Ένταξη της Σαντορίνης στη μεγάλη οικογένεια των Προσκόπων – Λειτουργία του 1ου Συστήματος Θήρας τον προσεχή Σεπτέμβρη με 13 βαθμοφόρους και 15μελη Ε.Κ.Σ

Ένα νέο προσκοπικό σύστημα ξεκινά στις Κυκλάδες

Χαρά και ανυπομονησία για την επανέναρξη των δια ζώσης συναντήσεων

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη δια ζώσης υλοποίηση των προσκοπικών δραστηριοτήτων, που πριν από έξι περίπου μήνες, διακόπηκαν στο πλαίσιο των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας και τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Από ώρα σε ώρα αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων που θα σημάνει το πράσινο φως και θα ανοίξει το δρόμο σε παιδιά και βαθμοφόρους για να ανταμώσουν και να συνεχίσουν από κοντά την εκπαίδευση, το παιχνίδι και το σημαντικό κοινωνικό έργο τους.

Ωστόσο, όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, με την επιμονή, το κέφι και το μεράκι των Ενηλίκων Στελεχών σε όλη την Ελλάδα, συνεχίστηκε η προσκοπική δραστηριότητα εξ αποστάσεως και διατηρήθηκε ζωντανή τόσο η επαφή μεταξύ των μελών, όσο και η προσμονή των παιδιά για την έναρξη των φυσικών συναντήσεών τους.

Ν. Αλυφαντής: «Προσκοπισμός μέσα από την οθόνη… δεν γίνεται»

Σε συνέντευξή του στην «Κοινή Γνώμη», ο Περιφεριακός Έφορος Κυκλάδων, Νεκτάριος Αλυφαντής καθιστά γνωστό ότι τα προσκοπικά τμήματα τόσο της Σύρου όσο και της Μυκόνου πραγματοποιούσαν διαδικτυακές συναντήσεις κάθε εβδομάδα. Στο πλαίσιο αυτό, διεξάγονταν διαγωνισμοί με αντικείμενο γενικές ή προσκοπικές γνώσεις, τα παιδιά ασχολούνταν με κατασκευές που στη συνέχεια παρουσιάζονταν μέσα από μικρά βίντεο και γενικότερα, οι βαθμοφόροι έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν για να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον.

«Παρόλα αυτά, είχαμε παιδιά που βαριόντουσαν να συμμετέχουν. Και είναι λογικό. Όταν όλες οι δραστηριότητες γίνονται από τον υπολογιστή (σχολείο, αγγλικά, κατηχητικό, πρόσκοποι), κάθεσαι όλη μέρα σε μία καρέκλα και αλλάζουν απλώς τα πρόσωπα και το αντικείμενο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Αλυφαντής, υπογραμμίζοντας ότι «προσκοπισμός από την οθόνη δεν γίνεται». Μολονότι υπάρχει προβληματισμός για πιθανές απώλειες μελών μετά από αυτή την περίοδο, ο Περιφερειακός Έφορος Κυκλάδων δηλώνει βέβαιος ότι μέχρι και τον προσεχή Σεπτέμβρη, τα κενά θα έχουν καλυφθεί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, η ακριβής ημερομηνία επανέναρξης θα εξαρτηθεί από τις επίσημες αποφάσεις της Πολιτείας αναφορικά με τις εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών, ωστόσο κατά πάσα πιθανότητα, τα μέλη των προσκοπικών συστημάτων θα δώσουν και πάλι ραντεβού από το Σάββατο 22 Μαΐου 2021.

Η Κεντρική Διοίκηση, προκειμένου να διευκολύνει τα Μέλη του Σ.Ε.Π. στη συμμετοχή τους στις δράσεις των Τμημάτων, έχει εξασφαλίσει και διαθέτει μέσω του Προσκοπικού Πρατηρίου αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους (self-tests) στην προνομιακή τιμή των 3,50 €/τεμάχιο, τους οποίους μπορούν να προμηθεύονται ατομικά τα Μέλη ή και ομαδικά τα Τμήματα/Συστήματα.

Επίσης, τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει ειδικότερη Ανακοίνωση αναφορικά με το πλαίσιο υλοποίησης των φετινών θερινών κατασκηνώσεων και μεγάλων δράσεων των Τμημάτων, το οποίο σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις θα περιλαμβάνει σαφώς λιγότερους αναγκαστικούς περιορισμούς από ό,τι το καλοκαίρι του 2020.

Από την πλευρά του, ο κ. Αλυφαντής εξηγεί μέσω της «Κοινής Γνώμης» ότι στην περίπτωση που ισχύσουν τα ίδια μέτρα με αυτά του 2020 (ένα παιδί ανά σκηνή, αποστάσεις, μη ανταλλαγή αντικειμένων κλπ.) θα είναι αδύνατη η πραγματοποίηση των καλοκαιρινών κατασκηνώσεων στις Κυκλάδες. «Ο προβληματισμός μας έγκειται στο γεγονός ότι τα νησιά μας δε διαθέτουν τόσο μεγάλη δύναμη βαθμοφόρων για να στηρίξουν μία κατασκήνωση με αυτές τις προδιαγραφές».

«Οι Κυκλάδες είναι το παρθένο έδαφος του προσκοπισμού»

Πέρα από την πολυαναμενόμενη έναρξη των δια ζώσης δραστηριοτήτων, η προσοχή των Προσκόπων των Κυκλάδων έχει στραφεί και σε άλλο ένα μεγάλο γεγονός, τη δημιουργία του 1ου Συστήματος Προσκόπων Θήρας.

Τον Σεπτέμβριο του 2020, ο Έφορος Ανάπτυξης – Ανθρώπινου Δυναμικού της Γενικής Εφορείας επισκέφτηκε με δύο συνεργάτες του το νησί της Σαντορίνης και έκαναν διερευνητικές επαφές. Συγκεντρώθηκε μία ομάδα ανθρώπων που ήθελαν να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια και ξεκίνησαν εκπαιδεύσεις μέσω τηλεδιάσκεψης. Αυτή τη στιγμή, το Σύστημα της Θήρας έχει 13 βαθμοφόρους, μεταξύ των οποίων και η Συριανή Μαρία Μανούσου, παλαιότερο μέλος των προσκόπων της Σύρου, η οποία ζει και εργάζεται στη Σαντορίνη. «Η Μαρία ήταν ο πρώτος άνθρωπος με τον οποίο ήρθα σε επαφή και μας βοήθησε πολύ», αναφέρει ο Περιφερειακός Έφορος κ. Αλυφαντής.

Όπως εξηγεί, η πρώτη απόπειρα για την έναρξη προσκοπικής δραστηριότητας στο νησί της Σαντορίνης έγινε από έναν εκπαιδευτικό το 2019. Ο ίδιος απευθύνθηκε στους προσκόπους, παρέλαβε σχετικά έντυπα, αλλά εκτιμώντας πως δεν θα μπορούσε να το στηρίξει, εγκατέλειψε τις προσπάθειες. Όμως, στην πορεία βρέθηκαν ενδιαφερόμενοι και η σπίθα άναψε ξανά. «Κάθε Κυριακή, εγώ και ο Έφορος Ανάπτυξης, Δημήτρης Μανικής κάναμε εκπαιδεύσεις». Αρχηγός του Συστήματος Θήρας είναι ο Γιώργος Πρέκας, που μαζί με τους υπόλοιπους 12 βαθμοφόρους θα αναλάβουν την εκπαίδευση των παιδιών που θα εγγραφούν. Επιπλέον, συγκροτήθηκε σε Σώμα και η Επιτροπή Κοινωνικής Συμπαράστασης η οποία αποτελείται από 15 μέλη, μεταξύ αυτών ο Έπαρχος Θήρας και ο πρόεδρος εθελοντών Σαντορίνης. Οι δραστηριότητες των προσκόπων θα στεγαστούν σε μια ισόγεια αίθουσα 90 τ.μ. του Επαρχείου Θήρας, η οποία διαμορφώθηκε κατάλληλα με την πολύτιμη βοήθεια χορηγών. «Αυτή τη στιγμή περιμένουμε να τοποθετηθεί και η ταμπέλα. Γενικότερα, οι τοπικές αρχές στήριξαν πολύ το εγχείρημα και είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό», επισημαίνει ο κ. Αλυφαντής.

Αρχικός στόχος ήταν να πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του συστήματος τον περασμένο Μάρτιο, ωστόσο λόγω της πανδημίας, αυτό δεν κατέστη δυνατό. Η ενημέρωση για την εγγραφή μελών θα γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα και οι δραστηριότητες αναμένεται να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο 2021.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι πριν από τη δεύτερη φάση του lockdown ο Βοηθός Περιφερειακός Έφορος, Γιώργος Σταμούλης από το Σύστημα της Μυκόνου ταξίδεψε στην Άνδρο, όπου έκανε διερευνητικές επαφές για τη δυνατότητα ίδρυσης προσκοπικού συστήματος, αντίστοιχου με της Σαντορίνης. «Οι Κυκλάδες είναι το παρθένο έδαφος του προσκοπισμού, η περιφέρεια με τη μεγαλύτερη δυνατότητα ανάπτυξης. Οι βαθμοφόροι μας κάνουν εξαιρετική δουλειά. Συστήματα της Αθήνας δεν υλοποιούν τόσα προγράμματα όσα γίνονται στα νησιά μας», καταλήγει ο Περιφερειακός Έφορος Κυκλάδων.