Απαντήσεις του Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, Μ. Ζουλουφού στις σοβαρές καταγγελίες του Συλλόγου Εργαζομένων που είδαν το φως της δημοσιότητας προ τριών ημερών

“Ως διοίκηση δεν συζητάμε την επιστροφή ανεμβολίαστων στο Νοσοκομείο”

Αύριο, Τρίτη, η κινητοποίηση από τους εργαζόμενους στην πύλη της νοσηλευτικής δομής στις 13.00

Απαντήσεις αναφορικά με την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σύρου περί αποστολής δειγμάτων για μοριακά τεστ στην Αθήνα, επιστροφής υγειονομικού στα καθήκοντά του την έκτη ημέρα νόσησής του με κορωνοϊό, καθώς και για διακριτική μεταχείριση και κατηγοριοποίηση των εργαζομένων ανάμεσα σε ανεμβολίαστους και μη, δίνει ο Διοικητής Μιχάλης Ζουλουφός, ερωτηθείς σχετικά από την “Κοινή Γνώμη”, με αφορμή την ανακοίνωση του Δ.Σ. του Συλλόγου, προ τριών ημερών.

Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος σκιαγραφεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Σύρου σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο όπου υπάρχει η πανδημία, τονίζοντας πως το βασικό εξ αυτών, η υποστελέχωσή του, ενισχύεται περαιτέρω από το πρόβλημα της εφαρμογής της απόφασης να τεθούν σε αναστολή οι μη εμβολιασμένοι του Νοσοκομείου.

Από την πλευρά του, ο Διοικητής δίνει απαντήσεις σε όλα τα θέματα που θίγουν οι ίδιοι, σημειώνοντας πως για τη λειτουργία του Νοσοκομείου εφαρμόζονται απόλυτα οι διατάξεις των αρμοδίων, δηλαδή του ΕΟΔΥ και του Υπ. Υγείας, με εξαίρεση μόνον την επιστροφή νοσούντων υγειονομικών, που κατά κανόνα ο ίδιος έχει ζητήσει να επιστρέφουν την δέκατη και όχι την έκτη ημέρα. Μάλιστα παρέχει διευκρινίσεις για μία μόνον περίπτωση που επέστρεψε εκτάκτως στο Νοσοκομείο την έκτη ημέρα.

Στον αντίποδα, σχολιάζουν αρνητικά τις αποφάσεις του ΕΟΔΥ οι εργαζόμενοι και υπογραμμίζοντας πως πέραν της πανδημίας, το σοβαρό θέμα είναι η υποστελέχωση, ζητούν μόνιμες προσλήψεις.

Για όλα τα παραπάνω, ο Σύλλογος κάνει κινητοποίηση αύριο στις 13.00 στην πύλη του Νοσοκομείου Σύρου.

Η καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων

Αυτούσιο το περιεχόμενο της καταγγελίας του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σύρου έχει ως εξής: “Τις τελευταίες ημέρες, ενημερωθήκαμε από μέλη μας για το εξής γεγονός: Εργαζόμενος του Νοσοκομείου που νοσούσε από κορωνοϊό, κλήθηκε, λόγω υπηρεσιακών αναγκών, να επιστρέψει την 6η ημέρα νόσησης, παρότι είχε θετικό self test. Επιπρόσθετα ενημερωθήκαμε ότι οι λοιποί εργαζόμενοι του ίδιου Τμήματος, στο οποίο υπάρχει διασπορά, έκαναν τεστ των οποίων τα δείγματα στάλθηκαν στην Αθήνα διότι ο διαθέσιμος Μοριακός Αναλυτής δεν μπορεί να εξυπηρετήσει μεγάλο όγκο δειγμάτων. (υπενθυμίζουμε ότι ο Μοριακός Αναλυτής μεγάλης δυναμικότητας δειγμάτων που είχε αρχικά διατεθεί στο Νοσοκομείο Σύρου, με απόφαση της 2ης ΔΥΠΕ, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας).  Τα αποτελέσματα  ήρθαν μετά από τρείς (3) ημέρες και ήταν θετικά για άλλους δύο εργαζόμενους στο Τμήμα. Οι εργαζόμενοι αυτοί, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα, παρείχαν κανονικά εργασία, με ότι αυτό συνεπάγεται για περαιτέρω πιθανή διασπορά στο Νοσοκομείο.

Με βάση τα παραπάνω, αφενός καταγγέλλουμε την εφαρμογή των  απαράδεκτων πρωτόκολλων  του ΕΟΔΥ που αναγκάζουν  νοσούντες εργαζόμενους  να  εργάζονται στα Νοσοκομεία και αφετέρου τονίζουμε την ανάγκη διενέργειας μοριακών ( pcr) εξετάσεων από το Νοσοκομείο της Σύρου σε μεγαλύτερη κλίμακα διότι οι καθυστερήσεις των αποτελεσμάτων από τα τεστ που στέλνονται στην Αθήνα (δεδομένου ότι εργαζόμενοι δεν τίθενται σε καραντίνα (!)  μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα)  μπορεί να έχουν τραγικά αποτελέσματα, όσον αφορά στην διασπορά.

Παράλληλα από όλα τα παραπάνω, αποδεικνύεται πως, το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη εργαζόμενοι σε αναστολή λόγω μη εμβολιασμού ενώ υπάρχει τραγική υποστελέχωση, δεν εξυπηρετεί σε καμία περίπτωση την πρόληψη της διασποράς. Δεν μπορούμε να φανταστούμε ποιος νοήμων άνθρωπος προτιμάει να τον περιθάλπει ένας εμβολιασμένος υγειονομικός που νοσεί - έναντι ενός μη εμβολιασμένου υγειονομικού που δεν νοσεί - και κάνει τεστ ακόμη και καθημερινά.

Από 1η Φλεβάρη δημιουργείται και μία 3η κατηγορία υγειονομικών. Αυτοί που δεν θα έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, θα χάσουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού και θα θεωρούνται πλέον ανεμβολίαστοι αλλά θα συνεχίζουν να δουλεύουν με rapid τεστ (ορθώς κατά την γνώμη μας) σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους που θα παραμένουν σε αναστολή, για λόγους που σαφώς, όπως είναι πλέον φανερό ,  δεν σχετίζονται με την διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας αλλά αντίθετα με ενδεχόμενες απολύσεις και την κατά το δυνατό περαιτέρω ιδιωτικοποίηση.

Με βάση τα παραπάνω, απαιτούμε  την αναθεώρηση των πρωτόκολλων του ΕΟΔΔΥ και  την  ενίσχυση των Νοσοκομείου με μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, την μονιμοποίηση των εκτάκτων και την άμεση  επιστροφή συναδέλφων που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.

Όλοι και όλες στην Πανελλαδική Κινητοποίηση την Τρίτη 1-2-22 και ώρα 13:00 στην πύλη του Νοσοκομείου.”.

Απαντήσεις Διοικητή, Μιχάλη Ζουλουφού

  • Το Σωματείο Εργαζομένων επικοινωνεί προς τους πολίτες πως με τον μοριακό αναλυτή του Νοσοκομείου Σύρου δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν συνολικά τα δείγματα στο νησί, τα οποία αφορούν σε PCR test. Αποτέλεσμα είναι να στέλνονται στην Αθήνα δείγματα, τα αποτελέσματα να βγαίνουν με καθυστέρηση και ορισμένοι υγειονομικοί που νοσούν – εμβολιασμένοι με την αναμνηστική δόση – να επιστρέφουν στο Νοσοκομείο την 6η ημέρα νόσησης. Τί συμβαίνει ακριβώς; Δεν σας ανησυχεί ο κίνδυνος διασποράς;

“Στη Σύρο λειτουργεί ο μοριακός αναλυτής που έχουμε και το απόθεμα αντιδραστηρίων και η σύμβαση που έχουμε. Είναι γνωστό από την πρώτη στιγμή ότι κάποιες δειγματοληψίες εξετάζονται στη Σύρο και κάποιες στην Αθήνα, στο εργαστήριο του Αττικού Νοσοκομείου για έλεγχο. Αυτό το γνωρίζουν οι πολίτες. Στην Αθήνα στέλνει επίσης δείγματα και η ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ Σύρου και εμείς. Οι μαζικές δειγματοληψίες που γίνονται στέλνονται στο Αττικό για έλεγχο. Αυτό γίνεται από την αρχή της πανδημίας. Ο μαζικός έλεγχος, χρησιμοποιώντας τον μοριακό αναλυτή του Νοσοκομείου Σύρου γίνεται για τους ασθενείς, τους συνοδούς, για επείγουσες διακομιδές και χειρουργεία στο Νοσοκομείο μας. Αυτό είναι γνωστό προς την τοπική κοινωνία.

Επίσης, η προσέλευση σε εργασία γίνεται πάντα με έλεγχο και τήρηση των μέτρων προστασίας ενάντια στην Covid-19 και των περιορισμών που τίθενται. Η εκτέλεση των καθηκόντων τους δεν είναι σε αντίθεση με όσα προβλέπονται από τον ΕΟΔΥ και τη σχετική νομοθεσία. Προφανώς τις τελευταίες εβδομάδες λόγω του μεγάλου όγκου ελέγχων που γίνονται στο Αττικό ή στα άλλα κέντρα ελέγχων, υπάρχουν καθυστερήσεις. Κι αυτό το τριήμερο για το οποίο μιλούν είναι μία εύλογη καθυστέρηση. Και να μην ξεχνάμε πως ήταν και οι μέρες που υπήρχαν απαγορευτικά και δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Οπότε είναι εύλογο να υπάρξει μια επιπλέον καθυστέρηση.”.

  • Υποστηρίζουν πως αυτή η κατάσταση έχει άμεσες συνέπειες στη λειτουργία του Νοσοκομείου Σύρου. Βγήκαν αποτελέσματα που ήταν όλα θετικά σε ένα Τμήμα του Νοσοκομείου. Δημιουργείται εύλογα αναστάτωση αναφορικά με τον κίνδυνο διασποράς...

“Όλη η Σύρος από τα μέσα Δεκέμβρη μέχρι και σήμερα έχει καταγράψει εκατοντάδες κρούσματα. Σε έναν φορέα που απασχολεί 300 άτομα όπως το Νοσοκομείο Σύρου είναι λογικό να υπάρχουν και εκεί δείγματα με αντίστοιχη ποσοστιαία εμφάνιση. Ο τρόπος που λειτουργεί το Νοσοκομείο δεν μπορεί να σταματήσει. Αφετέρου τα μέτρα που λαμβάνουμε, η τήρηση των μέτρων κατευθύνεται προς την προσπάθεια να μην υπάρχει μετάδοση. Γι αυτό και παίρνουμε και επιπλέον μέτρα αν κάποιοι εμφανιστούν θετικοί ώστε να μην έρχονται στο πενθήμερο αλλά στο δεκαήμερο(!).”.

  • Πόσα μοριακά τεστ μπορεί να “σηκώσει” ημερησίως το Νοσοκομείο Σύρου;

“Δυνητικά είναι ένας αναλυτής με τέσσερις θύρες την ώρα. Δουλεύουμε 16 ώρες. Άρα, μιλάμε για 64 μοριακά ημερησίως. Βέβαια, πρέπει πάντα να συζητάμε τη σοβαρότητα κάθε περίπτωσης και που θα δοθεί προτεραιότητα. Για παράδειγμα, μία γυναίκα ανεμβολίαστη πρέπει να μπει να γεννήσει. Δεν θα δοθεί εύλογα προτεραιότητα...”.

  • Γίνεται λόγος για δύο μέτρα και δύο σταθμά όσον αφορά το υγειονομικό προσωπικό. Βάσει του ΕΟΔΥ οι νοσούντες με αναμνηστική δόση την 6η ημέρα μπορούν να επιστρέψουν ενώ οι ανεμβολίαστοι όχι. Πώς σχολιάζετε αυτό το δεδομένο;

“Αυτές είναι οι σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ εδώ και σχεδόν δύο μήνες, σύμφωνα με τις οποίες όταν κλείσει το πενθήμερο μπορούν να επιστρέψουν. Σε εμάς αυτό δεν εφαρμόζεται. Γίνεται δέκα ημέρες σύμφωνα με τις αποφάσεις μας. Η επιστροφή ενός εργαζόμενου έγινε την 6η ημέρα και για λόγους έκτακτους και μία φορά. Ταυτόχρονα επέστρεψε εργαζόμενη που βρισκόταν σε άδεια, για να μειώσουμε τον αντίκτυπο σε αυτό το Τμήμα από την εμφάνιση κρουσμάτων κορωνοϊού.”.

  • Αυτή η πρόβλεψη από τον ΕΟΔΥ για επιστροφή την έκτη ημέρα νόσησης, προκύπτει εξαιτίας της υποστελέχωσης; Επισημαίνουν ότι επειδή υπάρχουν και εργαζόμενοι σε αναστολή, το πρόβλημα της υποστελέχωσης γίνεται πιο έντονο... Προσθέτουν ακόμη ότι με αυτά τα δεδομένα από τον ΕΟΔΥ, υπάρχουν ουσιαστικά δύο μέτρα και δύο σταθμά για τους υγεινομικούς. Δηλαδή οι ανεμβολίαστοι που δεν επιστρέφουν ούτε με rapid test και οι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις χωρίς αναμνηστική που επιστρέφουν με rapid test. Πόσο δίκαιη είναι αυτή η απόφαση κατά τη γνώμη σας;

“Από 1η Σεπτεμβρίου που ισχύει η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού έχουν τεθεί στο Νοσοκομείο Σύρου 20 άτομα σε αναστολή εργασίας. Αυτό αφορά τους παντελώς ανεμβολίαστους. Δεν μιλώ για τους νοσήσαντες. Ήταν να γίνει 1η Φεβρουαρίου, αλλά τελικά θα μετατεθεί για την 7η Φεβρουαρίου όσον αφορά τη λήξη των πιστοποιητικών που έχουν κάνει τις δύο δόσεις και δεν έχουν κάνει την αναμνηστική. Γι αυτούς λοιπόν δεν προβλέπεται αναστολή εργασίας από τη στιγμή που έχουν δύο δόσεις και θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι. Μετά υπάρχει άλλη μία κατηγορία υγειονομικών με τις τρεις δόσεις. Αναφορικά με την πρώτη κατηγορία, δηλαδή των ανεμβολίαστων, δεν συζητάμε την επιστροφή τους. Ο Σύλλογος των εργαζομένων μπορεί να προτείνει ό,τι θέλει.

Να σημειώσω μάλιστα ότι για τους 20 που βγήκαν σε αναστολή έχουν γίνει ισάριθμες ή και περισσότερες προσλήψεις. Αυτό είναι σημαντικό. Η δημιουργία της δεύτερης κατηγορίας υγειονομικών που είναι με δύο δόσεις, έρχονται με rapid test. Στο Νοσοκομείο Σύρου αυτό θα κάνουμε, θα εφαρμόσουμε τις υγειονομικές διατάξεις. Το Νοσοκομείο δεν κατηγοριοποιεί τους εργαζόμενους. Ευτυχώς, στο Νοσοκομείο Σύρου η μεγάλη πλειοψηφία είναι εκείνοι που έχουν κάνει και τις τρεις δόσεις. Ως Διοίκηση δεν μπορούμε να συζητήσουμε την επιστροφή μη εμβολιασμένων εκτός κι αν εμβολιαστούν ή νοσήσουν.”.

  • Με όλες αυτές τις εξελίξεις, υποστηρίζουν πως ανοίγει ο δρόμος ιδιωτικοποιήσεων στον χώρο της δημόσιας υγείας, η οποία και υποβαθμίζεται. Διακρίνετε τέτοια πρόθεση και κατεύθυνση στο Υπουργείο Υγείας;

“Στο Νοσοκομείο Σύρου εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει ιδιώτης στην σίτιση, μπήκε ιδιώτης να καλύψει το κενό που προέκυψε στην μισθοδοσία λόγω των αναστολών και υπάρχουν και πολλοί ιδιώτες προμηθευτές του Νοσοκομείου σε παροχή υπηρεσιών κ.α.. Αυτή είναι η όποια συνεργασία μας με ιδιώτες. Ιδιώτες λοιπόν, έχουμε ήδη σήμερα. Υπήρχαν επίσης για πολλά χρόνια στη φύλαξη, στην καθαριότητα. Επί των ημερών μου μπήκε συνεργάτης ιδιώτης στη μισθοδοσία. Για κάθε τι που προκύπτει, θα ψάχνουμε τη βέλτιστη λύση. Είτε εσωτερικά, είτε εξωτερικά.”.

  • Συμπολίτης μας που προσφάτως επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Σύρου, γνωστοποίησε με ανάρτησή του στα social media ότι δεν λειτουργεί ξανά το ασανσέρ του Νοσοκομείου. Περιέγραψε γλαφυρά την ταλαιπωρία του, την οποίαν προφανώς υπέστησαν κι άλλοι πολίτες. Προσφάτως είχατε κάνει συντηρήσεις και αντικαταστάσεις. Τί συμβαίνει; Γιατί προέκυψε πάλι πρόβλημα; Το έχετε λύσει;

“Την Παρασκευή προέκυψε ένα ζήτημα στη λειτουργία των δύο ασανσέρ του Νοσοκομείου. Έγινε ο τεχνικός έλεγχος από το συνεργείο μας. Το ένα ασανσέρ είναι πρόσφατα επισκευασμένο και το άλλο πρόσφατα είχε αντικατασταθεί πλήρως. Ομοίως και τα ασανσέρ στο ΚΕΦΙΑΠ και στην κουζίνα. Είχαν αντικατασταθεί. Εμφάνισαν τα δύο πρώτα τεχνική βλάβη. Έγιναν προσπάθειες επισκευής, αλλά επειδή ο αρμόδιος και εξειδικευμένος συντηρητής είναι στην Αθήνα και δεν υπάρχει κάποιος στη Σύρο, καλέσαμε τον ανάδοχο που είναι και ο συντηρητής τους. Από χθες (σ.σ. προχθές), το Σάββατο είναι σε πλήρη λειτουργία. Μιλάμε για ζημιά που διήρκησε λίγες ώρες.”.