Δριμεία κριτική από τη μείζονα αντιπολίτευση σχετικά με τις πομπώδεις αναφορές του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης αναφορικά με τα έργα της τρέχουσας δημοτικής θητείας

Αποδόμηση του “αφηγήματος ευδαιμονίας” της Δημοτικής Αρχής

Έντονη αντιπαράθεση με φόντο την παραμέληση του οικισμού της Άνω Σύρου

Το “αφήγημα ευδαιμονίας” που επικαλείται συστηματικά η Δημοτική Αρχή αναφορικά με τα πεπραγμένα της στην τρέχουσα θητεία και μάλιστα σε επίπεδο προώθησης έργων μέσω χρηματοδοτικών “εργαλείων” κι ΕΣΠΑ, αποδόμησε απόλυτα η μείζων αντιπολίτευση, μέσα από τις λακωνικές αναφορές του επικεφαλής της, Ανδρέα Γιαλόγλου, ο οποίος κάλεσε τον Δήμαρχο, Γιώργο Μαραγκό να αποφεύγει τις πομπώδεις δηλώσεις που απέχουν από την πραγματικότητα.

Με κύριο θέμα τη δεύτερη τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος για το έτος 2018, ο Ανδρέας Γιαλόγλου επεσήμανε προς το σώμα του δημοτικού συμβουλίου στη συνεδρίαση της Παρασκευής, πως όχι μόνον δεν τεκμηριώνονται με στοιχεία όσα ισχυρίζεται ο Γιώργος Μαραγκός περί “πρωτιάς” της Σύρου στις Κυκλάδες όσον αφορά στις επιδόσεις της στα έργα και τις διεκδικήσεις χρηματοδοτήσεων, αλλά αντιθέτως, με στοιχεία που γνωρίζει ο ίδιος – λόγω επαγγελματικής ιδιότητας – η Δημοτική Αρχή οφείλει να τοποθετείται μετρημένα.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης δε, επιφυλάχθηκε για συγκεκριμένες αναφορές με στοιχεία μάλιστα, στην περίπτωση που ο Γιώργος Μαραγκός επιχειρήσει εντέχνως να αθροίσει ως έργο με αποτέλεσμα στην πράξη της τρέχουσας θητείας, προσπάθειες που είτε κληρονομήθηκαν, είτε ακόμη δεν έχουν καρποφορήσει όσον αφορά στην κατοχύρωση χρηματοδοτήσεων, πόσο μάλλον σε επίπεδο υλοποίησης, με φόντο την πορεία του Δήμου, όπως αυτή “καταγράφεται” από την Διαχειριστική Υπηρεσία.

Αξίζει να σημειωθεί πως, η τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος δεν εγκρίθηκε, με φόντο τη μη ύπαρξη πλειοψηφίας θετικών ψήφων κι ως εκ τούτου, για να προχωρήσει στις κινήσεις της η Δημοτική Αρχή, δεν αποκλείεται το θέμα να συζητηθεί εκ νέου στη μεθαυριανή προγραμματισμένη συνεδρίαση.

Πυροδότησε “χείμαρρο” δηλώσεων η κριτική

Ειδικότερα, με φόντο την κριτική που ασκήθηκε στην έναρξη της συνεδρίασης από μέλη του δημοτικού συμβουλίου αναφορικά με τα έργα που φέρουν τη “σφραγίδα” της νυν Δημοτικής Αρχής, μέσω ερωτήσεων για καταγραφή των πεπραγμένων της και όχι των έργων που κληρονόμησε και προχώρησε στην υλοποίησή τους, πυροδοτήθηκε ένας “χείμαρρος” αναφορών και απαρίθμησης έργων πρωτίστως από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών.

Παρά το γεγονός ότι αρκετά εξ όσων σημείωσε ο Φραγκίσκος Βακόνδιος δεν αφορούν σε κατοχυρωμένα έργα με χρηματοδοτήσεις, αλλά είτε είναι σε φάση εκπόνησης μελετών, είτε διεκδικούνται πόροι γι αυτά από το ΕΣΠΑ κλπ, ωστόσο, ο ίδιος επιχείρησε να παρουσιάσει συνολικά τις προσπάθειες της Τεχνικής Υπηρεσίας.

“Σαν Δήμος έχουμε καταθέσει ή θα καταθέσουμε 18 προτάσεις το επόμενο διάστημα” υπογράμμισε προλογικά ο κ. Βακόνδιος, τονίζοντας παρακάτω “ενδεικτικά” όπως χαρακτηριστικά πρόσθεσε, πως αυτές αφορούν στα παρακάτω: “Το Σχολείο της Βάρης είναι σε εξέλιξη, το εμπορικό λιμάνι Ερμούπολης το οποίο σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο κατατέθηκε τέλος Ιανουαρίου, έργα ύδρευσης Κοινοτήτων Φοίνικας – Ποσειδωνία κλπ, έργα αποχέτευσης που προσπαθεί η ΔΕΥΑ Σύρου να ολοκληρωθούν οι μελέτες και για το οποίο υπήρχε και συνάντηση στο αρμόδιο Υπουργείο την περασμένη Πέμπτη για να δούμε τί άλλο πρέπει να ολοκληρωθεί μαζί με τον μελετητή ώστε να καταθέσουμε σαν ΔΕΥΑ Σύρου πρόταση”.

Επίσης, σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε, “Στο Πράσινο Ταμείο έχουμε υποβάλλει δύο προτάσεις για δύο παιδικές χαρές (Γαλησσά και πλ. Σεφέρη), έχει ολοκληρωθεί η μελέτη του γηπέδου ποδοσφαίρου από την Τεχνική Υπηρεσία (πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από Υπ. Αθλητισμού, ολοκληρώνεται το επόμενο διάστημα η μελέτη του γηπέδου μπάσκετ σε συνεργασία με την Περιφέρεια και είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για τα σχολεία (278 χιλ. ευρώ)”. Θέλησε να συνεχίσει μάλιστα, λέγοντας ακόμη πως, “Σήμερα έχουμε να καταθέσουμε δύο προτάσεις για σχολεία για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων τους. Επίσης, είναι το στάδιο των Πευκακίων που δόθηκε η μελέτη από την Τεχνική Υπηρεσία στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και έχουμε μιλήσει με τον αρμόδιο Υφυπουργό Αθλητισμού, κ. Βασιλειάδη, ο οποίος έχει δεσμευθεί ότι θα καλύψει ένα μέρος από το κόστος επισκευής και τα υπόλοιπα θα τα χρηματοδοτήσει ο Δήμος ενώ το επόμενο διάστημα είναι ο ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ για τα σχολεία και τις παιδικές χαρές που θα κατατεθούν προτάσεις και το ΕΡΜΗΣ ΙΙ που αφορά σε προτάσεις για την προσβασιμότητα στην θάλασσα, όπως είναι και το INTERREG για τα τηλεματικά συστήματα. Τέλος είναι και η αποκατάσταση των όψεων του Δημαρχείου στην Ερμούπολη, που την περασμένη εβδομάδα εγκρίθηκε η χρηματοδότηση της μελέτης με ποσό άνω των 300 χιλ. ευρώ”.

Βάσει των όσων υποστήριξε παραπάνω μάλιστα, δήλωσε πως, “συν τα δύο του Γεωλογικού πάρκου, μόνο ανεπαρκές δεν θα έλεγα το έργο της Τεχνικής Υπηρεσίας. Αντιθέτως, την προηγούμενη εβδομάδα, ακούσθηκε αν θα μπορέσει η Τεχνική Υπηρεσία να τα ολοκληρώσει όλα αυτά και να τα επιβλέψει”.

Όπως ο ίδιος υποστήριξε παρακάτω, πριν την ολοκλήρωση της απάντησή τους, “Είναι πράγματι πάρα πολλά έργα, πολλών εκατομμυρίων ευρώ και όπως ανέφερα και την προηγούμενη εβδομάδα, γίνεται πραγματικά πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια ώστε να καταφέρουμε όλα αυτά να τα ολοκληρώσουμε προς όφελος του δημότη”.

Προϋπολογισμό 35 εκ. ευρώ βλέπει ο Γ. Μαραγκός, συμπεριλαμβάνοντας και έργα σε φάση προσπάθειας ένταξης σε προγράμματα

Τη “σκυτάλη” των μεγαλόστομων αναφορών πήρε ακολούθως ο Γιώργος Μαραγκός, ο οποίος αφού διευκρίνισε πρωτίστως πως, όσον αφορά στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης κατάφερε να εξασφαλίσει χρήματα για τρία έργα (Ποδηλατόδρομος οδού Μπαρμπέτα, Γεωλογικό πάρκο στην Απάνω Μεριά και μηχανισμός ενθάρρυνσης και υποστήριξης επιχειρηματικότητας), πρόσθεσε μερικά μεγάλα έργα, που διεκδικούνται να υλοποιηθούν.

“Στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού μιλάμε για τρία έργα. Πέραν αυτού όμως, επειδή ειπώθηκαν πράγματα και αφέθηκαν υπονοούμενα όσον αφορά στο τί ωριμάζει ο Δήμος, τί έργα έχει κλπ, να σας πω πάνω στη βάση στοιχείων και δεδομένων και όχι εξαγγελιών κι ευχολογίων ότι εντός του α΄ εξαμήνου του 2018 ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης θα έχει στη φάση της ένταξης, της εξασφάλισης χρηματοδότησης, της δημοπράτησης, της συμβασιοποίησης ή και υλοποίησης, έργα των οποίων ο προϋπολογισμός θα ξεπερνά τα 35 εκατ. ευρώ” υπογράμμισε αρχικά ο Γιώργος Μαραγκός, υποστηρίζοντας μάλιστα με εμφατικό τρόπο πως, πρόκειται για “ένα ποσό πρωτοφανές όχι μόνον για την περίοδο της οικονομικής κρίσης και της δημοσιονομικής προσαρμογής και ύφεσης, αλλά και ιστορικά για τον Δήμο μας”.

Ανάμεσα σε άλλα έργα, ο Δήμαρχος συμπεριλαμβάνοντας και το έργο του ΧΥΤΥ, για το οποίο όμως ο Δήμος είναι σε αναμονή σχετικά με τη χρηματοδότησή του, πρόσθεσε πως, “Μετά από εντάξεις τέτοιου προϋπολογισμού 35 εκατ. ευρώ δε χρειάζεται να πούμε στις Κυκλάδες τουλάχιστον ποιος είναι ο πρώτος Δήμος μακράν του δεύτερου σε εντάξεις έργων”.

Συμπλήρωσε δε, σε κριτικό τόνο, πως, “Άρα, το ότι βρήκαμε έργα των πρώην Δημάρχων, των πρώην Δήμων τα επιστρέφουμε”.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, “Ο ΧΥΤΥ του οποίου περιμένουμε χρηματοδότηση με προϋπολογισμό 6,5 εκατ. ευρώ μέσα στον Μάιο είναι έργο που σχεδιάστηκε σε αυτήν τη δημοτική θητεία, η χρηματοδότηση των όψεων του Δημαρχείου επίσης, το αεροδρόμιο επίσης”.

Αναφορικά με την υπόθεση της επέκτασης του διαδρόμου του αεροδρομίου και της ταπείνωσης του λόφου του “Νεράιδα”, ο κ. Μαραγκός διευκρίνισε δε, πως, παρά το γεγονός ότι το εν λόγω έργο δεν χρηματοδοτείται από τον Δήμο και φορέας υλοποίησης είναι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), ωστόσο, καθημερινά δαπανά χρόνο για την όσο το δυνατόν συντομότερη προώθησή του. “Μην πει κανείς ότι το αεροδρόμιο δεν είναι έργο που χρηματοδοτείται από τον Δήμο ή δεν είναι φορέας υλοποίησης ο Δήμος, γιατί σήμερα μόνο για το αεροδρόμιο αφιέρωσα δύο ώρες από την ημέρα μου. Μόνο σήμερα. Κάτι το οποίο γίνεται κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα, κάθε μήνα, τους τελευταίους μήνες. Κι εγώ και οι Υπηρεσίες μας” τόνισε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας κατηγορηματικά πως, για τον Δήμο, η υλοποίηση των ανωτέρω παρεμβάσεων “είναι πρώτιστη προτεραιότητα”.

Διευκρινίσεις για τα στέγαστρα της παραδοσιακής αγοράς

Παράλληλα, ο Γιώργος Μαραγκός θέλησε να απαντήσει στο μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννη Βρούτση αναφορικά με το θέμα της μη υλοποίησης του έργου των στεγάστρων της παραδοσιακής αγοράς της Ερμούπολης (οδός Χίου), υπενθυμίζοντας προς τον ίδιο πως, αποτέλεσε πολιτική απόφαση η μεταφορά του ποσού των 300 χιλ. ευρώ στο έργο αναβάθμισης του σταδίου Πευκακίων.

“Να θυμίσω τη μελέτη των Πευκακίων κι εδώ θα απαντήσω σε κάποιους για το πού πήγαν τα στέγαστρα. Οι περίοδοι που διάγουμε οικονομικά τουλάχιστον δεν είναι ανθηρές. Άρα, το ποσό που είχαμε καταρχήν προϋπολογίσει για να μπορέσει να γίνει η ανάπλαση της οδού Χίου με τα στέγαστρα ήταν ένα ποσό των 300 χιλ. ευρώ. Όσον αφορά στη χρηματοδότηση για τα στέγαστρα αυτή θα γινόταν από ίδιους πόρους του Δήμου. Προτιμήσαμε όμως ένα έργο - εδώ και τριάντα και πλέον χρόνια -, όπως το στάδιο Πευκακίων, του οποίου η κατάσταση καθόλου δεν τιμά και την Ερμούπολη και την ιστορία της πόλης, αλλά και τη νεολαία του νησιού μας που θέλει να αθλείται” δήλωσε σχετικά ο Δήμαρχος, επισημαίνοντας ακολούθως πως, “Αποφασίσαμε πολιτικά το ποσό των 300 χιλ. ευρώ για τα στέγαστρα, να το ενισχύσουμε και να συμπληρώσουμε στο ποσό του Υπ. Αθλητισμού για το στάδιο”.

Από την πλευρά του δε, ευχαρίστησε το υπηρεσιακό προσωπικό του Δήμου για το έργο του, λέγοντας χαρακτηριστικά πως, “έχει σηκώσει ένα μεγάλο βάρος ευθύνης για την ωρίμανση αυτών των έργων και των χρηματοδοτήσεων”.

Έκλεισε την αναφορά του μάλιστα, υπογραμμίζοντας πως, “Η όποια δυσανεξία έχουν μερικοί στα αποτελέσματα τα αναπτυξιακά που έχει φέρει ετούτη η Δημοτική Αρχή, θα πρέπει να τους προβληματίσει διότι όλος ο κόσμος έχει μάτια και βλέπει. Εδώ γίνεται δουλειά”.

Δεν ισχύει η πρωτιά που λέει ο Δήμαρχος”

Σαφής και λιτός στη μεστή τοποθέτησή του, ο Ανδρέας Γιαλόγλου αιτιολογώντας εξ αρχής τους λόγους που καταψηφίζει την τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος, χρεώνοντας στη Δημοτική Αρχή, “αστοχία” στις αποφάσεις της, τόνισε κατηγορηματικά πως, “Με την ευκαιρία του Τεχνικού Προγράμματος, θα τσαλακώσω λίγο το αφήγημα της ευδαιμονίας του Δημάρχου περί πρωτιάς των έργων γιατί είμαι σε θέση να γνωρίζω πως δεν ισχύει αυτό το πράγμα, αλλά ούτε στο παρελθόν ίσχυε”.

Εξηγώντας σε γενικές γραμμές την εικόνα των Δήμων στις Κυκλάδες όσον αφορά στις διεκδικήσεις και τις εντάξεις έργων στο ΕΣΠΑ και στην αξιοποίηση χρηματοδοτικών “εργαλείων”, την παρούσα περίοδο, υπογράμμισε πως, “δε θα επαναφέρω αυτά που είπα την προηγούμενη φορά σε σχέση με τις φιλότιμες προσπάθειες μεν της Τεχνικής Υπηρεσίας, τις οποίες επικαλέστηκε και ο Αντιδήμαρχος, αλλά θα μιλήσω για την απουσία σχεδίου”. Σύμφωνα με όσα σημείωσε κατηγορηματικά, “Ακούσαμε το απίστευτο, ότι είμαστε πρώτοι στις Κυκλάδες. Απλά θα πω ότι ο Δήμος Θήρας έχει διπλάσια έργα στο ΕΣΠΑ κι αν αθροίσουμε και τα υπόλοιπα μας ξεπερνά κατά πολύ ενώ ο Δήμος δε Πάρου, που είναι “μισός”, έχει σχεδόν τα ίδια με εμάς στο ΕΣΠΑ”.

Επανέλαβε με σαφήνεια δε πως, “Δεν ισχύει αυτό που είπε ο Δήμαρχος” τονίζοντας μάλιστα πως, “δεν ισχύει και διαχρονικά (σσ. αν γίνει σύγκριση)”, αφού όπως εξήγησε, “στο Γ΄ ΚΠΣ είχαμε πολύ περισσότερα έργα. Μόνο το έργο του Ταμείου Συνοχής, μόνο ένα έργο ήταν 23 εκατ. ευρώ. Αν αθροίσω και την αναβάθμιση Αστικού περιβάλλοντος κλπ κλπ, ξεπερνούσαν τα 40 εκατ. ευρώ, τα έργα που έγιναν”. Σχολίασε καυστικά δε προς τον Δήμαρχο πως, τότε, “Δεν ήταν σε φάση θα ενταχθεί ένα, ένα υλοποιείται, ένα το περιμένουμε κι ένα προσευχόμαστε και ένα κάνουμε τεμενάδες για να μας το εντάξει ο Υπουργός”, ολοκληρώνοντας την κριτική του και υπογραμμίζοντας πως, “Με λίγα λόγια, καλό είναι να κρατάμε μικρό καλάθι και να είμαστε συγκεκριμένοι. Κι αν θέλουμε να μιλήσουμε περί στοιχείων, εδώ είμαστε να τα πούμε μέχρι δεκάρας του cent”.

 

Απουσία έργων για την Άνω Σύρο

Στο πλαίσιο της συζήτησης της τροποποίησης του Τεχνικού Προγράμματος, που περιελάμβανε μεταξύ άλλων και τον μηδενισμό του ποσού των 40 χιλ. ευρώ για το γήπεδο ποδοσφαίρου της Άνω Σύρου, το μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Φώτης Ξαγοράρης άσκησε έντονη κριτική, για την παντελή απουσία παρεμβάσεων στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου.

“Το ποσόν μηδενίζεται” σχολίασε σχετικά, προσθέτοντας παράλληλα πως, “προεκλογικά ισχυριζόσασταν ότι έχει εγκαταλειφθεί η περιφέρεια, ότι μόνο την Ερμούπολη κοίταζε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή”, ωστόσο όπως ανέφερε, “Έχουν περάσει 3,5 χρόνια, κοντεύουν 4, μπορείτε να μου πείτε σας παρακαλώ, τί έργο έχετε κάνει για τον οικισμό της Άνω Σύρου; Πέρα από το να βάλετε δύο πινακίδες με την οδό Μ. Βαμβακάρη”.

Στα ανωτέρω, θέλησε να συμπληρώσει ως μία βασική εκκρεμότητα επιπλέον και το θέμα της μη ολοκλήρωσης της β΄ φάσης του έργου του Δρόμου του Χριστού, δηλαδή το τμήμα του δρόμου που συνδέει τον συγκεκριμένο δρόμο με τη Λαλακιά.

“Προβλεπόταν μία δεύτερη φάση. Σε αυτή τη δεύτερη φάση, συνέχιζε ο δρόμος από το parking του γηπέδου κι έβγαινε στη Λαλακιά. Είχε σχεδιαστεί και είχε τονισθεί αυτό στις Τεχνικές Υπηρεσίες να φτιαχτεί και το θέμα της καθίζησης του γηπέδου. Τι έχει γίνει με το έργο;” επανέλαβε αρκετές φορές ο κ. Ξαγοράρης, με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο να προβαίνει σε λιτές διευκρινίσεις.

“Αφού δεν υπήρχε έτοιμη μελέτη για το γήπεδο της Άνω Σύρου, αποφασίσαμε να δοθούν τα χρήματα για τα ανοικτά γήπεδα στο ΑΚΔΕ και από εκεί και πέρα με την ολοκλήρωση της μελέτης για την Άνω Σύρο θα μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε ξανά, μετά από τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος” συμπλήρωσε σχετικά.

Επιμένοντας κριτικά στις δηλώσεις του απέναντι στη Δημοτική Αρχή, ο Φώτης Ξαγοράρης, επεσήμανε πως δεν έχει υλοποιηθεί κανένα νέο έργο για τον οικισμό, σχολιάζοντας σχετικά: “Πείτε μας έργα που εκτελέσθηκαν και τα θεωρείτε δικά σας”, διευκρινίζοντας μάλιστα πως, η κατασκευή της νέας αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο Δημοτικό Σχολείο της Άνω Σύρου, ήταν έργο δρομολογημένο από την περασμένη θητεία.

“Τί ετοιμάζετε και τί έχετε υλοποιήσει;” σχολίασε ο ίδιος, με τον Δήμαρχο, να απαντά σε παρόμοιο ύφος, πως, ο πρώην Δήμος Άνω Σύρου δεν κληροδότησε τίποτα στον ενιαίο Δήμο.

“Ως πρώην θητεύσας στην Άνω Σύρο εσείς, τί μελέτες αφήσατε ως παρακαταθήκη και τί ωριμότητα σε έργα αφήσατε για τον ενιαίο πλέον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης; Σε ύδρευση, σε αποχέτευση, σε άλλα έργα υποδομών; Απολύτως τίποτα. Τουλάχιστον, ο πρώην Δήμος Ποσειδωνίας είχε αφήσει αν όχι πλήρως ώριμα έργα, μία παρακαταθήκη με κάποια σχετική ωριμότητα” δήλωσε ο Γιώργος Μαραγκός ολοκληρώνοντας τη συζήτηση του θέματος.