Εξέταση ατόμων άνω των 45 ετών είτε για προληπτικό έλεγχο, είτε για την ανίχνευση της έκπτωσης μνήμης

Ιατρείο Μνήμης Γενικού Νοσοκομείου Σύρου

Αθρόα ήταν η προσέλευση του κόσμου στην ενημερωτική ημερίδα ευαισθητοποίησης για την άνοια, που διοργανώθηκε το περασμένο Σάββατο στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης από το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου σε συνεργασία με την Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ» και την Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία (Ε.Γ.Γ.Ε.).

Επιστήμονες με ειδίκευση στην άνοια ενημέρωσαν το κοινό για τα συμπτώματα, τις μεθόδους πρόληψης, τους τρόπους συμπεριφοράς απέναντι σε ανθρώπους που ξεχνούν, αλλά και την κατάθλιψη στην Τρίτη Ηλικία.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε επίσης το επιστημονικό έργο του Ιατρείου Μνήμης του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, που ξεκίνησε τη λειτουργία του το Μάρτιο του 2018 υπό την  επιστημονική εποπτεία της ψυχιάτρου, Ελένης Εγγλέζου.

Εκτίμηση από την πρώτη επίσκεψη

Το Ιατρείο  λειτουργεί κάθε Παρασκευή (10:00-14:00) στο κτίριο του ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ (πρώην Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ), όπισθεν του Νοσοκομείου και πλαισιώνεται επίσης από την ψυχολόγο Άννα Δαφνά, τους νοσηλευτές Άννα Πέτρου, Απόστολο Ευκαρπίδη και Ελευθερία Αγγελετάκη, την Κοινωνική Λειτουργό Δήμητρα Καλαντζή και την Επισκέπτρια Υγείας Μαρία Βαρθαλίτου.  

Το Ιατρείο παρέχει τις υπηρεσίες του κυρίως σε άτομα άνω των 45 ετών, τα οποία εξετάζονται είτε για προληπτικό έλεγχο, είτε για την ανίχνευση της έκπτωσης μνήμης.

«Είναι σημαντικό το πρόσωπο που προσέρχεται για εξέταση στο Ιατρείο Μνήμης να συνοδεύεται από άτομο του οικείου περιβάλλοντος (π.χ. ένα μέλος της οικογένειας ή ένα στενό φίλο), ο οποίος μπορεί να μας δώσει πληροφορίες για την καθημερινή λειτουργικότητα του εξεταζόμενου», ανέφερε χαρακτηριστικά η Νοσηλεύτρια Ελευθερία Αγγελετάκη.

Όπως τόνισε, στην περίπτωση που ένα αγαπημένο μας πρόσωπο αρνείται ότι ξεχνά και υπάρχει ανάγκη να εξεταστεί στο Ιατρείο Μνήμης, θα πρέπει να επιστρατεύσουμε τη διπλωματία μας και να επικαλεστούμε τη σημασία της προληπτικής εξέτασης.

Στο ραντεβού με την ιατρό θα μας δοθεί ο χρόνος να συζητήσουμε κατ’ ιδίαν τις ανησυχίες μας και τα συμπτώματα που έχουμε εντοπίσουμε (πχ. ξεχνάει πρόσωπα, ονόματα, ραντεβού, δεν μπορεί να κατονομάσει αντικείμενα, αποπροσανατολίζεται στο χρόνο και στο χώρο).

Στην πρώτη επίσκεψη γίνεται εκτίμηση με βάση το ατομικό και κληρονομικό ιατρικό ιστορικό, την ψυχιατρική εξέταση και τα αποτελέσματα του τεστ MINI MENTAL STATE EXAMINATION. Επιπλέον μέσα από σταθμισμένες δοκιμασίες και ερωτηματολόγια γίνεται αξιολόγηση της λειτουργικής και συναισθηματικής κατάστασης του εξεταζόμενου.

Το test MINI MENTAL  δεν αξιολογεί τη νοημοσύνη ή τις γνώσεις που έχει αποκτήσει κανείς π.χ. στο σχολείο, αλλά τις λειτουργίες του εγκεφάλου (π.χ. τη μνήμη, την προσοχή, το λόγο, την κρίση).

Η ιατρός, ανάλογα με τις πληροφορίες που έχουν συλλεχθεί, θα αποφασίσει αν είναι επιβεβλημένη η πραγματοποίηση επιπλέον εξετάσεων και η λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Σε περιπτώσεις συνοσηρότητας (π.χ. υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, παθήσεις θυρεοειδούς αδένα, αβιταμίνωση, συμπτώματα Παρκινσονισμού), κρίνεται η εξέταση από ιατρό ανάλογης ειδικότητας.

Όταν ολοκληρωθεί η εξέταση και όλες οι απαιτούμενες εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις , τίθεται η διάγνωση και λαμβάνεται απόφαση για τον τρόπο αντιμετώπισης.

Η επανεξέταση και η επανεκτίμηση των ασθενών σε τακτά χρονικά διαστήματα θεωρείται πολύ σημαντική διότι τεκμηριώνουν την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής και τα οφέλη των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων.

«Αν δεν είστε σίγουροι ότι καταλαβαίνετε όλα όσα λέγονται κατά τη διάρκεια της εξέτασης, μη διστάσετε να ζητήσετε διευκρινίσεις» τόνισε η κ. Αγγελετάκη.

Στο Ιατρείο Μνήμης συνολικά έχουν εξετασθεί μέχρι σήμερα 141 άτομα. Οι 75 (54 άνδρες-21 γυναίκες) παρουσίασαν κατάθλιψη με γνωστικά ελλείμματα. Οι 25 προσήλθαν στο Ιατρείο Μνήμης για προληπτικούς λόγους , χωρίς να παρουσιάσουν κάποια μορφή άνοιας και 41 άτομα έχουν διαγνωστεί με άνοια, κυρίως αγγειακού τύπου.

Ομάδες ενδυνάμωσης Μνήμης

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις ομάδες ενδυνάμωσης μνήμης που αποτελούν έναν μη φαρμακευτικό τρόπο ενίσχυσης των νοητικών λειτουργιών. Οι ομάδες αυτές λειτουργούν προληπτικά και ενισχυτικά σε άτομα με φυσιολογική νοητική λειτουργία ή ήπιες διαταραχές μνήμης και σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική θεραπεία, θεωρούνται ο καλύτερος δυνατός χειρισμός για την αντιμετώπιση της άνοιας.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεών τους, πραγματοποιούνται: ασκήσεις ενδυνάμωσης της μνήμης, ασκήσεις προσοχής, ασκήσεις για τη σκέψη και τη γλώσσα,  ενώ διδάσκονται εκ νέου έννοιες, όπως ονόματα αντικειμένων, μηνών, εποχών. Μεταξύ άλλων, τα μέλη συμμετέχουν ενεργά σε επιτραπέζια παιχνίδια που έχουν ως στόχο τη διατήρηση και την ενίσχυση της μνήμης, καθώς και τη μεταξύ τους αλληλεπίδραση.

Οι ομάδες λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με μικρές διακοπές την περίοδο των εορτών (Χριστούγεννα, Πάσχα) και το καλοκαίρι. Συνολικά λειτουργούν τρεις ομάδες (Α-Β-Γ) με συχνότητα μια φορά την εβδομάδα και η διάρκεια τους είναι ωριαία. Η κάθε ομάδα απαρτίζεται από 4-8 άτομα και συντονίζεται από επαγγελματίες υγείας διαφόρων ειδικοτήτων(π.χ. ψυχολόγο, νοσηλευτές, επισκέπτρια υγείας). Για τη συμμετοχή στις ομάδες ενδυνάμωσης μνήμης είναι απαραίτητη η εξέταση και παραπομπή από το Ιατρείο Μνήμης.

Αξίζει να σημειωθεί, πως στο χαιρετισμό της ενημερωτικής ημερίδας, η Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, Μαργαρίτα Μπουραντά ευχαρίστησε θερμά την διεπιστημονική ομάδα του η οποία μέσω του έργου του συνέβαλε σημαντικά στις προσπάθειες συνεχούς αναβάθμισης των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Για ραντεβού στο Ιατρείο Μνήμης, μπορείτε να απευθυνθείτε στο γραφείο 30 του Γ. Ν. Σύρου ή να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο 22813-60523.