Ωράριο Λειτουργίας του ΚΙΜΚΕΣ στην Άνω Σύρο

  • Δευτέρα, 9 Αυγούστου, 2021 - 06:31

Καθημερινά ανοικτό από τις 18:30 έως τις 21:30 θα είναι μέχρι τις 31 Αυγούστου 2021 το Κέντρο Ιστορικών Μελετών της Καθολικής Επισκοπής Σύρου.

Το Κ.Ι.Μ.Κ.Ε.Σ. ιδρύθηκε τον Οκτώβρη του 1986 από τον Eπίσκοπο Φραγκίσκο Παπαμανώλη και εγκαινιάστηκε την 1η Ιουλίου 1987 στους χώρους του πρώην ιεροσπουδαστηρίου που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του εκκλησιαστικού συγκροτήματος Αγίου Γεωργίου – Άνω Σύρου. Σκοπός του είναι η συλλογή, μελέτη, αξιοποίηση και προβολή των ιστορικών πηγών σχετικά με την πνευματική κληρονομιά της Σύρου και των Κυκλάδων.

Το αρχειακό υλικό που φυλάσσεται σε ειδικούς χώρους του Κέντρου περιλαμβάνει: το Αρχείο των Καθολικών Επισκοπών Σύρου και Θήρας καθώς και τμήματα του Αρχείου της Κοινότητας και του Δήμου ΄Ανω Σύρου την περίοδο της Tουρκοκρατίας και του ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους (16ος – 19ος αι.) και μας παρέχει, ως ιστορική πηγή, στοιχεία σχετικά με το νησί και πριν τη γέννηση της Ερμούπολης.

Οι επισκέπτες μπορούν να βρουνέγγραφα ιστορικά, εκκλησιαστικά, επιτροπικά καθώς και ορισμένα που αφορούν τη διοίκηση του νησιού από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα, Μικρές και μεγάλες στιγμές από την καθημερινή ζωή των κατοίκων της Σύρας στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, σπάνιες εκδόσεις από τον 16ο έως των 18ο αιώνα από διάφορα σημαντικά τυπογραφεία της Ευρώπης αλλά και γεωγραφικοί χάρτες της Ελλάδας, των Κυκλάδων και της Σύρου όπως τότε είχαν χαρτογραφηθεί. Εκκλησιαστικά κειμήλια και άλλα αντικείμενα, εργαλεία και έργα θρησκευτικής ζωγραφικής είναι πολλά επίσης από τα εκθέματα.