“ΗΜΕΡΑ” ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Σημαντικές ελλείψεις σε φάρμακα και στα φαρμακεία της Ζακύνθου

Σε ποια σκευάσματα αφορούν και ποια είναι η αιτία
  • Παρασκευή, 1 Απριλίου, 2022 - 06:22

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν οι σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων που έχουν διαπιστωθεί τον τελευταίο καιρό στη χώρα. Το φαινόμενο είναι έντονο και στα φαρμακεία του νησιού μας, ενώ το πρόβλημα έχει οξυνθεί, λόγω των εξαγωγών, καθώς η Ελλάδα είναι η φθηνότερη χώρα της Ευρωζώνης…

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ζακύνθου, Ανδρέας Βίτσος, εξήγησε στην «ΗΜΕΡΑ» τις αιτίες του φαινομένου. «Το θέμα των ελλείψεων είναι ευρωπαϊκό και καταγεγραμμένο πολλάκις στις εκθέσεις της Ένωσης Φαρμακοποιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί και είναι ψηλά στην ατζέντα μας, αφού είναι πολύ ψηλά στην καθημερινότητα μας. Οι περισσότεροι φαρμακοποιοί ασχολούνται πάρα πολλές ώρες την ημέρα με το να βρουν φάρμακα, τα οποία βρίσκονται σε δυσκολία διάθεσης. Σε κεντρικό επίπεδο είμαστε σε συζητήσεις με τις εταιρίες φαρμάκων και με τις φαρμακαποθήκες, προκειμένου να εξευρεθούν λύσεις».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν οι φαρμακοποιοί, η Ελλάδα έχει τις φθηνότερες τιμές φαρμάκων σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες της Ε.Ε. «Εκείνο που γνωρίζουμε είναι ότι υπάρχουν πολλές εξαγωγές φαρμάκων, καθότι οι τιμές στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλές. Έτσι προκύπτει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό κέρδους για αυτούς που κάνουν τις εξαγωγές.

Μια φαρμακαποθήκη, η οποία θα πουλήσει στο εξωτερικό θα έχει 10 και 15 φορές μεγαλύτερο κέρδος απ’ ότι αν πουλήσει σε ένα ελληνικό φαρμακείο. Κατά συνέπεια βρίσκονται τα ελληνικά φάρμακα να καλύπτουν τις ανάγκες της Γερμανίας, της Γαλλίας και ίσως της Αγγλίας και άλλων χωρών και όχι τις ανάγκες των ασθενών μας. Αυτό είναι θέμα που δυσκολεύει τη δουλειά μας και παράλληλα έχει να κάνει με τη Δημόσια Υγείας».

Χαρακτηριστικές είναι οι τιμές που αναφέρονται σε ρεπορτάζ της «Καθημερινής». Φάρμακο για το Πάρκινσον με τιμή 113,63 ευρώ στην Ελλάδα, στη Γερμανία κοστίζει 330,51 ευρώ. Βρογχοδιασταλτικό φάρμακο έχει τιμή 2,20 ευρώ στην Ελλάδα και 15,55 ευρώ στη Γερμανία, φάρμακο για τη χοληστερίνη με τιμή 24,32 ευρώ πωλείται στη Γερμανία 68,97 ευρώ.

Να σημειώσουμε μάλιστα ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αχαΐας «ο εφοδιασμός των φαρμακείων με τα απαραίτητα για τη θεραπεία τους φάρμακα γίνεται εξαιρετικά πλημμελώς και οι ελλείψεις έχουν κορυφωθεί στο ανώτερο σημείο εδώ και 20 χρόνια».

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ζακύνθου αναφέρθηκε στα αιτήματα που έχουν γίνει προς το Υπουργείο Υγείας και μίλησε για την απαγόρευση εξαγωγών που επέβαλε ο ΕΟΦ. Στη συνέχεια, όμως, κάποιες φαρμακαποθήκες προσέφυγαν κατά της απαγόρευσης,, με αποτέλεσμα τώρα να πλήττεται ο ασθενής…

Οι ελλείψεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότερα από 150 φάρμακα σχεδόν όλων των κατηγοριών παθήσεων (καρδιολογικά, αναπνευστικά, οφθαλμολογικά, νευροληπτικά, αντιπηκτικά, αντιεπιληπτικά και αντικαταθλιπτικά) είναι σε έλλειψη τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας.

Ο κ. Βίτσος σχολίασε: «Υπάρχουν κάποια φάρμακα που είναι μονίμως σε έλλειψη. Είναι μονίμως οι ποσότητες που προμηθεύονται τα φαρμακεία πολύ μικρότερες από τη ζήτηση. Επίσης υπάρχουν φάρμακα σε πλήρη έλλειψη, στα οποία οι ποσότητες που έρχονται είναι μηδενικές…». Εξήγησε, επίσης, ότι οι φαρμακοποιοί κάνουν αγώνα για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς και προσπαθούν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα που έχουν προκύψει.

«Ο φαρμακοποιός σε κάθε περίπτωση προσπαθεί με κάθε τρόπο να εξυπηρετήσει τον ασθενή. Δεν είναι κάτι που είναι πάντα στο χέρι των φαρμακοποιών και θα πρέπει ο κόσμος να γνωρίζει ότι μερικές φορές μπορεί να χρειάζεται λίγη υπομονή παραπάνω προκειμένου να εξυπηρετηθούν. Αυτό είναι το ένα σκέλος.

Το άλλο σκέλος είναι και η ενημέρωση μας που έχει αποδέκτες τους γιατρούς, οι οποίοι πρέπει να ενημερώνονται ότι συχνά λείπουν κάποια φάρμακα και όταν μπορούν να χρησιμοποιούν εναλλακτικά που δεν είναι σε έλλειψη να το πράττουν, προκειμένου να εξυπηρετούνται καλύτερα οι ασθενείς». Τέλος, υπενθύμισε την καμπάνια που «τρέχει» τον τελευταίο χρόνο από τον Σύλλογο, για τα αντιβιοτικά και την ορθολογική τους χρήση.