Θεατρικό εργαστήριο για ΑμεΑ & ΑμεΕΕΑ στη Σύρο από τους nomades artcore

«ΑΜΕ!» στην καλλιτεχνική έκφραση

Έχοντας ήδη οικοδομήσει μία σταθερή σχέση με το δημιουργικό χορό μέσα από τη συμμετοχή τους στο εν λόγω εργαστήρι του Akropoditi DanceFest για άτομα με και χωρίς κινητικές αναπηρίες, τα μέλη του Συλλόγου Στήριξης ΑμεΑ & ΑμεΕΕΑ Κυκλάδων "Δικαίωμα" θα έρθουν σε επαφή με άλλη μία μορφή τέχνης.

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία, ο Σύλλογος και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συνδιοργανώνουν από 2 έως 14 Δεκεμβρίου 2019 ένα βιωματικό εργαστήριο θεάτρου για παιδιά και ενήλικες ΑμεΑ &ΑμεΕΕΑ, βασισμένο στο ομαδικό παιχνίδι.

Η δράση θα διεξαχθεί από την Πολιτιστική Θεατρική κολεκτίβα “nomades artcore”, η δράση της οποίας έγινε ευρύτερα γνωστή στους κατοίκους των Κυκλάδων μέσα από το ερευνητικό εργαστήρι θεάτρου για εφήβους με τίτλο «Σύνολο», που υλοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα στην Αμοργό, το Κουφονήσι, τη Σχοινούσα, τη Δονούσα και τη Νάξο.

Η ομάδα δημιουργήθηκε το 2011 με σκοπό τον επαναπροσδιορισμό του θεάτρου σε σχέση με τις άλλες τέχνες όπως επίσης και της σχέσης του με την κοινωνία και τον άνθρωπο. Με δεδομένο ότι η κοινωνία αποτελεί ένα ζωντανό οργανισμό που μετατοπίζεται αέναα, η κίνηση, η παρατήρηση, η αλλαγή και η σύνθεση είναι τα εργαλεία των μελών στο δρόμο της δημιουργίας. Μία από τις δράσεις των nomades artcore είναι η διεξαγωγή εργαστηρίων και σεμιναρίων σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες, μονοθεματικά, θεατρικά είτε βιωματικά με στόχο την έκφραση, την αυτοπαρατήρηση, την συνεργασία και την δημιουργία ομάδων ανά την Ελλάδα.

Ενεργοποίηση φαντασίας και σώματος

Η γνωριμία της ομάδας με το Σύλλογο «Δικαίωμα» έγινε στο πλαίσιο προγραμματισμένης συνάντησης φορέων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, υπό την αιγίδα της οποίας έχουν πραγματοποιηθεί θεατρικές παραστάσεις («Ο Βυσσινόκηπος», «Η Χώρα») και άλλες καλλιτεχνικές δράσεις του πυρήνα σε διάφορα νησιά των Κυκλάδων και κυρίως στην Αμοργό.

Το εργαστήριο θεάτρου για ΑμεΑ &ΑμεΕΕΑ με τίτλο «ΑΜΕ!» αποτελεί την πρώτη δράση της ομάδας στο νησί της Σύρου. Οι συμμετέχοντες θα παίξουν με στόχο την ενθάρρυνση στις προκλήσεις που θα προκύψουν, απαντώντας με αυτήν την συχνά καταφατική απάντηση: αμέ! Η φαντασία και το σώμα θα ενεργοποιηθούν μέσα από το παιχνίδι και το θέατρο, δίνοντας μια άλλη δυνατότητα στην έκφραση και την δημιουργία.

Η ώθηση που μπορεί να προσφέρει η τέχνη στο πεδίο της ζωής είναι το καλύτερο μέσω ενσωμάτωσης και ισότιμης συνύπαρξης μιας και μπορεί να καταργήσει τα στερεότυπα και να εφεύρει άλλους δρόμους επικοινωνίας.

Μέσα από οκτώ συναντήσεις, όσοι λάβουν μέρος, θα ταξιδέψουν με το σώμα, θα μιλήσουν με τα λόγια της φαντασίας, τον ήχο του συναισθήματος και τις εικόνες του νου, σε ένα σύμπαν που θα γεννηθεί από τις ανάγκες τις ομάδας. Οι συμμετέχοντες θα ξεπεράσουν μέσα από τους θεατρικούς κώδικες εμπόδια και να δημιουργήσουμε τις δικές μας εμπειρίες.  Οι τεχνικές που θα χρησιμοποιηθούν προέρχονται από το θέατρο του καταπιεσμένου, τεχνικές βιωματικού θεάτρου, physical theater, παραδοσιακά ομαδικά παιχνίδια, και τον κώδικα που αναπτύσσει η ομάδα τα τελευταία χρόνια, μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα που κάνει.  Το εργαστήριο συντονίζουν ο Πέτρος Ρούσσος, και ο Γιάννης Σιούτης.

Τα παιδιά θα παρουσιάσουν το αποτέλεσμα της δουλειάς τους το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 17:30 στο ΚΑΠΗ Ερμούπολης, όπου θα διεξαχθεί ένα μέρος του εργαστηρίου. Μαθήματα θα πραγματοποιηθούν και στο χώρο του ΚΔΑΠ ΜΕΑ.