Ομιλία του Δρ. Στέφανου Χανδακά στο Πνευματικό Κέντρο Σύρου – Ερμούπολης για το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας

Μείζον εμπόδιο για την ευημερία και την ανάπτυξη

Οι διαφορετικές αιτίες της υπογεννητικότητας ανά γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας, καθώς και το εγχείρημα της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας HOPEgenesis για την ανατροπή του φαινομένου και τη σταδιακή αύξηση του πληθυσμού της χώρας παρουσιάστηκαν στο κοινό της Σύρου από τον Δρ. Στέφανο Χανδακά.

Η ομιλία του Μαιευτήρα – Γυναικολόγου – Ενδοσκοπικού Χειρουργού και προέδρου της Πρόεδρος της HOPEgenesis με τίτλο «Η δημογραφική κρίση στην Ελλάδα. Ένα μείζον εμπόδιο για την ευημερία και την ανάπτυξη» διοργανώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Σύρου – Ερμούπολης από τον Όμιλο Inner Wheel Σύρου.

Το κοινό καλωσόρισε η πρόεδρος του Ομίλου, Χριστίνα Παναγιωτοπούλου η οποία αναφέρθηκε συνοπτικά στις δράσεις της αμιγώς γυναικείας οργάνωσης που έχουν ως πρωταρχικό στόχο την ενίσχυση των δομών μέριμνας και υγείας στο νησί μας, την ανάπτυξη δεσμών φιλίας μεταξύ των μελών, αλλά και την διακριτική προσέγγιση και επίλυση προβλημάτων ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.

Υπενθύμισε μάλιστα πως, τον Απρίλιο του 2019 δόθηκε στον Όμιλο της Σύρου η ευκαιρία να διοργανώσει το 9ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο ‘Women for Europe”, με θέμα ‘Τα παιδιά οδηγούν την Ευρώπη στον 22ο αιώνα. Αποφασιστική προσήλωση στα δικαιώματα τους, το οποίο κατά κοινή ομολογία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Όπως τόνισε, η διοργάνωση και η φιλοξενία ενός τόσου σημαντικού γεγονότος στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, αποτέλεσε ιδιαίτερη τιμή για τον Όμιλο, αλλά και για το κάθε ένα μέλος ξεχωριστά.

Παροχή υπηρεσιών θεραπείας υπογονιμότητας σε 28 νησιά

Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο ομιλητής της βραδιάς, Στέφανος Χανδακάς ο οποίος αναφέρθηκε στο δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας, τα στατιστικά υπογεννητικότητας ανά Νομό, τον σκοπό της HOPEgenesis και τη χρηματοδότηση της εταιρίας από ιδρύματα που βοηθούν στην εκπλήρωση του στόχου της.

Η HOPEgenesis αναλαμβάνει την οικονομική στήριξη γυναικών που κατοικούν σε ακριτικά νησιά κι απομονωμένα ηπειρωτικά χωριά της χώρας κι επιθυμούν να τεκνοποιήσουν ή κυοφορούν ήδη. Από το 2015 έχει ωφελήσει πάνω από 260 οικογένειες, κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών με πολύ χαμηλές ή ακόμα και μηδενικές γεννήσεις ή αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων θανάτων. Στο πρόγραμμα της HOPEgenesis έχουν ενταχθεί 354 περιοχές, εκ των οποίων τα 317 είναι απομακρυσμένα ηπειρωτικά χωριά και τα 37 είναι ακριτικά νησιά της Ελλάδας. Επιπλέον η HOPEgenesis παρέχει υπηρεσίες θεραπείας υπογονιμότητας σε 28 νησιά, σε συνεργασία με μεγάλα κέντρα γονιμότητας της Ελλάδας, στοχεύοντας στην κάλυψη αναγκών των γυναικών που επιθυμούν να κυοφορήσουν αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας. Παράλληλα, δραστηριοποιείται στην προσπάθεια ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης (raise awareness) και εκπαίδευσης φορέων για το μείζον πρόβλημα του δημογραφικού, μέσω συνεχούς εκπόνησης ερευνών σε συνεργασία με κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα και διεξαγωγής παρουσιάσεων σε όλη την Ελλάδα.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αλίκη Λεονταρίτη, η εντεταλμένη σύμβουλος κοινωνικών θεμάτων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Αγγελική Πρίντεζη, ο Πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Ερμουπόλεως, Παναγιώτης Τζαναβάρης, η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, Χριστίνα Λιγοψυχάκη, η Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών & Φίλων Κυκλάδων, Δώρα Χαλκιά, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών, Χρήστος Τσαούσογλου, καθώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι, Ειρήνη Δράκου, Γιάννης Βρούτσης, Δημήτρης Κοσμάς.