Σύσκεψη φορέων στο Εργατικό Κέντρο με ένα και μοναδικό θέμα. Το νοσοκομείο Σύρου

Κοινό Μέτωπο

Έστω και αργά οι φορείς ξύπνησαν! Φτάνει να συνεχιστεί αυτό που ξεκίνησε

Σε αυτό το νησί τα πάντα γίνονται με αργές κινήσεις και τα αντανακλαστικά μας τις περισσότερες φορές δε λειτουργούν. Όμως έστω και αργά, έστω και αν αργούμε να ξυπνήσουμε από το λήθαργο στον οποίο βρισκόμαστε!, έρχονται στιγμές που χτυπάει το καμπανάκι του κινδύνου και κάποιος κάνει το ξεκίνημα.

Αυτή τη φορά το ξεκίνημα της εκκίνησης έγινε από το Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων, όπου χθες το απόγευμα πραγματοποίησε σύσκεψη όλων των φορέων των νησιών με μοναδικό θέμα, αυτό της κατάργησης των 11 ιατρικών θέσεων του νοσοκομείου, κάτι που σημαίνει την υποβάθμισή του.

Παρόντες στη σύσκεψη οι γιατροί, Βαγγέλης Πανοηλίας, Μιχάλης Ζόρπας και Αλέξανδρος Λημναίος, οι οποίοι πραγματικά με τις τοποθετήσεις τους σκιαγράφησαν τις μαύρες μέρες που θα βιώσει η υγειονομική μονάδα του νησιού.

Επίσης, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Ορθόδοξης και Καθολικής Εκκλησίας, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Πουσσαίος, ο αντιδήμαρχος Νίκος Αλμπανόπουλος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Νίκος Παγίδας, οι πρόεδροι του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, ο πρόεδρος των Συνταξιούχων ΙΚΑ και πολλοί άλλοι.

“Μας παίρνουν τη ζωή μας”

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Θεόδωρος Μήτσκας ανοίγοντας τον κύκλο της συζήτησης έθεσε το πρόβλημα που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει η Σύρος με την υποβάθμιση του νοσοκομείου, ενώ αναφέρθηκε και στα άλλα χτυπήματα που δέχεται η παιδεία, αλλά και η επικοινωνία των νησιών, με την περικοπή των ακτοπλοϊκών δρομολογίων, καλώντας τους παρευρισκομένους να μην μείνουν απαθείς σε αυτή τη λαίλαπα.

Τα λόγια τους συγκίνησαν, αλλά και προβλημάτισαν

Πραγματικά οι τοποθετήσεις των γιατρών, τόσο του Βαγγέλη Πανοηλία, προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων, όσο και του αναπληρωτή διοικητή και διευθυντή των ιατρικών υπηρεσιών, Μιχάλη Ζόρπα, αλλά και του προέδρου των γιατρών Αλέξανδρου Λημναίου, προβλημάτισαν, αλλά και συγκίνησαν όλους όσους παρακολουθούσαν τη σύσκεψη.

Η περικοπή των 11 ιατρικών θέσεων έρχεται ως τη χαριστική βολή για το νοσοκομείο της Σύρου, ένα νοσοκομείο που δέχεται τα πυρά τα τελευταία χρόνια. Η υποβάθμισή του θα σημάνει και την ταυτόχρονη υποβάθμιση της υγείας όχι μόνο των Συριανών, αλλά και όλων των νησιωτών.

“Το νοσοκομείο είναι η “ναυαρχίδα” μας και αντί να ενδυναμωθεί, αποδυναμώνεται. Βαδίζει σε Κέντρο Υγείας και δεν είναι υπερβολή αυτό. Δε μπορεί να λειτουργήσει με 2 καρδιολόγους. Ποιος εγκέφαλος το σκέφτηκε αυτό; Δε μπορεί να σταθεί με δύο παιδίατρους. Αυτό το νοσοκομείο είναι η παρηγοριά μας”, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Πανοηλίας.

Ο κ.Ζόρπας ανέπτυξε το θέμα σε όλες τις πτυχές του, επικεντρώνοντας την τοποθέτησή του στις ειδικότητες που θα χαθούν τονίζοντας ότι “δεν είμαστε κατά της στελέχωσης του Κέντρου Υγείας-Νοσοκομείου της Νάξου. Είμαστε υπέρ σε αυτό. Άλλωστε έχουμε ενιαία διοίκηση. Όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει παίρνοντας θέσεις από το νοσοκομείο της Σύρου. Το υπουργείο Υγείας έκανε την “πατάτα” και έκοψε θέσεις από τη Νάξο και τώρα πάει αυτό να το διορθώσει και δεύτερο ατόπημα. Η Νάξος μπορεί να στελεχωθεί από τα νοσοκομεία του κέντρου που ανήκουν στην ΥΠΕ”.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Ζόρπας κατήγγειλε και τη στάση που τήρησε το δημοτικό συμβούλιο Σύρου, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή και το οποίο, όπως έγραψε και η “Κοινή Γνώμη”, αρκέστηκε στην έκδοση ενός ψηφίσματος.

Από την πλευρά του ο κ. Λημναίος είπε ότι πριν από 4-5 χρόνια είχε επισημάνει τον κίνδυνο της υποβάθμισης του νοσοκομείου και την μετατροπή του σε Κέντρο Υγείας. “Με τον νέο οργανισμό κλείνουν τμήματα και τώρα παίρνουν και 11 θέσεις. Οι γιατροί δουλεύουν τσάμπα αφού δεν τους καταβάλλονται οι εφημερίες. Το νοσοκομείο έχει γερασμένο προσωπικό τόσο ιατρικό, νοσηλευτικό, αλλά και διοικητικό. Η κατάρρευση θα έρθει εν των έσω. Σας καλώ να βοηθήσετε με όποιες δυνάμεις έχετε”, είπε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι αναλυτικά οι τοποθετήσεις και των τριών ιατρών θα δημοσιευθούν στο αυριανό φύλλο της “Κοινής Γνώμης”.

“Παλεύουμε για τα αυτονόητα”

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Πουσσαίος μίλησε για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της υγείας στα νησιά, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι “παίρνουν το “οξυγόνο” από την περιφέρεια. Χάνουμε θέσεις με μια ακατανόητη απόφαση. Όπου και να γυρίζω στις Κυκλάδες υπάρχει πρόβλημα. Είναι αδιαπραγμάτευτο για εμάς για το νοσοκομείο να έχει εξασφαλισμένες τις 68 θέσεις που προβλέπει το οργανόγραμμα”.

Να σημειωθεί ότι από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κάλεσε τους παρευρισκομένους να συσπειρωθούν προκειμένου οι νησιώτες να διεκδικήσουν τα συνταγματικά τους δικαιώματα, μίλησε για αυτοοργάνωση, αλλά και για ανοιχτές συνελεύσεις των πολιτών, ενώ κάλεσε να γίνει ένα οργανωμένο έγγραφο από όλους τους φορείς των Κυκλάδων.

Στη σύσκεψη τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Ρούσσος, επισημαίνοντας ότι αυτό το νησί βουλιάζει, καλώντας να οργανωθεί με επικεφαλής το Δήμο μία επιτροπή, η οποία να αντιμετωπίσει τα πολλαπλά προβλήματα που υπάρχουν.

Η απόφαση

Από τη σύσκεψη αποφασίστηκε μία επιτροπή από την Περιφέρεια, ήδη σήμερα ο κ. Πουσσαίος θα κλείσει ραντεβού στο υπουργείο, αλλά και από άλλους φορείς όπου θα μεταβεί στην Αθήνα την Παρασκευή και θα θέσει επί τάπητος το πρόβλημα στον υπουργό Υγείας.

Ταυτόχρονα, το Σάββατο το πρωί να οργανωθεί μία πανσυριανή κινητοποίηση έξω από το νοσοκομείο, στην οποία θα πρέπει να είμαστε όλοι!, μα όλοι οι κάτοικοι αυτού του νησιού, προκειμένου να στείλουμε το πρώτο ηχηρό μήνυμα προς τα πάνω.