Συνάντηση Παριανής αποστολής με τον αναπληρωτή Υπ. Υγείας Ανδρέα Ξανθό για το αεροσκάφος του Βελέντζειου Ιδρύματος

Ενεργοποίηση ζωής...

Στήριξη του δημοτικού συμβουλίου Πάρου

Την ενεργοποίηση και αξιοποίηση του αεροσκάφους του Βελέντζειου Ιδρύματος προς όφελος της τοπικής κοινωνίας της Πάρου και της Αντιπάρου, αλλά και του νησιώτικου συμπλέγματος των Κυκλάδων ει δυνατόν, επιδιώκει η Παριανή αποστολή που μετέβη στην Αθήνα χθες, στο πλαίσιο της προγραμματισμένης συνάντησης με τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό.

Αναφορικά με το σοβαρό θέμα της εξεύρεσης τρόπου χρηματοδότησης των αεροδιακομιδών που μπορεί να πραγματοποιήσει μετά από τις απαραίτητες συντηρήσεις, με φόντο και το πρόσφατο τραγικό γεγονός της απώλειας ενός πολίτη στο νησί της Πάρου, ενημερώθηκε ο κ. Ξανθός, για το ραντεβού με τον οποίο, μίλησε στην εφημερίδα ο γραμματέας του Συντονιστικού για την Υγεία, Ηλίας Γουρδούκης.

Αξίζει να τονισθεί, πως, στη συγκεκριμένη συνάντηση συμμετείχαν πέραν της αντιπροσωπείας του Βελέντζειου Ιδρύματος και του εκπροσώπου του Συντονιστικού, οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές των Κυκλάδων, Νίκος Συρμαλένιος, Αντώνης Συρίγος και Νίκος Μανιός, καθώς επίσης και ο νέος διοικητής της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Νήσων Αιγαίου, Νίκος Καρβούνης.

Θετικό κλίμα στη συνάντηση με τον κ. Ξανθό

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της σχεδόν δίωρης συνάντησης, η Παριανή αποστολή παρουσίασε αναλυτικά το θέμα με το αναξιοποίητο ως τώρα, αεροσκάφος του Βελέντζειου Ιδρύματος προς τον κ. Ξανθό, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ανταπόκρισης του αρμόδιου Υπουργείου. Μεταξύ των στοιχείων που ανέφεραν, ο κ. Γουρδούκης τόνισε ότι υπήρξε ιδιαίτερη μνεία στο κόστος των διακομιδών και μάλιστα υπογραμμίστηκε το γεγονός πως, το κόστος αυτών με πτητικά μέσα κινείται σε μικρότερο επίπεδο συγκριτικά με το αντίστοιχο που απαιτείται για τη χρήση πλωτών μέσων. Χαρακτηριστικά, ειπώθηκε πως, το χρηματικό ποσό της θαλάσσιας διακομιδής από την Πάρο προς τη Σύρο πλησιάζει τα 3.700 ευρώ, ενώ για το αεροσκάφος το κόστος είναι περιορισμένο και ο χρόνος που απαιτείται είναι σαφώς μικρότερος. Συμπληρωματικά δε, οι παρευρισκόμενοι εξήγησαν πως, το αεροσκάφος του Ιδρύματος, στην περίπτωση που δινόταν η δυνατότητα και ρυθμιζόταν το νομικό πλαίσιο για τη χρηματοδότησή του, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της νησιώτικης κοινωνίας των Κυκλάδων, αν μάλιστα προβλεπόταν και ο τρόπος συνδρομής της 2ης ΥΠΕ, την ίδια στιγμή που σύμφωνα με τον κ. Γουρδούκη και ο κ. Καρβούνης, συνηγορεί στην ανάγκη ενεργοποίησής του. “Το αεροσκάφος θα είναι εξοπλισμένο και θα έχει δικούς του ιατρούς με κόστος που επωμίζεται το Βελέντζειο Ίδρυμα καθώς σε διαφορετική περίπτωση στις διακομιδές, ο ιατρός που συνοδεύει τον ασθενή, αφήνει κενό πίσω του στο Κέντρο Υγείας” σημείωσε μεταξύ άλλων ο γραμματέας του Συντονιστικού, εκτιμώντας πως, αν προχωρήσει η κατάλληλη αξιοποίησή του “θα είναι πολλαπλά τα οφέλη”.

Σύμφωνα με τον ίδιο δε, ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, εξέφρασε την πρόθεσή του να εξετάσει το θέμα, αντιλαμβανόμενος την αναγκαιότητα που προκύπτει για τη νησιώτικη κοινωνία.

“Θα κάλυπτε πολλές ανάγκες σε μία χρονική συγκυρία που το Εθνικό Σύστημα Υγείας καταρρέει και το ΕΚΑΒ δεν έχει πτητικά μέσα για να βοηθήσει, παρά μόνο μέσω της Πολεμικής Αεροπορίας που επίσης κι εκεί υπάρχουν προβλήματα και το κόστος είναι πολύ αυξημένο” πρόσθεσε ο κ. Γουρδούκης, λέγοντας παράλληλα πως, “Αν υπάρξει αποτέλεσμα το κέρδος που θα έχει η Πολιτεία θα είναι πάρα πολλές χιλιάδες ευρώ, χρήματα τα οποία θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί για την πρόσληψη ιατρών”.

Ενισχυτικός και ο ρόλος του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Πάρου

Πέραν των ανωτέρω, ο κ. Γουρδούκης τοποθετήθηκε στην εφημερίδα και για την πρόσφατη παρουσία του στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Πάρου, κατά τη διάρκεια της οποίας ενημέρωσε σχετικά το σώμα, μετά από αίτημα του Συντονιστικού, ώστε να συζητηθεί το βασικό ζήτημα της Υγείας - εν γένει - ως θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης.

“Ως Συντονιστικό προσπαθούμε να δουλέψουμε συλλογικά και να υπάρχει μία ομόφωνη απόφαση προς αυτήν την κατεύθυνση της ενεργοποίησης του αεροσκάφους, ώστε να λειτουργήσει ενισχυτικά στη θέση μας” τόνισε ο κ. Γουρδούκης, αναφέροντας πως, υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα, από την πλευρά των αιρετών, “εγκαταλείποντας” τουλάχιστον προς το παρόν το σενάριο των ασφαλιστικών εταιρειών.

Στο πλαίσιο των αιτημάτων του Συντονιστικού, το οποίο και κατέθεσαν προς έγκριση και στο δημοτικό συμβούλιο, ζητούν: α. την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ Δήμου και Βελεντζείου, προκειμένου η Δημοτική Αρχή να κληθεί να καλύψει τα πάγια έξοδα του αεροσκάφους, και το Ίδρυμα να μεριμνά για τα λειτουργικά έξοδά του, ενώ, το δεύτερο αίτημα αφορούσε: β. Στη λήψη απόφασης του ΔΣ, η οποία θα λειτουργούσε ενισχυτικά υπέρ της σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Υγείας – ΕΚΑΒ και του Βελέντζειου Ιδρύματος για τη χρηματοδότηση του, σε επίπεδο αεροδιακομιδών. Σύμφωνα με τον κ. Γουρδούκη, η συζήτηση υπήρξε θετική αναφορικά με τα θέματα που παρουσίασε το Συντονιστικό.

“Δεν έχει νόημα να είναι καθηλωμένο το αεροσκάφος”

Κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα αν είναι εφικτή η άμεση ενεργοποίηση του αεροσκάφους, ο κ. Γουρδούκης υπενθύμισε πως, τον Σεπτέμβριο θα συμπληρωθούν τρία χρόνια από την τελευταία φορά που πραγματοποίησε πτήση κι ως εκ τούτου, “Χρειάζεται ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για να γίνουν οι συντηρήσεις που κρίνονται αναγκαίες”. Ωστόσο, συμπλήρωσε πως, “Θέλουμε να λυθεί το θέμα καθώς χάσαμε την περασμένη εβδομάδα έναν συνάνθρωπό μας”.

Ολοκληρώνοντας την αναφορά του, ο ίδιος σημείωσε ακόμη, πως, αρνητικός παράγων στη λειτουργία του αεροσκάφους αποτέλεσε και η οικονομική κρίση, καθώς και οι μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων ετών, που “χτύπησαν” οικονομικά, το Βελέντζειο Ίδρυμα.

“Πέρυσι κλήθηκε να καταβάλει σε επίπεδο φόρων περί τις 180.000 ευρώ, όταν τα έσοδά του, προέρχονται κυρίως από ένα μεγάλο ακίνητο, μία πολυκατοικία στην οποία στεγάζει τη λειτουργία της μία δημόσια κλινική που δεν κατέβαλε τα μισθώματα” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γουρδούκης, καταλήγοντας πως, “Κάποια στιγμή πρέπει να λειτουργήσει το αεροσκάφος, καθώς αυτός είναι ο λόγος που αγοράσθηκε. Δεν έχει νόημα να είναι καθηλωμένο”.