Στη μη καταβολή των δεδουλευμένων εξαιρέσιμων, την υποστελέχωση και τις ελλείψεις, αντιδρά το νοσηλευτικό προσωπικό και το πλήρωμα του ασθενοφόρου

Σε καθεστώς επίσχεσης εργασίας το Κ.Υ. Τήνου

Σε επίσχεση εργασίας προχώρησε το νοσηλευτικό προσωπικό, όπως και το πλήρωμα του ΕΚΑΒ, του Κέντρου Υγείας Τήνου, διαμαρτυρόμενοι για τη μη καταβολή των εξαιρέσιμών τους, όπως και την υποστελέχωση της μονάδας.

Ακόμα μία νοσηλευτική μονάδα των Κυκλάδων, περνά σε καθεστώς επίσχεσης εργασίας, καθώς η καταβολή των δεδουλευμένων, τόσο του ιατρικού, όσο και του νοσηλευτικού προσωπικού, των Κέντρων Υγείας και Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων, φαίνεται να έχει καθυστερήσει αρκετούς μήνες.

Παράλληλα, η υποστελέχωση και οι ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά και εξοπλισμό, ωθούν τους εργαζομένους, σε έντονες μορφές διαμαρτυρίας.

Περίπου 5 μήνες μετά το Κέντρο Υγείας Μήλου, το ιατρικό προσωπικό του οποίου είχε προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας και αντιμετώπιση μόνο των επειγόντων περιστατικών, κινητοποιείται και το νοσηλευτικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας Τήνου, μαζί με το πλήρωμα του ασθενοφόρου, ενάντια στη μη καταβολή των εξαιρέσιμων, αλλά και στις ελλείψεις που αντιμετωπίζει εν γένει η μονάδα.

Μάλιστα, οι εργαζόμενοι, απευθύνθηκαν με ανοιχτή επιστολή στους κατοίκους της Τήνου, με την οποία γνωστοποιείται η έναρξη της επίσχεσης εργασίας, αρχής γενομένης από σήμερα, Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου.

Στην ανακοίνωσή τους, το νοσηλευτικό προσωπικό και το πλήρωμα του ασθενοφόρου αναφέρουν:

«Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το νοσηλευτικό προσωπικό και τα πληρώματα ασθενοφόρου του Κ.Υ. Τήνου αποφάσισαν την έναρξη επίσχεσης εργασίας από την Δευτέρα 26/10/15.

Για πρώτη φορά οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί τα εξαιρέσιμά τους (νυχτερινά, αργίες), από τον Ιανουάριο 2015 μέχρι και σήμερα.

Δυστυχώς παρ’ όλες τις επανειλημμένες ενοχλήσεις μας και τις διαβεβαιώσεις της 2ης Υ.Π.Ε. Πειραιώς και Αιγαίου για την καταβολή χρημάτων που οφείλονται, μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι.

Κατά την διάρκεια της επίσχεσης θα εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα περιστατικά και το Κ.Υ. Τήνου θα λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας.

Ζητάμε:

· Την άμεση επίλυση των οικονομικών αιτημάτων μας.

· Την πλήρη και άμεση στελέχωση σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό.

· Προσωπικό καθαριότητας και την πλήρη στελέχωση του ΕΚΑΒ.

· Κάλυψη όλων των αναγκών σε αναλώσιμα και λοιπά αναγκαία υλικά.

Για αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία. Το ζήτημα της υγείας είναι υπόθεση όλων μας».

Με τον τομέα της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης να βρίσκεται υπό κατάρρευση, ειδικότερα μετά και τις τελευταίες, αλλά και τις επερχόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας, οι εργαζόμενοι (ιατροί, νοσηλευτές, πλήρωμα ΕΚΑΒ) στα Κέντρα Υγείας και ΠΠΙ, εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους, με την ελπίδα να ασκηθούν πιέσεις, προκειμένου να καλυφθούν έστω οι βασικές ανάγκες των μονάδων.

Αν και η απόδοση των δεδουλευμένων στο προσωπικό των μονάδων υγείας, αποτελεί ευθύνη της 2ης ΥΠΕ, η χρηματοδότηση παρέχεται από το κεντρικό κράτος, με αποτέλεσμα, αν δεν εγκριθούν, μέσω του Υπουργείου Υγείας, τα απαραίτητα κονδύλια για την εξόφληση των εργαζομένων, οι οφειλές να παραμένουν.

Παρ’ όλα αυτά, δεδομένου, ότι η συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, βρίσκει τους πολίτες σε μία εξαιρετικά δεινή οικονομική θέση, η επίσχεση εργασίας του νοσηλευτικού προσωπικού του Κέντρου Υγείας Τήνου, αναμένεται να επιβαρύνει έτι περισσότερο τους κατοίκους του νησιού, οι οποίοι, ακόμη και για τις λιγότερο σοβαρές ανάγκες υγείας, θα χρειαστεί να απευθυνθούν σε ιδιωτικά ιατρεία και θεραπευτήρια, ή να μεταβούν στη Σύρο, προκειμένου να επισκεφτούν το Γενικό Νοσοκομείο, με ό,τι έξοδα συνεπάγεται αυτή η μετακίνηση (διαμονή, ακτοπλοϊκά εισιτήρια, σίτιση κλπ).