Πεντηκοστή: Η χαρμόσυνη εορτή της Ορθοδοξίας

Την πιο μεγάλη και χαρμόσυνη εορτή της χριστιανοσύνης, με την οποία ολοκληρώνεται η περίοδος που άρχισε με το Τριώδιο, οδηγώντας σταδιακά στη λυτρωτική συνάντηση του ανθρώπου με τον Χριστό και το Άγιο Πνεύμα, γιορτάζει αύριο η Εκκλησία μας. Αναφερόμενη στο παγκόσμιο ιστορικό γεγονός της Πεντηκοστής, η κ. Αλεξάνδρα Φετουρή την Πεντηκοστή.

"Είναι παγκόσμιο ιστορικό γεγονός η γιορτή τη πεντηκοστής. Όλη αυτή η περίοδος που άρχισε με το Τριώδιο τελειώνει αύριο και σκοπό έχει να οδηγήσει σγτη λυτρωτικλη συνάντηση του ανθρώπου με το χριτό και το άγιο πνεύμα, που είναι η βαθιά ανάγκη του ανθρώπου να γνωρίσει ακριβώς και να ενωθεί με το άγιο πνεπυμα. Η Πεντηκοστή είναι ο σταθμός μεσα στον εκκλησιαστικό χρόνο σωτηρίας και συν'αντησης με το άγιο πνεύα,

Η εκκλησία γιορτάζει αύριο μία από τις αρχαιότερες εορτές της χριστιανοσύνης. Η γιορτή έχει βαθιές τις ρίζες από τους αρχαίους ακόμα χρόνους του Ισραήλ Κατά την παράδοση που ο Θεός έδωσε τις εντολές και το νόμο στο Μωησή πάνω στο όρος Σινά και τότε αυτ'ές οι εντολές δόθηκαν για να μπορέσουν οι άνθρωποι να ρυθμίζουν τις σχέσεις μεταξύ τους και εμ το Θεό, όταν δόθηκαν αυτές οι εντολές τότε το βουνό του Σινά έχει μια μεγάλη βοή, θόρυβο που όχι μόνο οι άνθρωποι φοβήθηκαν, αλλά και τα πουλιά και τα ζώα. Ο λόγος του Θεού είναι βροντή. Είναι αστρπή. Οι Εβραίοι μετά από 50 μέρες γιόρταζαν την Πεντηκοστήν τους για να ευχαριστήσουν τον Θεό πγια τις δωρεές που τους έδωσαν όλο αυτό τον καιρό.

Η Χριστιανική πεντηκοσυή γιορτάζεται κι αυτή 50 μέρες μετά από την ανάσταση του χριτού. Το χαρακτηριστικό της γιορτής αυτής είναι η κάθοδος του παρακλήτου, δηλαδή του αγίου πνεύματος όπως ακριβώς το είχε υποσχεθε'ί ο Χριστός στους μαθητές του. Αυτή η κάθοδος συνοδεύτηκε κι αυτή όπως και οι εντολές του Θεού με μια διαφορετική βοή που ακούστηκε σε όλη την περιοχή της Ιερουσαλήμ."