Πρόγραμμα δωρεάν διάγνωσης της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας

  • Τετάρτη, 13 Μαΐου, 2015 - 12:50

Πρόγραμμα πρώιμης διάγνωσης της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) σε κατοίκους της Σύρου προσφέρει δωρεάν ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης, σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων - Προαγωγής Υγείας, το προσεχές τριήμερο 16-18 Μαΐου 2015.

Στόχος του προγράμματος, το οποίο εφαρμόζεται πιλοτικά στον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης και 11 ακόμη Δήμους της χώρας, είναι ο έλεγχος της αναπνευστικής λειτουργίας με σπιρομέτρηση, σε άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών, σε άτομα που είναι καπνιστές, σε άτομα που εκτίθενται σε ρυπογόνους παράγοντες, σε άτομα με δυσκολία στην αναπνοή ή με πρωινό βήχα και γενικώς σε άτομα που ενδιαφέρονται να ελέγξουν τη λειτουργία των πνευμόνων τους.   

Η εξέταση, η οποία είναι απλή, ανώδυνη και διάρκειας 15 λεπτών, θα διενεργηθεί από τους ιδιώτες ιατρούς πνευμονολόγους, κ.κ. Ιωάννη Μαραγκό και Ηλία Μανιαδάκη.

80 κάτοικοι του νησιού θα έχουν την ευκαιρία να ελέγξουν δωρεάν την αναπνευστική τους λειτουργία και να λάβουν την απαραίτητη ιατρική καθοδήγηση, με εξετάσεις οι οποίες θα διενεργηθούν ως εξής:

  • Δημοτική Ενότητα Άνω Σύρου, Σάββατο 16 Μαΐου, 09.00-14.00 το πρωί στο κτήριο του ΚΑΠΗ/Ιατρείου Άνω Σύρου

  • Δημοτική Ενότητα Ποσειδωνίας, Σάββατο 16 Μαΐου, 16.00-21.00 το απόγευμα στο κτήριο του ΚΑΠΗ Φοίνικα

  • Δημοτική Ενότητα Ερμούπολης, Κυριακή 17 Μαΐου, 09.00-14.00 το πρωί και Δευτέρα 18 Μαΐου 15.00-20.00 το απόγευμα, στο κτήριο της Κοινωνικής Υπηρεσίας Δήμου Σύρου-Ερμούπολης [ΚΑΠΗ Ερμούπολης, οδός Κ. Μαρούλη & Μαυρομουστάκη 9]

Οι εξετάσεις θα διενεργηθούν αποκλειστικά με ραντεβού για τα οποία θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Για πληροφορίες και ραντεβού οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να επικοινωνούν με το Γραφείο Προαγωγής Υγείας της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, στο τηλέφωνο 22810 79648, υπεύθυνη η νοσηλεύτρια κ. Βασιλική Αντωνούδη.