Επιστολή του επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του Δήμου Άνδρου προς τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ, σχετικά με τα ζητήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας του νησιού

«Η υγεία νοσεί»

  • Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου, 2016 - 06:17

Επιστολή προς την Διοικήτρια της 2ης ΥΠΕ, σχετικά με την υποστελέχωση, που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας Άνδρου, απέστειλε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δήμου Άνδρου, κ. Γιάννης Καπάκης.

Ο κ. Καπάκης αναφέρθηκε μέσω της επιστολής του, η οποία είχε κύρια αποδέκτη την Διοικήτρια της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, κ. Όλγα Ιορδανίδου, κοινοποιήθηκε ωστόσο επίσης και στον Υπουργό Υγείας, κ. Ξανθό και τον αναπληρωτή Υπουργό, κ. Παύλο Πολάκη, στην επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης ου προσωπικού του Κέντρου Υγείας της Άνδρου, αλλά και στις ελλείψεις σε αναλώσιμα και εξοπλισμό, που αντιμετωπίζει η μονάδα.

Χρονίζοντα προβλήματα που δε βελτιώνονται

Το Κέντρο Υγείας Άνδρου, όπως και ένας μεγάλος αριθμός άλλων Κέντρων Υγείας στο νησιωτικό χώρο, λειτουργεί επί σειρά ετών σε κατάσταση υποστελέχωσης, με το έμψυχο δυναμικό, ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό, να καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των περίπου 10.000 μόνιμων κατοίκων του νησιού και να καλύψει τα περιστατικά σε όλη την έκτασή του, καθώς τα αγροτικά και περιφερειακά ιατρεία του νησιού, τελούν συχνά υπό καθεστώς… «λουκέτου», καθώς τα κενά στο Κέντρο Υγείας δεν αφήνουν περιθώρια για επαρκή στελέχωση και των υπόλοιπων, μικρότερων δομών.

Ουκ ολίγες φορές, το πρόβλημα της μη επαρκούς στελέχωση της κυριότερης μονάδας υγείας στην Άνδρο, έχει γίνει αιτία όχλησης προς τους υπευθύνους της πολιτείας, χωρίς όμως στο πρόβλημα να δίνεται οριστική λύση, όπως και στις περισσότερες μονάδες των νησιών.

Αξίζει να υπενθυμιστεί, πως το καλοκαίρι του 2013, εν μέσω τουριστικής περιόδου, το Κέντρο Υγείας Άνδρου λειτουργούσε με έναν αγροτικό ιατρό, ενώ το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο στο Κόρθι, παρέμενε κλειστό, χωρίς να μπορεί να χρησιμοποιηθεί καν ο εξοπλισμός του. Το φθινόπωρο του 2014, το Κ.Υ. Άνδρου λειτουργούσε έχοντας το 50% περίπου του οργανογράμματός του κενό, με τον Δήμαρχο και ορθοπεδικό στο επάγγελμα, να κάνει… εφημερίες, μετά τις ώρες λειτουργίας του Δήμου. Τις τελευταίες ημέρες του 2015 η κατάσταση της μονάδας επανήλθε στο προσκήνιο, καθώς, με ευθύνη της πρώην Διοίκησης της 2ης ΥΠΕ καθυστέρησε ο διαγωνισμός για την ανάθεση της καθαριότητας του Κ.Υ. με αποτέλεσμα, ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής, να το χαρακτηρίζει «υγειονομική βόμβα».

«Ανεπάρκεια στην παροχή υπηρεσιών υγείας»

Φθινόπωρο του 2016 και τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας επαναφέρει ο δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του Δήμου Άνδρου και Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, κ. Γιάννης Καπάκης, ο οποίος με επιστολή του στους άμεσα αρμόδιους, ενημέρωσε έτι μία φορά για την ελλιπή στελέχωση, καθώς την ελλιπή επάρκεια σε ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό του Κέντρου Υγείας της Άνδρου και των Περιφερειακών Ιατρείων.

Αρχικά ο κ. Καπάκης σημειώνει, πως έπειτα από αρκετούς μήνες στο «τιμόνι» της 2ης ΥΠΕ, η κ. Ιορδανίδου οφείλει να έχει σχηματίσει «μια πολύ καλή εικόνα σχετικά με την στελέχωση, την επάρκεια σε ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό και την κτιριακή υποδομή των Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων των νησιών μας».

Όπως τονίζει, τόσο η πολιτική ηγεσία, οι δημοτικοί σύμβουλοι, όσο και οι πολίτες της Άνδρου, έχουν διαπιστώσει πλέον, ότι «στο Κέντρο Υγείας Άνδρου η κατάσταση τα  τελευταία χρόνια δεν είναι καλή και  το πολυτιμότερο για την ανθρώπινη ύπαρξη αγαθό, εκείνο της υγείας, νοσεί σοβαρά στο νησί μας».

«Δυστυχώς, οι συνθήκες περίθαλψης διαρκώς χειροτερεύουν, καθώς υπάρχει πρόβλημα τόσο με την απουσία βασικών ιατρικών ειδικοτήτων (όπως για παράδειγμα ορθοπεδικού, καρδιολόγου, κλπ) όσο και με την επάρκεια σε απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό (όπως για παράδειγμα θα ήταν ένα αξιόπιστο ακτινολογικό μηχάνημα, μία συσκευή υπερήχων κλπ)», επισημαίνει, γνωστοποιώντας, πως το νησί, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, έχει 9.221 μόνιμους κατοίκους, εκ των οποίων 1.299 είναι παιδιά ηλικίας μέχρι 14 ετών, 863 είναι νέοι ηλικίας 15 έως 24 ετών, 4.856 ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 24 – 64 ετών και 2.203 κάτοικοι είναι άνω των 65 ετών.

«Όπως καταλαβαίνετε, υπάρχει σοβαρή ανάγκη για ενίσχυση τόσου του Κέντρου Υγείας Άνδρου, όσο και των Περιφερειακών Ιατρείων, καθώς η ανεπάρκεια στην παροχή δημόσιων υπηρεσιών υγείας, εκτός του ότι είναι άκρως επικίνδυνη για τη ζωή και την ασφάλεια των κατοίκων του νησιού μας αλλά και των τουριστών που το επισκέπτονται, οδηγεί πολύ συχνά τους Ανδριώτες στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται με εξαιρετικά υψηλά κόστη (μετακίνησης, παραμονής στην Αθήνα, επισκέψεων σε ιδιώτες παρόχους υγείας, καθώς συχνά αδυνατούν να συνδυάσουν μεταξύ τους τα ραντεβού διαφορετικών ειδικοτήτων γιατρών σε κρατικές δομές υγείας κλπ)», καταλήγει συμπερασματικά.

Παράλληλα, «εξαιτίας της κάκιστης ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού μας με την Σύρο, οι Ανδριώτες, που έχουν δυστυχώς την ανάγκη πιστοποίησης από το αρμόδιο και μοναδικό  ΚΕΠΑ στο Νομό, είναι αναγκασμένοι να επωμιστούν έξοδα μετακίνησης και παραμονής στη Σύρο (και ενδεχομένως στην Τήνο ή τη Μύκονο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ποσά που θα απαιτηθεί να καταβάλουν)», τονίζει, συμπληρώνοντας, πως «συχνά δε, παρατηρείται το φαινόμενο να αναγκάζονται να δηλώνουν ως μόνιμη κατοικία την Αθήνα, προκειμένου να μπορέσουν να εξεταστούν σε κάποιο ΚΕΠΑ της πρωτεύουσας, αφού τουλάχιστον με τη Ραφήνα η σύνδεση είναι καθημερινή και επομένως μπορούν να εξυπηρετηθούν με μικρότερο κόστος (αλλά πάντοτε με κόστος…)», και προτείνοντας, ότι «ίσως, η δυνατότητα εξέτασης των ασθενών στον τόπο τους με την αποστολή κλιμακίου ΚΕΠΑ θα ήταν η βέλτιστη λύση».

Κλείνοντας την επιστολή του, ο κ. Καπάκης ζητά συνάντηση με την Διοικήτρια της ΥΠΕ, προκειμένου να συζητηθούν διά ζώσης τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του νησιού, σε ό,τι αφορά στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.