Επικείμενη “εισβολή” ξένων ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων στον κλάδο του τουρισμού

“Έκρηξη” επενδυτικού ενδιαφέροντος

Στο κέντρο του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος επανέρχεται η Ελλάδα, όπως αναφέρει άρθρο της Wall Street Journal, εξ’αιτίας της πρόσφατης «έκρηξης» στην τουριστική επισκεψιμότητα, που παρατηρήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια.

Πολλές είναι οι αναφορές, που γίνονται το τελευταίο διάστημα από τα διεθνή μέσα, για τις εύφορες συνθήκες, οι οποίες επικρατούν στην Ελλάδα στον τομέα των επενδύσεων, έπειτα και από τις μετά κρίσης μεταρρυθμίσεις, δίνοντας την ευκαιρία σε διεθνή funds και ισχυρούς κολοσσούς της αγοράς ακινήτων και του τουρισμού, να εδραιώσουν την επιχειρηματική δραστηριότητά τους στη χώρα.

«Η Ελλάδα είναι στη μόδα»

Σύμφωνα με το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας, Wall Street Journal, πληροφορίες οικονομικών παρατηρητών θέλουν ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, ύψους έως 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, να «πέφτουν» σχεδόν αποκλειστικά στον τομέα του τουρισμού και πιο συγκεκριμένα σε πολυτελείς ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στο άμεσο μέλλον.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μετά από ένα αρκετά σκληρό διάστημα για τον τουρισμό της χώρας, η Ελλάδα φαίνεται να πραγματοποιεί φέτος ένα θετικό άλμα, προσελκύοντας, σε συνδιασμό με το ρεκόρ αφίξεων, μια μεγάλη μερίδα του διεθνούς jet set, όπως είναι το διάσημο μοντέλο Ναόμι Κάμπελ, ο ηθοποιός Ράσελ Κρόου, τα αστέρια του αμερικάνικου μπάσκετ Κόμπι Μπράιαντ και Λε Μπρον Τζέιμς, αλλά και πολλοί άλλοι.

Αφορμής δοθείσης από την αίγλη, την οποία αποπνέουν οι επισκέψεις διασήμων, αλλά και της γενικότερης έξαρσης στον τουρισμό που σημειώθηκε την τελευταία διετία, το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών φαίνεται να στρέφεται στις πολυτελείς τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ έχει ήδη υπάρξει καταγραφή επενδυτικών κινήσεων, με αγορές μετοχικών κεφαλαίων ξενοδοχειακών μονάδων τεσσάρων και πέντε αστέρων τον τελευταίο 1,5 χρόνο.

«Τι να σας πω, το Σαιν-Τροπέ είναι “out”, η Ελλάδα είναι “in”» δήλωσε στην WSJ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι ξανά στη μόδα».

Επενδύσεις για δημιουργία νέων ξενοδοχειακών μονάδων

Περισσότερα από είκοσι κατασκευαστικά έργα για τη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων ανά την χώρα βρίσκονται «στα σκαριά», περίπου τα μισά εκ των οποίων θα χρημοτοδοτηθούν από ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, κυρίως της ξένης αγοράς, ενώ τα υπόλοιπα θα υλοποιηθούν από επενδυτικούς ομίλους με Έλληνες επικεφαλής. Αργότερα, υπάρχει η σκέψη, η διαχείρηση των μονάδων να γίνει από πολυεθνικούς ξενοδοχειακούς ομίλους, όπως Hilton, Four Seasons, o όμιλος Rotana του Άμπου Ντάμπι ή η πρωτοποριακή εταιρία Nikki Beach Hotels and Resorts.

Μια ακόμη παράμετρος, η οποία έχει «βοηθήσει» την ξένη αγορά να διαθέσει χρηματικά κεφάλαια σε επενδύσεις στην Ελλάδα, είναι και οι συνέπειες που άφησε πίσω του το χτύπημα της οικονομικής κρίσης, αναφέρουν στην εφημερίδα αρκετοί επενδυτές. Οι αντικειμενικές αξίες των οικοπέδων έχουν μειωθεί από 30% έως 50%, το κόστος εργασίας μειώθηκε κατά 1/5 ή και περισσότερο, ενώ την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο η γραφειοκρατία και να αντιστραφεί το αντι-επιχειρηματικό περιβάλλον, το οποίο επικρατούσε μέχρι πρότινος στη χώρα.

Το περισσότερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η δημιουργία νέων ξενοδοχειακών μονάδων, καθώς «πολλά από τα ήδη υπάρχοντα πολυτελή τουριστικά θέρετρα είναι θαμμένα κάτω από βουνά χρεών», αναφέρει το άρθρο. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, περίπου τα μισά από τα 9.700 ξενοδοχεία της χώρας δεν έχουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν το χρέος τους, όπως δηλώνουν οι αναλυτές, αφού η αναλογία των χρεών ανέρχεται όσο περίπου 15 φορές τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Η αναδιάρθρωση αυτού του χρέους μπορεί να πάρει αρκετά χρόνια, όπως εκτιμά η εφημερίδα, ενώ ακόμη τώρα οι τράπεζες προσπαθούν να επαναφέρουν στα κανονικά επίπεδα τους ισολογισμούς τους και η κυβέρνηση να αναθεωρήσει τους απαρχαιωμένους νόμους περί πτωχεύσεως.

«Βάζουν στο μάτι» και την αγορά ακινήτων

Άλλος ένας τομέας, ο οποίος τραβά σαν μαγνήτης το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών είναι αυτός της αγοράς ακινήτων, τα οποία έχουν σχέση με τον τουρισμό, όπως αναφέρει άρθρο της Dow Jones Newswires, όπου επισημαίνεται, πως οι βασικοί πωλητές των ήδη υλοποιημένων επενδύσεων τον τελευταίο 1,5 χρόνο, ύψους περίπου 1,2 δις ευρώ, ήταν μέχρι τώρα τράπεζες και ΤΑΙΠΕΔ, ενώ παράλληλα γίνεται σύγκριση με το ύψος των επενδύσεων σε αυτόν τον τομέα, κατά την τελευταία τετραετία του 2008 – 2012, όπου τα εισερχόμενα κεφάλαια δεν ξεπέρασαν τα 900 εκατομμύρια ευρώ.

Στο άρθρο της Dow Jones γίνεται επίσης αναφορά στο νομικό πλαίσιο που υφίσταται στην Ελλάδα, για το οποίο σημειώνεται, ότι οι αυστηροί νόμοι που προστατεύουν τους ιδιοκτήτες έχουν απαγορεύσει στις ελληνικές τράπεζες να προχωρήσουν σε κατασχέσεις σε περίπου 200.000 νοικοκυριά, τα οποία έχουν μείνει πίσω στις πληρωμές τους. Αν και αυτή η απαγόρευση αναμένεται να τερματιστεί στις αρχές του επόμενου έτους, εντείνεται η συζήτηση για νέα παράταση, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Η ραγδαία αύξηση του τουρισμού σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της κρίσης στις τιμές των ακινήτων, στην απλοποίηση των διαδικασιών μεταβίβασης, στο κόστος εργασίας, αλλά και στη μειωμένη ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, θέτει τις βάσεις για μία «εισβολή» ξένων επενδύσεων στον τομέα των τουριστικών καταλυμάτων, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι υποψήφιοι μεγαλο-επενδυτές φαίνεται να βρίσκονται σε επιφυλακή, ώστε και με τις επικείμενες ευνοϊκές αλλαγές στη νομοθεσία που αφορά τον κλάδο, να κατακλύσουν την ελληνική αγορά ακινήτων και τον κλάδο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, αναδιαμορφώνοντας, με αυτόν τον τρόπο άπαξ και δια παντός, τον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας.