Τίτλοι τέλους και αρχής συνδυάστηκαν με την τελευταία εκδήλωση του FORUM 20.21 «Brass in Church» και την παρουσίαση του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου

Δημιουργία ενός νέου θεσμού

  • Δευτέρα, 19 Ιουνίου, 2017 - 06:17

Το τέλος μίας εποχής και το ξεκίνημα μίας ακόμη δημιουργικότερης, σηματοδότησε η συναυλία για χάλκινα πνευστά και εκκλησιαστικό όργανο «Brass In Church», που διοργάνωσε το FORUM 20.21, σε συνεργασία με την Καθολική Επισκοπή στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου.

Το κλείσιμο του κύκλου ζωής του FORUM 20.21, του φορέα, που δημιουργήθηκε, με άξονα την υποψηφιότητα της Σύρου, για το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, ένα όνειρο πολλών, που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, επισφραγίστηκε, όπως σημείωσε ο επικεφαλής του φορέα, κ. Χάρης Βεκρής, με την τελευταία, για το FORUM, διοργάνωση «Brass in Church», που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου, 17 Ιουνίου, στον κατάμεστο Καθεδρικό Καθολικό Ναό, του Αγίου Γεωργίου, όπου ο σολίστ Χρήστος Παρασκευόπουλος στο εκκλησιαστικό όργανο, ο Σπύρος Αρκούδης στην τρομπέτα και ο Γιάννης Καϊκης στο τρομπόνι, ταξίδεψαν το κοινό στους ρυθμούς του μπαρόκ.

Παράλληλα όμως, η εκδήλωση, σήμανε και την απαρχή ενός νέου θεσμού για το νησί, με επίκεντρο τον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου και «πρωταγωνιστή» το ιστορικό εκκλησιαστικό όργανο του Καθεδρικού Ναού.

Το αρχαιότερο εκκλησιαστικό όργανο που λειτουργεί σήμερα στην Ελλάδα και το οποίο επισκευάστηκε μόλις πέρυσι από τον Ιταλό τεχνίτη και εγγονό του ίδιου του κατασκευαστή του, S. Tamburini, αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στο νέο Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ», που διοργανώνεται φέτος για πρώτη φορά, με πρωτοβουλία του Επισκόπου, κ. Πέτρου Στεφάνου, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον καταξιωμένο σολίστ εκκλησιαστικού οργάνου, κ. Χρήστο Παρασκευόπουλο, εκτελεστικό διευθυντή τον κ. Χρήστο Βεκρή και την πολύτιμη συμβολή του επί εικοσαετίας οργανίστα του Καθεδρικού Ναού Αγ. Γεωργίου, κ. Γιάννη Ρούσσου.

Επετειακός χαρακτήρας

Η παρουσίαση του νέου αυτού φεστιβάλ προηγήθηκε την ίδια ημέρα της εκδήλωσης «Brass in Church» και πραγματοποιήθηκε ενώπιων εκπροσώπων μέσων ενημέρωσης από τη Σύρο, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, από τον Καθολικό Επίσκοπο και την τριμελή επικεφαλής ομάδα της διοργάνωσης.

Κατά την παρουσίαση, ο Επίσκοπος, κ. Στεφάνου, ανέφερε, πως κατόπιν της αποκατάστασης του εκκλησιαστικού οργάνου, ανέθεσε στους κ.κ. Παρασκευόπουλο, Βεκρή και Ρούσσο, την ευθύνη εύρεσης τρόπων αξιοποίησής του, με αποτέλεσμα να έρθει η ιδέα της διοργάνωσης ενός φεστιβάλ.

«Φέτος θα πάρει και έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, καθώς φέτος η Καθολική Επισκοπή Σύρου τιμά τα 400 χρόνια από τον απαγχωνισμό του Καθολικού Επισκόπου, κ. Ανδρέα Κάργα, τον οποίο στις 16 Οκτωβρίου του 1617 οι Τούρκοι απαγχώνισαν, μαζί με τον Αρχιερατικό του Επίτροπο. Έτσι λοιπόν, έχουμε τρεις σημαντικές εκδηλώσεις για να τιμήσουμε αυτή την επέτειο. Η πρώτη θα είναι στις 16 Ιουλίου, όπου θα τελέσουμε μία επίσημη Αρχιερατική Λειτουργία, ενώ μετά θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια μίας έκθεσης αφιερωμένης στον Ανδρέα Κάργα, έχοντας λίγα προσωπικά του αντικείμενα, όσα σώθηκαν, αλλά και λειτουργικά και θρησκευτικά βιβλία, της εποχής του, που χρησιμοποιούσε», σημείωσε ο Επίσκοπος, ενώ συνεχίζοντας ενημέρωσε, πως η δεύτερη μεγάλη εκδήλωση, θα αφορά σε μεγάλη επιστημονική ημερίδα, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Αυγούστου, στην Ερμούπολη, στο Μοναστήρι των Αδελφών του Ελέους και θα περιλαμβάνει πέντε επιστήμονες, ιστορικούς και θεολόγους, ο καθένας εκ των οποίων θα παρουσιάσει ένα θέμα, που αφορά στην περίοδο που έζησε ο Α. Κάργας. Τέλος, στις 21, 23 και 26 Αυγούστου, θα γίνει η έναρξη του Φεστιβάλ, που θα ενταχθεί στο πλαίσιο της τιμής αυτής της επετείου, ώστε να κλείσει το αφιέρωμα στον ήρωα της Καθολικής Εκκλησίας.

Συνεργασίες και προοπτικές επέκτασης

Με τη σειρά του, ο κ. Ρούσσος, οργανίστας του Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου, μίλησε για την ιστορία και τα χαρακτηριστικά του οργάνου, ενώ αναφέρθηκε και στη συμμετοχή στο Syros Jazz Festival.

Κατόπιν, ο σολίστ, κ. Παρασκευόπουλος, τόνισε, πως «θεωρώντας ότι αυτό το όργανο έχει μία τιμητική θέση, στο χώρο του εκκλησιαστικού οργάνου στην Ελλάδα, σκεφτήκαμε ότι θα πρέπει να αναδεικνύεται περισσότερο και με πάρα πολλές δραστηριότητες, μία εκ των οποίων είναι και το φεστιβάλ, το οποίο θα ξεκινήσει από φέτος και έχει τον χαρακτήρα του διεθνούς, καθώς έχουμε καλέσει καλλιτέχνες εκτός Ελλάδος», ενώ υπογράμμισε, πως «το εκκλησιαστικό όργανο σε αυτό το φεστιβάλ θα αναδειχθεί από διάφορους μουσικούς και σε διάφορους συνδυασμούς, είτε με την ανθρώπινη φωνή, είτε με έγχορδο, είτε με πνευστό όργανο».

Τέλος, ο κ. Χάρης Βεκρής, επεσήμανε πως ξεκινά ένας καινούριος θεσμός για το νησί, που θα πραγματοποιείται αποκλειστικά στην Άνω Σύρο, ενώ σημείωσε, πως στόχος είναι η προώθησή του, ώστε με τη βοήθεια χορηγών, από την επόμενη διοργάνωσή του να επεκτείνει τις δυνατότητες και τη δυναμική του.

Ήδη, σύμφωνα με τον κ. Βεκρή, έχουν υπάρξει συνεργασίες με άλλους πολιτιστικούς φορείς, ενώ δημιουργούνται από φέτος συνέργειες και με άλλες διοργανώσεις, όπως το Syros Jazz Festival,  το Φεστιβάλ του Μεγάρου Γκύζη της Σαντορίνης κλπ, ώστε μέσα στα επόμενα χρόνια, το Φεστιβάλ «ΑΝΩ», να λειτουργήσει ως πλατφόρμα εκδηλώσεων εκτός Ναού, πάντα στα όρια του μεσαιωνικού οικισμού