Συνέντευξη της διοικήτριας του Γ. Νοσοκομείου Σύρου, Μαργαρίτας Μπουραντά για τον ρόλο των υπηρεσιών Υγείας στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας ενόψει του Περιφερειακού Συνεδρίου στη Σύρο

Η Υγεία θεμέλιο για τη νησιωτική ανάπτυξη

Επί τάπητος βασικές προτεραιότητες για την περαιτέρω ανάπτυξη της δευτεροβάθμιας υγειονομικής δομής

Τον σημαντικό ρόλο της Υγείας στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας συνολικά, καθώς και ειδικότερα στην προσπάθεια ανάπτυξης των νησιωτικών κοινωνιών επισημαίνει ιδιαιτέρως η διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείο Σύρου, Μαργαρίτα Μπουραντά, στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε στην “Κοινή Γνώμη” ενόψει της ολοκλήρωσης του 13ου Περιφερειακού Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί εντός Μαΐου στη Σύρο.

Με φόντο τη διεξαγωγή των Περιφερειακών Συνεδρίων που λαμβάνουν χώρα σε όλη την Ελλάδα, καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, η σημερινή διοικήτρια της δευτεροβάθμιας υγειονομικής δομής στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων εξηγεί τη σύνδεση του κλάδου της Υγείας με τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, καθιστώντας με σαφήνεια ως κύρια προϋπόθεση περαιτέρω ανάπτυξης – εν προκειμένω - των νησιωτικών κοινωνιών, τη συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας.

Σύμφωνα με όσα δηλώνει, η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας στους κατοίκους των νησιών, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό θεμέλιο της παραμονής των πολιτών σε αυτά, γεγονός που με τη σειρά του έρχεται να συνδράμει στην περαιτέρω ανάπτυξη τόσο του πρωτογενούς, όσο και του δευτερογενούς τομέα.

Η ίδια δε, υπογραμμίζει τρεις βασικούς στόχους που επιθυμεί να προωθηθούν άμεσα προς όφελος της λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, με κύριο σκοπό την άμεση και ουσιαστική εξυπηρέτηση κατοίκων κι επισκεπτών στον δύσκολο – γεωγραφικά – νησιώτικο χώρο.

Με δεδομένο τον προγραμματισμό της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση του 13ου Περιφερειακού Συνεδρίου στη Σύρο, κατά τα τέλη Μαΐου, όπως άλλωστε γνωστοποίησε και ο κ. Γιάννης Βουλγαράκης από το γραφείο συντονισμού των Περιφερειακών Συνεδρίων σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε προ ημερών στο νησί, αξίζει να υπογραμμισθεί πως, μαζί του είχε σχετική συνάντηση και η Μαργαρίτα Μπουραντά.

Πολιτική θέση και απόφαση η ανάπτυξη των υπηρεσιών Υγείας”

Συγκεκριμένα, η διοικήτρια του Νοσοκομείου Σύρου με αφορμή τη διοργάνωση του Αναπτυξιακού Συνεδρίου το προσεχές διάστημα, μίλησε για τη σημασία της ανάπτυξης της Υγείας στο νησιώτικο χώρο και τη σύνδεση των εν λόγω τριτοβάθμιων υπηρεσιών με τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα.

Στην ερώτηση πόσο σχετίζεται η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με την ανάπτυξη της Υγείας, η κ. Μπουραντά δήλωσε πρωτίστως πως, “Το Νοσοκομείο της Σύρου αναπτύσσεται συνεχώς και είναι πολιτική θέση του Υπουργείου Υγείας να αναπτυχθεί το Νοσοκομείο της Σύρου και να είναι το μεγάλο δευτεροβάθμιο Νοσοκομείο στις Κυκλάδες” προσθέτοντας ακολούθως πως, “Η ανάπτυξη της Υγείας είναι πολιτική θέση και είναι κομβικής σημασίας”.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε, “Καταρχήν η Υγεία παράσχει τριτογενείς υπηρεσίες. Δεν είναι πρωτογενείς, ούτε δευτερογενείς. Όμως, παρότι είναι τριτογενείς οι υπηρεσίες και είναι στο πιο αναπτυγμένο στάδιο της ανάπτυξης είναι απαραίτητη για να μπορεί να λειτουργεί και να υποστηρίζονται όλοι οι πολίτες που ασκούν είτε πρωτογενή, είτε δευτερογενή ανάπτυξη”.

Κάνοντας αναφορά σε βασικούς λόγους για τους οποίους εγκαταλείπονται τα νησιά, η διοικήτρια θέλησε να συμπληρώσει σχετικώς πως, “Όλοι γνωρίζουμε του λόγους που και τα νησιά μας και δυσπρόσιτες άλλες περιοχές της Ελλάδος εγκαταλείφθηκαν από τους μόνιμους κατοίκους” διευκρινίζοντας παράλληλα πως, δύο εξ αυτών των κύριων λόγων ήταν “ότι δεν απολάμβαναν Υγεία και Παιδεία”.

“Είχαν δυσκολία στην Υγεία πρωτίστως, με αποτέλεσμα να παίρνουν και τις οικογένειές τους και τα παιδιά τους και να μετακινούνται στα μεγάλα αστικά κέντρα” ανέφερε η ίδια, εξηγώντας με κατανοητό τρόπο πως, η ανάπτυξη των υπηρεσιών Υγείας και κατ΄ επέκταση η “εδραίωση” του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, λειτουργεί θετικά στην παραμονή των ανθρώπων στα νησιά και άρα, στην ενασχόλησή τους και στην ανάπτυξη με τις δραστηριότητες του πρωτογενούς και τους δευτερογενούς τομέα.

“Άρα, η Υγεία είναι κομβικό θέμα και παραμένει για την ανάπτυξη, ώστε να επιστρέψουν και οι πολίτες στους τόπους τους, να υπάρχει εμπιστοσύνη και να μπορούν εκεί να ασκήσουν τις όποιες δραστηριότητες είτε στον πρωτογενή, είτε στον δευτερογενή, είτε στον τριτογενή τομέα” δήλωσε κατηγορηματικά, υποστηρίζοντας δε, πως, κυρίως στα νησιά που έχουν αυξημένη δυσκολία σε επίπεδο σύνδεσης – επικοινωνίας, “γίνονται προσπάθειες από την πολιτική ηγεσία για να βελτιωθούν και οι επικοινωνίες ώστε να μπορούν να απευθύνονται όλοι οι άνθρωποι στο κεντρικό και μεγαλύτερο Νοσοκομείο ή και σε άλλα, όπως στη Νάξο”.

Κύριο μέλημα – όπως επανέλαβε – τόσο για την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, όσο κι – εύλογα – για την ίδια ως διοικήτρια του Νοσοκομείου Σύρου είναι “να βελτιωθούν οι παροχές ούτως ώστε να μπορούν να μένουν οι άνθρωποι εδώ και να αναπτύσσεται ο τόπος μας και να μην χρειάζεται να αναζητούν τριτοβάθμιες υπηρεσίες Υγείας στα αστικά κέντρα που αυτό τους ωθεί συχνά να εγκαταλείψουν τις μόνιμες κατοικίες τους, τους τόπους καταγωγής τους για να μπορούν να διευκολύνονται σε άλλα ζητήματα”.

Σημείωσε δε, πως, αυτή η προσπάθεια και μέσω των Περιφερειακών Συνεδρίων, “γίνεται με έναν πολύ οργανωμένο τρόπο” καθώς όπως πρόσθεσε, “η παραγωγική ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι αποσπασματική”.

Τρεις οι προτεραιότητες για την περαιτέρω βελτίωση του Γ. Νοσοκομείου Σύρου

Στην ερώτηση να προσδιορίσει τους επόμενους στόχους του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, προς όφελος των πολιτών – νησιωτών, τους οποίους – ανάμεσα σε άλλα θα θίξει και στο Περιφερειακό Συνέδριο στη Σύρο – η Μαργαρίτα Μπουραντά μίλησε για τη λειτουργία της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), τη λειτουργία Παιδιατρικής Κλινικής και την οργάνωση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, με τρόπο τέτοιο που να έχει αυτόνομο χαρακτήρα από άποψη στελέχωσης.

“Στόχος είναι η λειτουργία της παιδιατρικής κλινικής και της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας. Επίσης μέσα στους στόχους ίσως και από αυτούς που θα υλοποιηθούν και πολύ πιο σύντομα είναι η οργάνωση ενός αυτόνομου Τμήματος Επειγόντων” ανέφερε η ίδια, διευκρινίζοντας πως, αν και σήμερα έχει το Νοσοκομείο, ωστόσο, “οι ιατροί που το υποστηρίζουν είναι ιατροί των κλινικών ενώ ο στόχος είναι μέσα στο επόμενο διάστημα να είναι αυτόνομο Τμήμα με δικούς του ιατρούς”. Αυτομάτως, αυτή η εξέλιξη θα σημάνει πως, “εκείνοι θα αποφασίζουν το τί μέλλει γενέσθαι με το έκτακτο περιστατικό που θα φθάνει στο Νοσοκομείο, αν θα πρέπει να αντιμετωπισθεί στα ΤΕΠ, ή θα πρέπει να γίνει εισαγωγή και μετά θα αναλαμβάνουν οι ιατροί των κλινικών”.

Όπως περιέγραψε, “αυτό γίνεται και στα μεγάλα Νοσοκομεία της Αθήνας και στο εξωτερικό και αυτό βέβαια προσπαθούμε να το οργανώσουμε”.

Παράλληλα, θέλησε να προσθέσει αναφορικά με τη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας πως, σήμερα, “λείπει από τις Κυκλάδες” ενώ ακόμη μιλώντας πιο αναλυτικά για το ΤΕΠ, επεσήμανε πως, “τους καλοκαιρινούς μήνες είναι πολύ μεγάλος ο φόρτος των περιστατικών” κι ως εκ τούτου, η ενίσχυσή του και η αυτόνομη λειτουργία του, θα βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπισή τους.

Η κ. Μπουραντά σημείωσε επιπλέον για την Παιδιατρική κλινική πως κρίνεται επιβεβλημένη η λειτουργία της, καθώς “είναι απαραίτητο να βρίσκονται τα μικρά παιδιά σε έναν χώρο λίγο πιο βελτιωμένο, πιο “απομονωμένο” και να μη συνωστίζονται όταν απαιτείται να γίνει νοσηλεία στον χώρο της παθολογικής κλινικής”.

Στην ερώτηση αν πέραν των ανωτέρω, η Διοίκηση θέτει κι άλλους στόχους, η Μαργαρίτα Μπουραντά υπήρξε σαφής. “Πάντα υπάρχουν πράγματα να γίνουν και να βελτιωθεί η Υγεία περαιτέρω. Απλώς βάζουμε μία ιεράρχηση. Σαφώς και υπάρχουν ζητήματα που σε έναν δεύτερο χρόνο θα τα θέσω, υπό την έννοια ότι δεν είμαι από τους ανθρώπους που θέλουν να δημιουργούν υπερβολικές ελπίδες στους ανθρώπους και να απογοητεύω τους πολίτες. Όμως, σαφώς και υπάρχουν”.

Πρόσθεσε μάλιστα πως, “Έχω τρεις – τέσσερις προτάσεις ούτως ώστε να έχουμε μία ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση και ανάπτυξη και υπάρχουν σκέψεις που θέλουν προσήλωση, δουλειά και χρήματα. Κανείς δεν λέει ότι δεν θα γίνουν, αλλά σε πρώτο επίπεδο θα πρέπει να δούμε τη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας γιατί λείπει από τις Κυκλάδες, σίγουρα το ΤΕΠ και σαφώς την Παιδιατρική Κλινική”.

Τα αιτήματα των πολιτών να φθάνουν στους Υπουργούς

Σχολιάζοντας περαιτέρω τη σημασία που έχει να φθάνει η φωνή των πολιτών προς τα Υπουργικά γραφεία και κυρίως προς τους Υπουργούς, ώστε να γίνονται κατανοητές οι ανάγκες τους και να “φωτίζεται” ο τρόπος της παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα ακολουθήσει η χώρα, η ίδια η κ. Μπουραντά υποστήριξε τη σημασία της διεξαγωγής των Περιφερειακών Συνεδρίων αποκεντρωμένα και της δυνατότητας τοποθέτησης των τοπικών κοινωνιών.

“Θέλω να τονίσω πως είναι κάτι που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στον τόπο μας. Είναι μία καινοτομία από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας να κάνει αυτό το Συνέδριο και να καλούνται όλοι οι παραγωγικοί φορείς, αλλά και οι πολίτες να συμμετάσχουν. Στόχος αυτού του Συνεδρίου είναι να κατατεθούν και προτάσεις από πολίτες, να έχουν τον χώρο να πουν τις δικές τους σκέψεις” ανέφερε σχετικά, επισημαίνοντας ξανά πως, “είναι σημαντικό να έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν στα στελέχη της κυβέρνησης (Υπουργοί, Πρωθυπουργός) και μάλιστα με άμεσο τρόπο”.

Ολοκληρώνοντας τη συγκεκριμένη δήλωσή της, σημείωσε μάλιστα πως, “Είναι χρήσιμο να επισημανθούν και οι ιδιαιτερότητες του κάθε τόπου. Να καταγραφεί ποιο είναι το κατάλληλο μοντέλο για κάθε τόπο. Αυτή είναι μία διαδικασία πολύ παραγωγική”.

Η τοπική κοινωνία ενδιαφέρεται για το Νοσοκομείο”

Στο πλαίσιο της συνέντευξης, η κ. Μπουραντά κλήθηκε να σχολιάσει τη στάση της τοπικής κοινωνίας απέναντι στο Νοσοκομείο καθώς και να τοποθετηθεί σχετικά με το αν αντιλαμβάνεται την ανταπόκριση των πολιτών του νησιού και των Κυκλάδων σε όλη τη διάρκεια της θητείας της.

“Μία προσωπική άποψη μπορώ να εκφράσω. Αυτά που ακούω από τους πολίτες και από την εμπειρία που έχω και από τα μεγάλα Νοσοκομεία είναι πως εδώ οι πολίτες είναι αρκετά ευαισθητοποιημένοι και ασχολούνται με το τί γίνεται στο Νοσοκομείο περισσότερο από το απρόσωπο των αστικών κέντρων” δήλωσε κατηγορηματικά, επισημαίνοντας ακολούθως πως, “Έχω την αίσθηση στον ενάμιση χρόνο που βρίσκομαι εδώ πως ασχολούνται πολύ με το Νοσοκομείο και προσέρχονται στο Νοσοκομείο και νομίζω πως το εκτιμούν κιόλας το Νοσοκομείο”.

Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις της δε, τόνισε πως, “Και από τα σχόλια που βλέπω στον Τύπο και από ευχαριστήριες επιστολές που μας στέλνουν εγγράφως, πιστεύω πως ναι είναι αρκετά ευαισθητοποιημένη η τοπική κοινωνία, ευαισθητοποιημένοι οι Συριανοί. Μην ξεχνάμε πως ήταν και το πρώτο Νοσοκομείο της Ελλάδας και έχετε μία παράδοση. Υπάρχει μία σημαντική ιστορία που έχει περάσει μέσα στην τοπική κοινωνία”.