Κοινοτικός προσανατολισμός, ζεστή φιλοξενία και άψογη οργάνωση, τα συστατικά της 11ης Πανελλήνιας Συνάντησης Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης στη Σύρο

Πλουσιότεροι σε εμπειρίες και νέες ιδέες

Φωτό: Γιάννης Μπαριτάκης

Ενδυναμωμένοι, φροντισμένοι και εμπλουτισμένοι με καινούριες ιδέες και καλές πρακτικές αποχαιρέτισαν το νησί της Σύρου οι σύνεδροι της 11ης Πανελλήνιας Συνάντησης Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης που διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία από 18 έως 21 Οκτωβρίου 2017.

Οι εργασίες του Συνεδρίου, στο οποίο συμμετείχαν περίπου 150 άτομα από 60 φορείς πρόληψης της εξάρτησης και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας από την Ελλάδα και την Κύπρο πραγματοποιήθηκαν σε χώρους του Πνευματικού Κέντρου Ερμούπολης, του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Τη συνάντηση συνδιοργάνωσαν ο Θησέας Κυκλάδων και το Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων της Πρόληψης. Σημειώνεται ότι η Συνάντηση, η οποία επαναλαμβάνεται κάθε δύο έτη, διεξήχθη για πρώτη φορά στην Πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Τις εργασίες της μπορούν να παρακολουθήσουν, εκτός από εκπροσώπους φορέων πρόληψης, εκπαιδευτικοί και επαγγελματίες από άλλους τομείς.

Η Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης «Θησέας Κυκλάδων» Αναστασία Προκοπίου, κάνοντας έναν μικρό απολογισμό της Συνάντησης στη Σύρο, υπογράμμισε το υψηλό επιστημονικό επίπεδό της, αλλά και τις άριστες εντυπώσεις που άφησε στους συμμετέχοντες.

Διπλό όφελος

«Κατά γενική ομολογία, ήταν η καλύτερη Πανελλήνια Συνάντηση που έχει πραγματοποιηθεί έως τώρα κι αυτό οφείλεται τόσο στην ανάπτυξη, το κύρος και την καταξίωση του Πανελλήνιου Δικτύου Φορέων Πρόληψης τη δεδομένη στιγμή, όσο και στη ζεστή φιλοξενία και την φροντίδα που δέχτηκαν οι σύνεδροι», δήλωσε χαρακτηριστικά στην «Κοινή Γνώμη».

Όπως εξήγησε, το όφελος από τις Πανελλήνιες Συναντήσεις είναι διπλό για τους ανθρώπους που λαμβάνουν ενεργά μέρος σε αυτές. Οι φορείς γνωρίζονται, συνδέονται μεταξύ τους και δημιουργούν σχέση που τους επιτρέπει την ανταλλαγή και την υποστήριξη. Επιπλέον, παρουσιάζεται η δουλειά ανθρώπων που έχει παραχθεί ή εφαρμοστεί κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων χρόνων και εμπλουτίζονται με καινούριες ιδέες, εμπειρίες και καλές πρακτικές.

«Γίναμε όλοι ένα»

Σύμφωνα με την κ. Προκοπίου, η επιτυχία της 11ης Πανελλήνιας Συνάντησης Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης στη Σύρο οφείλεται τόσο στον κοινοτικό προσανατολισμό της, που αποτελεί μία ακόμη κατάκτηση του Δικτύου και του τρόπου λειτουργίας του, όσο και στην καλή ατμόσφαιρα που διαμορφώθηκε από τους οργανωτές.

«Το μέγεθος της Σύρου ενίσχυσε τη συνοχή που ήδη υπήρχε. Ήμασταν όλοι σ’ έναν μικρό τόπο και συναντιόμασταν, όπου κ αν πηγαίναμε. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν κα τα παιδιά από το Serious και το Runaway.gr που οργάνωσαν τη Συνάντηση, συμπλέοντας μαζί μας. Κανείς δεν είχε την αίσθηση ότι υπάρχει από πίσω μια εταιρεία που οργανώνει, αλλά μια ομάδα και αυτό βοήθησε πάρα πολύ στο να διαμορφωθεί αυτό το μοναδικό κοινοτικό κλίμα, με το οποίο συντονίστηκαν τόσο οι ομιλητές και οι σύνεδροι, όσο και άνθρωποι που δεν είναι μέλη του Δικτύου».

Καταλήγοντας, η κ. Προκοπίου αναφέρθηκε και στην άψογη συνεργασία μεταξύ της Διοίκησης και της Επιστημονικής Ομάδας του Κέντρου Πρόληψης Θησέας, η οποία απέδωσε για μία ακόμη φορά «καρπούς».

Πρόσω ολοταχώς για Κρήτη

Με το τέλος των εργασιών, η Ολομέλεια του Πανελλήνιου Δικτύου Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης παρέδωσε τη σκυτάλη για τη διοργάνωση της επόμενης Πανελλήνιας Συνάντησης Φορέων Πρόληψης στο ΚΕΣΑΝ - Κέντρο Πρόληψης Ηρακλείου Κρήτης. Οι φορείς θα συμπλεύσουν για 12η φορά, ταξιδεύοντας σ’ ένα επίσης φιλόξενο νησί και σ’ ένα Κέντρο που χρόνια τώρα συμμετέχει συστηματικά, ενεργά και ουσιαστικά στις δράσεις και τη λειτουργία του Δικτύου.