Συνέντευξη της φυσικοθεραπεύτριας, Κατερίνας Βακονδίου με αφορμή τη βράβευσή της για το ερευνητικό έργο της όσον αφορά σε πλωτές και εναέριες διακομιδές προς το Νοσοκομείο Σύρου

Στα 15 εκατ. ευρώ το κόστος των διακομιδών για μια 6ετια

Πολύτιμα στοιχεία για τις διακομιδές στο νησιωτικό νομό των Κυκλάδων και συγκεκριμένα για τις εναέριες και πλωτές διακομιδές που πραγματοποιήθηκαν προς το Νοσοκομείο Σύρου την 6ετια από 2017 μέχρι και 2022, φέρνει στην επιφάνεια, το ερευνητικό έργο σε επίπεδο διδακτορικού προγράμματος, της φυσικοθεραπεύτριας, Κατερίνας Βακονδίου.

Κάνοντας μία επί της ουσίας “ακτινογραφία” των διακομιδών προς το “Βαρδάκειο και Πρώιο” και παρουσιάζοντας όλα τα στοιχεία στο 2ο Πανελλήνιο Συμπόσιο της Ελληνικής Εταιρείας Επείγουσας Ιατρικής, η κα. Βακονδίου έλαβε το 2ο βραβείο, με την προφορική τοποθέτησή της.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε προς την “Κοινή Γνώμη”, παρουσίασε πολλά από τα σημαντικά στοιχεία που κατέγραψε και επεξεργάστηκε, ενώ μοιράστηκε τα συμπεράσματά της για την ανάγκη ανάπτυξης μίας πολιτικής Υγείας, που θα έχει στο επίκεντρο το νησιώτη.

Ανάμεσα σε άλλα, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως το κόστος των διακομιδών για την προαναφερόμενη 6ετια, συνολικά “αγγίζει” τα 15.000.000 ευρώ με μέσο όρο κόστους για κάθε διακομιδή να είναι τα 3.500 ευρώ.

Επιπλέον, σημειώνει πως από το 2017 έως και το 2022 διακομίσθηκαν 4.169 ασθενείς προς το “Βαρδάκειο και Πρώιο” από τα άλλα νησιά, ενώ, όπως παρατηρεί, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η πτητική βάση της Σύρου, στην κάλυψη των ανωτέρω αναγκών.

· Ποια ήταν η αφορμή για να ασχοληθείτε με το θέμα των διακομιδών στις Κυκλάδες στο ερευνητικό σας έργο;

“Τελειώνοντας τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στο Πανεπιστήμιο Frederick Κύπρου το 2019, αντιλήφθηκα ότι ανοίγονταν μπροστά μου νέες ευκαιρίες μάθησης. Αποφάσισα λοιπόν, να συνεχίσω το “ταξίδι” στη γνώση, εντρυφώντας βαθύτερα στις επιστήμες Υγείας του ίδιου πανεπιστημίου, μέσω ενός διδακτορικού προγράμματος. Αναζητούσα ένα θέμα, του οποίου η έρευνα θα ήταν αποκλειστική και επικεντρωμένη στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων. Επιπρόσθετα, η πρωτοτυπία και η δυνατότητα να αποτελέσει η έρευνά μου την αρχή και τη βάση για μελλοντικές μελέτες και σχεδιασμό πολιτικής Υγείας αποτέλεσαν καθοριστικό παράγοντα για την επιλογή αυτού του θέματος”.

· Ποιο διάστημα μελετήσατε και σε τι αφορά η έρευνά σας ακριβώς;

“Σκοπός της έρευνάς μου είναι η διερεύνηση πάσης φύσεως διακομιδών, δια αέρος και θαλάσσης, από τα νησιά των Κυκλάδων προς τη Σύρο και η ανάδειξη της Σύρου ως πυλώνα υγείας του νομού Κυκλάδων. Ως επιμέρους στόχοι τέθηκαν η διερεύνηση των αιτίων των διακομιδών, της συχνότητας, των ημερών νοσηλείας και του κόστους που προέκυψε από αυτές. Πρόκειται για αναδρομική ποσοτική μελέτη διάρκειας έξι ετών, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2017. Αυτό το χρονικό διάστημα επιλέχθηκε να διερευνηθεί εξαιτίας της ίδρυσης και λειτουργίας βάσης αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ στη Σύρο από την 24-10-2016, γεγονός που θα οδηγούσε σε αντιπροσωπευτικά αποτελέσματα, εξαιτίας της καταλληλότητας του αεροδρομίου της Σύρου για προσγείωση και απογείωση πτητικού μέσου καθημερινά και επί 24 ώρες”.

· Ποια είναι η γενική εικόνα των διακομιδών στο νησιωτικό νομό για το συγκεκριμένο διάστημα; Πόσες έγιναν και με ποια μέσα;

“Για το μελετώμενο χρονικό διάστημα από 1-1-2017 έως 31-12-2022 καταγράφηκαν συνολικά 4.169 διακομισθέντες ασθενείς από νησιά των Κυκλάδων προς τη Σύρο, οι οποίοι διακομίσθηκαν τόσο με εναέρια, όσο και με πλωτά μέσα. Εξ αυτών, 2.350 ήταν άνδρες και 1.819 ήταν γυναίκες, με μέση ηλικία τα 59,03 έτη και με εύρος από νεογέννητο βρέφος μερικών ωρών έως υπερήλικα 102 ετών. Η πλειονότητά τους αφορούσε Έλληνες πολίτες και μόλις το 1/5 του συνόλου των διακομισθέντων αφορούσε πολίτες λοιπών εθνικοτήτων”.

· Πόσες καταγράφηκαν προς το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου και από ποια νησιά; Έχετε καταγράψει και προς άλλα νησιά πχ Θήρα ή Νάξο;

“Τα νησιά της Τήνου και της Πάρου αθροιστικά κατέγραψαν ποσοστό λίγο πάνω από το ήμισυ των διακομισθέντων ασθενών (25,6% η Τήνος και 25,3% η Πάρος). Ακολουθούν η Μύκονος (20,2%) και η Νάξος (12,2%), ενώ συνολικά τα υπόλοιπα νησιά κατέγραψαν ποσοστό 16,7%. Η έρευνά μου δεν επεκτάθηκε σε άλλα νησιά, αφενός λόγω του μεγάλου όγκου του ερευνητικού υλικού και αφετέρου εξαιτίας του γεγονότος ότι ήταν επικεντρωμένη στο νησί της Σύρου και στην ανάδειξη της σημασίας ύπαρξης και λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου «Βαρδάκειο και Πρώιο»”.

· Ποιες είναι οι κυριότερες αιτίες για τις οποίες ασθενείς διακομίζονται στο “Βαρδάκειο και Πρώιο”;

“Στην έρευνά μου έχουν καταγραφεί 125 διαφορετικές αιτίες διακομιδής. Για να παρουσιαστούν οι κυριότερες αιτίες στο 2ο Πανελλήνιο Συμπόσιο της Ελληνικής Εταιρείας Επείγουσας Ιατρικής, όπου η προφορική ανακοίνωση με την οποία συμμετείχα έλαβε το 2ο βραβείο, επέλεξα εκείνες τις αιτίες που καταγράφηκαν με τουλάχιστον 200 διακομιδές μέσα στην εξαετία που μελέτησα. Ως επικρατέστερες αιτίες διακομιδής αναδείχθηκαν το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, το κάταγμα κάτω άκρου, το οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου, η σκωληκοειδίτιδα, τα θετικά διαγνωσμένα κρούσματα ασθενών σε Covid-19 και το κοιλιακό άλγος”.

· Ποιο είναι το κόστος μιας διακομιδής με πλωτό μέσο και ποιο με εναέριο;

“Το συνολικό κόστος των εναέριων και πλωτών διακομιδών που καταγράφηκαν στην έρευνά μου άγγιξε τα 15.000.000 ευρώ, με μέσο κόστος ανά διακομιδή τα 3.500 ευρώ. Αξίζει να διευκρινιστεί ότι όταν μιλάμε για πλωτές διακομιδές, αναφερόμαστε σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες παρόχων. Ιδιώτες πάροχοι (όπου χρησιμοποιούνται ιδιωτικά πλωτά μέσα), κρατικός πάροχος (όπου η διακομιδή πραγματοποιείται με σκάφη του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής) και ιδιωτικοί πάροχοι με πλωτά μέσα μαζικής μεταφοράς (πλοία της ακτοπλοΐας). Για τα κρατικά μέσα, εναέρια ή πλωτά, το κόστος ανά διακομιδή καθορίζεται με βάση την τιμή που έχει οριστεί από την κυβέρνηση με ΦΕΚ και αφορά στην ωριαία αποζημίωση. Για τα πλωτά μέσα των ιδιωτών παρόχων, το κόστος ανά διακομιδή προκύπτει βάσει των ναυτικών μιλίων που αυτά διανύουν από το νησί που βρίσκεται η βάση τους, για να εκτελέσουν μία διακομιδή, μέχρι και την επακόλουθη επιστροφή τους σε αυτήν”.

· Παρατηρείται αύξηση αυτών, σε μεγάλο βαθμό την καλοκαιρινή περίοδο;

Φυσικά και παρατηρείται. Οι Κυκλάδες αποτελούν κατεξοχήν τουριστικό προορισμό, με αποτέλεσμα, κυρίως κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών που υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού (ντόπιου και επισκεπτών), να παρουσιάζονται και πολλαπλάσιες ανάγκες σε παροχή υπηρεσιών υγείας, μεταξύ των οποίων και στις διακομιδές.

· Έχετε κάποιο στοιχείο σημαντικό για τη λειτουργία της βάσης αεροδιακομιδών στο νησί;

“Μπορεί να είναι ευλογία η ζωή σε ένα νησί, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι υδάτινοι δρόμοι που συνδέουν τα νησιά μεταξύ τους, ή με την ηπειρωτική Ελλάδα, δεν είναι πάντοτε προσπελάσιμοι, γεγονός που επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τη ζωή των κατοίκων τους. Ένα άμεσα αντιμετωπίσιμο πρόβλημα υγείας σε υγειονομικές μονάδες των μεγάλων αστικών κέντρων, μπορεί πολύ εύκολα να αποβεί επικίνδυνο ή ακόμα και μοιραίο σε ένα νησί. Επομένως, η ίδρυση και λειτουργία της βάσης αεροδιακομιδών στη Σύρο ήταν έργο ύψιστης σημασίας για τους ίδιους τους νησιώτες και τους επισκέπτες των νησιών, και θα πρέπει όχι μόνο να συνεχίσει να υπάρχει, αλλά και να δημιουργηθούν επιπλέον βάσεις και σε άλλα νησιά”.

· Σε ποια συμπεράσματα έχετε καταλήξει; Υπάρχουν προτάσεις για καλύτερο σχεδιασμό;

“Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της έρευνάς μου, κρίνεται απαραίτητη έως επιτακτική η χάραξη στοχευμένης πολιτικής υγείας για τα νησιά των Κυκλάδων. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι στο επίκεντρο της πολιτικής Υγείας θα πρέπει να βρίσκονται οι κάτοικοι των νησιών, καθώς και η κάλυψη των αναγκών τους με τον πλέον αποδοτικό τρόπο, και όχι η γεωγραφική θέση μιας ή περισσοτέρων βάσεων αεροδιακομιδών. Ο σχεδιασμός ενός νέου συστήματος Υγείας θα προσδώσει θετικό πρόσημο στο αίσθημα ασφάλειας, θα εξυπηρετήσει όλες εκείνες τις ιδιαιτερότητες που αναδύονται στην παροχή υπηρεσιών λόγω νησιωτικότητας και εν τέλει, θα οδηγήσει στην αποφόρτιση των υγειονομικών μονάδων, του ΕΚΑΒ και του ασφαλιστικού φορέα”.

Σύντομο βιογραφικό

Η Κατερίνα Βακονδίου ζει και εργάζεται στη Σύρο ως φυσικοθεραπευτρια στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου από το 2018. Από το 2003 μέχρι και την πρόσληψή της στο Νοσοκομείο, διατηρούσε Εργαστήριο Φυσικοθεραπείας στην Ερμούπολη. Το 2019 απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στη Διοίκηση Υπηρεσιών και Μονάδων Υγείας από το πανεπιστήμιο Frederick Κύπρου, όπου και συνεχίζει τις διδακτορικές της σπουδές μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο των οποίων πραγματοποιεί έρευνα με αντικείμενο τη διερεύνηση των διακομιδών δια αέρος και θαλάσσης στις Κυκλάδες.