Θέσεις του Συλλόγου Εργαζομένων του Γ. Νοσοκομείου Σύρου ενόψει του 13ου Περιφερειακού Συνεδρίου στη Σύρο

“Εξασφάλιση καθολικής δημόσιας υγείας”

  • Τρίτη, 29 Μαΐου, 2018 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 29 Μαΐου. 2018 - 17:00

Τον σταθερό προσανατολισμό τους προς την εξασφάλιση μίας “σύγχρονης, δωρεάν και καθολικής δημόσιας Υγείας” που θα απαντά στην πράξη, στις σημερινές ανάγκες των νησιωτών σε θέματα υγειονομικής κάλυψης επισημαίνουν τα μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, στο πλαίσιο της κατάθεσης των αιτημάτων και των προτάσεών τους προς την κεντρική κυβέρνηση, ενόψει της ολοκλήρωσης του 13ου Περιφερειακού Συνεδρίου στο νησί.

Κατόπιν της συνάντησης που είχαν η πρόεδρος του ΔΣ, Κατερίνα Καλογεράκη καθώς και άλλα μέλη του Συλλόγου, με τον εκπρόσωπο της συντονιστικής ομάδας των Περιφερειακών Συνεδρίων, Γιάννη Βουλγαράκη προ εβδομάδων στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, απέστειλαν αναλυτικό και σαφές υπόμνημα με τις θέσεις τους, με σκοπό την ενίσχυση και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας στο νησιώτικο νομό.

Εκφράζοντας προβληματισμούς και προτάσεις αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στον χώρο της Υγείας, ο Σύλλογος και τα μέλη του, σημειώνουν προλογικά πως, “Είναι προφανές ότι μετά από σχεδόν μία δεκαετία εφαρμογής μνημονιακών πολιτικών, δεν μπορούμε να συζητάμε για ανάπτυξη και ανασυγκρότηση που να αφορούν το κοινωνικό σύνολο αν δεν εξασφαλίζονται συνθήκες σύγχρονης, δωρεάν, καθολικής δημόσιας υγείας”, ωστόσο, όπως προσθέτουν, “Δεν νοείται Παραγωγική Ανασυγκρότηση του Νοτίου Αιγαίου – προς όφελος του συνόλου των κατοίκων του, εάν αυτή δεν περιλαμβάνει την ανασυγκρότηση του υπάρχοντος δημοσίου συστήματος υγείας στο πλαίσιο του οποίου λειτουργεί και το Νοσοκομείο Σύρου”.

Ακολουθούν τα θέματα που έθιξε ο Σύλλογος, όπως ακριβώς αυτά αποτυπώθηκαν στο περιεχόμενο του υπομνήματος.

Κτιριακά θέματα

Το κτίριο όπου στεγάζεται το Νοσοκομείο Σύρου δεν επαρκεί. Μεγάλος μέρος των υπηρεσιών του Νοσοκομείου στεγάζονται στους χώρους του ΚΕΦΙΑΠ – με συνέπεια την αναστολή της οποιασδήποτε μελλοντικής λειτουργίας του ΚΕΦΙΑΠ με πλήρη εκμετάλλευση των χώρων (πισίνα, ξενώνες κλπ), για τους σκοπούς για τους οποίους κατασκευάστηκε.

Πρόσφατα καταργήθηκε ο χώρος στάσης των τραυματιοφορέων, ενώ η αποθήκευση υγειονομικού υλικού στους διαδρόμους του Νοσοκομείου είναι συνήθης πρακτική.

Αυτά σε συνδυασμό με τις φθορές του παλαιού κτιρίου οδηγούν στο συμπέρασμα ότι με το πέρασμα του χρόνου, αυξάνεται εκθετικά η ανάγκη ανέγερσης νέου σύγχρονου Δημόσιου Νοσοκομείου (σε αντιδιαστολή με πρακτικές έμμεσης ιδιωτικοποίησης / εμπορευματοποίησης τύπου ΑΕΜΥ).

Μόνιμο προσωπικό

Νιώθουμε την ανάγκη να επισημάνουμε το αυτονόητο. Ανάπτυξη δεν αποτελούν τα δελτία τύπου και ανακοινώσεις περί έναρξης λειτουργίας νέων κλινικών, εάν δεν συνοδεύονται από προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων (ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και τεχνικό). Είναι αστείο να μιλάμε για σύγχρονη λειτουργία Νοσοκομείου και για την ανάπτυξή του, με προσωπικό ορισμένου χρόνου όπου μέχρι να εκπαιδευτεί πρέπει να απολυθεί.

Επιπλέον, η όποια ανάπτυξη και ανασυγκρότηση δεν μπορεί να επιτευχθεί πατώντας στην περιστολή στοιχειωδών εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων και την εξουθένωση, έως και φυσική εξόντωση του προσωπικού, καθώς αυτομάτως αυτοαναιρείται.

Άραγε, υπάρχει πολίτης / ασθενής που πιστεύει ότι θα εξυπηρετηθεί καλύτερα από έναν εξουθενωμένο εργαζόμενο;

Η κατάσταση συνεχίζει και σήμερα να επιδεινώνεται με την εφαρμογή πολιτικών επιλογών όπως η ψευδεπίγραφη “αξιολόγηση” και η “από τα πάνω” επιβαλλόμενη στοχοθεσία που αντί να εκκινούν από την αφετηρία του επανασχεδιασμού των υπηρεσιών με στόχο την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, με βάση έστω, όσα ισχύουν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, εκκινούν ακριβώς αντίστροφα από τη μεθόδευση της παγίωσης – νομιμοποίησης της υπάρχουσας κατάστασης με μόνο πραγματικό επιδιωκόμενο στόχο την εντατικοποίηση της εργασίας και τις συνεχείς περικοπές σε προσωπικό και πόρους και μάλιστα, όταν έχει αδιαμφισβήτητα τεκμηριωθεί ότι αυτές οι περικοπές μεταφράζονται σε επιπρόσθετα βάρη στους πολίτες (ιδιωτικοποίηση).

Εμείς, οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου είμαστε υπέρ και θα στηρίξουμε οποιαδήποτε προσπάθεια ανασυγκρότησης που έχει ως στόχο την ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου όλων των πολιτών των Κυκλάδων και η οποία έχει σαν βάση και οδηγό την εξασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και την αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών και εργαζομένων. Άλλωστε και η μέχρι τώρα λειτουργία του Νοσοκομείου οφείλεται στη φιλότιμη προσπάθεια των εργαζομένων του, που συχνά πυκνά εργάζονται υπερωριακά.

Οι όποιες θετικές ενέργειες έχουν γίνει, όπως η έναρξη λειτουργίας της πτητικής βάσης του ΕΚΑΒ στη Σύρο, καθώς και η απόφαση χρηματοδότησης του Νοσοκομείου μέσω ΕΣΠΑ και ΠΔΕ για την αναβάθμιση του εξοπλισμού του, υπονομεύονται από την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού καθώς δεν συνοδεύονται με την αντίστοιχη εξασφάλιση του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού και την κτιριακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου.

Νησιωτικότητα

Παρά τη σχετική συνταγματική πρόβλεψη για την αναγνώριση της νησιωτικότητας, επί σειρά ετών παρακολουθούμε την κατάργηση του συνόλου σχεδόν των ήδη ανεπαρκών κινήτρων στελέχωσης και παραμονής εργαζομένων και γενικότερα κατοίκων στα νησιά. Σε συνδυασμό δε, με την απαράδεκτη αύξηση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ) και το συνεχώς αυξανόμενο κόστος των θαλάσσιων συγκοινωνιών, οδήγησαν σε ένα κόστος διαβίωσης σημαντικά υψηλότερο συγκρινόμενο με πληθυσμιακά αντίστοιχες, μη νησιωτικές περιοχές της χώρας μας. Το επίπεδο ζωής ειδικά για τους εργαζόμενους με χαμηλά εισοδήματα είναι συνεχώς επιδεινούμενο και εν γένει εξαιρετικά χαμηλό με βάση τις δυνατότητες της εποχής μας.

Προϋποθέσεις άμβλυνσης των προβλημάτων

Κατά την άποψη του Συλλόγου προκειμένου να αμβλυνθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως εργαζόμενοι δημόσιοι λειτουργοί στο Νοσοκομείο και γενικότερα στα νησιά του Αιγαίου, απαιτούνται: Α. Ενίσχυση του Νοσοκομείου με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό νοσηλευτικό, διοικητικό και τεχνικό και άμεση μονιμοποίηση όλων όσων εργάζονται σε αυτό με οποιαδήποτε σχέση εργασίας (ΟΑΕΔ, επικουρικοί κλπ). Β. Κατάρτιση σύγχρονου οργανογράμματος που να αντιστοιχεί (τόσο σε ειδικότητες όσο και σε αριθμό) στις αυξανόμενες πραγματικές ανάγκες. Γ. Επαναφορά παλιών και θέσπιση νέων κινήτρων στελέχωσης και παραμονής στις υπηρεσίες των νησιών: (πχ. “πλασματική” προϋπηρεσία, καταβολή εξόδων μετακίνησης σε προβληματική περιοχή, επιδότηση ενοικίου/ κατοικίας, ενίσχυση επιδόματος προβληματικών – παραμεθόριων περιοχών, αύξηση αφορολόγητου κλπ). Δ. Ανέγερση νέου σύγχρονου Νοσοκομείου σύμφωνα με τις ανάγκες των κατοίκων του νομού.

Οικονομική ανακούφιση και ΦΠΑ

Ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους νησιώτες που διεκδικούν το δικαίωμα να μπορούν να ζήσουν στον τόπο τους χωρίς να είναι μεγαλοεπιχειρηματίες και ζητούμε: α. Την πλήρη κάλυψη των τεράστιων εισοδηματικών απωλειών μας στα χρόνια των μνημονίων, για την επαναφορά όλων των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων που κατακρεουργήθηκαν προκειμένου να διασφαλιστεί η κερδοφορία των τραπεζών και των άλλων μεγάλων επιχειρήσεων. β. Δραστική μείωση των συντελεστών ΦΠΑ με έμφαση στα είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, καύσιμα, ηλεκτρική ενέργεια, θέρμανση, τηλεπικοινωνίες, ιατρικές υπηρεσίες κλπ) καθώς και των τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.