Ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης απάντησε στο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με το υπόμνημα φορέων της Δωδεκανήσου για μεταφορά της έδρας της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου από τη Σύρο στη Ρόδο

“Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για την έδρα”

Σχετική ερώτηση έθεσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ανδρέας Γιαλόγλου

Απόλυτα καθησυχαστικός παρουσιάστηκε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός στην απάντησή του σχετικά με το υπόμνημα αρκετών φορέων και Συλλόγων από τα Δωδεκάνησα προς τον Πρωθυπουργό όσον αφορά στο αίτημά τους περί μεταφοράς της έδρας της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου από τη Σύρο στη Ρόδο, όταν ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

Σε ήπιο τόνο, με λιτή αναφορά επί του θέματος και χωρίς να ακολουθεί τη “λογική” της διχαστικής νοοτροπίας που αποτυπώνεται εμφανώς στο περιεχόμενο του υπομνήματος των 13 φορέων της Δωδεκανησιακής πλευράς, ο Γιώργος Μαραγκός υποστήριξε πως δεν γνωρίζει να συντρέχει λόγος σχετικής ανησυχίας, δίνοντας σαφή απάντηση προς την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης που έθιξε το θέμα.

Πρέπει να τονισθεί πως, σε ανάλογο ύφος κινήθηκε και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ανδρέας Γιαλόγλου, ο οποίος κάνοντας σαφή και περιεκτική μνεία στο υπόμνημα που είδε το φως της δημοσιότητας κατά τη διεξαγωγή του 13ου Περιφερειακού Συνεδρίου στη Ρόδο και το οποίο επιδόθηκε στον Πρωθυπουργό, αιτήθηκε να λάβει απάντηση όσον αφορά στο αν έχει έρεισμα το εν λόγω αίτημα της Δωδεκανησιακής πλευράς.

Χαρακτηριστικά πολιτικής ενορχήστρωσης”

Ειδικότερα, η μείζων αντιπολίτευση έθεσε το θέμα επί τάπητος προκειμένου να λάβει πληροφόρηση το δημοτικό συμβούλιο καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα που εντός σύντομου διαστήματος επανήλθε από τα Δωδεκάνησα και που όπως κατηγορηματικά υποστήριξε ο Ανδρέας Γιαλόγλου, σήμερα, τίθεται στο προσκήνιο με τρόπο που προδίδει “πολιτική ενορχήστρωση”.

“Θέλω να θέσω ένα ζήτημα, το οποίο δεν έχει τεθεί μέχρι τώρα, αν κι έχει κάποιες μέρες που έχει δημιουργηθεί. Μιλάω για το υπόμνημα που επιδόθηκε στον Πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια του Αναπτυξιακού Συνεδρίου στη Ρόδο από ένα σύνολο 13 φορέων και αν δεν απατώμαι είναι η πρώτη φορά που τίθεται με τόσο ξεκάθαρο και συντεταγμένο τρόπο που φέρει και χαρακτηριστικά θα έλεγα πολιτικής ενορχήστρωσης” δήλωσε αρχικά ο κ. Γιαλόγλου, τονίζοντας επιπλέον πως, “Επειδή νομίζω πως δεν μπορούμε να σφυρίζουμε αδιάφορα για τέτοια ζητήματα παρότι υπάρχει η θεσμική κατοχύρωση της έδρας, θέλω να ρωτήσω και να προβληματίσω πάνω στο γεγονός των πρωτοβουλιών που πρέπει να αναληφθούν ενόψει της δεύτερης φάσης του Αναπτυξιακού Συνεδρίου που θα γίνει στη Σύρο, σχετικά με το κατά πόσο αυτό το ζήτημα που έχει εγερθεί έχει πολιτικά ερείσματα στην κυβέρνηση και αν πρέπει εν τέλει να ανησυχούμε”.

Ο ίδιος δε, υπενθύμισε πως, “πριν από κάποιο διάστημα είχε δημιουργηθεί ένα τέτοιο ζήτημα από μία μεμονωμένη ενέργεια μίας επιστολής ενός Συλλόγου, αλλά τώρα όπως βλέπετε υπάρχουν 13 φορείς, πολλοί μάλιστα εκ των οποίων δεν έχουν καμία σχέση με τη διοικητική διάρθρωση της Περιφέρειας”. Σύμφωνα με όσα υπογράμμισε ολοκληρώνοντας την ερώτησή του, “Αυτό εμένα μου δείχνει χαρακτηριστικά πολιτικής ενορχήστρωσης. Αυτό ήθελα να πω και να καταθέσω τον προβληματισμό μου”.

Η μη αντίδραση της Περιφέρειας σημαίνει πως δεν τίθεται ζήτημα”

Στα ανωτέρω απάντησε ο Γιώργος Μαραγκός, ο οποίος πρωτίστως θέλησε να διευκρινίσει πως, δεν γνωρίζει αν πρόκειται για ενέργεια και κίνηση πολιτικά ενορχηστρωμένη, ωστόσο, όπως δήλωσε αναφορικά με τις αιτιάσεις της Δωδεκανήσου, αν υπήρχε βάση και λόγος ανησυχίας, πρώτη η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου θα είχε τοποθετηθεί επί του θέματος.

“Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν αυτό το υπόμνημα ή αν αυτή η κίνηση είναι αποτέλεσμα πολιτικής ενορχήστρωσης. Αυτό δεν μπορώ να το ξέρω. Αν δηλαδή είναι συντεταγμένη η προσπάθεια η οποία γίνεται για να σηκωθεί σκόνη και να γίνει ντόρος” σημείωσε αρχικώς, τονίζοντας παράλληλα πως, “Αυτό το οποίο γνωρίζω είναι ότι δεν υπάρχει έρεισμα στην κυβέρνηση, όσον αφορά στις συγκεκριμένες αιτιάσεις, μεθοδεύσει ή επιδιώξεις”.

Εκφράζοντας την προσωπική άποψή του κι απαντώντας στον Ανδρέα Γιαλόγλου, εξήγησε σχετικά πως, “Κατά την άποψή μου, στερείται αυτό το υπόμνημα επιχειρηματολογίας, στερείται νομικού ερείσματος, πραγματικής και ουσιαστικής βάσης, σε σχέση τουλάχιστον με τον νόμο που επί τη βάσει συγκεκριμένων στοιχείων, έχει προτείνει κι έχει καθορίσει ότι η έδρα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου είναι στη Σύρο”.

Κατά συνέπεια, όπως πρόσθεσε, “από τη δική μου σκοπιά, δεν συντρέχει ο παραμικρός λόγος ανησυχίας” και σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε δε, “Το ίδιο εκτιμώ ότι ισχύει και από την πλευρά της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, δηλαδή δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας υπό την έννοια ότι αν και η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου θα έβλεπε σοβαρά αυτό το πράγμα, θα έβλεπε ότι υπάρχει μία σοβαρότητα στο αίτημα αυτό, θα έσπευδε να τοποθετηθεί δημοσίως κι επισήμως για να αποκαταστήσει τα ζητήματα”. Ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης ολοκλήρωσε την απάντησή του, αναφέροντας τέλος τα εξής: “Άρα λοιπόν, με βάση τη μη αντίδραση της Περιφέρειας θεωρώ ότι δεν υπάρχει θέμα και το ζήτημα είναι λήξαν πριν καν ξεκινήσει”.