Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος

Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση

Δωρεάν εξετάσεις στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου έως και την Παρασκευή 9 Μαΐου

Στην Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος, που διοργανώνεται και φέτος από την Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία, συμμετέχει το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, δίνοντας τη δυνατότητα σε όποιον το επιθυμεί να εξεταστεί δωρεάν για πιθανό μελάνωμα ή άλλη μορφή καρκίνου του δέρματος.

Σημειώνεται ότι οι εξετάσεις θα διενεργούνται έως την Παρασκευή 9 Μαΐου, κατόπιν ραντεβού από δερματολόγους-μέλη της ΕΔΑΕ σε όλη την Ελλάδα, σε ιδιωτικά ιατρεία και νοσοκομεία. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εκστρατεία υγείας, με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, ο οποίος αποτελεί ένα από τα 10 είδη καρκίνων που εμφανίζονται συχνότερα στους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς.

Σύμφωνα με στοιχεία, περίπου 130.000 μελανώματα εμφανίζονται παγκοσμίως και περίπου 37.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από μελάνωμα. Η ετήσια αύξηση του αριθμού των νέων περιπτώσεων που διαγιγνώσκονται στην Ευρώπη φτάνει μέχρι και 8%.

Η εκστρατεία της ΕΔΕΑ, διεξάγεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μελανώματος και αφορά στον δωρεάν έλεγχο για ύποπτους σπίλους και μόνο, αποκλείοντας κάθε άλλου είδους εξετάσεις ή συμβουλές. Το 2013 εξετάστηκαν συνολικά 7.698 άτομα από τους 224 ιδιώτες και 24 νοσοκομειακούς δερματολόγους.

Ευαισθητοποίηση των νέων ανθρώπων

Όπως εξηγεί στην “Κοινή Γνώμη” η Δερματολόγος του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου κ. Ασημίνα Παπαδοπούλου, η μία ημέρα της εβδομάδας είναι αφιερωμένη μόνο στα μελανώματα και στους σπίλους, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες θα πραγματοποιούνται εξετάσεις για άλλα οζίδια στο δέρμα, για καρκίνους δέρματος και για ακτινικές υπερκερατώσεις, που αποτελούν καρκινωματώδεις βλάβες.

Σημειώνει μάλιστα ότι χρόνο με το χρόνο η ανταπόκριση του κόσμου είναι συνεχώς αυξανόμενη, με αποτέλεσμα οι πέντε ημέρες να μην επαρκούν για την εξυπηρέτηση του συνόλου των ενδιαφερομένων. “Μακάρι να μην μεσολαβούσαν άλλα ραντεβού και να τους εξέταζα όλους. Όσο όμως έχω ερωτηματολόγια που αφορούν στις συνήθειες, στο οικογενειακό ή ατομικό ιστορικό καρκινωμάτων δέρματος ή και μελανωμάτων, καθώς και σε δυσπλαστικούς σπίλους που πολλοί έρχονται και παρακολουθούν κάθε χρόνο, θα συνεχίσω να έχω την πόρτα μου ανοιχτή”, δηλώνει χαρακτηριστικά η κ. Παπαδοπούλου.

Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι ο μέσος όρος των επισκεπτών της Ελληνικής Εβδομάδας κατά του Καρκίνου του Δέρματος είναι άτομα, ηλικίας 20-45 ετών, παρότι η πάθηση αφορά κυρίως τους ανθρώπους, άνω των 40 ετών, με εξαίρεση εκείνους που έχουν άτυπους σπίλους ή οικογενειακό ιστορικό. Όπως αναφέρει, ο καρκίνος του δέρματος εμφανίζεται κυρίως στην ηλικία των 50 και 60 ετών, διότι η δράση του ηλίου είναι αθροιστική στο δέρμα και εξαρτάται ακόμα από το πόσα εγκαύματα είχες πάθει σε παιδική-εφηβική ηλικία, πόσο κάθεσαι στον ήλιο και τι τύπο δέρματος έχεις. Παρόλα αυτά, διευκρινίζει ότι παρά τον υψηλή προγνωστικό δείκτη κινδύνου, η επίσκεψη ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας είναι ιδιαίτερα ισχνή. Προσθέτει μάλιστα, πως οι περισσότεροι εξ' αυτών προβαίνουν σε εξετάσεις κατά τη διάρκεια του έτους, κατόπιν προτροπής των συγγενών τους και μόνο κάποιοι επισκέπτονται το νοσοκομείο, κατόπιν δικής τους πρωτοβουλίας. “Πολλοί λένε άστο, δεν με ενοχλεί”, τονίζει.

Επιπλέον, καθιστά σαφές ότι οι εξετάσεις αυτές πραγματοποιούνται συνήθως πριν από την καλοκαιρινή περίοδο. Ωστόσο, εξηγεί ότι από την πλευρά τους, οι δερματολόγοι συμβουλεύουν εκείνους που έχουν ιστορικό μελανωμάτων να υποβληθούν σε νέες εξετάσεις και μετά τη λήξη του καλοκαιριού, δεδομένης της έκθεσής τους στον ήλιο επί πολλές ώρες. “Οπότε, εκεί μπορεί να έχουμε και ενεργοποιήσεις κάποιων δερματικών βλαβών”, εξηγεί η ιατρός.

“Η παλιά νοοτροπία πρέπει να εκλείψει”

Αναφερόμενη στη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης, κρίνει ότι θα πρέπει επιτέλους να εκλείψει η παλιά νοοτροπία, σύμφωνα με την οποία “κάτι που δεν σε ενοχλεί, μην το πειράξεις”. “Δεν είναι έτσι” λέει κατηγορηματικά, προσθέτοντας “αν έχεις ένα ανερχόμενο μελάνωμα ή ένα ανερχόμενο καρκίνο του δέρματος, σημασία έχει να το προλάβεις στην αρχή και όχι να το αφήσεις να εξελιχθεί και να σου δώσει μεταστάσεις. Δηλαδή όσο πιο γρήγορα το διαγνώσεις, τόσο καλύτερα είναι. Κάτι που έχεις υποψία ότι είναι μελάνωμα, ακόμα και αν δεν είναι, πρέπει να αφαιρεθεί. Ή κάτι που έχεις υποψία ότι είναι καρκίνος δέρματος, πάλι πρέπει να αφαιρεθεί. Γιατί όσο το αφήνεις, τόσο μεγαλώνει και τόσο πάει και εις βάθος η διείσδυση”.

Όπως εξηγεί, η ίδια αντιμετώπισε περιστατικό ασθενή, που απεβίωσε λόγω μελανώματος, επειδή το άφησε ανεξέλεγκτο έξι μήνες, παρά τις παραινέσεις των ιατρών. Παρόλα αυτά, επισημαίνει ότι το μελάνωμα είναι αντιμετωπίσιμο, όταν βρίσκεται στα αρχικά στάδια. “Εκεί μετράμε πλέον με χιλιοστά βάθους διείσδυσης. Το μελάνωμα είναι από τους καρκίνους που θέλουν μεγάλη προσοχή”, λέει χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στις μορφές δερματικών βλαβών που συναντά κανείς στη Σύρο, η κ. Παπαδοπούλου τονίζει ότι είναι συνηθέστερα είναι τα επιθηλιώματα και όχι τα μελανώματα, τα οποία σε άλλες χώρες, όπως η Αυστραλία αγγίζουν ακόμη και το 10%, λόγω του ανοιχτόχρωμου τύπου δέρματος και της έντονης ηλιοφάνειας. “Εκεί παίρνουν ειδικές προφυλάξεις. Αν δουν ότι ένας γονιός έχει πάει το παιδί του για μπάνιο στις 15:00, τον συλλαμβάνουν για αμέλεια, καθώς πρόκειται για εγκληματική αμέλεια. Σε αυτές τις περιοχές υπάρχουν και ειδικά αντηλιακά, μαγιό και υφάσματα για τους ανθρώπους που έχουν πιο ευαίσθητο δέρμα ή φωτοευαισθησία και πρέπει να προφυλάσσονται”, δηλώνει.

Απαραίτητη μία ετήσια εξέταση

Σημειώνεται ότι το 90% των μελανωμάτων που διαγιγνώσκονται εγκαίρως μπορούν να θεραπευτούν. Αυξάνονται όμως διαρκώς. Επομένως, η έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος είναι απαραίτητη.

Ως εκ τούτου, η κ. Παπαδοπούλου κρίνει ότι ο κόσμος θα έπρεπε να κάνει σε ετήσια βάση μία δερματολογική εξέταση και να συμβουλεύεται τον γιατρό του, προκειμένου να αποφύγει τους κινδύνους του δέρματος και κυρίως να αντιμετωπίσει προβλήματα τα οποία μπορεί να έχουν αρχίσει δειλά να κάνουν την εμφάνισή τους.

Ετικέτες: