Έναρξη της νέας προσκοπικής περιόδου στο νησί της Σύρου

Μια δραστηριότητα που έχει γίνει τρόπος ζωής

Αύξηση σημειώνεται στον αριθμό των παιδιών που ενδιαφέρονται να ενταχθούν από φέτος στη μεγάλη και φιλόξενη οικογένεια των Προσκόπων της Σύρου.

Το περασμένο Σάββατο, τα δραστήρια μέλη του Σώματος πραγματοποίησαν τις πρώτες τους συναντήσεις στην Πλατεία Μιαούλη.

Υπενθυμίζεται πως, κατά την τρέχουσα προσκοπική περίοδο, εκτός από την Αγέλη των Λυκοπούλων, την Ομάδα των Προσκόπων και την Κοινότητα των Ανιχνευτών θα λειτουργήσει επίσης το 2ο Σύστημα Προσκόπων Ποσειδωνίας.

Οι συναντήσεις του νέου συστήματος με έδρα την Έπαυλη Τσιροπινά θα ξεκινήσουν μέσα στον επόμενο μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά φέτος το 1ο Σύστημα Προσκόπων Σύρου με έδρα το Σούπερ Μάρκετ Βιδάλης και το 4ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Σύρου με έδρα την Προσκοπική Εστία θα συλλειτουργήσουν, λόγω της έλλειψης ενηλίκων στελεχών.

Μια μεγάλη αγκαλιά για όλους

«Όποιος ενήλικας επιθυμεί να γίνει στέλεχος των προσκόπων του νησιού μας, ας μη διστάσει να απευθυνθεί σε εμάς για να ζήσει την εμπειρία και την ικανοποίηση που ζούμε και εμείς όλα αυτά τα χρόνια, όντας βαθμοφόροι», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο Περιφερειακός Έφορος Κυκλάδων, Νεκτάριος Αλυφαντής. Πρόσθεσε δε ότι, ο εθελοντισμός δεν είναι υποχρεωτικός. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν δοκιμαστικά στις προσκοπικές δράσεις και να κρίνουν οι ίδιοι εάν αυτό που κάνουν τους εκφράζει. Το ίδιο συμβαίνει και με τα μικρά μέλη. «Μέχρι τα παιδιά να αποφασίσουν εάν ο προσκοπισμός τους αρέσει, οι γονείς δεν είναι υποχρεωμένοι να κάνουν εγγραφή, να πληρώσουν συνδρομή ή να πάρουν τη στολή τους. Μόλις αυτά συμφωνήσουν, προχωράμε περαιτέρω στην εγγραφή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλυφαντής.

Εγγραφές θα πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Τα Λυκόπουλα (μαθητές Α’-Ε’ Δημοτικού) πραγματοποιούν τις συναντήσεις τους κάθε Σάββατο στα σκαλάκια του Δημαρχείου Σύρου – Ερμούπολης (16:30-18:00), ενώ στη συνέχεια, από 18:30 έως 20:30, αναλαμβάνουν δράση οι Πρόσκοποι (παιδιά από Στ' Δημοτικού έως Γ' Γυμνασίου). Από την άλλη, οι Ανιχνευτές (μαθητές Λυκείου) καθορίζουν οι ίδιοι το πρόγραμμά τους, δεδομένου ότι υπάρχει μία ελεύθερη διαδικασία για το πότε και πού θα κάνουν τις συναντήσεις τους.

Πριν από δύο εβδομάδες ξεκίνησαν και οι συναντήσεις του 1ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Μυκόνου, όπου επίσης καταγράφεται αύξηση των μελών, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για την επαναλειτουργία του 1ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων της Κύθνου, το οποίο θα δραστηριοποιηθεί μετά το τέλος της τουριστικής σεζόν.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι, το 2020 οι Έλληνες Πρόσκοπο συμπληρώνουν 110 χρόνια ζωής, εθελοντισμού και προσφοράς στο παιδί και την ελληνική κοινωνία. Αντίστοιχη επέτειο θα γιορτάσει μετά από δύο χρόνια και η Σύρος επ’ ευκαιρίας των 110 ετών του προσκοπισμού στις Κυκλάδες.