Την ευαισθησία τους για το περιβάλλον και την αγάπη τους για το νησί τους εκδήλωσαν μικροί και μεγάλοι εθελοντές της Σύρου

Έλαμψαν οι παραλίες της Ποσειδωνίας

Εκατόν σαράντα και πλέον εκπρόσωποι δεκαοχτώ συνολικά φορέων ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Πολιτιστικών Συλλόγων Ποσειδωνίας, Βάρης, Φοίνικα και Μέγα Γιαλού για τον ετήσιο εθελοντικό καθαρισμό των ακτών του Δημοτικού Διαμερίσματος Ποσειδωνίας.

Στο πλαίσιο της δράσης, πραγματοποιήθηκαν καθαρισμοί στη Φάμπρικα, στη Βάρη, στο Αχλάδι, στο Μέγα Γιαλό, στο Κόμητο, στις Αγκαθωπές, στις παραλίες Φετουρή και Βούλγαρη και στον Φοίνικα, καθώς επίσης, καθαρισμοί βυθού στις Αγκαθωπές και το Αχλάδι και χρωματισμοί στο παραλιακό μέτωπο του Φοίνικα.

Στην εθελοντική αυτή δράση συμμετείχαν η Τοπική Κοινότητα Ποσειδωνίας, η Τοπική Κοινότητα Φοίνικα, η Δημοτική Κοινότητα Βάρης, η Προκεχωρημένη Ναυτική Βάση Σύρου, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων/Περιφερειακή Εφορεία Κυκλάδων, ο Φυσιολατρικός και Ερασιτεχνικός Όμιλος Αλιέων Ποσειδωνίας, ο Ερασιτεχνικός Αλιευτικός Όμιλος Βάρης "Η Φάμπρικα", οι αυτοδύτες του Salt Waters Divers (Νίκος Κουμαριανός), οι αυτοδύτες του Syros Diving Center (Γιώργος Ρουσσουνέλος), ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος "Η σοφία της παράδοσης", η σχολή μουσικής "Το τρεχαντηράκι της Ελπίδας", ο Σύλλογος Πελοποννησίων Σύρου, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Σύρου και ο Σύλλογος Επαγγελματιών Φοίνικα.

Πανελλαδική γιορτή για το περιβάλλον

Η ενεργή συμμετοχή στην καθιερωμένη αυτή δράση, που φέτος εντάχθηκε στην εκστρατεία «Καθαρίστε τη Μεσόγειο» του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της ευαισθησίας που διακατέχει τους κατοίκους της Σύρου για τα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και της αγάπης τους για το νησί τους. Για τις ανάγκες της δράσης, το Δίκτυο χορήγησε στο Δήμο ενημερωτικά έντυπα και απαραίτητο για τον καθαρισμό εξοπλισμό.

Από το 1995 η εκστρατεία ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ενώνει κάθε χρόνο όλη τη χώρα σε μια τεράστια κοινή δράση. Για δύο μήνες από άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας, μικροί και μεγάλοι γίνονται κομμάτι της πιο μαχητικής «αλυσίδας» ενάντια στη θαλάσσια ρύπανση και τον εφησυχασμό. Φέτος, παράλληλα με τους καθαρισμούς, αναδεικνύεται το πρόβλημα των μικροπλαστικών, που παρότι αθέατα και ελάχιστα γνωστά στο ευρύ κοινό, αποτελούν μία από τις σημαντικότερες απειλές για τα θαλάσσια οικοσυστήματα και, σύμφωνα με τους ειδικούς, το υπ’ αριθμόν 1 ανερχόμενο κίνδυνο για το παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον.

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS συντονίζει όλη την προσπάθεια, στέλνοντας σακούλες απορριμμάτων και έντυπο ενημερωτικό υλικό (καρτ-ποστάλ και Φύλλα Καταγραφής Απορριμμάτων και Παρατήρησης Φυσικών Περιοχών – υλικό που στη συνέχεια επεξεργάζεται το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών), «ανεβάζοντας» στην ιστοσελίδα του πληροφοριακό υλικό και διοργανώνοντας κεντρικούς καθαρισμούς στην Αττική και αλλού.

Διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης στους μικρούς δημότες

«Πλέον ενθαρρυντική είναι και η παρουσία δεκάδων παιδιών, γεγονός που αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον. Κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι φέτος οι παραλίες μας ήταν καθαρότερες από ποτέ, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα πως οι προσπάθειες τόσων χρόνων, με την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε θέματα περιβαλλοντικής φύσεως, έχει αποδώσει καρπούς» σημειώνουν τα διοικητικά συμβούλια των Πολιτιστικών Συλλόγων Ποσειδωνίας, Βάρης και Μέγα Γιαλού.

Παρών στη δράση ήταν και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Μάριος Βουτσίνος ο οποίος τόνισε τη σημασία των περιβαλλοντικών και εθελοντικών δράσεων για τη διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης στους μικρούς δημότες, αλλά και για το ίδιο το νησί. Πρόσθεσε επίσης ότι η υλοποίηση των συγκεκριμένων προγραμμάτων σε συνδυασμό με τον καθαρισμό των παραλιών του νησιού από την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου κατά τον μήνα Μάιο, αποδίδει ακόμη θετικότερα αποτελέσματα.

Οι διοργανωτές ευχαρίστησαν θερμά όλους τους φορείς και τους εθελοντές για τη συμμετοχή τους, το Δήμο Σύρου-Ερμούπολης για τη διάθεση υλικοτεχνικού εξοπλισμού, τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας κ. Μάριο Βουτσίνο για την αμέριστη βοήθειά του, τον Χωρικό Αντιδήμαρχο Ποσειδωνίας κ. Αλέξη Αθανασίου και τον Πρόεδρο του ΦΟ.Σ.Δ.Α. κ. Μάρκο Πρίντεζη για την παρουσία τους, τους υπαλλήλους του Τμήματος Καθαριότητας που εργάστηκαν σε ημέρα αργίας για να καλύψουν τις ανάγκες της δράσης, το δίκτυο “Μεσόγειος SOS” για την ευγενική αποστολή εξοπλισμού καθαριότητας και ενημερωτικών εντύπων και τον Διοικητή της Π.Ν.Β. Σύρου.