Θετικές εξελίξεις για το “Βαρδάκειο και Πρώιο” αναφορικά με το μεγάλο έργο προϋπολογισμού 4,3 εκατ. ευρώ

Βγήκε ο διαγωνισμός για την ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου Σύρου

Στόχος η μείωση του ετήσιου ενεργειακού κόστους

Δρομολογήθηκε το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Νοσοκομείου Σύρου, καθώς βγήκε στον “αέρα” ο σχετικός διαγωνισμός την Παρασκευή, ο οποίος συνοδεύεται από προϋπολογισμό ύψους 4,3 εκατ. ευρώ, προκειμένου το “Βαρδάκειο και Πρώιο” να καταφέρει να μειώσει το ενεργειακό κόστος του, σε ετήσια βάση.

Πρόκειται για ένα άκρως απαραίτητο έργο, η χρηματοδότηση του οποίου προέρχεται από πόρους του προγράμματος Νότιο Αιγαίο 2021 – 2027 και η υλοποίησή του, θα κατατάξει το κτήριο, ενεργειακά, στην κατηγορία Β΄, σύμφωνα και με τις συστάσεις ενεργειακού επιθεωρητή και των σχετικών πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης.

Ο διαγωνισμός έχει αναρτηθεί στην πλατφόρμα που γίνονται όλοι οι μεγάλοι διαγωνισμοί (ΕΣΗΔΗΣ) και η προθεσμία υποβολής προσφορών είναι μέχρι τις 3 Ιουνίου του 2024.

Αρωγός για το έργο στο Νοσοκομείο Σύρου είναι ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, ο οποίος είναι και ο δικαιούχος του έργου, καθώς συνέδραμε το “Βαρδάκειο και Πρώιο” εξ αρχής στο να προωθήσει το έργο, δηλαδή να υποβάλει την πρόταση για τη χρηματοδότηση και να φτάσει μέχρι το σημερινό σημείο, όπου και βγήκε ο διαγωνισμός.

Υπενθυμίζεται πως με σχετική ανακοίνωσή της, προ εβδομάδας, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου είχε γνωστοποιήσει πως η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης είχε προβεί στην προέγκριση της δημοπράτησης του έργου. Σημειώνεται πως το έργο γίνεται στο πλαίσιο της αξιοποίησης ευρωπαϊκών πόρων για παρεμβάσεις αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.

Αναφορικά με τον βηματισμό για το συγκεκριμένο έργο, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος.

Με τη συνδρομή του Δήμου  

Με αφορμή την εξέλιξη του διαγωνισμού, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, παρατήρησε αρχικά τα εξής: “Ανακοινώθηκε την Παρασκευή στο σύστημα δημοσίων έργων ο διαγωνισμός για το μεγάλο έργο του Νοσοκομείου Σύρου, που αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση. Εκεί οι ενδιαφερόμενοι ανάδοχοι μπορούν να υποβάλουν την προσφορά τους. Είχαν περάσει από τη Δημοτική Επιτροπή οι όροι δημοπράτησης του έργου την περασμένη Τρίτη και βγήκε στον “αέρα” ο διαγωνισμός για το έργο. Υπάρχει προθεσμία μέχρι την Δευτέρα, 3 Ιουνίου του 2024”.

Αναφορικά με τη συνδρομή και το ρόλο του Δήμου σε ένα έργο που αφορά στο Νοσοκομείο, πρόσθεσε: “Είναι ένα έργο που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας. Είχε ανοίξει η πρόσκληση από το 2019, τότε είχε ζητήσει η πλευρά του Νοσοκομείου βοήθεια, τόσο για την υποβολή πρότασης, όσο και για τα υπόλοιπα θέματα όπως την τεχνική υποστήριξη στην επίβλεψη του έργου, καθώς και σε ό,τι άλλο απαιτηθεί για την ολοκλήρωσή του. Το 2019 είχαμε υποβάλει την πρότασή μας σαν Δήμος για λογαριασμό του Νοσοκομείου Σύρου, αυτή εγκρίθηκε και χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και είναι ένα έργο της τάξης των 4,3 εκατ. ευρώ”.

Συντονισμός για τον χρόνο των παρεμβάσεων

Στην ερώτηση όταν προκύψει ανάδοχος, αν το μεγάλο έργο που προβλέπει παρεμβάσεις τόσο στο κεντρικό κτήριο, όσο και στο κτήριο γραφείων της Τεχνικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου, θα προχωρήσει άμεσα, ο Φραγκίσκος Βακόνδιος υπήρξε σαφής. Ειδικότερα, ξεκαθάρισε πως το χρονοδιάγραμμα των εργασιών θα συναποφασιστεί με το Νοσοκομείο και τον ανάδοχο, καθώς ο στόχος είναι να επηρεαστεί το λιγότερο δυνατό η λειτουργία του. “Ναι φυσικά. Αυτό περιμένουμε να υπάρξει ενδιαφέρον από αναδόχους για να προχωρήσουμε. Με το καλό δηλαδή να αρχίσει αυτό το έργο. Υπάρχει συνεννόηση με τη διοίκηση του Νοσοκομείου Σύρου και με τον διοικητή, κ. Ρούσα αλλά και με τον κ. Κοσμά, που είναι μέλος της διοίκησης για το πότε θα μπορούν να γίνουν αυτές οι εργασίες. Για τον κατάλληλο χρόνο”, υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως, “είναι ένα δύσκολο και μεγάλο έργο, δεν είναι ένα εύκολο έργο. Θα απαιτήσει συντονισμό”.  

Το έργο

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μεγάλο έργο στρατηγικής σημασίας, που θα οδηγήσει στη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος του κτηρίου, σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με τη μελέτη, προβλέπονται οι ακόλουθες παρεμβάσεις: Α. Κεντρικό Κτίριο Νοσοκομείου: Τοποθέτηση θερμομονωτικού κελύφους, αντικατάσταση κουφωμάτων, αντικατάσταση φωτιστικών, τοποθέτηση ηλιακών θερμοσιφώνων, ρύθμιση λέβητα ΖΝΧ & τοποθέτηση νέου συμπληρωματικού λέβητα, τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων αυτοπαραγωγής με ενεργειακό συμψηφισμό στην οροφή κτιρίων (net metering), αντικατάσταση κυκλοφορητών, αντικατάσταση ψύκτη και ντικατάσταση λέβητα θέρμανσης. Β. Κτίριο Γραφείων Τεχνικής Υπηρεσίας: Μόνωση οροφής και  εξωτερικών τοίχων, αντικατάσταση κουφωμάτων, αντικατάσταση φωτιστικών, αντικατάσταση - τοποθέτηση νέων SPLIT UNITS inverter.

Φρ. Βακόνδιος: Μεγάλος ο όγκος της Τεχνικής Υπηρεσίας

Ο αντιδήμαρχος αναφέρθηκε στο γεγονός πως ο Δήμος συνδράμει το Νοσοκομείο, καθώς το ίδιο δεν διαθέτει στελεχωμένη Τεχνική Υπηρεσία, κρίνοντας πως, ασχέτως του φόρτου που σηκώνει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, πρέπει πάση θυσία να υλοποιηθεί το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης.

“Συνολικά με αυτό το έργο για το Νοσοκομείο Σύρου έχουμε δημοπρατήσει φέτος, πάνω από 10 εκατ. ευρώ έργα στους πρώτους μήνες της θητείας μας”, αναφέρει σχετικά με τη δουλειά που “τρέχει” ο Δήμος σε επίπεδο έργων, λέγοντας ακόμη τα εξής: “Είναι πολύ μεγάλος όγκος δουλειάς αν σκεφτούμε πως την προηγούμενη πενταετία, είχαν υλοποιηθεί, είχαν πληρωθεί έργα της τάξεως των 5 εκατ. ευρώ συνολικά σε αυτό το διάστημα. Αν σκεφτούμε πως σε διάστημα 4μηνου, δημοπρατήσαμε έργα των 10 εκατ. ευρώ και αυτά θα αρχίσουν άμεσα, συν όλα αυτά που υπάρχουν και συν όλα αυτά που θα γίνουν το επόμενο διάστημα, καταλαβαίνουμε πως έχει πολλαπλασιαστεί ο όγκος για την Τεχνική Υπηρεσία και σίγουρα είναι κάτι που θα κληθούμε να το διαχειριστούμε το επόμενο διάστημα”.