μικροβιολόγο Υγειονολόγο. Ηλεκτρικοί αποστειρωτήρες VESTA Δανίας. Κλίβανοι επωάσεως και τα πλέον σύγχρονα όργανα και εργαλεία καθιστούν δυνατή την έρευνα για εργαστηριακές εξετάσεις.

Δεκέμβριος: Κέντρο Αιμοδοσίας Αιμοληπτικού Κέντρου Σύρου. Ειδικά εκπαιδευμένες αδερφές νοσοκόμες είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμες να μεταγγίσουν νωπό αίμα προσφερόμενο αυθορμήτως από τους άνδρες του ενταύθα Κέντρου εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων.