Προχωρά η διαδικασία για να διαπιστωθούν πειθαρχικά ή μη, παραπτώματα αναφορικά με τα καθήκοντά τους στο “Βαρδάκειο και Πρώιο”

ΕΔΕ για γιατρούς του Νοσοκομείου Σύρου

Δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου που πραγματοποίησε συνάντηση στη Σύρο με το Σωματείο Εργαζομένων και τον διοικητή

Για πειθαρχικά παραπτώματα ελέγχονται γιατροί του Νοσοκομείου Σύρου, σε συνέχεια αναφορών και καταγγελιών που έχουν υπάρξει και έχουν κατατεθεί στη διοίκηση του “Βαρδάκειου και Πρώιου”, σχετικά με τη μη ανταπόκρισή τους, ως οφείλουν, στα καθήκοντά τους.

Το σοβαρό θέμα που έχει προκαλέσει εσωτερική αναταραχή στο Νοσοκομείο, ενώ “γεννά” ανασφάλεια και στους πολίτες, φαίνεται να έχει δρομολογηθεί με Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), τα αποτελέσματα της οποίας θα προκύψουν το επόμενο διάστημα.

Για την εν λόγω υπόθεση, καθώς όμως και για τα πολύ σοβαρά θέματα της υποστελέχωσης και της απουσίας ελικοπτέρου από την πτητική βάση του ΕΚΑΒ στη Σύρο, κλήθηκε στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος ήρθε προχθές και πραγματοποίησε συνάντηση τόσο με τον διοικητή του Νοσοκομείου Σύρου, Νίκο Ρούσα, όσο και με τον Σύλλογο Εργαζομένων.

Σε συνέχεια των επαφών του μίλησε στην “Κοινή Γνώμη”, ενώ σε δηλώσεις για τα θέματα που συζητήθηκαν, προέβη και η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, Κατερίνα Καλογεράκη.

  • Επισκεφθήκατε τη Σύρο και είχατε συναντήσεις με τον κ. Ρούσα και τον Σύλλογο Εργαζομένων και την πρόεδρό του. Ποια θέματα συζητήσατε ως μείζονος σημασίας και κρίσιμα σήμερα για τη λειτουργία του Νοσοκομείου;

“Θέλω αρχικά να εξάρω την καλή συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα σε εργαζόμενους και τη διοίκηση και τον διοικητή του Νοσοκομείου. Υπάρχει ένα κλίμα συνεννόησης και συνεργασίας και παρά τις ελλείψεις που υπάρχουν – εξάλλου όλα τα Νοσοκομεία των νησιών αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα – προσπαθούν όλοι μαζί να προσφέρουν ασφαλείς υπηρεσίες.

Υπάρχει όμως ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα στη λειτουργία του χειρουργικού τομέα, όπου εδώ θα πρέπει άμεσα να δοθεί λύση γιατί υπάρχει κίνδυνος για τους ασθενείς.

Έχουν σταματήσει τα τακτικά χειρουργεία και ταυτόχρονα έχω στα χέρια μου πλείστες αναφορές από συναδέλφους του χειρουργικού τομέα, αλλά και από άλλους φορείς του Νοσοκομείου, ότι δεν υπάρχουν γιατροί, ότι γίνονται τηλεφωνικές διαγνώσεις και ότι είναι επισφαλής η λειτουργία του χειρουργικού τομέα, παράλληλα με το σταμάτημα των τακτικών χειρουργείων.

Υπηρετούν τρεις γιατροί, τώρα θα γίνουν τέσσερις. Κατά την άποψή μου, δεν δικαιολογείται όλο αυτό το κλίμα επισφάλειας που υπάρχει στο Νοσοκομείο. Έχω μάθει ότι υπάρχουν πειθαρχικά σε εξέλιξη. Αναφορικά με όλα αυτά τα προβλήματα, θα πρέπει να υπάρξει μία παρέμβαση προκειμένου να επιλυθούν”.

  • Προς ποια κατεύθυνση κρίνετε πως πρέπει να κινηθεί η επίλυσή τους;

“Βλέπω ότι ο διοικητής έχει μία διάθεση να συνεργαστεί. Δεν ξέρω… Θα πρέπει να είναι περισσότεροι ιατροί; Κάτι πρέπει να γίνει. Γίνονται τηλεφωνικές διαγνώσεις, που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν γιατροί στα ΤΕΠ για σοβαρά χειρουργικά περιστατικά. Θα πρέπει να προσληφθούν περισσότεροι γιατροί, να αξιοποιηθούν καλύτερα οι γιατροί; Κάτι πρέπει να γίνει”.

  • Αναφορικά με γιατρούς που επισημάνατε πως δεν ανταποκρίνονται ως οφείλουν, σας ζητήθηκε κάτι συγκεκριμένο από την πλευρά του Συλλόγου;

“Γνωρίζουμε ότι είναι τρεις γιατροί χειρουργοί, οι οποίοι είναι λίγοι βέβαια. Δεν δικαιολογείται όμως αυτό το κλίμα εκτεταμένης ανασφάλειας που υπάρχει. Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα”.

  • Πλην του συγκεκριμένου θέματος, συζητήσατε άλλα προβλήματα για το Νοσοκομείο;

“Τα άλλα προβλήματα που υπάρχουν είναι στο νοσηλευτικό προσωπικό. Καλούνται ένας ή δύο νοσηλευτές τη νύχτα, να καλύπτουν δύο Τμήματα ή Κλινικές, όπως στη χειρουργική και την ιατρική, όπως στο παθολογικό και στην covid, όπως στο καρδιολογικό. Είναι μεγάλες οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό.

Θέλω να επισημάνω και το πρόβλημα με το ΕΚΑΒ, όπου βγαίνει ένα ασθενοφόρο και μου είπαν οι συνάδελφοι ότι τακτικά μπορεί να χρειαστούν και δύο και τρία για επείγοντα και γίνεται επιλογή. Και το θέμα της πτητικής βάσης της Σύρου που δεν υπάρχει ελικόπτερο. Να αναφέρω ένα περιστατικό στη Δονούσα πριν από πέντε ημέρες. Ένας 37χρονος αναγκάστηκε και πήγε με πλωτό στη Νάξο γιατί δεν υπήρχε πτητικό μέσο στη Σύρο. Και ήταν με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Όλα αυτά είναι σοβαρά”.

  • Πόσο σημαντικό είναι να στηριχθεί το Νοσοκομείο Σύρου που καλύπτει όλες τις Κυκλάδες;

“Η Σύρος θα έλεγα ότι είναι το Νοσοκομείο αναφοράς σε όλες τις Κυκλάδες. Χρειάζεται να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή, να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό, να είναι καλυμμένο το ΕΚΑΒ και η πτητική βάση, αλλά δυστυχώς όμως, εμπίπτει σε αυτό που εγώ συνεχώς φωνάζω,- ειδικά στα Νοσοκομεία και στις υγειονομικές δομές του ΕΚΑΒ των νησιών – ότι αν δεν δώσεις κίνητρα, δεν μπορείς να βρεις προσωπικό.

Πάντως, να επαναλάβω πως είδα ένα κλίμα συνεργασίας και είμαι ικανοποιημένος από τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου και τη διοίκηση. Χρειάζεται ανταπόκριση και από το κεντρικό κράτος”.

Κ. Καλογεράκη: Να σταθούμε στα φλέγοντα θέματα. Τα εσωτερικά έχουν πάρει τον δρόμο τους

Την ικανοποίησή της για τη συζήτηση που αναπτύχθηκε με τον κ. Γιαννάκο και την ανταπόκριση της ΠΟΕΔΗΝ στο κάλεσμα του Συλλόγου εξέφρασε η πρόεδρος, Κατερίνα Καλογεράκη.

“Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ προσκλήθηκε από εμάς στην προσπάθειά μας να αναδείξουμε τόσο το πρόβλημα της υποστελέχωσης και της απουσίας του ελικοπτέρου, όσο και των εσωτερικών θεμάτων, τα οποία δεν προσπαθήσαμε ποτέ να τα κρύψουμε. Απλά ενημερώσαμε τον ίδιο γιατί έχει άμεση πρόσβαση στον υπουργό Υγείας και αυτός ήδη πράττει τα δέοντα. Παραδώσαμε αναφορές προσωπικού, καταγγελίες και θα πράξει ό,τι πρέπει εκείνος”, σημείωσε πρωτίστως για το εσωτερικό θέμα που έχει προκύψει, συμπληρώνοντας μάλιστα τα εξής: “Σίγουρα το κομμάτι της υποστελέχωσης δεν θα πρέπει να κρύβεται πίσω από μεμονωμένα περιστατικά. Θέλω να δηλώσω όχι με τους θεσμικούς ρόλους μου, αλλά ως εργαζόμενη, ότι το 90% του ιατρικού κόσμου, λειτουργεί με φιλότιμο, επαγγελματισμό και ευσυνειδησία και δεν θα πρέπει για μεμονωμένα περιστατικά να “λερώνεται” η προσπάθεια όλων των εργαζομένων. Γιατί το Νοσοκομείο αυτό λειτουργεί χάρη στις προσπάθειες του ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού προσωπικού και της τεχνικής υπηρεσίας. Ο κόσμος θα πρέπει να νιώθει ασφάλεια που υπάρχει το Νοσοκομείο. Όσο για τα υπόλοιπα, εκκρεμούν ΕΔΕ”.

Με θετικά λόγια μίλησε και για την ανταπόκριση του διοικητή, κ. Ρούσα, τονίζοντας πως δεν έχει αφήσει στην τύχη του το Νοσοκομείο, αλλά αντιθέτως, φροντίζει για όσα προκύπτουν. “Ο κόσμος να γνωρίζει πως ο διοικητής του Νοσοκομείου, ο οποίος είναι εξαιρετικός, συνεργάζεται άψογα με το προσωπικό και δεν κρύβει τίποτα κάτω από το χαλάκι – και θέλω να πω ότι είμαστε τυχεροί που τον έχουμε στη Σύρο – μας κάνει και νιώθουμε ασφάλεια”.

Εξήγησε δε, πως και εκείνος και η πλευρά των εργαζομένων, “κινούμαστε για το καλό κυρίως της δημόσιας υγείας και των ασθενών ώστε να βρεθούν λύσεις στα εσωτερικά θέματα και στα προβλήματα που δημιουργούνται από την υποστελέχωση και την έλλειψη της πτητικής βάσης.

Να μην ξεχνάμε πως είμαστε στα σκαριά για την αναγκαία ογκολογική υπομονάδα. Θα πρέπει να γίνουν προσλήψεις νοσηλευτών. Ο κ. Ρούσας έχει ζητήσει”.

Κατά συνέπεια, υπογράμμισε πως, “θα πρέπει να σταθούμε στα σοβαρά θέματα. Επιθυμούμε να στελεχωθεί το Νοσοκομείο μας με γιατρούς και νοσηλευτές ώστε να λειτουργούμε με ασφάλεια. Όσο για τα εσωτερικά θέματα, αυτά έχουν πάρει τον δρόμο τους. Ο κόσμος να νιώσει ασφάλεια”.