Θερμό καλωσόρισμα της νέας διδακτικής χρονιάς στο ΔΙΕΚ Βοηθών Νοσηλευτών του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου

«Η προσφορά δεν έχει όρια»

Η ζωτικής σημασίας νοσηλευτική φροντίδα για τον ασθενή που αναζητά ένα χτύπημα στον ώμο, δύο λέξεις παρηγοριάς, ένα χαμόγελο και μία οικεία παρουσία που θα μετριάσει με τις γνώσεις και το ενδιαφέρον της τον φόβο και την ανησυχία του, υπογραμμίστηκε στον αγιασμό για το νέο σχολικό έτος στο ΔΙΕΚ Βοηθών Νοσηλευτών του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου.

Η Διευθύντρια κ. Ευγενία Νίκου και οι σπουδαστές του Α’ και του Γ’ Εξαμήνου καλωσόρισαν χθες την καινούρια χρονιά, παρουσία του Αναπληρωτή Διοικητή του Νοσοκομείου και καθηγητή στο δεύτερο έτος Ευάγγελου Πανοηλία και της επί σειρά ετών Διευθύντριας της Σχολής κ. Κατερίνας Αβρανά.

Στον αγιασμό παρευρέθηκε επίσης ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Μάριος Βουτσίνος, ο οποίος εξέφρασε τις ευχές του για μία καλή και εποικοδομητική χρονιά, διαβεβαιώνοντας το δυναμικό της Σχολής για την αμέριστη στήριξη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στο σπουδαίο έργο της.

Στον σύντομο χαιρετισμό της, η κ. Nίκου απηύθυνε θερμές ευχαριστίες τόσο στην Περιφέρεια όσο και στον Δήμο για τον καλλωπισμό και την καθαριότητα της Σχολής, όσο και στον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο για τη δωρεά tablet και εκπαιδευτικών απινιδωτών προς όλους τους σπουδαστές. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην πολύτιμη συμβολή των Βουλευτών Κυκλάδων Αντώνη Συρίγου, Νίκου Συρμαλένιου και Νίκου Μανιού στην παραμονή και την αναβάθμιση της Σχολής σε ΔΙΕΚ Νοσηλευτικής του Υπουργείου Υγείας.

Σημείωσε ακόμα, ότι το σημαντικότερο στη νοσηλευτική δεν είναι ο τίτλος που φέρει κάποιος, αλλά η προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο που αναγνωρίζει και συμπαραστέκεται στο έργο του.

Ευαγ. Πανοηλίας: «Δίνουμε δουλειά σε νέους ανθρώπους»

Αποτελώντας βασικό στέλεχος της εκπαιδευτικής κοινότητας της Σχολής στα 27 χρόνια λειτουργία της, ο κ. Πανοηλίας αναφέρθηκε στις ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης  που αυτή προσφέρει στους σπουδαστές της. «Δίνουμε δουλειά σε νέους ανθρώπους, οι οποίοι παραμένουν στις ρίζες τους. Γιατί το φαινόμενο να έρχονται νοσηλευτές από την Αθήνα, έχοντας προγραμματίσει εξ’ αρχής την επιστροφή στις εστίες τους, δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων και των μονάδων του νομού» ανέφερε χαρακτηριστικά, ευχόμενος στους Συριανούς νοσηλευτές να «ριζώσουν» στο νησί, ακολουθώντας το δικό του παράδειγμα.

Ο κ. Πανοηλίας τόνισε μεταξύ άλλων τον σημαντικό ρόλο του νοσηλευτή, ο οποίος καλείται από τη μία να επιτηρεί συνεχώς για τη σωστή εκτέλεση των ιατρικών οδηγιών και να ανιχνεύει τι δεν πηγαίνει καλά και από την άλλη να στέκεται δίπλα στον ασθενή που ανησυχεί για την υγεία του. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η νοσηλευτική είναι ένα επάγγελμα το οποίο μπορεί να επιβιώσει στον καιρό της κρίσης και της ανεργίας που μαστίζει τη χώρα. «Πιστεύω ότι έχετε μπροστά σας ένα μέλλον ανοιχτό συγκριτικά με άλλα επαγγέλματα και πολλές ευκαιρίες είτε στο δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων. Πρόσθεσε μάλιστα ότι μεταξύ ιατρών και νοσηλευτών υπάρχει μία σχέση αλληλεξάρτησης στην οποία βασίζεται η παροχή ποιοτικών και αποτελεσματικών υπηρεσιών προς τους ασθενείς. «Αν μια νοσηλεύτρια δε βοηθήσει το γιατρό τη δεδομένη νευραλγική στιγμή στα οξέα περιστατικά μπορεί να χαθεί και μια ανθρώπινη ζωή» κατέληξε, σημειώνοντας πως «η προσφορά δεν έχει όρια».

Κ. Αβρανά: «Εμπνευστείτε από τους άξιους διδάσκοντες»

Τους νέους σπουδαστές καλωσόρισε και συνεχάρη για την επιλογή τους η πρώην Διευθύντρια της Σχολής κ. Κατερίνα Αβρανά. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη μετατροπή της σε Σχολή μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης χάρη στη μαχητικότητα, την άοκνη προσπάθεια και την εργατικότητα της κ. Νίκου για την επίτευξη αυτού του στόχου. Όπως τόνισε, ένα αναβαθμισμένο πτυχίο δύναται να προικίσει με περισσότερα προσόντα τους αποφοίτους αυτών των σχολών με στόχο την άμεση επαγγελματική αποκατάστασή τους. Τέλος, παρότρυνε τους σπουδαστές να εμπνευστούν από τους διδάσκοντες, οι οποίοι εδώ και τριάντα σχεδόν χρόνια έχουν αποδείξει την αξία και την ικανότητά τους να προσφέρουν και να δίνουν τις σωστές βάσεις.

Ευγ. Νίκου: «Τα παιδιά πρέπει να ανοίξουν τα φτερά τους»

Σημειώνεται ότι στο Α’ εξάμηνο της Σχολής φοιτούν 10 σπουδαστές και στο Γ’ εξάμηνα 17 άτομα, μεταξύ των οποίων και απόφοιτοι συναφούς ειδικότητας των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ. «Αυτά τα άτομα ξαναέρχονται στη σχολή για μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση η οποία σε προκηρύξεις του δημοσίου τους εξασφαλίζει 150 μόρια επιπλέον» δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» η Διευθύντρια της Σχολής, Ευγενία Νίκου. Αναφερόμενη στις ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης, κατέστησε γνωστό το ενδιαφέρον κλινικών από την Κύπρο για τη στελέχωσή τους με νοσηλευτικό προσωπικό από την Ελλάδα. «Έχω προτρέψει τα παιδιά να ανοίξουν τα φτερά τους και να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους. Να μην περιοριστούν στο σπίτι του μπαμπά και της μαμάς και να φύγουν από τον τόπο τους» τόνισε, προσθέτοντας πως «το πτυχίο νοσηλευτικής έχει επαγγελματικής αποκατάστασης, αρκεί να το επιθυμούν οι ίδιοι οι απόφοιτοι».

Επαγγελματική αποκατάσταση και πολύτιμες γνώσεις

Από το 1989 έως σήμερα έχουν αποφοιτήσει από τη Σχολή Βοηθών Νοσηλευτών στη Σύρο περίπου 270 άτομα, εκ των οποίων το 70% έχει αποκατασταθεί επαγγελματικά. «Ο χώρος της Υγείας έχει πολλά κενά τα οποία σιγά σιγά αναπληρώνονται. Από το 2002 έως το 2009, η Σχολή ήταν σε αναστολή λειτουργίας, με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη προσωπικού στο Νοσοκομείο. Δεν έβρισκαν ούτε αποκλειστικές νοσοκόμες, γιατί είχαν γίνει μαζικές προκηρύξεις και είχαμε προσληφθεί όλοι» σημείωσε η κ. Νίκου. Καταλήγοντας, εξήγησε πως πέρα από εργασιακές ευκαιρίες η Σχολή προσφέρει στους εκπαιδευόμενους και πολύτιμες γνώσεις τις οποίες, ανεξάρτητα από την επαγγελματική σταδιοδρομία τους, θα χρειαστούν μελλοντικά στην οικογένεια, στο σπίτι και σε κάποιο φιλικό τους πρόσωπο.