Λειτουργία ιατρείων χωρίς τις νόμιμες αδειοδοτήσεις

Οι «αρπαχτές» των γιατρών στα νησιά

Η παράνομη δραστηριοποίηση ιατρών των Αθηνών σε πολλά νησιά των Κυκλάδων, με ζητούμενο το εύκολο κέρδος, αποτελεί μία διάσταση του θέματος σχετικά με την λειτουργία ιατρείων απουσία αδειοδότησης, όπως επισημάνθηκε από τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων, Ευάγγελο Πανοηλία, εξ αφορμής καταγγελίας ιατρού εξ Αθηνών.

Απευθυνόμενη στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, η ιατρός παθολόγος στα νοσοκομεία Γ.Ν. Νίκαιας Πειραιά, Άγιος Παντελεήμων, Γ.Ν. Αττικής Αγία Βαρβάρα, Αθηνά Πατσιλίβα, καταγγέλλει τον Ιατρικό Σύλλογο Κυκλάδων ως υπαίτιο της φυγής των ιατρών από τις μονάδες των νησιών.

Μία καταγγελία που γνωστοποιήθηκε στα Μέσα Ενημέρωσης, χωρίς όμως καμία διάθεση εκ μέρους της καταγγέλλουσας ιατρού να δώσει, αν και της ζητήθηκε, περισσότερες διευκρινίσεις προκειμένου να αποσαφηνιστούν, επί της ουσίας, τα γεγονότα που προκάλεσαν τους καταγγελτικούς χαρακτηρισμούς της ιατρού.

Όπως διεφάνη και από την θέση που τήρησε στην προσπάθεια επικοινωνίας της εφημερίδας για σχετική ενημέρωση, ζητούμενο υπήρξε εκ μέρους της απλά και μόνο η χρησιμοποίηση των Μέσων ως «όχημα» δημοσιοποίησης της επιστολής της.

Χωρίς καμία αναφορά σε συγκεκριμένο γεγονός, το κείμενο της καταγγελίας περιορίζεται στη σκληρή διατύπωση κατηγοριών κατά του Ι.Σ.Κ. για το πρόβλημα έλλειψης γιατρών στις Κυκλάδες, αποδίδοντας του «κυνήγι μαγισσών», «φατριακή νοοτροπία» και «αγαστή συνεργασία με τοπικούς παράγοντες» με ότι αυτό υπονοεί.

Η καταγγελτική επιστολή

«Προς: Διοικητικό συμβούλιο και πρόεδρο Π.Ι.Σ.

Συνάδελφοι,

Σας αποστέλλω αντίγραφα βεβαιωτικών στοιχείων για να θαυμάστε τα έργα και τις ημέρες του ιατρικού συλλόγου Κυκλάδων και των διοικούντων και παροικούντων στη Σύρο και στο κέντρο υγείας Τήνου, στο οποίο οργανικά ανήκω και μέχρι προ έτους προσέφερα υπηρεσίες ως ιατρός.

Εν μέσω κρίσης και εξαθλίωσης μας οι κύριοι του Ι.Σ.Κυκλάδων εξασκούν την αλαζονεία τους και τυφλή υποκειμενικότητα τους τιμωρώντας με για ανίερες συκοφαντίες και αιτιάσεις. Οι κύριοι του Ι.Σ.Κυκλάδων χωρίς καμία σοβαρή διαδικασία πραγματοποίησαν την επιθυμία τους για τιμωρία μου οικονομική ύψους επτακοσίων ευρώ στέλνοντας το ραβασάκι τους στην εφορία.

Άλλα σοβαρά προβλήματα δεν υπάρχουν για αυτούς στην περιφέρεια τους και διασκεδάζουν την πλήξη τους επιδιδόμενοι σε κυνήγι μαγισσών.

Με τη συνδρομή τους η επιστημονική διεύθυνση του κέντρου υγείας Τήνου μέσα σε ούτε τρία χρόνια κατόρθωσε το ακατόρθωτο. Να φεύγει κάθε συνάδελφος που πηγαίνει να προσφέρει υπηρεσίες στους νησιώτες μας και όχι να επιδίδεται σε “τουρισμό”!!

Φατριακή νοοτροπία συναδέλφων διοικούντων και συνδικαλιζομένων σε αγαστή συνεργασία με τοπικούς παράγοντες αναγκάζουν σε φυγή συναδέλφους, που με καλές προθέσεις και αγάπη για το Αιγαίο μας, πηγαίνουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Ζητώ να πάρετε θέση και να στηλιτεύσετε όλους αυτούς που νομίζουν ότι ο συνδικαλισμός είναι ευκαιρία προβολής, ισχύος, βολέματος και συναδελφικών μαχαιρωμάτων αντί εργαλείο συμβολής στη βελτίωση της δύσμοιρης ιατρικής περίθαλψης στη χώρα.

Ο συνδικαλισμός δεν είναι για να απαξιώνουμε συναδέλφους και το ιατρικό επάγγελμα (ναι επάγγελμα και όχι λειτούργημα όσο και αν ξενίζει αυτό), αλλά μέσο το όποιο οφείλει να ανυψώνει επαγγελματίες υγείας σε λειτουργούς και όχι το ανάποδο, όπως έχει καταντήσει στις ημέρες αυτές τις πονηρές και ανόσιες.

Καιρός να πάρει το Ιατρικό σώμα την ευθύνη που του αναλογεί χωρίς μυωπική νοοτροπία.

Στις διάθεσή σας για διευκρινήσεις».

Καταγγελίες που οδήγησαν σε ελέγχους

Στα όσα καταγγέλλει η ιατρός Αθ. Πατσιλίβα, απαντά ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων, Ευάγγελος Πανοηλίας, μιλώντας για τη μάστιγα της «αρπαχτής» των ιατρών στα νησιά και της λειτουργίας ιατρείων χωρίς την νόμιμη αδειοδότηση.

Ο αντίλογος του στις αιτιάσεις της ιατρού περί συνδικαλισμού που ουσιαστικά κρατά υποστελεχωμένες τις δομές υγείας των νησιών, είναι πως για τις ελλείψεις τουλάχιστον 30 ιατρών στα νησιά των Κυκλάδων δεν ευθύνεται ο Ιατρικός Σύλλογος, ο οποίος δεν άφησε ανεκμετάλλευτη καμία ευκαιρία δημοσιοποίησης του προβλήματος, αλλά και διεκδικήσεων ικανοποίησης τους, με παρεμβάσεις σε κάθε πολιτική ηγεσία και αρμόδιου παράγοντες.

Με νομοθετική διάταξη, εδώ και τρία χρόνια, έχει παραχωρηθεί στον Ιατρικό Σύλλογο ο έλεγχος και το σύνολο της φροντίδας για αδειοδοτήσεις και παρακολούθηση των πρωτοβάθμιων μονάδων υγείας. Η πορεία τους στο πλαίσιο της νομοθεσίας θέτει και συγκεκριμένες προδιαγραφές, βάσει των οποίων πρέπει να λειτουργεί ο κάθε ιατρός. Αυτό μεταξύ άλλων προϋποθέτει και την ύπαρξη αδειοδότησης για να ανοίξει ένας ιατρός το ιατρείο του.

Με ανάλογο της καταγγελίας σκληρό ύφος, ανταπαντώντας ο κ. Πανοηλίας ανέφερε πως «υπάρχει η λεγόμενη «τουριστική ιατρική», δηλαδή που ιατροί τα Σαββατοκύριακά κατεβαίνουν για «αρπαχτές». Επειδή είναι πολλοί οι γιατροί στην Αθήνα και δεν αποδίδει και τόσο, θα περάσουν και από οποιοδήποτε νησί, χωρίς να το γνωρίζει ο Ιατρικός Σύλλογος, χωρίς ιατρεία, χωρίς βεβαίωση λειτουργίας. Γι’ αυτά τα περιστατικά υπήρξαν καταγγελίες από τους μόνιμους ιατρούς των Κυκλάδων, για τους ιατρούς που κάνουν ιατρεία σε συγκεκριμένα νησιά. Εμείς εάν δεν πάμε να κάνουμε έλεγχο και να εφαρμόσουμε τη νομοθεσία είμαστε υπόλογοι, γιατί είμαστε εντεταλμένοι από την πολιτεία, ο ελεγκτικός μηχανισμός να είναι από τον Ιατρικό Σύλλογο».

Πέραν της άνευ αδειοδοτήσεων λειτουργίας ιδιωτικών ιατρείων ο κ. Πανοηλίας αναφέρθηκε και στα πολυιατρεία που λειτουργούν παράνομα στο νομό.

Συγκεκριμένα ανέφερε «Δηλαδή θα πάω ως πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου στον εισαγγελέα ενώ καταγγέλθηκε η παράνομη δραστηριότητα του τάδε ιατρού; Εάν δεν πάω θα μπορούν να πουν ότι με «λαδώσανε». Κι αυτό δεν είναι μόνο σε επίπεδο ιδιωτών ιατρών, είναι και πολυιατρεία που δουλεύουν παράνομα, ενώ έχουμε και θύματα τουρίστες, μέχρι και θανάτους…Κατεβαίνουν οργανωμένες μονάδες όσον αφορά στο χρήμα, αλλά ανοργάνωτες και παράνομες όσον αφορά στη λειτουργία, όπως τα πολυιατρεία με 4 ειδικότητες στα οποία δεν υπάρχει ιατρός. Λειτουργούν π.χ. το μικροβιολογικό με παρασκευαστή ή το ακτινολογικό λειτουργεί με τον τεχνικό. Αυτοί πιάστηκαν επ’ αυτοφώρω και οι παραβιάσεις αυτές είναι μεγάλες και κατά συνέπεια και τα πρόστιμα είναι μεγάλα».

Τέλος διευκρίνισε πως ο Ιατρικός Σύλλογος Κυκλάδων λειτουργεί ως ο αρμόδιος ελεγκτικός μηχανισμός, όπως εκ του νόμου ορίζεται, λέγοντας ότι «Ο Ιατρικός Σύλλογος κινείται πάντα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και το Προεδρικό Διάταγμα που καθορίζει τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας. Δεν υπάρχει άλλος ελεγκτικός μηχανισμός από την πολιτεία. Ούτε εμάς μας αρέσει, αλλά το 80% των δραστηριοτήτων μας είναι τα πειθαρχικά. Εάν ο Ιατρικός Σύλλογος δεν ανταποκριθεί στα καθήκοντα του αυτομάτως αυτό είναι παράβαση καθήκοντος».