Προειδοποιητική στάση εργασίας των εργαζομένων του νοσοκομείου της Σύρου

«Οι Συριανοί δεν δείχνουν να νοιάζονται για το νοσοκομείο τους»

Με αφορμή την τρίωρη στάση εργασίας των εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, η Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Βαρδάκειο και Πρώιο Νοσοκομείο Σύρου και στις Κεντρκές και Αποκεντρωμένες Μονάδες Α’ Π.Ε.Σ.Υ.Π. Νοτίου Αιγαίου, κ. Κατερίνα Καλογεράκη, μιλά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η βασικότερη υγειονομική μονάδα των Κυκλάδων.

Με κύρια αιτήματα το δικαίωμα των πολιτών στη σύγχρονη, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους, αλλά και την επαρκή στελέχωση του νοσοκομείου, σε ιατρικό, νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό, πραγματοποιήθηκε χτες, Τρίτη 17 Μαρτίου, τρίωρη στάση εργασίας των εργαζομένων, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης στον προαύλιο χώρο.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν εκπρόσωποι των συνταξιούχων του ΙΚΑ, του ΣΥΡΙΖΑ Σύρου, του ΠΑΜΕ Σύρου, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και ο δημοτικός σύμβουλος, Νίκος Καΐλης. Τη στήριξή του στον αγώνα των εργαζομένων δήλωσε και ο Διοικητής του Νοσοκομείου, κ. Γ. Πετράκης, ο οποίος κατά την είσοδό του στο χώρο συνομίλησε για λίγο μαζί τους.

Απόντες Δήμος, Περιφέρεια και Φορείς

Στην έλλειψη στήριξης από τους τοπικούς φορείς εστίασε η κ. Καλογεράκη, υποστηρίζοντας, πως θεωρείται αυτονόητη η συμμετοχή ακόμη και των εμπορικών και τουριστικών φορέων στις διεκδικήσεις των εργαζομένων του νοσοκομείου.

«Ας μην ξεχνάμε, ότι ακριβώς επειδή υπάρχει αυτό το νοσοκομείο στο νησί, έρχεται πολύς κόσμος εδώ. Νεφροπαθείς επιλέγουν τη Σύρο, επειδή έχει Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Τουρίστες που επισκέπτονται το νησί, το επιλέγουν, γιατί παρέχει και κάλυψη στον τομέα της υγείας. Δεν θα έπρεπε να τους αφήνει έτσι αδιάφορους», τόνισε.

Όσον αφορά στην πρόσκληση του δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης, κ. Γ. Μαραγκού προς τους βουλευτές των Κυκλάδων, προκειμένου να πραγματοποιηθεί συνάντηση και ανταλλαγή απόψεων, με σκοπό να αντιμετωπιστούν τα διαπιστωμένα και σημαντικά προβλήματα του νοσοκομείου, η κ. Καλογεράκη εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρωτοβουλία αυτή, ωστόσο, εξέφρασε το «παράπονο», όπως το αποκάλεσε η ίδια, όσον αφορά στην πλήρη και ηχηρή απουσία εκπροσώπων τόσο της δημοτικής αρχής, όσο και της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, καθώς πρόκειται για ένα θέμα που αφορά έντονα και άμεσα, αμφότερους τους δύο βαθμούς της Αυτοδιοίκησης.

Πιέσεις με όλα τα δυνατά μέσα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου, σχετικά με τη στάση εργασίας, η τρίωρη στάση εργασίας των εργαζομένων ήταν μια «προειδοποιητική κινητοποίηση». Αν διαπιστωθεί αναλγησία από πλευράς των υπευθύνων, η κ. Καλογεράκη δήλωσε πως θα υπάρξει νέα Γενική Συνέλευση, όπου θα αποφασιστούν εντονότερες κινητοποιήσεις.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου αναφέρθηκε στην πρόθεση από πλευρά της Διοίκησης, προκειμένου να πραγματοποιηθεί συνάντηση με στελέχη του Υπουργείου Υγείας, παρουσία εκπροσώπων από τα συλλογικά όργανα των ιατρών, αλλά και των εργαζομένων του νοσοκομείου. Επιπλέον, προγραμματίζεται η μετάβαση εκπροσώπων των εργαζομένων στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), ώστε να εξασφαλιστεί η απαραίτητη στήριξη, για την άσκηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερων πιέσεων, με σκοπό την επίλυση, έστω των βασικότερων ζητημάτων, όπως η υποστελέχωση.

Όπως εξήγησε, τις υπεράριθμες επιπλέον βάρδιες, καλείται να καλύψει μεγάλο μέρος των εργαζομένων, οι οποίοι βρίσκονται, ηλικιακά, στα όρια της συνταξιοδότησης.

«Για πόσο ακόμη μπορείς να λες σε αυτούς τους ανθρώπους “κάνε υπομονή” ή “βάλε πλάτη”; Στους τεχνικούς, έχουν κόψει τελείως τις υπερωρίες τους. Αυτοί οι άνθρωποι, που χειρίζονται μηχανήματα ζωτικής σημασίας για το νοσοκομείο, μετά τις 15:00 δεν θα σηκώνουν πλέον το τηλέφωνο. Αν χαλάσουν τα μηχανήματα στον Τεχνητό Νεφρό ή στο χειρουργείο, ποιος θα τα επισκευάσει;»

Ως ακόμη ένα παράδειγμα σοβαρής υποστελέχωσης αναφέρεται και η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, καθώς, σύμφωνα με την κ. Καλογεράκη, οι ελάχιστοι εργαζόμενοι, εκτός από τις κανονικές πενθήμερες βάρδιές τους, αναγκάζονται να εφημερεύουν ακόμη 10 ώρες το μήνα, έναντι πενιχρής αμοιβής, η οποία, μάλιστα, αναμένεται να περικοπεί εκ νέου.

Έλλειψη στήριξης από την τοπική κοινωνία

«Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου λειτουργούν με φιλότιμο. Από την άλλη, όμως, πώς μπορείς να μην αμείβεσαι και να συνεχίζεις να λειτουργείς με φιλότιμο; Ο κόσμος πια είναι εξουθενωμένος στο νοσοκομείο. Δεν αντέχει άλλο. Αυτή η κινητοποίηση είναι μια κραυγή αγωνίας. Αυτό το λέω, χωρίς να θέλω να δώσω δραματικό τόνο», εξήγησε η πρόεδρος.

«Το νοσοκομείο αυτό έχει και ιστορική σημασία. Φτιάχτηκε από ανθρώπους που έδωσαν την περιουσία τους για να γίνει το πρώτο νοσοκομείο της Ελλάδας και εγώ, ως Συριανή, αρνούμαι να δω αυτό το νοσοκομείο θα υποβαθμιστεί. Διότι για εκεί πάει και αν δεν το έχουν καταλάβει ακόμη οι πολίτες θα πρέπει επιτέλους να το καταλάβουν και να αφυπνιστούν», τόνισε η κ. Καλογεράκη, υπογραμμίζοντας, πως αν και η κινητοποίηση των εργαζομένων είχε ανακοινωθεί αρκετές ημέρες πριν, κανένας πολίτης δεν προσήλθε στη συγκέντρωση, ενώ παρά το γεγονός ότι μοιράζονταν φυλλάδια με τα αιτήματα των εργαζομένων, σε όσους κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, εισέρχονταν στον χώρο του νοσοκομείου, κανείς δεν ευαισθητοποιήθηκε.

Ως αντίστοιχο παράδειγμα, η Πρόεδρος έφερε τις κινητοποιήσεις των πολιτών της Πάρου, οι οποίοι έφτασαν μέχρι την πρωτεύουσα, προκειμένου να διαδηλώσουν για τις ανάγκες του Κέντρου Υγείας.

«Εδώ στη Σύρο, όσες φορές έχουν γίνει κινητοποιήσεις δεν είδαμε κανένα Συριανό απλό πολίτη, πέραν των φορέων που ήταν πάντα στο πλευρό μας, να κινητοποιείται μαζί μας», ανέφερε, τονίζοντας, πως στη συγκέντρωση των εργαζομένων «έπρεπε όλη η τοπική κοινωνία να είναι στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου. Αν αυτή η μονάδα υποβαθμιστεί, έχουν σκεφτεί οι κάτοικοι της Σύρου, ότι ακόμη και για τις απλούστερες υπηρεσίες, θα πρέπει να μεταβαίνουν στην Αθήνα; Τότε θα ξεσηκωθούν; Τότε θα είναι πολύ αργά. Δεν κινδυνολογώ, αλλά τα πράγματα οδεύουν προς αυτή την κατεύθυνση. Πρόκειται για την σημαντικότερη μονάδα των Κυκλάδων, που από τον Απρίλιο και μετά δέχεται και ασθενείς τουρίστες από άλλα νησιά, από Μύκονο, από Τήνο, από Πάρο, τριπλασιάζοντας τον όγκο των νοσηλευομένων. Έχουμε υψηλού επιπέδου παροχές υγείας, από πολύ αξιόλογους επιστήμονες και πολύ καλό προσωπικό – νοσηλευτικό, παραϊατρικό και τεχνικό, που δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Αυτό είναι το παράπονο των εργαζομένων του νοσοκομείου, ότι οι Συριανοί δεν δείχνουν να νοιάζονται για το νοσοκομείο τους», υποστήριξε η κ. Καλογεράκη.

Κλείνοντας, η Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο της Σύρου, δήλωσε:

«Δεν θα μείνουμε εδώ. Σαφέστατα, δεν περιμένουμε τα χρόνια προβλήματα να λυθούν με “μαγικό ραβδάκι”. Δεν ζητάμε από τη νέα κυβέρνηση να λύσει με μιας όλα τα προβλήματα που έχουν συσσωρευθεί με την πάροδο των χρόνων. Οι βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δηλώσει την συμπαράστασή τους στον αγώνα μας και το χαιρετίζουμε αυτό. Ναι μεν έγιναν περικοπές από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όμως η υποχρηματοδότηση, που οδηγεί στην υποστελέχωση, συνεχίζεται και φέτος και αυτό θα πρέπει να το λύσει η υφιστάμενη ηγεσία, όπως επίσης και το θέμα της ανισομερούς και άδικης κατανομής των ποσών που χορηγούνται στις ΔΥΠΕ»