Το πρόγραμμα “Pick the Alien” στην Πάρο

  • Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου, 2022 - 06:18

Έναν εναλλακτικό τρόπο κατανάλωσης θαλασσινών θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Πάρου το Σαββατοκύριακο 22 με 23 Οκτωβρίου. Το πρόγραμμα “Pick the alien”, που διοργανώνεται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία για την προστασία των υδάτων οικοσυστημάτων iSea, κλείνει 3 χρόνια δράσεων και τώρα φτάνει και στο νησί της Πάρου. Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση στην Δημοτική Αίθουσα Νηρέας στη Νάουσα (17:00-18:30) και την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί γαστρονομική εκδήλωση στην πλατεία της Μαντώ Μαυρογένους (19:00-21:00).

Όσοι επισκεφτούν την εκδήλωση θα μπορέσουν να δουν από κοντά την παρασκευή εναλλακτικών πιάτων αλλά και να καταναλώσουν τα βρώσιμα θαλάσσια ξενικά είδη και παράλληλα να γνωρίσουν τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να συμβάλλουν και οι ίδιοι στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, αλλάζοντας κάποιες από τις συνήθειες τους αλλά και κάποιες από τις επιλογές θαλασσινών που βάζουν στο τραπέζι τους.

Στόχος του προγράμματος

Τα θαλασσινά που επιλέγουμε για να καταλήξουν στο πιάτο μας μπορεί να αποτελούν μέρος της  λύσης για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας. Η iSea ήδη από το 2019 προωθεί την κατανάλωση βρώσιμων θαλάσσιων ξενικών ειδών με στόχο τη μείωση του πληθυσμού τους και τη μείωση των επιπτώσεων από την εξάπλωσή τους στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Φέτος το πρόγραμμα αλλάζει και διευρύνεται, περιλαμβάνοντας ένα μεγάλο αριθμό δράσεων σε όλη τη χώρα. Στόχος αποτελεί η προώθηση της κατανάλωσης των ξενικών ειδών που ταυτόχρονα θα συνδυάζεται με την αντικατάσταση εμπορικών αυτόχθονων ειδών που οι πληθυσμοί τους μειώνονται μέσα από τη δημιουργία μιας συμμαχίας όλων των εμπλεκομένων (αλιέων, ιχθυοπωλείων, εστιατορίων). Όλες οι δράσεις θα συμβάλουν στον σκοπό δημιουργίας  μιας ισχυρής συμμαχίας μεταξύ των εμπλεκομένων με στόχο την προώθηση της υπεύθυνης κατανάλωσης  θαλασσινών και της αντικατάστασης των αυτόχθονων ειδών και ειδικά των ανώτερων θηρευτών με βρώσιμα ξενικά είδη συμβάλλοντας στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Το πρόγραµµα στοχεύει στην προώθηση της υπεύθυνης κατανάλωσης αλλά και στην ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού τόσο για τις επιπτώσεις από τα θαλάσσια ξενικά είδη, όσο και για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας µέσω των διατροφικών µας επιλογών.

Ενημερωτική εκδήλωση (Δημοτική Αίθουσα Νηρέας 22/10, 17:00-18:30)

Στο πλαίσιο της ενηµερωτικής εκδήλωσης, θα συµµετέχουν οµάδες που αποτελούν µέρος της αγοράς και της ζήτησης θαλασσινών και ψαρικών, όπως µάγειρες, αλιείς αλλά και καταναλωτές. Στο νησί της Πάρου θα πραγµατοποιηθούν συναντήσεις µε συλλόγους αλιέων, µαγείρων και ιδιοκτητών εστιατορίων και ξενοδοχείων, γαστρονοµική εκδήλωση για την προώθηση της κατανάλωσης ξενικών ειδών, ενηµερωτική εκδήλωση για την προώθηση της υπεύθυνης κατανάλωσης θαλασσινών, αλλά και της καταγραφής ατόµων ξενικών ειδών που εµφανίζονται στην περιοχή µε στόχο την επιστηµονική τους µελέτη και δράση αφαίρεσης ξενικών ειδών από τη θαλάσσια περιοχή της Νότιας Πάρου (παραλία Γλυφά και Τρυπητή). Για την ανωτέρω δράση και για όσα πρόκειται να πραγματοποιηθούν μελλοντικά έχει ενηµερωθεί και το Λιµεναρχείο Πάρου.

Γαστρονομική Εκδήλωση (Πλατεία Μαντώ Μαυρογένους 23/10, 19:00-21:00)

Κατά τη διάρκεια της γαστρονοµικής εκδήλωσης, θα υπάρχει συνεργασία µε τοπικούς σεφ µε σκοπό να µαγειρέψουν βρώσιµα ξενικά είδη, όπως λεονταρόψαρα (Pterois miles), γερµανούς/αγριόσαλπες (Siganus sp.), ξενικούς µακράκανθους αχινούς (Diadema setosum) και άλλα. Οι παρασκευές θα «εκτεθούν» ως finger-food για τους διερχοµένους οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιµάσουν τα βρώσιµα ξενικά είδη. Παράλληλα, εκπρόσωποι της iSea θα ενηµερώνουν τον κόσµο για το πρόγραµµα, τις επιπτώσεις των ξενικών ειδών και την υπεύθυνη

κατανάλωση θαλασσινών προϊόντων.

Τις συνταγές των εκδηλώσεων θα επιμεληθούν οι σεφ Αλέξανδρος Ουντίλα, Κώστας Αγγελόπουλος, Γιώργος Δόσπρας και o Μάριος Σαλταμάνης.

Οργάνωση των εκδηλώσεων

Οι δράσεις στην Πάρο πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του Δήμου Πάρου και του Αθλητικού Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου ΝΗΡΕΑΣ και η συμμετοχή θα είναι δωρεάν.

Το πρόγραµµα πραγµατοποιείται σε εθνικό επίπεδο κατά το τρέχον έτος και οι δράσεις που θα πραγµατοποιηθούν στο νησί της Πάρου υλοποιούνται από την περιβαλλοντική οργάνωση iSea σε συνεργασία µε το Τµήµα Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών του Πανεπιστηµίου Πατρών και του Πανεπιστήµιου του Plymouth, καθώς και µε τη χρηµατοδότηση και τη συνεργασία του Blue Marine Foundation, του Cyclades Preservation Fund, του Argolic Environment Foundation και του Ionian Environment Foundation.

Λίγα λόγια για την iSea

Η iSea αποτελεί μια ομάδα ανθρώπων με εμπειρία στην έρευνα και την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, με αγάπη για την φύση. Η σημαντικότερη κινητήρια δύναμη, για να δημιουργήσουν την οργάνωση iSea, είναι η δυνατή πίστη τους ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν εάν ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Η συλλογική εργασία ανθρώπων ειδικευμένων στο αντικείμενο της διαχείρισης του περιβάλλοντος αλλά και ανθρώπων με αγάπη για την προστασία του μπορεί να οδηγήσει σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Το υδάτινο περιβάλλον ως πολύτιμο αγαθό θα πρέπει να προστατεύεται και να αποκαθίσταται ώστε να διατηρείται η βιοποικιλότητα και να εξασφαλίζονται οι ζωτικές του λειτουργίες που συμβάλουν σε ένα καθαρό, υγιές και παραγωγικό περιβάλλον. Οι σκοποί της εταιρίας, οι οποίοι είναι αποκλειστικά κοινωφελείς και σε καμία περίπτωση κερδοσκοπικοί, είναι: α.) Η διατήρηση του φυσικού πλούτου των υδάτινων και παρακτίων οικοσυστημάτων με ιδιαίτερη έμφαση στην διατήρηση θεμελιωδών οικολογικών λειτουργιών και την προστασία της βιοποικιλότητας μέσω της επιστημονικής μελέτης των Θαλάσσιων οικοσυστημάτων της Μεσογείου. β.) Η μελέτη και προστασία των βιοτόπων και της άγριας χλωρίδας και πανίδας γ.) Η γενικότερη προστασία του περιβάλλοντος και περιβαλλοντική έρευνα, και δ.) Η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης με την προώθηση της αειφορίας του περιβάλλοντος και την προστασία και αποκατάσταση του περιβάλλοντος και του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας.

Η ομάδα δραστηριοποιείται σε 4 κύριους πυλώνες που συμβάλλουν στη αξιολόγηση της κατάστασης των υδάτινων οικοσυστημάτων και αυτοί είναι ο άνθρωπος και τα υδάτινα οικοσυστήματα, η επιστήμη των πολιτών, τα ευάλωτα είδη και τέλος τα υδάτινα απορρίμματα.

Ετικέτες: