Ενημερωτική ημερίδα για την Άνοια

  • Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου, 2018 - 06:13

Το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου σε συνεργασία με την Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ» και την Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία (Ε.Γ.Γ.Ε.) διοργανώνουν ενημερωτική ημερίδα ευαισθητοποίησης για την άνοια.

Η εκδήλωση, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018 στην αίθουσα Γιάννη Ρίτσου του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ερμούπολης – Σύρου από τις 10:00 έως τις 13:00.

Στην ημερίδα θα μιλήσουν επιστήμονες με ειδίκευση στην άνοια ώστε να ενημερώσουν το κοινό για τα συμπτώματα, τις μεθόδους πρόληψης και διαχείρισης της ασθένειας, καθώς και για τη λειτουργία του Ιατρείου Μνήμης του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου.

Η Ημερίδα διοργανώνεται με αφορμή την έναρξη της συνεργασίας της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας «Ο Νέστωρ» και της Ε.Γ.Γ.Ε. με το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, στο οποίο λειτουργεί Ιατρείο Μνήμης από το Μάρτιο του 2018. Στόχος της λειτουργίας του Ιατρείου Μνήμης είναι η έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη της νόσου Alzheimer και των άλλων μορφών άνοιας. Στην Ημερίδα θα μιλήσουν επιστήμονες με ειδίκευση στην άνοια, οι οποίοι θα ενημερώσουν το κοινό αναφορικά με τα συμπτώματα και τις μεθόδους πρόληψης και διαχείρισης της ασθένειας, καθώς και για τη λειτουργία του Ιατρείου Μνήμης στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου.

Δημιουργία Φιλικών Κοινοτήτων

Η Ημερίδα αποτελεί μέρος των δράσεων ευαισθητοποίησης του πληθυσμού σε δήμους όλης της χώρας αναφορικά με τη νόσο Alzheimer με στόχο την ενημέρωση για τη νόσο αλλά και τη δημιουργία Φιλικών Κοινοτήτων για την Άνοια, που υλοποιεί η Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ» σε συνεργασία με την Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία. Οι Φιλικές Κοινότητες για την άνοια είναι κοινότητες οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στους ασθενείς με άνοια και τους φροντιστές τους να συμμετέχουν, να εισακούονται και να απολαμβάνουν μια αξιοπρεπή και ανεξάρτητη διαβίωση, χωρίς στίγμα.

Οι δράσεις που υλοποιούνται περιλαμβάνουν ενέργειες σχετικά με α) την πρόληψη της άνοιας, β) υπηρεσίες για ασθενείς με άνοια και τους φροντιστές τους, γ) ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την άνοια και τη μείωση του στίγματος της νόσου, δ) βελτίωση των δημόσιων χώρων και της πρόσβασης ασθενών με άνοια σε μέρη στην κοινότητα, ε) δράσεις με συμμετοχή των ασθενών με άνοια, αλλά και διαγενεακές δράσεις. Ο νευροψυχολογικός έλεγχος, που πραγματοποιείται από ψυχολόγους της εταιρείας, γίνεται μέσα από σταθμισμένες δοκιμασίες και ερωτηματολόγια για την αξιολόγηση της νοητικής, λειτουργικής και συναισθηματικής κατάστασης του εξεταζόμενου και προσφέρει τη δυνατότητα πρώιμης ανίχνευσης νοητικών ελλειμμάτων και έγκαιρης διάγνωσης.