Αβέβαιο το μέλλον του νοσοκομείου, έτσι όπως περιγράφεται από το ιατρικό προσωπικό

Τραγική η κατάσταση

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός, παρ' όλο που αγνοείται από την πολιτεία, ότι οι κάτοικοι των νησιών είναι καθημερινοί ήρωες. Έχουν να αντιπαλέψουν με εκατοντάδες προβλήματα που σε ένα ευνονούμενο κράτος, κάτι που δεν είναι το δικό μας, θα είχαν λυθεί πριν από πολλά χρόνια.

Αντίθετα στην Ελλάδα, όχι μόνο δε λύνονται, αλλά δημιουργούνται και περισσότερα. Η νησιωτικότητα είναι μία έννοια άγνωστη και ελάχιστοι πλέον ελπίζουν ότι κάποτε θα εφαρμοστεί το άρθρο 101 του Συντάγματος.

Σε αυτή λοιπόν την περιοχή, των Κυκλάδων, οι κάτοικοι για να νιώθουν αμή τι άλλο ασφαλείς, χρειάζονται τρία βασικά δεδομένα. Ιατρική περίθαλψη, ακτοπλοϊκή συγκοινωνία, αλλά και συγκοινωνία που να ενώνει τα νησιά μεταξύ τους.

Όμως και σε αυτά τα δεδομένα δυστυχώς υπάρχει τεράστιο έλλειμμα, ενώ καθημερινά τα πράγματα γίνονται ακόμη δυσκολότερα.

Ας πάρουμε το θέμα της υγείας που είναι το βασικότερο όλων και ας κοιτάξουμε προσεκτικά τι γίνεται στην περιοχή μας. Ισοπέδωση σε όλες τις υγειονομικές μονάδες και το κυριότερο; Ισοπέδωση του νοσοκομείου Σύρου, το οποίο παρέχει δευτεροβάθμια περίθαλψη και είναι σίγουρα είναι η παρηγοριά του κάθε κάτοικου.

Όμως και αυτή η δομή έχει πέσει θύμα της οικονομικής πολιτικής, δημιουργώντας πραγματικά εφιαλτικές καταστάσεις. Οι τοποθετήσεις των γιατρών στο συγκεκριμένο θέμα, είναι συγκλονιστικές.

“Η απώλεια των 11 θέσεων θα είναι η “ταφόπλακα” του νοσοκομείου”

“Μετά λύπης μου μετά από 28 χρόνια παρουσίας μου στο νησί, όπως και οι άλλοι γιατροί, είχαμε μια ελπίδα ότι αυτό το νοσοκομείο όχι μόνο θα κρατήσει, αλλά και θα βελτιωθεί και θα μετεξελιχθεί σε αυτό που πρέπει να είναι. Πάντα κυριαρχούσε η μικροπολιτική και κάθε νησί θα ήθελε να είχε ένα νοσοκομείο. Μπορεί αυτό να ακούγεται σκληρό στους συμπολίτες μας, όμως αυτό εκ των πραγμάτων δεν είναι δυνατόν να γίνει για τον απλούστατο λόγο ότι νησιά με πληθυσμό 15.000, δε μπορούν να κρατήσουν τις δεξιότητες των γιατρών”.

Ο κ. Πανοηλίας μίλησε για ένα μοντέλο που θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί στις Κυκλάδες, ένα μοντέλο που για πολλά χρόνια μπαίνει σε κάθε συζήτηση και απαίτηση προς την εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά που δεν έχει εισακουστεί. “Υπάρχει λοιπόν το μοντέλο που θα έπρεπε να κυριαρχήσει. Καλά στελεχωμένα Κέντρα Υγείας, αλλά θα έπρεπε να υπάρχει ένα νοσοκομείο “ναυαρχίδα” στη Σύρο στελεχωμένο και ενδυναμωμένο. Ένα περιφερειακό ΕΚΑΒ στις Κυκλάδες, 3 με 4 πλωτά μέσα τα οποία θα μπορούν να μεταφέρουν τους ασθενείς και 2 πτητικά μέσα. Να μπορούμε δηλαδή το βαρύ περιστατικό μέσα σε λίγη ώρα να το μεταφέρουμε. Αυτή είναι η λύση και όχι 3-4 νοσοκομεία, το οποίο αυτό είναι τελείως ουτοπικό, είναι μέσα στο πλαίσιο της μικροπολιτικής, της ψηφοθηρίας και δε δίνει λύση”, επισήμανε.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων αναφερόμενος και πάλι στο νοσοκομείο Σύρου, δήλωσε ότι έχει σχεδιαστεί η μετατροπή του σε Κέντρο Υγείας, χωρίς να υπάρχει σε αυτό κάποια υπερβολή. “Δε μπορεί να σταθεί το νοσοκομείο με 2 καρδιολόγους. Είναι ανθρωπίνως αδύνατο ένα καρδιολογικό τμήμα που πρέπει να να εξυπηρετήσει πλέον των 100.000 χιλιάδων κατοίκων, να έχει δύο καρδιολόγους. Ποιος εγκέφαλος το σκέφτηκε αυτό; Δε μπορεί ένας γιατρός να δουλεύει μέρα νύχτα. Το ίδιο συμβαίνει και με τον παιδίατρο. Δε μπορεί να σταθεί κλινική με αυτό τον τρόπο και πρέπει σε αυτές τις ειδικότητες να υπάρχουν τουλάχιστον 3 γιατροί. Το ίδιο συμβαίνει και με τη θέση του ψυχιάτρου που την παίρνουν και την πάνε στη Νάξο. Δεν υπάρχουν άλλοι ψυχίατροι στο νομό. Έρχονται περιστατικά από Τήνο, από Μύκονο από άλλα νησιά και δεν έχουμε ψυχίατρο. Κάνουμε αγώνα να γίνει θέση ενδοκρινολόγου για να μη φεύγουν οι Κυκλαδίτες στην Αθήνα και αυτή την καταργούν. Θέση γαστρεντερολόγου. Είναι θέσεις βασικές”.

Ο κ. Πανοηλίας δήλωσε ότι η κατάργηση αυτών των 11 θέσεων, θα είναι η “ταφόπλακα” του νοσοκομείου.

“Αυτός ο σχεδιαμός είναι ένα έκτρωμα”

Ο Μιχάλης Ζόρπας, ως αναπληρωτής Διοικητής του νοσοκομείου, αναφέρθηκε στα τεκταινόμενα των τελευταίων μηνών και συγκεκριμένα στις αλλεπάλληλες περικοπές τμημάτων και θέσεων που έχει επιφέρει και ο νέος οργανισμός, αλλά και η τελευταία οδηγία του υπουργείου Υγείας.

Ο κ. Ζόρπας αναφέρθηκε στις υπηρεσίες που προσφέρουν οι γιατροί του νοσοκομείου κάτω από δύσκολες καταστάσεις, καταστάσεις που επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο με την περικοπή των 11 θέσεων. “Είναι νόμοι του κράτους αυτοί και ιδιαίτερα σε μια νησιωτική περιοχή; Ξεχάσαμε τη νησιωτικότητα;”, διερωτήθηκε, ενώ αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ενδυνάμωσης του νοσοκομείου, προκειμένου όπως είπε, να μην αναγκάζονται οι ασθενείς να φεύγουν στην Αθήνα. “Είναι τραγικό να φεύγουν οι ασθενείς στην Αθήνα. Μόνο όποιος έχει νοσηλευτεί σε νοσοκομείο του κέντρου έχει βιώσει την κατάσταση εκεί, μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει να συνεχίσει να υπάρχει το νοσοκομείο μας”.

“Είναι γερασμένος ο ιατρικός πληθυσμός του νοσοκομείου”

Ο πρόεδρος των ιατρών του νοσοκομείου, Αλέξανδρος Λημναίος με πικρία αναφέρθηκε στις δύσκολες συνθήκες που βιώνει το νοσοκομείο, αλλά και για το “δρόμο” της υποβάθμισής του που έχει ανοίξει τα τελευταία χρόνια.

Ο κ. Λημναίος αναφέρθηκε στις ελλείψεις που υπάρχουν σε ανθρώπινο δυναμικό, τόσο σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, τονίζοντας ότι το προσωπικό του είναι γερασμένο, αφού ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 56 έτη. “Μπορείτε να φανταστείτε τι θα γίνει σε 4 με 5 χρόνια που θα συνταξιοδοτηθούν οι χειρούργοι; Το ίδιο ισχύει και για τις περισσότερες ειδικότητες. Η πτώση της μονάδες έρχεται εν των έσω και κανείς δε νοιάζεται τι θα γίνει αύριο. Έχει σκεφτεί κανείς πως είναι μια νοσοκόμα 50 ετών να δουλεύει κυκλικό ωράριο; Οι συνθήκες είναι απάνθρωπες και μέσα σε όλα αυτά να μη πληρώνονται και οι εφημερίες. Δουλεύουμε και τις 30 ημέρες και πληρωνόμαστε για τις 15. Πρέπει το νοσοκομείο να το στηρίξουμε όλοι”.

Υπάρχει λύση

Και οι τρεις γιατροί επισήμαναν ότι υπάρχει λύση για τη στελέχωση του Κέντρου Υγείας-Νοσοκομείου Νάξου. Συγκεκριμένα, είπαν ότι υπάρχει μία “δεξαμενή” 3.000 γιατρών από τα νοσοκομεία του κέντρου που υπάγονται στη 2η ΥΠΕ και από εκεί θα μπορούσε να πάρει το υπουργείο για τη Νάξο. Κάτι που άλλωστε το έχουν προτείνει με έγγραφό τους προς τις αρμόδιες υπηρεσίες.