Προσλήψεις του υπουργείου Υγείας και για τα νοσοκομεία Σύρου και Νάξου

Ενισχύονται με προσωπικό οι δομές υγείας

  • Πέμπτη, 1 Σεπτεμβρίου, 2016 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 1 Σεπ. 2016 - 20:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Τις αυξημένες ελλείψεις που παρουσιάζουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, έρχεται να καλύψει έστω και στοιχειωδώς το υπουργείο υγείας, ανακοινώνοντας την πλήρωση οργανικών θέσεων σε νοσοκομειακές δομές, για τις οποίες επανειλημμένως έχουν επισημανθεί τα προβλήματα που προκαλούνται στη λειτουργία τους λόγω της τραγικής υποστελέχωσης τους.

Στις υγειονομικές μονάδες της χώρας κατανέμονται 1.538 θέσεις διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων, κυρίως νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, προς κάλυψη κενών οργανικών θέσεων, μεταξύ των οποίων είναι και θέσεις που αφορούν στις Κυκλάδες.

Οι προς κάλυψη θέσεις

Όπως εκ του υπουργείου Υγείας αναφέρεται σε έγγραφο του, το οποίο απεστάλη στο Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), οι 1.538 θέσεις εντάσσονται σε προηγούμενη κυβερνητική έγκριση για την κίνηση των διαδικασιών πλήρωσης 2.440 κενών οργανικών θέσεων του υπουργείου Υγείας για το 2016.

Στο έγγραφο εμπεριέχονται οι πίνακες με την κατάταξη ανά υγειονομικό φορέα κι ανά κατηγορία εκπαίδευσης, του απαιτούμενου αριθμού προσλαμβανόμενων με αναφορά κλάδου και ειδικότητας.

Οι θέσεις αυτές ζητείται να καλυφθούν με τη διαδικασία του νόμου 4210/2013, από επιλαχόντες των προκηρύξεων 4Κ/2015 και 5Κ/2015 του ΑΣΕΠ.

Επίσης, στο ίδιο έγγραφο συμπεριλαμβάνονται πίνακες των κλάδων και των ειδικοτήτων με τις αναλογούσες θέσεις που θα καλυφθούν με τη διαδικασία της προκήρυξης.

Από τις συνολικά 1.538 θέσεις, οι επιλαχόντες του ΑΣΕΠ θα καλύψουν τις 745, ενώ οι λοιπές 793 θέσεις θα αφορούν σε νέο προσωπικό και θα καλυφθούν με προκήρυξη.

Παράλληλα, καλούνται τα νοσηλευτικά ιδρύματα, το ΕΚΑΒ και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) να φροντίσουν για τη δέσμευση έξι θέσεων ΔΕ τυφλών τηλεφωνητών και 116 θέσεων διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων, ώστε να παραμείνουν κενές μέχρι την κάλυψή τους από το προσωπικό που θα διορισθεί με τις διατάξεις του νόμου 2643/1998, ο οποίος αφορά σε προστατευόμενα πρόσωπα.

Οι δομές των Κυκλάδων

Η υποστελέχωση των δημοσίων δομών υγείας, αποτυπώθηκε με πραγματικούς αριθμούς από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), η οποία κατέγραψε τις ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε, ειδικά στις Κυκλάδες, αναφέρθηκε στα Κέντρα Υγείας των νησιών, όπου καταγράφονται ελλείψεις σε ιατρικές ειδικότητες ορθοπεδικού, καρδιολόγου, παιδιάτρου και μικροβιολόγου, όπως και ελλείψεις αναλώσιμων υλικών.

Σε ότι αφορά στο Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου, οι ελλείψεις εντοπίζονται στις ιατρικές ειδικότητες παθολόγου, καρδιολόγου, παιδιάτρου, δερματολόγου και χειρουργού, ενώ δεν παραλείπεται και η αναφορά στα απλήρωτα δεδουλευμένα νυκτερινών και αργιών από τον Νοέμβριο του 2015.

Παρά τις επισημάνσεις των ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό, στις προσλήψεις που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο, για τις μονάδες των Κυκλάδων, περιλαμβάνονται 11 θέσεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού για το Γ.Ν. Σύρου «Βραδάκειο και Πρώιο» και 3 θέσεις για το Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου.

Συγκεκριμένα για το Γ.Ν. Σύρου οι προσλήψεις αφορούν σε 2 θέσεις ΤΕ Μαιευτικής, 2 ΤΕ Νοσηλευτικής, 1 ΤΕ Ραδιολογίας-Ακτινολογίας, 1 ΤΕ Εργοθεραπευτών (για το ΚΕΦΙΑΠ ΣΥΡΟΥ), 2 ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτικής, 1 ΔΕ Βοηθών Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων και 2 ΥΕ Βοηθητικού Υγειονομικού προσωπικού ειδικότητας μεταφορέων ασθενών.

Για το Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου, οι προσλήψεις αφορούν σε 1 θέση ΤΕ Επισκεπτών Υγείας, 1 ΤΕ Ιατρικών Εργαστηρίων και 1 ΤΕ Ραδιολογίας-Ακτινολογίας.