Έκθεση σχετικά με τον αντίκτυπο των δράσεων που υποστηρίζει εδώ και τρία χρόνια, εξέδωσε το Cyclades Preservation Fund

«Η αλλαγή απαιτεί χρόνο»

Η επίδραση των δράσεων που στηρίζονται από το Cyclades Preservation Fund, αναλύονται σε σχετική έκθεση του Ιδρύματος, όπου γίνεται αναφορά και για τις προτεραιότητες του CPF στο άμεσο μέλλον.

Το Ίδρυμα για την προστασία και διατήρηση του περιβάλλοντος στις Κυκλάδες, Cyclades Preservation Fund, έχει στηρίξει, τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο υποστήριξης συνεργασιών και συνεργειών μεταξύ φορέων, εκατοντάδες περιβαλλοντικές δράσεις στα νησιά των Κυκλάδων. Μέσω της τελευταίας του έκθεσης, μετριέται ο αντίκτυπος των δράσεων που έχει στηρίξει από το 2018 και έπειτα, ενώ παράλληλα δίνεται και το στίγμα, σχετικά με τις προτεραιότητες που τίθενται για το επόμενο διάστημα.

Ολόκληρη η έκθεση βρίσκεται διαθέσιμη για όλους στην ιστοσελίδα του Cyclades Preservation Fund.

Ιδιαίτερα θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και «επένδυση» στο μέλλον

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του CPF, οι δράσεις που στηρίζονται, επιλέγονται είτε επειδή έχουν άμεσο αποτέλεσμα στην προστασία και διατήρηση του περιβάλλοντος, είτε επειδή έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, είτε, σε ορισμένες περιπτώσεις, και για τα δύο.

Οι δράσεις με άμεσο αντίκτυπο, έχουν κατηγοριοποιηθεί σε δραστηριότητες χαμηλού, μεσαίου ή υψηλού αντίκτυπου, ανάλογα με τον τύπο, την κλίμακα και την περιοχή εφαρμογής τους. Στην έκθεση διαπιστώνεται, ότι περισσότερο από το 40% του προϋπολογισμού που διατίθεται για έργα με άμεσο αντίκτυπο, δημιουργεί μεσαίο ή υψηλό θετικό αντίκτυπο.

Πολλά από τα έργα που στηρίζονται από το Ίδρυμα είναι πολύπλοκου χαρακτήρα και περιλαμβάνουν μια σειρά από διαφορετικές αλλά αλληλένδετες δραστηριότητες με δυνατότητα δημιουργίας διαφορετικών τύπων επιπτώσεων. Τα περισσότερα από τα έργα που παράγουν άμεσα θετικά περιβαλλοντικές επιπτώσεις, έχουν επίσης τη δυνατότητα παράγουν πρόσθετο θετικό αντίκτυπο στο μέλλον, με πάνω από το 60% αυτών να έχουν τη δυνατότητα να παράγουν μεσαίες και υψηλές θετικές επιπτώσεις. Αυτό σημαίνει πως περίπου το 64% του προϋπολογισμού του CPF που διατίθεται σε δράσεις παράγει άμεσο θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο που έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει επιπλέον μεσαίες και υψηλές θετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο μέλλον.

Επίσης έχουν αξιολογηθεί τα έργα που έχουν τη δυνατότητα (μόνο) να δημιουργήσουν μελλοντικές θετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, π.χ. εκείνα τα έργα που επικεντρώνονται στην οικοδόμηση μιας βάσης και ορμής μέσα στις κοινότητες που θα τους επιτρέψουν να ασχοληθούν με την προστασία και διατήρηση του περιβάλλοντος στο μέλλον.

Περαιτέρω διαπιστώθηκε, ότι περισσότερο από το 95% των έργων και σχεδόν το 99% του προϋπολογισμού που διατίθεται σε έργα με πιθανές έμμεσες επιπτώσεις μπορεί να δημιουργήσουν μεσαίο ή υψηλό θετικό αντίκτυπο στο μέλλον, π.χ. μέσω δραστηριοτήτων όπως η ανταλλαγή γνώσεων, η ευαισθητοποίηση και η εκπαίδευση, που πραγματοποιούνται σήμερα.

Όσον αφορά στο αν αυτές οι θετικές επιπτώσεις θα γίνουν εμφανείς σύντομα, η έκθεση διαπιστώνει, ότι ένας προϋπολογισμός ύψους σχεδόν 100.000 € αναμένεται να δημιουργήσει υψηλό ή μεσαίο αντίκτυπο σε βραχυπρόθεσμο ή μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, κάτι που μεταφράζεται ως στήριξη των δράσεων αυτών την κατάλληλη στιγμή.

Έχουν επίσης υποστηριχθεί και συνεχίζουν να υποστηρίζονται πρωτοβουλίες με ακόμη πιο δύσκολους στόχους, προκειμένου να ξεκινήσει η θετική αλλαγή αργά και σταθερά. Οι πρωτοβουλίες αυτές επιλέχθηκαν ως μέρος της οραματικής προσέγγισης του Ιδρύματος για μια ευρύτερη αλλαγή που είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Έχει χορηγηθεί προϋπολογισμός άνω των 60.000 € σε τέτοιες πρωτοβουλίες, με πιθανότητα υψηλού ή μεσαίου αντίκτυπου σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Η στοχοθεσία για το μέλλον

Η έκθεση επισημαίνει, ότι οι παγκόσμιες προκλήσεις του 2020 έχουν σταματήσει σημαντικά την πρόοδο πολλών έργων που υποστηρίζει το Ίδρυμα. Ορισμένες δραστηριότητες διακόπηκαν εν αναμονή καλύτερων και ασφαλέστερων συνθηκών. Οι καθυστερήσεις ήταν πιο εμφανείς όταν η ανθρώπινη αλληλεπίδραση και η φυσική παρουσία είναι επιτακτική για την επιτυχία του έργου, όπως εκπαιδευτικές δραστηριότητες εντός σχολείων και εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης του κοινού.

Στο πλαίσιο αυτό, υπήρξε συνεργασία με τους υποστηρικτές του Ιδρύματος ώστε να προσαρμοστούν έργα όπου είναι δυνατόν και να αποκατασταθούν τα χρονοδιαγράμματα έργων. «Είμαστε τώρα στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ότι στο 1ο εξάμηνο του 2021 τα περισσότερα από τα έργα μπόρεσαν να ξεκινήσουν εκ νέου», τονίζεται.

Ήδη, περίπου 290 μαθητές δημοτικού έχουν μάθει για την κομποστοποίηση οργανικών αποβλήτων μέσω ενός συστήματος που εγκαταστάθηκε στο σχολείο τους, 150 μαθητές δημοτικού έχουν μάθει τόσο για την αξία όσο και για τους κινδύνους της χρήσης πλαστικών, και 20 μαθητές δημοτικού έχουν συμμετάσχει στην ανάπτυξη χαρτογράφησης για κινητά εφαρμογές για την προώθηση της ομορφιάς των νησιών τους.

Μια αεροπορική έρευνα 675 χιλιομέτρων, μετά από 141 αναφορές για κητοειδή από πολίτες, πραγματοποιήθηκε για να καταγράψει την παρουσία δελφινιών στις Κυκλάδες και 11 νησιά είναι έτοιμα να υποδεχτούν και να προβάλλουν 4 περιβαλλοντικές ταινίες για την ευαισθητοποίηση των τοπικών πληθυσμών. Δόθηκαν 1600 επαναχρησιμοποιήσιμα σετ μαχαιροπίρουνα σε 16 τοπικές ενώσεις γυναικών σε 13 νησιά για να αποτρέψουν τη χρήση πλαστικών μιας χρήσης κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων και έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 10 τόνοι θαλάσσιων απορριμμάτων, το 60% των οποίων ήταν ανακυκλώσιμο και προωθήθηκε σε μονάδες ανακύκλωσης.

«Καθώς προχωράμε προς το 2021, συνεχίζουμε με τον ίδιο ενθουσιασμό, αξίες και επιμονή να κάνουμε περισσότερα και να τα κάνουμε καλύτερα. Είμαστε περήφανοι για τα επιτεύγματά μας και θέλουμε να κάνουμε περισσότερα», τονίζεται από την πλευρά του CPF.

Στην κατεύθυνση αυτή θα συνεχιστεί:

  • Πρωτίστως η υποστήριξη βασικών δράσεων και των τοπικών κοινοτήτων, που καθορίζουν ουσιαστικά τη διαδικασία χρηματοδότησης και τις προτεραιότητες του Ιδρύματος
  • Η απονομή προτεραιότητας σε δραστηριότητες που έχουν θετικές περιβαλλοντικές και κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις
  • Η ευελιξία και εγγύτητα στους υποστηρικτές του CPF
  • Η ανάπτυξη του Δικτύου συνεργειών και συνεργασιών για το κυκλαδίτικο περιβάλλον

Για το μέλλον, έμφαση θα δοθεί ιδιαίτερα στους παρακάτω τομείς:

  • Υποστήριξη των δικαιούχων για τον εντοπισμό, την αναγνώριση και την αναφορά των επιπτώσεων των δράσεών τους
  • Παρακολούθηση της προόδου των έργων για την υποστήριξη των δικαιούχων στη δημιουργία ρεαλιστικών και προσαρμόσιμων χρονοδιαγραμμάτων και στη διαχείριση των κινδύνων
  • Υποστήριξη της δικτύωσης και της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών με την επέκταση του επιτυχημένου φόρουμ των Νησιωτών για τοπικούς περιβαλλοντικούς πρωταθλητές σε άλλους ενδιαφερόμενους φορείς μέσω μιας νέας πλατφόρμας.

Όπως καταλήγει η έκθεση του CPF, «γνωρίζουμε καλά - και το επιβεβαιώνουμε ξανά και ξανά - ότι η αλλαγή απαιτεί χρόνο. Τα αποτελέσματα της εργασίας μας δεν είναι πάντα ορατά αμέσως, αλλά επιλέγουμε να φυτέψουμε σπόρους που μπορούν να αναπτυχθούν εγκαίρως για να πρασινίσουν οι Κυκλάδες μακροπρόθεσμα».

Ετικέτες: