Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος της Ολομέλειας των προέδρων Ιατρικών Συλλόγων από κοινού με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΙΣ

2η Σύνοδος προέδρων Ιατρικών Συλλόγων στη Σύρο

Στην Ερμούπολη της Σύρου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Ιουνίου η Σύνοδος της Ολομέλειας των προέδρων Ιατρικών Συλλόγων από κοινού με το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Στη Σύνοδο παραβρέθηκε το σύνολο σχεδόν των προέδρων Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, ενώ επικεφαλής ήταν ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Δρ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Τα κυριότερα θέματα που απασχόλησαν τη Σύνοδο, η οποία άρχισε το πρωί και διήρκεσε ως αργά το απόγευμα, ήταν δύο: Πρώτον, τα ζητήματα της στελέχωσης του ΕΣΥ σε ιατρικό δυναμικό και δεύτερον το ασφαλιστικό/ συνταξιοδοτικό των ιατρών της χώρας.

Άμεση στελέχωση των δομών Υγείας και μονιμοποίηση επικουρικών

Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων, Παναγιώτα Βούλγαρη, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν καθώς και για τα συμπεράσματα και τις αποφάσεις που πάρθηκαν από τους συμμετέχοντες: "Το κύριο θέμα που αναλύθηκε ήταν αυτό που απασχολεί ιδιαίτερα την ελληνική κοινωνία, δηλαδή το μείζον ζήτημα της στελέχωσης του ΕΣΥ σε ιατρικό δυναμικό καθώς και της επαπειλούμενης κατάρρευσης του ΕΣΥ εάν δεν υπάρξουν άμεσα και δραστικά μέτρα πρόσληψης, αφενός των αποχωρούντων συνταξιοδοτουμένων ιατρών, αφετέρου των γιατρών που παραιτούνται από το ΕΣΥ λόγω μη ικανοποιητικών αποδοχών", δήλωσε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου. Πιο συγκεκριμένα, η Ολομέλεια έκρινε πως "απαιτείται η πλήρης αποκατά­σταση καταρχήν των απωλειών της οικονομικής κρίσης σε ανθρώπινο δυναμικό, πέραν των ετήσιων προσλήψεων προς αντικατάσταση των αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης ή άλλων λόγων".

Έμφαση δόθηκε επίσης, στο θέμα της μονιμοποίησης των επικουρικών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. "Ο θεσμός του επικουρικού ιατρού είναι ένας θεσμός που 'μπαλώνει' ανάγκες του συστήματος, αναφέρουν οι προκηρύξεις. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι οι επικουρικοί εξυπηρετούν πάγιες ανάγκες άρα πρέπει να μονιμοποιηθούν στα νοσοκομεία που υπηρετούν, προκειμένου να καλυφθούν αυτές οι οργανικές θέσεις με κάποια μορφή αξιολόγησης, πολύ πιο ευέλικτη και ήπια από την κλασική αξιολόγηση του ΕΣΥ, η οποία είναι πολύ δύσκολη και εν πολλοίς άγονη", ανέφερε σχετικά η κα. Βούλγαρη.

Κίνητρα στους γιατρούς του ΕΣΥ

Πέραν των αναγκαίων προσλήψεων, απαιτείται ταυτόχρονα η αποκατάσταση ενός κλίματος εμπιστοσύνης, επιστημονικής αναγνώρισης και ερ­γασιακής ικανοποίησης, τόνισαν οι συμμετέχοντες της Συνόδου. Προϋποθέσεις για την εδραίωση αυτού του κλίματος είναι η αναπλήρωση των μισθολογικών απωλειών της οικονομικής κρίσης και ο σχεδιασμός και υλοποίηση ενός συνεκτικού πλαισίου μη-οικονομικών κινήτρων, όπως εκπαιδευτικά κίνητρα. "Τα εκπαιδευτικά/επιστημονικά κίνητρα είναι ζωτικής σημασίας να δοθούν στους γιατρούς", εξηγεί η κα. Βούλγαρη, που προσθέτει ότι "δεν μπορεί ένας γιατρός να απομονώνεται επειδή θα έρθει να υπηρετήσει για κάποια χρόνια στην επαρχία. Πρέπει να του δοθεί η δυνατότητα να συμμετέχει σε επιμορφωτικά συνέδρια ή σεμινάρια και να λαμβάνει εκπαίδευση στις νεότερες μεθόδους".

Ωστόσο, ένα ακόμη σοβαρό κίνητρο που συζητήθηκε και ευθύνεται για την έλλειψη στελέχωσης σε κάποιες περιοχές, παρά την προκήρυξη ορισμένων θέσεων, είναι το θέμα της στέγασης των γιατρών. "Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την εξεύρεση κατοικίας ώστε οι συνάδελφοι να καταφέρουν να παραμείνουν στην οποιαδήποτε επαρχιακή πόλη. Το πρόβλημα εμφανίζεται ακόμα μεγαλύτερο στα νησιά όπου λόγω της τουριστικής κίνησης, τα ενοίκια εκτινάσσονται το καλοκαίρι, Ο γιατρός όμως δεν είναι εποχιακός, οπότε πρέπει να εξευρεθεί κατοικία μόνιμη, αν θέλουμε φυσικά να έχουμε γιατρούς όλο το χρόνο και ιδιαίτερα το καλοκαίρι όπου οι ανάγκες αυξάνονται", εξηγεί αναλυτικά η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων.
Μάλιστα, επισημαίνει ότι “πρέπει να καθιερωθεί το μειωμένο εισιτήριο για τους γιατρούς των νησιών: "Το κόστος είναι πολύ μεγάλο και οι γιατροί των νησιών δεν έχουν άλλο τρόπο να μετακινηθούν. Συμβαίνει συχνά να συνοδεύουμε τα περιστατικά με δικά μας χρήματα περιμένοντας πότε θα τα πάρουμε πίσω. Οφείλουμε λοιπόν έναν μεγαλύτερο σεβασμό στον Κυκλαδίτη γιατρό για τη συνολική προσφορά του".

Το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό

Σχετικά με το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό των γιατρών όλων των κατηγοριών συζητήθηκε ένα πλέγμα 16 προτάσεων που εισηγήθηκε ο Τομέας Ασφάλισης του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του ΠΙΣ, ώστε από κοινού με τους άλλους Πανελλήνιους Επιστημονικούς Συλλόγους (Οδοντιατρικό, Φαρμακευτικό, Κτηνιατρικό) να επιδιωχθεί η αποκατάσταση των συντάξεων, οι οποίες ανέρχονται πλέον σε πενιχρά επίπεδα. Στο ζήτημα συνέβαλαν με εισηγήσεις τους στελέχη του Επαγγελματικού Ταμείου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, καθώς και οι τοποθετήσεις μεγάλου αριθμού Προέδρων Ιατρικών Συλλόγων, οι οποίοι ανέδειξαν την ανάγκη διεκδίκησης από την πολιτεία πόρων που αφαιρέθηκαν από το αποθεματικό το ΤΣΑΥ χωρίς ποτέ να αναπληρωθούν, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στις σημερινές γλίσχρες συντάξεις των γιατρών.

Αποφάσεις και ελπίδες για ένα καλύτερο ΕΣΥ

Οι συμμετέχοντες, αξιολογώντας την πρόσφατη έρευνα κοινής γνώμης και γιατρών που παρουσίασε ο ΠΙΣ την προηγούμενη εβδομάδα, τάχθηκαν υπέρ της ανάγκης ενός πρόσθετου πόρου, ο οποίος θα προκύψει από την επιβάρυνση 10 λεπτών στα προϊόντα καπνού και θα διατεθεί για ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Όλα τα παραπάνω συζητήθηκαν εκτενέστατα κατά τη διάρκεια της Συνόδου και πάρθηκαν αποφάσεις οι οποίες θα κατατεθούν από τον ΠΙΣ στο Υπουργείο. Στόχευση άλλωστε του ΠΙΣ είναι να πιέσει κάθε επόμενη κυβέρνηση για κάλυψη των τεράστιων κενών του ΕΣΥ με μόνιμο ιατρικό δυναμικό και ταυτόχρονη θέσπιση μισθολογικών και επιστημονικών κινήτρων, όπως επίσης κινήτρων για τις άγονες και νησιωτικές περιοχές, διότι, όπως είπε χαρακτηριστικά η κα. Βούλγαρη: "Το πρόβλημα είναι κοινό για όλη την Ελλάδα, αλλά στα νησιά πονάει πιο πολύ".

 

 

Ετικέτες: