Βήματα προόδου για το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου με φόντο τη λειτουργία της Παιδιατρικής Κλινικής

Θετικό πρόσημο και εμπιστοσύνη στη δημόσια Υγεία

Αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς 55 περιστατικά το πρώτο 5μηνο της λειτουργίας του νέου Τμήματος

Παιδιατρική Κλινική απέκτησε το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου το τελευταίο 5μηνο της λειτουργίας του, μετά από μία συστηματική προσπάθεια της διοίκησης αλλά και του Υπουργείου Υγείας, να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι παροχές περίθαλψης στο δευτεροβάθμιο Νοσοκομείο της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.

Βάσει του νέου Οργανισμού λειτουργίας του, των προσλήψεων που ακολούθησαν και της στελέχωσής του νέου Τμήματος με τρεις παιδίατρους και το απαραίτητο νοσηλευτικό προσωπικό, η Σύρος και το Νοσοκομείο της απέκτησαν Παιδιατρική Κλινική, προκειμένου τα περιστατικά που μπορούν να τύχουν αντιμετώπισης, να παραμένουν στο νησί και να διευκολύνονται οι οικογένειες και τα μικρά παιδιά.

Με εθελοντική μέριμνα και αγάπη όχι μόνον από το προσωπικό του Νοσοκομείου, αλλά και από πολίτες που προχώρησαν σε δωρεές, διαμορφώθηκε η νέα Κλινική του Βαρδάκειου και Πρώιου, με στόχο την ποιοτική νοσηλεία των μικρών και μεγάλων παιδιών.

Στο πλαίσιο της αποτύπωσης των πρώτων μηνών λειτουργίας του εν λόγω Τμήματος, η Κοινή Γνώμη πραγματοποίησε επικοινωνία με τη Διοικήτρια, Μαργαρίτα Μπουραντά, η οποία γνωστοποίησε τα βήματα προόδου για το Νοσοκομείο, αναφέροντας μάλιστα πως και ο κόσμος δείχνει εμπιστοσύνη στη δημόσια Υγεία.

Εκτός από το προσωπικό που στελέχωσε την Παιδιατρική Κλινική και το οποίο η ίδια ευχαρίστησε για τις συστηματικές προσπάθειές του να λειτουργήσει ομαλά κι εξ αρχής το Τμήμα, η ίδια, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και όσους αφιέρωσαν προσωπικό χρόνο για να διακοσμήσουν ευχάριστα τις αίθουσες νοσηλείας των μικρών παιδιών, προκειμένου αυτά να αισθάνονται ότι βρίσκονται σε ένα κατάλληλο και φιλικό περιβάλλον.

Παιδιατρική Κλινική δυναμικότητας τεσσάρων κλινών

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην εφημερίδα η κ. Μπουραντά η δημιουργία της Παιδιατρικής Κλινικής αποτέλεσε έναν σημαντικό στόχο, ο οποίος επετεύχθη και με φόντο τα προβλεπόμενα από τον Οργανισμό λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου.

“Προβλεπόταν μέσα στον Οργανισμό του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου η λειτουργία Παιδιατρικής Κλινικής” σχολίασε αρχικά, επισημαίνοντας μάλιστα πως, μέχρι και τον περασμένο Απρίλιο, δεν είχε διαμορφωθεί και λειτουργήσει, καθώς δεν υπήρχε το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

“Βεβαίως, δεν είχε γίνει παλαιότερα γιατί ήταν ένας παιδίατρος. Στην πορεία όμως, ήρθαν ακόμη δύο παιδίατροι και έχουμε και το απαραίτητο νοσηλευτικό προσωπικό μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ αλλά και μόνιμο προσωπικό” πρόσθεσε, εξηγώντας πως, οι σημερινές θετικές εξελίξεις, έρχονται σε συνέχεια της κάλυψης των απαραίτητων προϋποθέσεων. “Ωρίμασαν οι συνθήκες ώστε να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει η Παιδιατρική Κλινική, η οποία είναι δυναμικότητας τεσσάρων κλινών και στελεχώνεται από τρεις παιδίατρους και πέντε νοσηλευτές” υπογράμμισε, μιλώντας εν συνεχεία για την αναγκαιότητα που υπήρχε να υλοποιηθεί ένα ακόμη θετικό βήμα για το Νοσοκομείο Σύρου, με φόντο και τις ανάγκες που προκύπτουν βάσει πληθυσμιακών δεδομένων.

“Ήταν στόχευσή μας. Δεν υπήρχε Παιδιατρική Κλινική στις Κυκλάδες ενώ το νησί της Σύρου μόνον, έχει έναν πληθυσμό περίπου 27.000 πολιτών με μία αναλογία αντίστοιχη σε παιδιά” σημείωσε γνωστοποιώντας πως στην εν λόγω Κλινική σαφώς φιλοξενούνται και αντιμετωπίζονται περιστατικά από όλες τις Κυκλάδες, αν αυτό απαιτηθεί.

Αναφορικά με τη λειτουργία του, θέλησε ακολούθως να γνωστοποιήσει πως, “Επίσης, απαιτήθηκε ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός που καλύφθηκε άμεσα” ενώ σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε, για τη λειτουργία του εν λόγω Τμήματος, “Το Νοσοκομείο πήρε μόνιτορ και εξοπλισμό απαραίτητο και κατάλληλο για παιδάκια”. Στην ερώτηση αν όλα τα προαναφερθέντα καλύφθηκαν από τον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου και κυρίως γενικότερα η λειτουργία της Παιδιατρικής Κλινικής, η διοικήτρια απάντησε καταφατικά. “Όλα τα καλύπτουμε και από τον προϋπολογισμό” ανέφερε, λέγοντας μάλιστα πως, “Έχει αυξηθεί ο προϋπολογισμός μας”.

Σχετικά με την αναγκαιότητα απόκτησης μίας Παιδιατρικής Κλινικής η ίδια μάλιστα πρόσθεσε πως, “Ευτυχώς τα περισσότερα παιδιά έχουν ήπια προβλήματα, μεταβαίνουν στα Εξωτερικά Ιατρεία του Νοσοκομείου και αντιμετωπίζονται οι ανάγκες τους, όμως κάποια, χρειάζεται να νοσηλευθούν. Ως εκ τούτου, μία μικρή Κλινική ήταν για εμένα προσωπικά απαραίτητη να υπάρχει σε ένα Γενικό Δευτεροβάθμιο Νοσοκομείο. Από τη στιγμή που ωρίμασαν οι συνθήκες προχωρήσαμε”.

Η Μαργαρίτα Μπουραντά υπογραμμίζοντας και την αξία της προσπάθειας του προσωπικού του Νοσοκομείου για τη λειτουργία του νέου Τμήματος, τόνισε σχετικά: “Θέλω να ευχαριστήσω τους εργαζόμενους, τους νοσηλευτές και τους ιατρούς για τη λειτουργία της Παιδιατρικής κλινικής” καθώς έκαναν μία υπερπροσπάθεια. Πάντα όταν ξεκινά ένα καινούργιο Τμήμα πάντα υπάρχουν πράγματα που πρέπει να ρυθμιστούν, τα οποία μπορεί να μην τα έχεις σκεφτεί και να τα βλέπεις στην πορεία. Οι ίδιοι βοήθησαν σημαντικά” επανέλαβε κατηγορηματικά.

Περιστατικά που αντιμετωπίζονται στον τόπο τους

Άκρως σημαντικό είναι το γεγονός πως από τις αρχές Μαΐου, οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία της Παιδιατρικής Κλινικής ως και σήμερα, έχουν αντιμετωπισθεί σημαντικά περιστατικά, που μπορεί να υποδεχθεί το Δευτεροβάθμιο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε η διοικήτρια για το πρώτο 5μηνο λειτουργίας της Παιδιατρικής Κλινικής, “Τα περιστατικά που αντιμετωπίσθηκαν είναι 55 από τον Μάιο που ξεκίνησε η λειτουργία της”. Θέλησε να διευκρινίσει δε, πως, στο Νοσοκομείο Σύρου και στο συγκεκριμένο Τμήμα, “Εξυπηρετούνται όχι μόνον παιδιά από τη Σύρο αλλά και από τις Κυκλάδες”, τονίζοντας μάλιστα συγκεκριμένα πως, “Το Νοσοκομείο μας είναι Δευτεροβάθμιο. Σαφώς κάποια περιστατικά δεν είναι σε θέση να τα αντιμετωπίσει το Νοσοκομείο με την μικρή Παιδιατρική Κλινική όπως για παράδειγμα, δεν μπορεί να κρατήσει ένα περιστατικό βαριάς κρανιο-εγκεφαλικής κάκωσης, ούτε μπορεί να κρατήσει ένα βαρύ παιδο-καρδιοχειρουργικό περιστατικό”. Υπογράμμισε πως, γι αυτά τα σοβαρά περιστατικά “σαφώς το παιδί θα πρέπει να πάει σε Τριτοβάθμιο Νοσοκομείο”.

Όμως, όπως εξήγησε, “υπάρχουν περιστατικά όπως μπορεί να είναι μία πνευμονία, μία ασθματοειδής βρογχίτιδα, μία λαρυγγίτιδα κ.α. που αυτά τα περιστατικά έρχονται εδώ στο Νοσοκομείο και μπορούν να αντιμετωπισθούν και οι ιατροί μας θα κρίνουν αν χρειάζονται να παραμείνουν ή να διακομισθούν”.

Αναφορικά με τα ανωτέρω, υπογράμμισε πως, “Είμαστε μία μικρή Κλινική για να βοηθήσουμε ακριβώς αυτά τα περιστατικά που δεν απαιτείται να πάνε στην Αθήνα και παλαιότερα θα συναντούσαν κόπο, χρόνο, άγχος για τους γονείς και την οικογένεια, κόστος για την εκεί διαμονή”.

Εμπιστοσύνη των πολιτών και ικανοποίηση για τη νοσηλεία των παιδιών

Στην ερώτηση αν το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου και η πλευρά της διοίκησης γίνεται αποδέκτης θετικών σχολίων αναφορικά με τη λειτουργία της Παιδιατρικής Κλινικής, η Μαργαρίτα Μπουραντά, παρέπεμψε την εφημερίδα στο βιβλίο ασθενών που γράφουν είτε τα μεγαλύτερα παιδιά για τη νοσηλεία τους, είτε οι ίδιοι οι γονείς των παιδιών που νοσηλεύθηκαν στο νέο Τμήμα.

Όπως διακρίνει κάποιος και από το σχετικό υλικό των επιστολών που δημοσιεύει αναλυτικά και χωρίς προσωπικά δεδομένα η Κοινή Γνώμη στην ιστοσελίδα της, διαπιστώνεται πως αναγνωρίζεται το σημαντικό έργο παροχής φροντίδας που προσφέρεται από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

“Υπάρχουν γονείς και παιδιά που μας ευχαριστούν για τη νοσηλεία τους” σχολίασε η διοικήτρια, δηλώνοντας παράλληλα ευχαριστημένη για το έργο όλων εκείνων που στελεχώνουν την Παιδιατρική Κλινική. “Νιώθω συγκίνηση αναφορικά με όσα γράφονται και για τους συντελεστές που επελέγησαν και για τους ίδιους τους ιατρούς και τους νοσηλευτές. Νιώθω συγκινημένη και θέλω να τους ευχαριστήσω και τους ιατρούς και τους νοσηλευτές” ανέφερε η Μαργαρίτα Μπουραντά, λέγοντας μάλιστα πως, “Έχουν καταθέσει ψυχή οι ίδιοι και εμείς και εγώ ως διοίκηση, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους διευκολύνουμε σε αυτά που οφείλουμε να τους διευκολύνουμε”.

Βελτίωση των χώρων προς ανακούφιση των μικρών παιδιών

Σχετικά με την εντυπωσιακή εικόνα των χώρων της Παιδιατρικής Κλινικής, η κ. Μπουραντά θέλησε να αναφέρει πως είναι αποτέλεσμα προσπάθειας αρκετών πλευρών, όπως του προσωπικού του Νοσοκομείου, ιδιωτών αλλά και εθελοντών που μερίμνησαν για τη διαμόρφωση ενός θετικού περιβάλλοντος για τα παιδιά που θα νοσηλεύονται.

“Προσπαθήσαμε να βελτιώσουμε τον χώρο. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε. Όλοι γνωρίζουν ότι το Βαρδάκειο και Πρώιο Νοσοκομείο της Σύρου είναι ένα παλιό Νοσοκομείο, όμως κάναμε ό,τι καλύτερο” ανέφερε αρχικά, εκφράζοντας τις ευχαριστίες της προς εκείνα τα πρόσωπα, που βοήθησαν.

“Ευχαριστώ δημοσίως και πολίτες που έχουν κάνει δωρεές στην Παιδιατρική Κλινική και συναδέλφους που έχουν κάνει δωρεές στην Παιδιατρική κλινική, αλλά και εργαζόμενους του Νοσοκομείου και ιδιαίτερα την προϊσταμένη του Χειρουργικού Τμήματος και την κόρη της, που επιμελήθηκαν τη ζωγραφική του Τμήματος” υπογράμμισε, λέγοντας πως είναι ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα καθώς οι χώροι της Παιδιατρικής Κλινικής ανακουφίζουν... τα παιδιά.

Πολιτική απόφαση και συνεργασία

Δεδομένης της συστηματικής προσπάθειας που παρατηρείται από πλευράς διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, όσον αφορά στην πραγματοποίηση βημάτων προόδου, η Μαργαρίτα Μπουραντά κλήθηκε να απαντήσει αν οι θετικές εξελίξεις συνολικά των τελευταίων ετών αποτελούν πολιτική απόφαση που εφαρμόζεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας.

“Είναι πολιτική απόφαση του Υπουργού, κ. Ξανθού και του αναπληρωτή Υπουργού, κ. Πολάκη και είναι και σημαντική η υποστήριξη από τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια και από τη διοικήτρια, κ. Ιορδανίδου με κάθε τρόπο είτε σε προσωπικό, είτε σε ένταξη επιχορηγήσεων ή σε ό,τι άλλο απαιτείται” ανέφερε κατηγορηματικά, σχολιάζοντας μάλιστα πως, “Τα πράγματα για να πάνε καλύτερα απαιτούν ομαδική δουλειά”.

Εκφράζοντας δε και την προσωπική θέση της για τη συνεργασία με τη 2η ΥΠΕ και το Υπουργείο, σημείωσε τα ακόλουθα: “Είναι και προσωπική άποψή μου αυτή. Για να βελτιωθεί η κατάσταση πρέπει να λειτουργήσουμε ως ομάδες. Όσο καλός ή αποτελεσματικός να είναι ένας διοικητής, αν δεν υπάρχει η αντίστοιχη υποστήριξη από την πολιτική ηγεσία και από την διοικητική ηγεσία, δεν μπορεί να πάει καλά. Θα φτάσει μέχρι ενός σημείου η προσπάθεια. Αυτό το ξεχνάμε κάποιες φορές. Η συνεργασία πρέπει να υπάρχει για να γίνονται πράγματα για τη Δημόσια Υγεία”. Ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της, εξηγώντας τέλος πως, “Η λειτουργία της Παιδιατρικής Κλινικής είναι μία εξέλιξη που μας δίνει την ώθηση να συνεχίσουμε και το προσωπικό και εγώ”.