“ΕΜΠΡΟΣ” ΞΑΝΘΗΣ

“Μπάζει” η αντιπλημμυρική θωράκιση στο Δέλτα του Νέστου

Απαιτούνται έργα καθαρισμού και ενίσχυσης των αναχωμάτων – Πρόβλημα και οι κατολισθήσεις στο ορεινό οδικό δίκτυο
  • Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου, 2021 - 06:23

Πρόληψη – Αντιμετώπιση – Αποκατάσταση, είναι οι τρεις πυλώνες των επιχειρησιακών σχεδίων της Πολιτικής Προστασίας και το τρίπτυχο καλύπτει όλα τα στάδια ανάπτυξης και καταστολής ενός φαινομένου με κύριο ζητούμενο την ασφάλεια και την περιφρούρηση της ανθρώπινης ζωής. Στο πλαίσιο αυτό τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει βήματα τόσο σε θεσμικό όσο και συντονιστικό και επιχειρησιακό επίπεδο προκειμένου ο κρατικός μηχανισμός να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Σε τοπικό επίπεδο έχει αναπτυχθεί μια τεχνογνωσία σχετικά με τις πιο «ευάλωτες» περιοχές σε σχέση με τα φαινόμενα και την εποχή που λαμβάνουν χώρα και κάθε χρόνο επικαιροποιούνται οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει από τους δήμους ή την περιφέρεια. Σ’ αυτό αποσκοπούν και οι συσκέψεις που πραγματοποιούνται στην αρχή κάθε σαιζόν από τον Συντονιστικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας με την συμμετοχή όλων των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

Τα «ευάλωτα» σημεία του νομού: κατολισθήσεις στα ορεινά – πλημμύρες στο Νέστο στα πεδινά

Αναφερόμενος στα πιο «ευάλωτα» σημεία του νομού μας κατά την χειμερινή περίοδο ο προϊστάμενος του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ξάνθης κ. Στάθης Βαφειάδης επεσήμανε: α) τα φαινόμενα κατολισθήσεων που συμβαίνουν στο ορεινό οδικό δίκτυο ιδιαίτερα στην περιοχή των Θερμών καθώς εγκυμονούν μεγάλο κίνδυνο για τους διερχόμενους οδηγούς β) τα πλημμυρικά φαινόμενα ιδιαίτερα στην περιοχή του Δέλτα του Νέστου Δασοχώρι, Ηλιόπετρα κ.λ.π.

«Τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής έχουμε έντονα φαινόμενα. Έτσι ο μεγάλος όγκος της βροχής προκαλεί τις κατολισθήσεις στα ορεινά και τις πλημμύρες στον κάμπο. Πρέπει να ληφθούν μέτρα. Να γίνουν έργα ενίσχυσης και προφύλαξης με δίχτυα στις κατολισθήσεις ώστε να μην κινδυνεύουν οι διερχόμενοι οδηγοί αλλά και να γίνουν έργα καθαρισμού και ενίσχυσης των αναχωμάτων στον Νέστο. Επίσης επιβάλλεται καθαρισμός των ρεμάτων. Πέρσι καθαρίστηκε το ρέμα της Σάρδεων ενώ έχουν γίνει μια σειρά από αντιπλημμυρικά έργα στον Κόσυνθο από την περιφέρεια και δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα ο Κόσυνθος για την Ξάνθη. Έχουμε ήδη αποστείλει έγγραφο στους δήμους να εντοπίσουν τις περιοχές όπου παρατηρούνται προβλήματα ώστε να προετοιμαστούμε κατάλληλα για κάθε περίπτωση. Στην προσεχή σύσκεψη θα συζητήσουμε όλα αυτά και θα γίνει ο συντονισμός».

Ετοιμότητα στον δήμο Ξάνθης με τα τρία επιχειρησιακά σχέδια για έκτακτα φαινόμενα

Κληθείς να εντοπίσει τα «ευάλωτα» σημεία του δήμου Ξάνθης ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων και υπηρεσιών και αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία κ. Γιάννης Ζερενίδης, ανέφερε πως ο δήμος έχει εκπονήσει τρία επιχειρησιακά σχέδια που καλύπτουν όλο το φάσμα της δράσης σε περιπτώσεις ακραίων φαινομένων. Είναι το σχέδιο «Ιόλαος» για δυνατούς ανέμους, το σχέδιο «Δάρδανος» για τις πλημμύρες και το σχέδιο «Εγκέλαδος» για τους σεισμούς.

Μαριάννα Ξανθοπούλου