Για την ορθή και όχι αλόγιστη χρήση του νέου λογοτύπου του νησιού, παρακινεί ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου

Πρόληψη αλλοίωσης και κακής εφαρμογής

Την ορθολογική και συνετή χρήση του λογοτύπου της Σίφνου, της οποίας σκοπός αποτελεί μόνον η επίσημη τουριστική προώθηση του νησιού, προτείνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου, αποκλειστικά αρμόδιος φορέας διαχείρισής του.

Ορμώμενοι από φαινόμενα κατάχρησης του νέου λογοτύπου της Σίφνου, το οποίο προέκυψε μετά από την προκήρυξη διαγωνισμού από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου, το Νοέμβριο του 2015, με κύριο εμπνευστή τον σχεδιαστή, κ. Γιώργο Προμπονά, τα μέλη του ΠΣΣ, συνιστούν την καλύτερη διαχείριση του λογοτύπου, ώστε να αποφεύγονται περιπτώσεις αλλοίωσης, της όψης ή του σκοπού του.

Υπενθυμίζεται, πως ο σχεδιαστής επέλεξε να αντλήσει την έμπνευσή του από το πλήθος των πολιτισμικών χαρακτηριστικών της Σίφνου, όπως η κεραμική, την τοπική φύση, τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα του νησιού κλπ.

Προειδοποιητική ανακοίνωση

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου, “επειδή τον τελευταίο καιρό παρατηρείται η χρήση του λογοτύπου της Σίφνου με ποικίλους τρόπους που δε συνάδουν ούτε με τον αρχικό σκοπό της δημιουργίας του, ούτε με τις εφαρμογές που έχει επιλέξει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου ως αποκλειστικά αρμόδιος φορέας διαχείρισής του, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι ΔΕΝ επιτρέπεται η οποιαδήποτε χρήση του λογοτύπου (ηλεκτρονική ή σε εκτυπώσιμη μορφή), η εμπορική εκμετάλλευσή του ή η χρήση του για την προβολή επιχειρήσεων της Σίφνου”.

Παράλληλα, τονίζεται η παράκληση “για την κατανόησή σας στην αυστηρή στάση που θα τηρήσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου -βάσει νόμου- σε οποιαδήποτε τέτοια χρήση διαπιστωθεί, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη διασφάλισης των πνευματικών δικαιωμάτων, αλλά και την ανάγκη προστασίας του λογοτύπου από την ανεξέλεγκτη εφαρμογή του”.

Τέλος, στην ανακοίνωση αναφέρεται, πως “εντός των επόμενων ημερών θα είναι στη διάθεση όλων συγκεκριμένες εφαρμογές που έχει επιλέξει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου, για τις οποίες θα ενημερωθείτε με νεότερη ανακοίνωσή μας”.

Προωθητικός και όχι εμπορικός σκοπός

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου, κ. Μαρία Ναδάλη, “όλο αυτό ξεκίνησε από μία σκέψη ενός συμπατριώτη μας, ο οποίος, έχοντας επαγγελματική ανάμειξη με σκάφη και εμπειρία, όσον αφορά στο τι συμβαίνει στο εξωτερικό, μας είχε πει, ότι υπάρχουν στο εξωτερικό περιοχές, που διαθέτουν το δικό τους λογότυπο, το δικό τους έμβλημα και καλό θα ήταν να κάναμε κι εμείς κάτι ανάλογο, ώστε να δημιουργήσουμε μία σημαία της Σίφνου”.

Όπως εξηγεί η κ. Ναδάλη, “αυτό το λογότυπο συνδυάζει με γραμμικά σχήματα χαρακτηριστικά του Σιφνέικου τοπίου, της ιστορίας και της λαογραφίας και από κει και πέρα, εφόσον μας έχει ζητηθεί η αποτύπωσή του σε μπλουζάκια, σε κούπες, σε καπέλα, τσάντες κλπ, είπαμε, προκειμένου να μην είμαστε τόσο αυστηροί, ενώ η αρχική σκέψη ήταν να υπάρχει μονάχα σε σημαίες σε εκθέσεις και η χρήση του να περιοριστεί σε αυτά, είπαμε να κάνουμε κάποια λίγα αντικείμενα, όπως προωθητικά μπλουζάκια και κούπες. Ως εκεί. Ακόμη, επίσημα, δεν έχει διακινηθεί, ωστόσο «ανεπίσημα» έχει χρησιμοποιηθεί από πολλούς”.

Αναφορικά, με το αν ο Δήμος Σίφνου έχει λάβει την άδεια χρήσης του λογοτύπου, δεδομένου, ότι αποκλειστικός διαχειριστής του λογοτύπου είναι μόνο ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου, η κ. Ναδάλη τονίζει, πως ο Δήμος έχει σχετική άδεια χρήσης του, μόνο σε ό,τι έχει σχέση με την τουριστική προώθηση του νησιού.

“Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Συλλόγου. Ο ΠΣΣ όμως έχει κάνει σχετικό έγγραφο προς το Δήμο, με το οποίο, ουσιαστικά, εφόσον ο Σύλλογος είναι ο αρμόδιος διαχειριστής, επιτρέπει τη χρήση του, για λόγους προβολής της Σίφνου, κατά τη συμμετοχή σε εκθέσεις κλπ”, διευκρινίζει η πρόεδρος του ΠΣΣ, “αλλά δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση, από επιχειρήσεις ή ιδιώτες η χρήση του και αυτό το κάνουμε, όχι γιατί θέλουμε να γινόμαστε δύστροποι, αλλά γιατί φοβόμαστε την αλλοίωσή του, αλλά και την κακή εφαρμογή του”.

Παρ’ όλα αυτά, όπως επισημαίνει η κ. Ναδάλη, η χρήση του μπορεί να επιτραπεί, σε κάποιες περιπτώσεις, εφόσον ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος επικοινωνήσει με το Σύλλογο και αφού απευθύνει το αίτημά του, αυτό να εγκριθεί. “Αν πρόκειται για κάποιο κοινωφελή σκοπό, ή τέλος πάντων συνάδει με το σκοπό, για τον οποίο δημιουργήθηκε αυτό το λογότυπο, δεν θα έχουμε καμία αντίρρηση. Για παράδειγμα, χρησιμοποιήθηκε στο πλαίσιο αθλητικών αγώνων, διατέθηκε, δεν υπήρξε πρόβλημα”, τόνισε, σημειώνοντας ωστόσο, πως αυτό δε σημαίνει πως ο καθένας μπορεί να τυπώνει το λογότυπο κατά βούληση και χωρίς την άδεια του Συλλόγου, ενώ παράλληλα, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καμία περίπτωση άμεσα ή έμμεσα, για εμπορικούς σκοπούς.