Περίληψη Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας Σφαγείου – Δήμου Κύθνου
- Τετάρτη, 7 Μαΐου, 2025 - 14:47
- / Eνημέρωση: 15 Μαΐου. 2025 - 14:29
ΑΔΑ: 9ΖΞΒΩΛ9-7ΨΥ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΝΟY
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Κύθνος 06 Μαΐου 2025
Α.Π.:1675
Περίληψη Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας Σφαγείου – Δήμου Κύθνου
Ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας σφαγείου Κύθνου ρυθμίζει τη λειτουργία και τη διοίκησή του.
Στο Άρθρο 1 – Φορέας Διοίκησης και Εκμετάλλευσης – Διοίκηση ορίζεται ότι ο Φορέας Διαχείρισης του Σφαγείου είναι ο Δήμος Κύθνου, ο οποίος με τη σειρά του ορίζει τον υπεύθυνο του Δημοτικού Σφαγείου, για τη λειτουργία και τη διοίκησή του, καθώς και για τη φροντίδα των ζώων που εισέρχονται σε αυτό.
Στο Άρθρο 2 – Τμήματα του Σφαγείου ορίζονται τα τμήματα του σφαγείου: υπαίθριος χώρος αναμονής ζώων, χώρος σφαγής, γραφείο αρμόδιου Κτηνιάτρου, χώρος αποθήκευσης και άλλοι.
Στο Άρθρο 3 – Σκοπός Ιδρύσεως και Λειτουργίας Σφαγείου ορίζεται ο σκοπός της ίδρυσης και λειτουργίας του σφαγείου είναι η υποχρεωτική σφαγή όλων των εισερχομένων προς σφαγή ζώων, καθώς και η προστασία της Δημόσιας Υγείας.
Στο Άρθρο 4 – Αποδοχή Κανονισμού από τους Χρησιμοποιούντες το Σφαγείο ορίζεται ότι οι χρήστες του σφαγείου πρέπει να λάβουν γνώση και να αποδεχθούν τους όρους του κανονισμού.
Στο Άρθρο 5 – Ειδικότητες και Αριθμός Θέσεων Εργασίας Προσωπικού αναφέρονται οι θέσεις με τα προσόντα. Το προσωπικό του σφαγείου πρέπει να έχει τα ανάλογα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, όπως δίπλωμα εκδοροσφαγέα, εμπειρία και άριστη γνώση της ειδικότητάς τους. Ο κανονισμός ρυθμίζει επίσης τα θέματα: σύνθεση και αρμοδιότητες του προσωπικού, ημέρες και ώρες λειτουργίας του σφαγείου, προσέλευση και ενσταβλισμός των ζώων, σφαγή και εκδορά, υγειονομικός και αγορανομικός έλεγχος των κρεάτων, καθαριότητα και απολύμανση των εγκαταστάσεων, καθώς και γενικές απαγορευτικές διατάξεις.
Στο Άρθρο 6 – Προϋποθέσεις Απόκτησης Δικαιώματος προς Εργασία στα Σφαγεία ορίζονται τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των εργαζομένων στα σφαγεία.
Στο Άρθρο 7, Μέτρα Ασφάλειας – Μεταχείρισης ορίζονται τα μέτρα ασφαλείας για τα ζώα που εισάγονται στο σφαγείο. Οι ιδιοκτήτες ή οι οδηγοί πρέπει να συμμορφώνονται με τις οδηγίες του αρμόδιου κτηνιάτρου ή του υπεύθυνου του σφαγείου για τον τρόπο εισόδου, ενσταβλισμού και φύλαξης των ζώων.
Στο Άρθρο 8 – Υγειονομική Εξέταση των Ζώων προ της Σφαγής ορίζονται οι υποχρεώσεις για την υγειονομική εξέταση των ζώων πριν από τη σφαγή. Τα ζώα πρέπει να υποβληθούν σε επιθεώρηση την ημέρα της άφιξής τους στο σφαγείο ή πριν από την έναρξη της καθημερινής σφαγής.
Στο Άρθρο 9- Απαγόρευση Σφαγής Ασθενών Ζώων, απαγορεύεται η σφαγή ζώων που είναι ύποπτα ή πάσχουν από σπληνάνθρακα, πνευματάνθρακα, λύσσα, πανώλη των βοοειδών και τέτανο.
Στο Άρθρο 10- Υποχρεώσεις κατά τον Ενσταβλισμό και Παραμονή των Ζώων, ορίζονται οι υποχρεώσεις κατά τον ενσταβλισμό και παραμονή των ζώων στο σφαγείο. Οι ιδιοκτήτες είναι υπεύθυνοι για την τροφοδοσία, διαφύλαξη και περίθαλψη των ζώων.
Στο Άρθρο 11 – Διαδικασία πριν από τη Σφαγή, ορίζονται οι διαδικασίες πριν από τη σφαγή. Τα ζώα πρέπει να σφάζονται στους ειδικούς χώρους σφαγής και να ακολουθούνται οι πορείες της ειδικής προς τούτο γραμμής.
Στο Άρθρο 12 – Ανάθεση Εργασιών Σφαγείου, ορίζονται οι διαδικασίες σφαγής και υγιεινής σφαγής των ζώων. Τα σφάγια πρέπει να παρουσιάζονται στην επιθεώρηση τεμαχισμένα σε ημίσεα δια τομής κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης.
Στο Άρθρο 13 – Διαδικασία Σφαγής – Υγιεινή Σφαγής των Ζώων του Τεμαχισμού & του Χειρισμού του Νωπού Κρέατος, ορίζονται οι διαδικασίες για την εκδορά, αποτρίχωση και απόξεση των ζώων. Απαγορεύεται οποιαδήποτε τομή με μαχαίρι ή άλλο όργανο σ’ όλο το μήκος του στομαχοεντερικού σωλήνα.
Στο Άρθρο 14 – Προετοιμασία των Σφαγίων για την Κτηνιατρική Επιθεώρηση, ορίζονται οι προετοιμασίες των σφαγίων για την κτηνιατρική επιθεώρηση. Τα σφάγια πρέπει να υποβληθούν σε εξέταση από κτηνίατρο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας πριν από τη διάθεση στην κατανάλωση. Στα σφάγια των βοοειδών, χοίρων και μικρών μηρυκαστικών, τα σπλάχνα θα είναι αναρτημένα σ’ άγκριστρα, ενώ οι νεφροί θα βρίσκονται στη φυσική τους θέση. Η μήτρα με τις ωοθήκες, ο κόλπος και η ουροδόχος κύστη θα ακολουθούν την πορεία των στομάχων και εντέρων μαζί με το μεσεντέριο. Κάθε σφάγιο θα εμφυτεύεται με ειδικό πιστόλι με τον ίδιο αριθμό επί χάρτινης πινακίδας για την πλήρη ταυτοποίηση του σφαγίου. Τα σφάγια θα γίνονται μαδητά ή γδαρτά σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα.
Στο Άρθρο 15 – Σφράγιση Σφαγίων. Κατάλληλα & Ακατάλληλα Σφάγια, ορίζεται ότι τα σφάγια που χαρακτηρίσθηκαν ως ακατάλληλα για κατανάλωση θα καταστρέφονται με μέριμνα της Αστυνομικής Αρχής.
Στο Άρθρο 16 – Οχήματα Μεταφοράς Κρεάτων Τα οχήματα μεταφοράς κρεάτων πρέπει να είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με τη νομοθεσία και να φέρουν εξωτερικά τις ενδείξεις: ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΡΕΑΤΩΝ, ΑΡΙΘ. ΑΔΕΙΑΣ κλπ. Οι μεταφορείς πρέπει να φροντίζουν για την άνετη μεταφορά των κρεάτων και να απολυμαίνουν τα οχήματα μετά από κάθε εκφόρτωση.
Στο Άρθρο 17 – Οχήματα Μεταφοράς Ζώντων Προϊόντων, ορίζονται οι προδιαγραφές για τα οχήματα μεταφοράς ζώντων ζώων πρέπει να είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με τη νομοθεσία και να φέρουν εξωτερικά τις ενδείξεις: ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΖΩΝΤΩΝ ΖΩΩΝ, ΑΡΙΘ. ΑΔΕΙΑΣ κλπ. Οι μεταφορείς πρέπει να φροντίζουν για την άνετη μεταφορά των ζώων και να απολυμαίνουν τα οχήματα μετά από κάθε εκφόρτωση. Οι εργαζόμενοι στα Σφαγεία πρέπει να είναι απόλυτα υγιείς, να έχουν βιβλιάριο υγείας θεωρημένο από την Υγειονομική Υπηρεσία και να φέρουν ελαστικά υποδήματα και φόρμες από ύφασμα υγειονομικό και αδιάβροχο.
Στο Άρθρο 18 αναφέρεται η Συντήρηση του Μηχανολογικού Εξοπλισμού.
Στο Άρθρο 19 – Υποχρεώσεις Εργαζομένων στο Σφαγείο, αναφέρεται ότι απαγορεύεται η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών πριν και κατά την ώρα της εργασίας εντός του συγκροτήματος των Σφαγείων. Στο Σφαγείο πρέπει να τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Επίσης, όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι γνώστες του παρόντος κανονισμού και να τηρούνται όλες οι διατάξεις του. Απαγορεύεται η είσοδος ζώων στις εγκαταστάσεις, εκτός από τα ζώα που προορίζονται για σφαγή. Τα υλικά και τα εργαλεία πρέπει να συντηρούνται και να καθαρίζονται καλά και να απολυμαίνονται πολλές φορές κατά την διάρκεια της εργασίας. Οι χώροι, τα εργαλεία και το υλικό που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία του κρέατος, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς. Οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν εκπαίδευση και να τηρούνται όλες οι διατάξεις του κανονισμού.
Στο Άρθρο 20 – Υποχρεώσεις της Δ/νσης του Σφαγείου, αναφέρονται όλες οι υποχρεώσεις που έχει η Διοίκηση και ο Υπεύθυνος λειτουργίας του Σφαγείου.
Στο Άρθρο 21 – οι Υποχρεώσεις των Συναλλασσομένων με τα Σφαγεία
Στο Άρθρο 22- Απαγορευτικές διατάξεις, αναφέρεται ότι: Απαγορεύεται η είσοδος στην αίθουσα σφαγής σε παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών κατά την ώρα της σφαγής ζώων. Επίσης, απαγορεύεται η προσκόμιση προς κρεοσκοπία ζώων σφαγθέντων εκτάκτως εκτός σφαγείου. Τα οχήματα μεταφοράς ζώντων ζώων πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται μετά από κάθε εκφόρτωση. Τα οχήματα μεταφοράς κρεάτων πρέπει να παρκάρουν πλησίον του χώρου παραλαβής των κρεάτων. Η απολύμανσή τους και ο καθαρισμός είναι υποχρεωτικός για κάθε ιδιοκτήτη ή συνοδό του μεταφορικού μέσου. Ενώ αναφέρεται ότι στους παραβάτες του κανονισμού μπορούν να επιβληθούν οι κάτωθι κυρώσεις: πρόσκαιρη αναστολή εκτέλεσης εργασιών σφαγής και χρήσεως του σφαγείου, επιβολή χρηματικής ποινής και οριστική αναστολή εργασιών ή χρήσεως του σφαγείου.
Στο Άρθρο 23 αναλύεται το Πρόγραμμα Εργασιών της Σφαγής και της Κρεοσκοπίας,
Στο Άρθρο 24- Σφάγια – Δικαιώματα Σφαγής αναφέρονται τα δικαιώματα που δύναται να επιβληθούν από τη διοίκηση.
Στο Άρθρο 25 – αναφέρεται ο Τρόπος Είσπραξης των Δικαιωμάτων,
Στο Άρθρο 26 οι όροι αμοιβής των εκδοροσφαγέων ρυθμίζονται μεταξύ του Φορέα, των εργαζομένων και των παραγωγών που χρησιμοποιούν τους εκδοροσφαγείς. Το ύψος των αμοιβών ρυθμίζεται με συμφωνία ανάμεσα στους εκδοροσφαγείς και τους χρήστες του Σφαγείου.
Στο Άρθρο 27 – Υποχρεωτική Τήρηση Βιβλίων και Δελτίων αναφέρεται ότι στα σφαγεία τηρούνται υποχρεωτικά βιβλία και δελτία, όπως γενικό βιβλίο σφαγής, βιβλίο καταχώρησης σφαγίων και στατιστικά δελτία.
Στο Άρθρο 28 – Προσωπικό αναφέρεται ότι: Ο καθορισμός της σύνθεσης και των θέσεων του προσωπικού ανήκει στον εργοδότη.
Στο Άρθρο 29 – Τροποποίηση Κανονισμού αναφέρεται ότι κάθε τροποποίηση των διατάξεων του παρόντος κανονισμού γίνεται μόνο με απόφαση του Φορέα και ύστερα από σύμφωνη γνώμη και έγκριση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας.
Τέλος ,στο Άρθρο 30 – Έναρξη Ισχύος Κανονισμού ρητά λέγεται ότι ο παρών κανονισμός έχει ισχύ από την έγκρισή του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΓΑΡΔΕΡΗΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ