Στο… μικροσκόπιο τα επικίνδυνα ακίνητα στην Ερμούπολη
- Σήμερα - 6:19
Νέα εργολαβία “ανοίγει” άμεσα για τις ανάγκες άρσης επικινδυνότητας κτηρίων στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης, καθώς υπήρξε ενδιαφέρον από τρεις εταιρείες για να καλυφθούν παρεμβάσεις σε ακίνητα, με στόχο την ασφάλεια των πολιτών στον δημόσιο χώρο.
Για τα έτη 2025 και 2026, η Δημοτική Αρχή ενίσχυσε σημαντικά τον προϋπολογισμό της για τις συγκεκριμένες ανάγκες, εξασφαλίζοντας το ποσό των 172.413,93 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, ώστε να καλυφθούν οι καταγεγραμμένες και άμεσες εκκρεμότητες, σε κτήρια με επικίνδυνα μέρη και τμήματα.
Η προσοχή της Πολεοδομίας στρέφεται γεωγραφικά κατά κύριο λόγο στην Ερμούπολη, όπου και υπάρχουν ακίνητα πολλών δεκαετιών, ιδιαίτερης κτηριακής αξίας, αλλά που λόγω της φθοράς του χρόνου, έχουν μεγάλα προβλήματα. Τα περισσότερα εξ αυτών, δε, είναι ακίνητα ιδιωτών, που όμως αρκετοί αδιαφορούν ή αδυνατούν να βελτιώσουν την κατάστασή τους, με αποτέλεσμα, για όποια έκτακτη κατάσταση να πρέπει να ανταποκριθεί ο Δήμος.
Τα ποσά για κάθε δαπάνη βέβαια, καταλογίζονται στους ιδιοκτήτες, ωστόσο, οι περισσότεροι φαίνεται να μην ανταποκρίνονται στην “επιστροφή” τους.
Για τα παραπάνω, ρωτήθηκε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος, ο οποίος μίλησε αναλυτικά για τις προτεραιότητες, ενώ γνωστοποίησε ακόμη πως ιδιοκτήτες που δεν ανταποκρίνονταν άμεσα για την απομάκρυνση των σκαλωσιών, μετά από πρόσφατη απόφαση του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης για είσπραξη του προβλεπόμενου τέλους και για ελέγχους, έχουν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις τους.
Η προβλεπόμενη διαδικασία
Με αφορμή τον καρποφόρο διαγωνισμό από τον οποίο θα προκύψει άμεσα και ανάδοχος για τις εργασίες άρσης επικινδυνότητας για την τρέχουσα διετία, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ανέφερε πως “υπάρχει ενδιαφέρον για το έργο και θα προχωρήσει στη διαδικασία η Δημοτική Επιτροπή. Για τα έτη 2025 και 2026 αυξήσαμε το κονδύλι σημαντικά, επειδή υπάρχει και το “Κυκλαδικόν” και σχετική απόφαση για καθαίρεση του δώματος από το Υπουργείο Πολιτισμού”.
Ως εκ τούτου, συμπλήρωσε πως “έχουν υπολογιστεί από αυτά τα χρήματα ότι μπορεί να χρειαστεί ένα ποσό να “οδηγηθεί” για το συγκεκριμένο ακίνητο, αλλά και για διάφορα άλλα ακίνητα”.
Αναφορικά με τη διαδικασία που ακολουθείται, συμπλήρωσε πως “για κάθε περίπτωση ξεχωριστά, η αρμόδια Υπηρεσία που είναι η Πολεοδομία, συντάσσει τα πρωτόκολλα επικινδυνότητας και αντίστοιχα μετά, αν οι ιδιοκτήτες δεν ανταποκριθούν, τότε, εντός προθεσμίας που δίνει η Πολεοδομία, η οποία κοινοποιείται και στην Εισαγγελία και στο Υπουργείο και φυσικά και στην Τεχνική Υπηρεσία, ο Δήμος φροντίζει με δικές του δαπάνες να άρει την επικινδυνότητα, για την προστασία των πεζών και γενικά των πολιτών”.
Ερωτηθείς, τι καταγράφει η Υπηρεσία της Πολεοδομίας στο κομμάτι των εκκρεμοτήτων στα κτήρια που συνοδεύονται από πρωτόκολλα επικινδυνότητας, συμπλήρωσε πως “αυτές οι ανάγκες μπορεί να εστιάζονται σε κάποιο κούφωμα, σε κάποιο μάρμαρο ή σε επιχρίσματα που έχουν πρόβλημα ή οτιδήποτε περιγράφεται αναλυτικά, στα πρωτόκολλα που συντάσσει η Πολεοδομία”.
Καταγγελίες και αναφορές από πολίτες
Σε συνέχεια των παραπάνω, ρωτήθηκε για το αν η αρμόδια Υπηρεσία κάνει ελέγχους μετά από καταγγελίες πολιτών ή όχι. “Συνήθως είναι μετά από ενόχληση προς την Υπηρεσία. Δηλαδή μπορεί να είναι κάποιος ιδιοκτήτης ακινήτου, ή κάποιος περαστικός ή οποιοσδήποτε δει κάτι επικίνδυνο”, ανέφερε, εξηγώντας πως είναι θετικό να υπάρχει γνωστοποίηση μίας έκτακτης κατάστασης αν αυτή διαπιστωθεί από κάποιον δημότη. “Είναι καλό και απαραίτητο η Πολεοδομία να ενημερώνεται γιατί ανταποκρίνεται. Υπάρχει ένα πλήθος αιτημάτων τα οποία εξετάζει και συντάσσει τα πρωτόκολλα επικινδυνότητας”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Αυξημένα αντανακλαστικά για την Ερμούπολη
Ερωτηθείς για το πού εντοπίζονται οι περισσότερες ανάγκες, σημείωσε πως η ανησυχία εστιάζεται στα ακίνητα του ιστορικού κέντρου. “Σίγουρα το κύριο και βασικό πρόβλημα εντοπίζεται στην Ερμούπολη. Υπάρχει ένα μεγάλο απόθεμα κτηριακό και παλιά κτίσματα από το παρελθόν, οπότε ναι, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην Ερμούπολη”, δήλωσε παρακάτω.
Επιπλέον, για το “Κυκλαδικόν” επεσήμανε πως θα πρέπει να προχωρήσει η τήρηση της απόφασης του Υπουργείου Πολιτισμού, για καθαίρεση του επάνω ορόφου.
“Για το συγκεκριμένο κεντρικό ακίνητο, υπάρχει η κατεύθυνση από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ωστόσο, θα υπάρξει πρώτα επικοινωνία και συνεννόηση με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και με τη διοίκηση του Κληροδοτήματος για να δούμε αν θα προκύψει άμεσα κάποια αξιοποίηση του ακινήτου, αλλιώς, βάσει των εγγράφων που υπάρχουν είμαστε αναγκασμένοι να προβούμε στην καθαίρεση αυτού του δώματος”, γνωστοποίησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.
Υψηλότερο το ποσό
Για το αν ανταποκρίνονται ιδιοκτήτες στους οποίους καταλογίζονται ποσά μετά από εργασίες άρσης επικινδυνότητας, ο κ. Βακόνδιος πρόσθεσε πως “αυτό είναι ένα ζήτημα που το παρακολουθεί η Οικονομική Υπηρεσία για τα χρήματα”, ωστόσο, διευκρίνισε πως χρήσιμο θα ήταν οι ιδιοκτήτες να είχαν αυξημένη έγνοια – εξ αρχής - για τα ακίνητά τους.
“Ο κύριος υπεύθυνος είναι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου και σίγουρα έχει και ποινικές ευθύνες όταν φτάσουν τα κτήρια σε αυτή την κατάσταση. Από εκεί και μετά, ο Δήμος έχει συγκεκριμένη υποχρέωση για την προστασία της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών στον δημόσιο χώρο και παίρνει όποια μέτρα ασφαλείας χρειάζονται για να διαφυλάξει τους περαστικούς”, δήλωσε, υπογραμμίζοντας πως “μπορεί να καταλογίσει τα ποσά που δαπανά στους ιδιοκτήτες και αυτό γίνεται. Γνωρίζουμε όμως πως είναι χρήματα που ο Δήμος θα δαπανήσει”.
Για το ύψος της δαπάνης που τελικά βάζει ο Δήμος, ο αντιδήμαρχος πρόσθεσε πως “συνήθως, ετησίως το ποσό ήταν γύρω στα 35 χιλ. ευρώ. Τώρα όμως και για του χρόνου, δηλαδή για τα έτη 2025 και 2026, αυξήθηκε κατά πολύ το ποσό γιατί έχουμε συγκεκριμένες ανάγκες και μία πολύ βασική είναι το κληροδότημα Άννης Κουτσοδόντη με το δώμα”.
Απομακρύνονται σκαλωσιές
Τέλος, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών ρωτήθηκε για το αν ιδιοκτήτες που είχαν τοποθετήσει σκαλωσιές σε επικίνδυνα ακίνητα ή ακίνητα που έπρεπε να προχωρήσουν εργασίες, αλλά καθυστερούσαν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη γενικότερη εικόνα της Ερμούπολης, τελικά κινητοποιήθηκαν. “Βλέπουμε κινητοποίηση των πολιτών. Οπότε πιστεύουμε πως η απόφαση που πήραμε για ελέγχους ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Και φαίνεται σταδιακά να επιτυγχάνεται ο στόχος μας δηλαδή να “μαζευτεί” η εικόνα της Ερμούπολης”, δήλωσε καταλήγοντας στο θέμα.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Σφίγγει η “θηλιά” για τους ιδιοκτήτες επικίνδυνων ακινήτων
13 Φεβ. 2025 - 6:20 - “Πιέζουμε με κάθε νόμιμο μέσο για να ολοκληρωθεί το έργο”
14 Μαΐου. 2025 - 6:19 - Μπαίνει τεχνικός σύμβουλος στο έργο της ενεργειακής αναβάθμισης
28 Απρ. 2025 - 6:19 - “Χειρουργικές επεμβάσεις στο κτήριο επειδή είναι μνημείο”
17 Απρ. 2025 - 6:20 - Επισκευές για “απομάκρυνση” της επικινδυνότητας
14 Απρ. 2025 - 6:19