Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, Μ. Αληφραγκής, μιλά στην «Κοινή Γνώμη» για τα έργα τα οποία θα πραγματοποιηθούν στο αθλητικό κέντρο

Εντός καλοκαιριού η έναρξη των έργων βελτίωσης του κολυμβητηρίου και της Α’ κλειστής αίθουσας

Στα μέσα του καλοκαιριού αναμένονται οι εργασίες στο αθλητικό κέντρο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, σύμφωνα με τα όσα μας ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής. Τα έργα ουσιαστικά θα χωριστούν σε δύο μέρη, αφού το αρχικό πλάνο περιλαμβάνει εργασίες σε Α’ κλειστή αίθουσα και κολυμβητήριο, ενώ στη δεύτερη φάση είναι η Β’ κλειστή αίθουσα, τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν τον επόμενο Απρίλιο. Αυτό σημαίνει πως η Α’ κλειστή αίθουσα, αλλά και το κολυμβητήριο για τη φετινή χρονιά θα παραμείνουν κλειστά, ώστε να προχωρήσουν τα έργα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα. Οι ομάδες μπάσκετ θα μείνουν εκτός γηπέδου κι από τη διοίκηση του Αθλητικού Κέντρου έχει προβλεφθεί να μπορούν να προπονηθούν οι ομάδες, αλλά και να γίνονται αγώνες κυρίως των τμημάτων υποδομής, με να δοθεί σε χρήση το ένα από τα δύο εξωτερικά γήπεδα. Μάλιστα έχουν γίνει ήδη κάποιες εργασίες ώστε να είναι πιο εύκολο το έργο των ομάδων. Πρόκειται να τοποθετηθεί ανεμοφράκτης ώστε το χειμώνα να μην δημιουργούνται περισσότερα προβλήματα. Θα πρέπει οι ομάδες από την πλευρά τους να κάνουν υπομονή, αφού το έργο έχει χρονική διάρκεια μόλις εννέα (9) μήνες. Τώρα, όσον αφορά στη Β’ κλειστή αίθουσα τα έργα αναμένεται, λόγω Φοίνικα, να ξεκινήσουν τον ερχόμενο Απρίλιο, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η αγωνιστική περίοδος. Από την πλευρά του ο Δήμος και η διοίκηση του Φοίνικα είναι σε διαρκή επικοινωνία ώστε το «Πειρατικό» να μην αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα. Άλλωστε και ο ίδιος ο αντιδήμαρχος τόνισε πως ο Φοίνικας είναι το καμάρι του νησιού και η μόνιμη διαφήμιση για τη Σύρο. Τέλος, στα έργα συμπεριλαμβάνεται και η απομάκρυνση του τσιμέντου περιμετρικά της πισίνας και η αποκατάσταση των ζημιών που έχουν δημιουργηθεί με την πάροδο του χρόνου.

Ο Αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» για τις εργασίες που θα πραγματοποιηθούν στο αθλητικό κέντρου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Ταυτόχρονα ο κ. Αληφραγκής αναφέρθηκε και στην περίοδο που θα ξεκινήσουν οι εργασίες. «Όπως είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό η Α’ και Β’ αίθουσα του αθλητικού κέντρου έχουν προβλήματα στατικής επάρκειας. Αυτό είναι και το σημαντικότερο πρόβλημα. Η Α’ αίθουσα δεν έχει καταφέρει να πάρει αδειοδότηση, ενώ η Β’ αίθουσα και το κολυμβητήριο παίρνουν συνεχώς παρατάσεις από το αρμόδιο Υπουργείο. Όμως επιβάλλεται να  γίνουν κάποιες εργασίες συντήρησης. Το βασικό είναι ότι θα γίνουν κάποιες εργασίες στατικής ενίσχυσης, τόσο στην Α’ όσο και στην Β’ αίθουσα. Αυτό σημαίνει πως θα γίνουν θεμελιώσεις, θα υπάρξει αντικατάσταση του μεταλλικού σκελετού και πέρα απ’ αυτά βέβαια θα γίνουν νέα επιχρίσματα, χρωματισμοί των κτηρίων, κατασκευή πεζοδρομίων περιμετρικά, επανατοποθέτηση ηλεκτρομηχανικών εγκαταστάσεων, αλλαγή κουφωμάτων, επισκευή και συντήρηση του παρκέ της Α’ αίθουσας και βέβαια μέσα από άλλο έργο κι από ιδίους πόρους του Δήμου θα γίνει και η αντικατάσταση των κερκίδων στην Α’ αίθουσα. Πέρα απ’ αυτά είναι και το κολυμβητήριο, όπου τα έργα θα ξεκινήσουν όλα μαζί καθώς είναι στο ίδιο πρόγραμμα. Τώρα, στο κολυμβητήριο προβλέπονται εκτεταμένες εργασίες όσον αφορά στην πισίνα, η οποία έχει πάθει καθιζήσεις. Επίσης, θα γίνουν συντηρήσεις στα κουφώματα και ελαιοχρωματισμοί. Συνολικά θα γίνει ένα έργο με το οποίο θα μαζευτούν και τα τρία γήπεδα που βρίσκονται στο αθλητικό κέντρο. Όταν ολοκληρωθούν τα έργα θα είναι πλέον δυνατόν να ληφθούν οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις και να μην λειτουργούν οι αίθουσες είτε με την υπογραφή του εκάστοτε Δημάρχου και είτε χωρίς αυτήν την υπογραφή, όπως είπε ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών .

Συγκεκριμένα οκ.Αληφραγκής ανέφερε: «Τώρα όσον αφορά τους διαγωνισμούς, έχουμε προχωρήσει και τους τρεις κι εφόσον υπάρξουν οι απαραίτητες εγκρίσεις όλων των πρακτικών από την οικονομική επιτροπή και υπάρξει και η έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, τότε θα προχωρήσουμε στην υπογραφή των συμβάσεων και θα ξεκινήσουν τα έργα. Όσον αφορά στο κολυμβητήριο και την Α’ αίθουσα, πρόθεσή μας είναι τα έργα να ξεκινήσουν άμεσα, δηλαδή μπορεί και σε ένα μήνα να έχουμε υπογράψει συμβάσεις. Από εκεί και πέρα θα καλέσουμε τον εργολάβο μέσα στις προβλεπόμενες συμφωνίες να ξεκινήσει το έργο. Τώρα, για την Β’ αίθουσα  υπάρχουν διάφορες σκέψεις λόγω της ομάδας του Φοίνικα, η οποία όπως γνωρίζουμε όλοι κάνει πρωταθλητισμό στην Volley league. Είμαστε σε συνεννόηση με την ομάδα και ίσως να υπάρξει στη Β’ αίθουσα μία καθυστέρηση της έναρξης του έργου, ώστε να τελειώσει κι αυτή η αγωνιστική περίοδος και να ξεκινήσουν οι επισκευές των ερχόμενο Απρίλιο. Αυτό αφορά μόνο στη Β’ αίθουσα. Αν πούμε ότι ξεκινάμε κι αυτή την αίθουσα άμεσα, τότε ο Φοίνικας θα πρέπει να ψάξει για άλλη έδρα, να παίζει εκτός Σύρου κι αυτό θα φέρει αύξηση των εξόδων της ομάδας, πράγμα που εμείς δεν το θέλουμε. Ο Φοίνικας προβάλει τη Σύρο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και όλοι θέλουν το καλό της ομάδας. Όλα αυτά με απαραίτητη προϋπόθεση πως δεν θα κινδυνέψει το έργο».

Για την χρονική διάρκεια του έργου ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών είπε: «Από ότι θυμάμαι, η χρονική διάρκεια του έργου είναι στους εννέα (9) μήνες. Τώρα, περιμένουμε να έρθει στη Σύρο ο εργολάβος ώστε να συζητήσουμε κι από κοντά, καθώς είναι ο ίδιος ο οποίος έχει πάρει τόσον την Α’ όσο και την Β’ αίθουσα. Είναι προτεραιότητά μας τα έργα να γίνουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Από την άλλη πλευρά, γνωρίζουμε ότι θα δημιουργηθεί ένα πρόβλημα όσον αφορά στους μπασκετικούς φίλους κι αυτό γιατί είναι αυτονόητο με το που ξεκινήσουν τα έργα, η Α’ αίθουσα θα παραμείνει κλειστή. Όπως και το κολυμβητήριο θα παραμείνει κλειστό ώστε να προχωρήσουν τα έργα. Δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς, θα πρέπει όλοι να κάνουν υπομονή, ώστε να ολοκληρωθούν τα έργα. Ακόμη και να καθυστερήσουμε την έναρξη των έργων, πάλι θα έρθει κάποια στιγμή που η Α’ κλειστή αίθουσα και το κολυμβητήριο να παραμείνουν κλειστά. Οπότε θα πρέπει να κάνουμε όλοι λίγη υπομονή, ώστε με την ολοκλήρωση των έργων να μπορούμε να παραδώσουμε ένα όμορφο και νοικοκυρεμένο αθλητικό κέντρο. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να προσθέσω, πως η υπηρεσία σε συνεργασία με τον Ναυτικό Όμιλο έχει συντάξει ήδη μία πρόταση για μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης όλου του αθλητικού κέντρου κι εφόσον εγκριθεί και μπει στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και βρεθεί η χρηματοδότηση θα μιλάμε για ένα πολύ σημαντικό έργο. Μάλιστα σ’ αυτή τη μελέτη προβλέπεται να στεγαστεί το κολυμβητήριο, όχι όπως ήταν παλιά. Θα βγει κανονική οικοδομική άδεια και θα γίνει κάτι το σταθερό. Αυτό σημαίνει πως θα υπάρξει εξοικονόμηση ενέργειας, καλύτερες θερμοκρασίες, επιμήκυνση του χρόνου λειτουργίας του κολυμβητηρίου και φυσικά μεγαλύτερη οικονομία για τον δήμο. Όπως γίνεται αντιληπτό στο μυαλό μας υπάρχει ένα όραμα για το αθλητικό κέντρο. Θέλουμε να αλλάξουμε όλη την εικόνα του και να γίνει ακόμη περισσότερο λειτουργικό. Θα ήθελα να πω εδώ πως έχουμε υποβάλει πρόταση πάλι στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για τα γήπεδα του τένις, για επισκευή κι αντικατάσταση του αγωνιστικού χώρου. Πιστεύω πως αν τα πετύχουμε όλα αυτά θα έχουμε ένα σύγχρονο, ασφαλές κι αδειοδοτημένο αθλητικό κέντρο. Τέλος, στην Α’ κλειστή αίθουσα θα υπάρξει κι αντικατάσταση των κερκίδων που κι εκεί υπάρχει μεγάλο πρόβλημα».

Για το αν υπάρχει πρόβλεψη στα έργα που θα πραγματοποιηθούν στο κολυμβητήριο απομάκρυνσης περιμετρικά της πισίνας της βάσης – μπετού για τον θόλο ο κ. Αλιφραγκής είπε:

«Στο πρόγραμμα για το κολυμβητήριο υπάρχει πρόβλεψη απομάκρυνσης του μπετού περιμετρικά της πισίνας, αντικατάσταση της υδρογωνίας της σκάρας, θα γίνει αντικατάσταση των πλακιδίων, αποκατάσταση των καθιζήσεων του περιβάλλοντος χώρου της πισίνας. Από εκεί και πέρα θα υπάρξει κατασκευή καναλιού απορροής, άρα μιλάμε για μία πλήρη αποκατάσταση των προβλημάτων της πισίνας που έχουν δημιουργηθεί με την πάροδο του χρόνου».   

Το γήπεδο της Άνω Σύρου μετά την πτώση του βράχου παραμένει κλειστό. Για τις σκέψεις που υπάρχουν από πλευράς δήμου για τον συγκεκριμένο χώρο ο κ. Αλιφραγκής είπε: «Για το γήπεδο της Άνω Σύρου έχω να σας πω, πως περιμένουμε να έρθει η 1η Ιουνίου που θα αλλάξει ο νόμος 44/12. Θα μπορούν τότε να γίνουν απευθείας αναθέσεις ύψους έως και 30.000€ κι έτσι θα αναθέσουμε γεωτεχνική μελέτη, η οποία θα περιλαμβάνει και το τμήμα της πτώσης των βράχων που είχε γίνει, αλλά και του μπαζωμένου τμήματος. Θα πρέπει να σημειώσουμε στο σημείο αυτό πως ούτε το γήπεδο της Άνω Σύρου είχε πάρει ποτέ αδειοδότηση. Ανάλογα τώρα τι θα μας δείξει η γεωτεχνική μελέτη, δηλαδή τι επέμβαση πρέπει να κάνουμε. Ας υποθέσουμε πως το γήπεδο μπορεί να παραμείνει στις ίδιες διαστάσεις, εκεί σαφώς και θα προχωρήσουμε σε γήπεδο ποδοσφαίρου, το οποίο θα μπορεί να αδειοδοτηθεί, μετά φυσικά τις απαραίτητες παρεμβάσεις. Σε περίπτωση τώρα που πρέπει να μικρύνει ο αγωνιστικός χώρος, εκεί έχουμε διάφορες σκέψεις, όπως αν θα γίνει πολιτιστικός χώρος ή αν θα μπορεί να γίνει προπονητήριο. Αυτά όλα θα τα δούμε όταν ολοκληρωθεί η γεωτεχνική μελέτη. Από την πλευρά μας ως υπηρεσία είμαστε έτοιμοι, με το που θα μπει ο Ιούνιος, να προχωρήσουμε στη δημοπράτηση της μελέτης».

Στη συνέχεια ο κ. Αλιφρακγής μίλησε για τα Πευκάκια κι αν έχει κλείσει το κεφάλαιο για τον Δήμο ή αν υπάρχουν ελπίδες συνέχισης του έργου.

«Έχουμε έρθει σε συμφωνία με την εφορία αρχαιοτήτων και ήδη έχουμε ανταλλάξει σχέδια προγραμματικών συμβάσεων και άμεσα ίσως και σε έναν μήνα από τώρα να έχουμε υπογράψει την προγραμματική σύμβαση, για να μπορούν να ξεκινήσουν οι ωστικές ανασκαφές. Από την άλλη μεριά έχουμε έρθει σε συνεννόηση με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού να γίνει παράταση της προγραμματικής σύμβασης, ώστε να μην χαθεί το έργο σαν χρόνος και ταυτόχρονα να αυξηθεί πάλι το ποσό στο αρχικό των 700.000€ γιατί θα πρέπει να γίνει νέος διαγωνισμός. Είμαι πολύ αισιόδοξος για το θέμα των Πευκακίων και πιστεύω ότι θα μπορέσει να προχωρήσει. Θα πρέπει εδώ να βάλουμε μία υποσημείωση και να τονίσουμε πως ανάλογα με το τι θα δείξουν οι ωστικές ανασκαφές θα υπάρξει και η ανάλογη εξέλιξη του έργου. Αν δεν υπάρξουν άλλα ευρήματα, είναι δεδομένο πως θα προχωρήσουμε στη δημιουργία σταδίου, περισώζοντας αυτούς τους δύο ή τρεις αρχαίους λίθους που βρέθηκαν. Αν πάλι βρεθούν αρχαία ευρήματα τότε εκεί θα αλλάξει ο σχεδιασμός και ενδεχομένως να γίνει κι ένας αρχαιολογικός χώρος. Αυτό που πρέπει να τονιστεί εδώ είναι πως οι ωστικές ανασκαφές θα μας δείξουν τι μπορεί να γίνει ο συγκεκριμένος χώρος. Αν δεν υπάρχει κάτι θα προχωρήσουμε στην ανακατασκευή του ή στη δημιουργία αρχαιολογικού χώρου».

Κλείνοντας ο κ. Αληφραγκής αναφέρθηκε και στην περίπτωση που δεν προχωρήσει το προπονητήριο των Πευκακίων. «Από την πλευρά της Περιφέρειας γίνονται ενέργειες για την κατασκευή αθλητικού πολυχώρου, αλλά και το γήπεδο της Βάρης θα έχει χώρους για τον κλασσικό αθλητισμό και θα μπορούν οι αθλητές να κάνουν την προπόνησή τους. Από την πλευρά μου είμαι αισιόδοξος πως θα προχωρήσουμε με το στάδιο των Πευκακίων. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις για το μέλλον, θα περιμένουμε τις απαντήσεις από τις ωστικές μελέτες και στη συνέχεια θα παρθούν οι όποιες αποφάσεις. Τα πάντα θα πρέπει να αναφέρω εδώ σε έξι μήνες θα έχουν ξεκαθαρίσει, δεν είναι κάτι χρονοβόρο. Κλείνοντας θέλω να πω, πως ακόμη και να μην εγκριθούν τα γήπεδα του τένις από το πρόγραμμα, θα προχωρήσουμε στην επισκευή τους με ιδίους πόρους».

Η πρόβλεψη για τις ομάδες Μπάσκετ

Η  Αν. Προϊσταμένη Τμήματος Παιδείας, Νεολαίας & Αθλητισμού,  Δήμητρα Βουτσαρά, μίλησε με τη σειρά της στην «Κοινή Γνώμη» και αναφέρθηκε στον σχεδιασμό που υπάρχει από πλευράς διοίκησης του Αθλητικού Κέντρου, καθώς όπως είναι γνωστό η Α’ κλειστή αίθουσα, αλλά και το κολυμβητήριο για φέτος θα παραμείνουν κλειστά, καθώς θα ξεκινήσουν σύμφωνα με τις προβλέψει τα έργα βελτίωσης των συγκεκριμένων χώρων.

Σε ερώτηση για το πότε περίπου θα ξεκινήσουν οι εργασίες στο Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Σύρου Ερμούπολης, η κ. Βουτσαρά απάντησε ότι "Οι εργασίες στις αθλητικές εγκαταστάσεις ευελπιστούμε να ξεκινήσουν το συντομότερο. Η διαδικασία δεν εξαρτάται από την υπηρεσία μας".

Για το εάν έχει υυπάρξει κάποια πρόβλεψη για τις ομάδες οι οποίες θα μείνουν εκτός κλειστού είπε πως "Όλοι όσοι κάνουν χρήση των εγκαταστάσεων και έχουν ενημερωθεί εξ αρχής για τα έργα που πρόκειται να γίνουν. Είναι πολύ σημαντικά έργα που θα βελτιώσουν πάρα πολύ τις εγκαταστάσεις. Συνεργαζόμαστε με την τεχνική υπηρεσία και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις για τμηματική υλοποίηση ώστε να συνεχίσουν να εξυπηρετούνται τα σωματεία και το κοινό".

Για το αν θα γίνουν κάποιες εργασίες ώστε να είναι πιο εύκολη η χρήση του εξωτερικού γηπέδου από τις ομάδες απάντησε ότι "Σε πρώτη φάση έχει αποκατασταθεί πλήρως το εξωτερικό γήπεδο πολλαπλών χρήσεων (δάπεδο, γραμμογράφιση, μπασκέτες) και θα ενισχυθεί με δίχτυ αντιανεμικής προστασίας".

Τέλος, σχετικά με τους αγώνες των πρωταθλημάτωνκαι ποιοι θα μπορούν να πραγματοποιηθούν στο ανοικτό γήπεδο και ποιες κατηγορίες θα πρέπει να δίνουν τους αγώνες τους εκτός Σύρου, η κ. Βουτσαρά απάντησε πως "Με την ΕΣΚΚ και με την Τοπική Επιτροπή Πετοσφαίρισης συνεργαζόμαστε και πρόθεση μας ήταν να ξεκινήσουν τα έργα εκτός αγωνιστικής περιόδου, πράγμα που δυστυχώς δεν κατέστη εφικτό. Ανάλογα με τη διάθεση των γηπέδων θα ορίσουν και τα πρωταθλήματά τους".