Ξεκινά σταδιακά ο εμβολιασμός των ατόμων άνω των 85 ετών, αλλά δεν έχουν δοθεί διευκρινίσεις για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στα νησιά που δεν διαθέτουν Νοσοκομεία

Από μέρα σε μέρα ο “σχεδιασμός” για τους εμβολιασμούς

Αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τους κατάκοιτους και τα γηροκομεία στα μικρά νησιά των Κυκλάδων

Μία “ανάσα” πριν την έναρξη των εμβολιασμών κατά της Covid-19 στους κατοίκους των νησιών της πληθυσμιακής ομάδας των υπερηλίκων βρίσκεται το Υπουργείο Υγείας, από το οποίο ωστόσο δεν υπάρχει καμία ξεκάθαρη οδηγία – μέχρι στιγμής - για τον τρόπο κάλυψης του εμβολιασμού των πολιτών, στα νησιά που δεν διαθέτουν Νοσοκομεία.

Αν και τα πρώτα ραντεβού των ατόμων άνω των 85 ετών έχουν προγραμματισθεί σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, μέσω της ειδικής πλατφόρμας του αρμόδιου Υπουργείου, δυστυχώς, καθίσταται ξεκάθαρο πως, μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει οριστικοποιημένο πλάνο για τον εμβολιασμό του πληθυσμού στον νησιώτικο χώρο και δη στα μικρά κυρίως νησιά.

Μοναδική διαβεβαίωση εκ μέρους της κεντρικής κυβέρνησης μέχρι σήμερα, αποτελεί η αναφορά πως ο εμβολιασμός θα ακολουθήσει στο σύνολο των κατοικημένων νησιών, με την έναρξη αυτών όμως, σε διαφορετική ημερομηνία, ακριβώς, λόγω των ζητημάτων που ανακύπτουν σε επίπεδο προσέγγισης και μεταφοράς εμβολίων.

Στο πλαίσιο επικοινωνίας της εφημερίδας με την πλευρά της 2ης ΔΥΠΕ, αναφέρθηκε μόνον πως ο τρόπος που θα πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός στον νησιώτικο χώρο, θα είναι τέτοιος, που θα καλύψει το σύνολό του, προκειμένου η προσπάθεια ενάντια στη “μάχη” της πανδημίας του κορωνοϊού να προχωρήσει σε όλη τη χώρα.

Ειδικότερα, εκ μέρους της 2ης ΔΥΠΕ τονίσθηκε πως αναμένεται η γνωστοποίηση του επιχειρησιακού σχεδιασμού επισήμως από τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και επικεφαλής της επιχείρησης εμβολιασμού “Ελευθερία” του Υπουργείου Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλή, κατά πάσα πιθανότητα την προσεχή Δευτέρα (18/1).

Εν τω μεταξύ ο εμβολιασμός στα τρία νησιά των Κυκλάδων που διαθέτουν Νοσοκομεία και ειδικότερα, στη Σύρο, στη Νάξο και τη Σαντορίνη, ξεκινά την επόμενη εβδομάδα, με τις πληροφορίες της εφημερίδας, να θέλουν τους πρώτους εμβολιασμούς σε πολίτες άνω των 85 ετών, να έχουν προγραμματισθεί στο εμβολιαστικό κέντρο του Νοσοκομείου Σύρου, στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, για τις 19 Ιανουαρίου.

Καμία μετακίνηση για εμβολιασμό

Σύμφωνα με το εθνικό επιχειρησιακό σχέδιο για τους εμβολιασμούς “Ελευθερία”, καθίσταται ξεκάθαρο πως σήμερα – ειδικότερα στα Νοσοκομεία των Κυκλάδων – ολοκληρώνεται η πρώτη φάση του εμβολιασμού (α΄ δόση) των υγειονομικών.

Όπως είχε αναφερθεί στη Σύρο έγιναν 170 εμβολιασμοί μέχρι και σήμερα, στη Νάξο 35 και στη Σαντορίνη 20.

Πέραν της διαδικασίας που ακολουθείται για ιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό του ΕΚΑΒ, απασχολεί ιδιαίτερα ο τρόπος του εμβολιασμού των πολιτών των άνω των 85 ετών, με δεδομένη τη λειτουργία της πλατφόρμας από την περασμένη Δευτέρα.

Εξ αρχής, φάνηκε πως δεν τελειοποιήθηκε ο σχεδιασμός από το κεντρικό κράτος, καθώς εκφράστηκαν δημοσίως παράπονα, πως, πολίτες της Σύρου, προγραμματίστηκαν για ραντεβού σχετικά με τον εμβολιασμό, σε Νοσοκομεία της Νάξου και της Θήρας, κάτι που θα απαιτούσε εν μέσω πανδημίας την μετακίνησή τους.

Το πρόβλημα έγινε άμεσα γνωστό, ενώ με σχετική ανακοίνωσή της, καυτηρίασε το θέμα και η ΠΟΕΔΗΝ, με αποτέλεσμα να δοθεί η δυνατότητα διόρθωσης / αλλαγής του εμβολιαστικού κέντρου, στο οποίο κλήθηκαν οι πολίτες (επικοινωνία με φαρμακεία, ΚΕΠ και εισαγωγή στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr).

Αυτονόητο είναι πως για τα νησιά θα πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένος σχεδιασμός για τη μη μετακίνηση πληθυσμού, καθώς η πανδημία είναι σε εξέλιξη, αλλά πολύ περισσότερο, για να διαπιστωθεί πως δεν αποτελούν θεωρητικές αναφορές οι γενικές δηλώσεις των κυβερνητικών πως οι νησιώτες θα έχουν ισότιμη πρόσβαση στον εμβολιασμό κατά της Covid-19.

Αποστολές(;) υγειονομικών σε μικρά νησιά

Σε συνέχεια των ανωτέρω, πρέπει να σημειωθεί πως στον νησιώτικο χώρο και κυρίως στα μικρά νησιά, κρίνεται απαραίτητο να λειτουργήσουν οι δομές υγείας άμεσα σαν εμβολιαστικά κέντρα, για να ξεκινήσει όσο το δυνατόν συντομότερα ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού στους κατοίκους.

Ειδικότερα, η αγωνία στις νησιωτικές κοινωνίες προκύπτει καθώς μέχρι σήμερα, δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη αναφορά σχετικά με τον αριθμό των εμβολιαστικών κέντρων αλλά και τον τρόπο που θα λειτουργήσουν στα νησιά και συγκεκριμένα είτε στα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία (ΠΠΙ), είτε στα Κέντρα Υγείας.

Συγκεκριμένα, αναπάντητα μένουν τα ερωτήματα πώς θα καλύψουν όλες τις ανάγκες στους εμβολιασμούς, οι ιατροί που βρίσκονται μόνοι τους σε Κέντρα Υγείας ή ΠΠΙ, αλλά και αν οι ίδιοι έχουν δεχθεί ή θα δεχθούν οδηγίες και κατευθύνσεις για την επιτυχή εφαρμογή του σχεδίου “Ελευθερία” στα μικρά νησιά.

Επιπλέον, ανησυχία προκύπτει σχετικά και με τα γηροκομεία σε μικρότερα νησιά, καθώς θα πρέπει υγειονομικοί να πραγματοποιήσουν τους εμβολιασμούς.

Αν και στα μεγαλύτερα νησιά, αυτή η ανάγκη θα καλυφθεί μέσω αποστολής υγειονομικών που εργάζονται και στελεχώνουν τα κινητά κλιμάκια του ΕΟΔΥ, όπως ενδεικτικά στη Σύρο, οι οποίοι προετοιμάζονται ήδη, για να καλύψουν τις κοινότητες των γηροκομείων, ωστόσο, για τις ίδιες ανάγκες στα μικρά νησιά, ακόμη δεν έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες.

Σοβαρός προβληματισμός αλλά και αγωνία εγείρεται ακόμη σχετικά με τα άτομα που είναι κατάκοιτα στα νησιά, καθώς παρομοίως το αρμόδιο Υπουργείο θα πρέπει να φροντίσει τον τρόπο του εμβολιασμού τους, αφού δεν είναι δυνατή η μετακίνησή τους.

Να μην αποδυναμώνονται τα Νοσοκομεία

Άξιο απορίας δε, αποτελεί το γεγονός πως μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί καμία πληροφόρηση ξεκάθαρη στα νησιά που διαθέτουν Νοσοκομεία (Σύρος, Νάξος και Σαντορίνη) σχετικά με το αν θα απαιτηθεί η μετακίνηση υγειονομικών προς άλλα μικρότερα γειτονικά νησιά, αλλά και πώς δεν θα αποδυναμωθούν οι μεγάλες δομές υγείας, σε μία περίοδο που είναι κρίσιμη για τη συστηματική προώθηση των εμβολιασμών.

Σχετικά με τον αριθμό των υπερηλίκων σε κάθε νησί, πρέπει να υπογραμμισθεί πως προφανώς δεν διαθέτει το κεντρικό κράτος στοιχεία, ώστε να προχωρήσει στον προγραμματισμό της έγκαιρης διάθεσης δόσεων εμβολίων, προκειμένου αυτή η βασική προϋπόθεση, δηλαδή η μεταφορά τους να μην γίνεται τελευταία στιγμή.

Με σχετικά στοιχεία όμως, θα μπορούσαν να συνδράμουν οι Δήμοι στην περίπτωση που κάτι τέτοιο τους ζητηθεί, καθώς διαθέτουν όλα τα στοιχεία από την εφαρμογή προγραμμάτων στήριξης των ηλικιωμένων σε κάθε νησί.

Αναμονή για αποστολές νέων εμβολίων

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την πρωτεύουσα των Κυκλάδων οι πρώτοι εμβολιασμοί ηλικιωμένων ξεκινούν από την 19η Ιανουαρίου και μετά, ενώ μέχρι στιγμής δεν είναι δημοσίως γνωστός ο αριθμός των ατόμων που έχουν ζητήσει τον προγραμματισμό ραντεβού προκειμένου να εμβολιαστούν. Το ίδιο ισχύει και για τα νησιά Νάξου και Σαντορίνης κι ως εκ τούτου, πέραν των πρώτων αποστολών της α΄ δόσης των εμβολίων, δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία άλλη μεταφορά.

Για τις σχετικές αποστολές στα άλλα νησιά μάλιστα, καθίσταται σαφές, πως, η ιδιαιτερότητα της γεωγραφικής ασυνέχειας του νησιώτικου χώρου, απαιτεί την ενεργοποίηση κι αξιοποίηση δυνάμεων του Στρατού και του Λιμενικού, προκειμένου τα εμβόλια να φτάσουν ακόμη και στο πιο απομακρυσμένο και κατοικημένο νησί.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά το Κέντρο Υγείας Σύρου (πρώην ΙΚΑ), όπου και σε αυτό θα γίνονται εμβολιασμοί του γενικού πληθυσμού αναλόγως της προώθησης των τριών διαφορετικών φάσεων του σχεδίου “Ελευθερία”, υπάρχει αναμονή μέχρι και την έκδοση της σχετικής εντολής κεντρικά, που θα αφορά στην ενεργοποίησή του.

Υπάρχει σχεδιασμός για ισότιμη πρόσβαση των νησιωτών στα εμβόλια;”

Έντονη κριτική αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση που αφορά στον εμβολιασμό των νησιωτών ασκεί η πλευρά της αντιπολίτευσης, με τη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στις Κυκλάδες να κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της για “απουσία σχεδιασμού” από την κυβέρνηση, αλλά και για “αδυναμία επιστημονικά οργανωμένου ελέγχου της νόσου στις τοπικές κοινωνίες” και ειδικότερα για απουσία ελέγχου στις εισόδους των νησιών.

Μέρος της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

“Το νέο επεισόδιο είναι η παραπομπή των κατοίκων των νησιών για εμβολιασμό στα τρία Νοσοκομεία του νομού. Με τα ραντεβού που κλείνονται αυτή την στιγμή, οι κάτοικοι άνω των 85 ετών όλων των νησιών χωρίς Νοσοκομείο, κατευθύνονται σε Σύρο, Νάξο, Σαντορίνη. Πέρα από το γεγονός, ότι τέτοια ταξίδια για έναν υπέργηρο μέσα στην πανδημία, είναι επικίνδυνα και ανέφικτα εκτός των άλλων και λόγω περιορισμού των δρομολογίων, το κύριο ζήτημα είναι άλλο.

Συγκεκριμένα: Με δεδομένη την αναγκαιότητα για την τήρηση αυστηρών προδιαγραφών, όσον αφορά στην θερμοκρασία κατά την μεταφορά και στην χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου, και προκειμένου η χορήγηση για τους νησιώτες να λάβει χώρα έγκαιρα και μαζικά, χωρίς εκπτώσεις στην ασφάλεια και την προσβασιμότητα των κατοίκων των νησιών που δεν διαθέτουν Νοσοκομείο, απαιτείται η εκπόνηση ουσιαστικού επιχειρησιακού σχεδίου, προσαρμοσμένου στο νησιωτικό μας χώρο και αυτό δεν φαίνεται να υπάρχει, αν κρίνουμε από τον τραγέλαφο των ραντεβού.

Οι εμβολιασμοί σε αυτά τα νησιά δεν μπορούν να γίνουν κατά ηλικιακές ομάδες και από τοπικές υποδομές, γιατί θα καθυστερήσουν απελπιστικά, με αποτέλεσμα να χαθεί η καλοκαιρινή οικονομική περίοδος. Από την άλλη πλευρά η μαζική και οργανωμένη χορήγηση απαιτεί συγκροτημένες ιατρικές ομάδες με δυνατότητες γρήγορου και ασφαλούς εμβολιασμού. Καλούμε τους αρμόδιους, οι οποίοι μάλλον δεν έχουν ανακαλύψει ακόμη ότι η χώρα έχει και νησιά που κατοικούνται, να εκπονήσουν σχεδιασμό που θα αφορά τις μικρές νησιωτικές μας κοινωνίες άμεσα και χωρίς εκπτώσεις”.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ολοκληρώνει την ανακοίνωσή της, σημειώνοντας πως οι Κυκλάδες “έχουν ανάγκη από ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας, που θα στηρίζει τους μόνιμους κατοίκους, τους επισκέπτες, θα θωρακίσει την τοπική οικονομία από επιπτώσεις μελλοντικών πανδημιών”.

Δήμος Σύρου – Ερμούπολης: Rapid tests σε Νοσοκομείο και Κέντρο Υγείας Σύρου

Με 250 rapid tests ενισχύεται ακόμη περισσότερο το Νοσοκομείο Σύρου, μετά από την παράδοση του σχετικού κιβωτίου στη Διοίκησή του, χθες το μεσημέρι, από τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Νίκο Λειβαδάρα και τον Αντιδήμαρχο, Μηνά Αληφραγκή.

Επιπλέον, ο Δήμος διέθεσε δωρεάν ακόμη 200 rapid tests προς το Κέντρο Υγείας Σύρου (πρώην ΙΚΑ) για τους ελέγχους κατά του κορωνοϊού, προκειμένου από την πλευρά του να συνδράμει εμπράκτως στη μεγάλη “μάχη” που δίνει αυτή τη στιγμή συνολικά η κοινωνία.

Στο πλαίσιο σχετικής ανακοίνωσης που εκδόθηκε χθες από τον Δήμο, αναφέρεται ρητά πως η σχετική απόφαση προέκυψε στο πλαίσιο των γενικότερων κινήσεων και της ευαισθησίας που επιδεικνύει η δημοτική πλευρά προς ενίσχυση και στήριξη των υγειονομικών φορέων, εκφράζοντας παράλληλα ευχαριστίες προς εφοπλιστικό πρόσωπο που μερίμνησε με χορηγία του για τη συγκεκριμένη δωρεά.

“Οφείλουμε θερμές ευχαριστίες στον εφοπλιστή κ. Γεώργιο Κουλερή και τη ναυτιλιακή εταιρεία Prime Tanker Managment για τη συγκεκριμένη χορηγία, η οποία είχε αποδέκτη τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και αποτελεί ουσιαστική και πολύτιμη προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο, σε αυτή τη δύσκολη χρονική συγκυρία της υγειονομικής κρίσης” υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Δήμου.

 

 

 

 

Ετικέτες: