Πάνδημος εορτασμός του Αγίου Νικολάου στη Σύρο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου

«Σύρος, εμβληματικό κόσμημα του Πολιτισμού»

«Λάμπουσα ψηφίδα του απαράμιλλου μωσαϊκού του Αιγαίου και εμβληματικό κόσμημα του Πολιτισμού» χαρακτήρισε τη Σύρο ο Εξοχότατος Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την ηχηρή παρουσία του στις εορταστικές εκδηλώσεις μνήμης του Πολιούχου του νησιού, Αγίου Νικολάου.

Με κάθε επισημότητα και υψηλό αίσθημα σεβασμού σε όλους εκείνους που αφιέρωσαν τη ζωή τους στη θάλασσα, η πρωτεύουσα των Κυκλάδων τίμησε τον προστάτη των απανταχού ναυτικών, του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος με την καθολική συμμετοχή των τοπικών αρχών, αλλά και πλήθους πιστών.

Τις φετινές εκδηλώσεις λάμπρυνε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, αποδεχόμενος προθύμως την πρόσκληση της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου, την οποία ευεργέτησε κατά το παρελθόν, μέσω της καθοριστικής συμβολής του σε τρία σημαντικά έργα στην Ερμούπολη.

Ανήμερα της μεγάλης θρησκευτικής εορτής, τελέστηκε επίσημη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β’. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ, ενώ το «παρών» έδωσαν επίσης ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, του στρατού, του ναυτικού και των σωμάτων ασφαλείας.

Παρασημοφόρηση ενός ευεργέτη της Ι. Μητροπόλεως Σύρου

Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε η παρασημοφόρηση του κ. Παυλόπουλου από τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο, ο οποίος του απένειμε τον χρυσό σταυρό της Οσίας Μεθοδίας ως αντίδωρο και συμβολική έκφραση ευγνωμοσύνης για την προσφορά του στο νησί της Σύρου.

Στη σύντομη προσλαλιά του, ο Μητροπολίτης Σύρου αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της επίσκεψης του Εξοχότατου Προέδρου της Δημοκρατίας στο νησί, υπογραμμίζοντας ότι η Σύρος υποδέχεται με αισθήματα αγάπης, συγκίνησης, σεβασμού και χαράς τον προστάτη του δημοκρατικού πολιτεύματος, της πανελληνίου ενότητας, ομόνοιας και συναίνεσης.

«Σας υποδεχόμεθα όχι ως ξένο, αλλά ως οικείο, φίλο και ευεργέτη των Ιερών Ναών και των πνευματικών ιδρυμάτων της Ερμουπόλεως, την οποία έχετε τόσο προσφιλέστατα αποκαλέσει κοσμηματοθήκη του Αιγαίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, απηύθυνε εγκάρδιες ευχαριστίες στον κ. Παυλόπουλο για την καθοριστική συμβολή του, μέσω του προγράμματος «Θησέας» εις την ριζική ανακαίνιση του Πνευματικού Κέντρου, του ιστορικού Ιερού Μητροπολιτικού Ναού της Μεταμορφώσεως το 2007, το οποίο έκτοτε κατέστη εστία πνευματικών και κοινωνικών δράσεων, προβληματισμών και αναζητήσεων, της αναστηλώσεως και επισκευής των κωδωνοστασίων του Ιερού Ναού της Αναστάσεως το 2009 και της εσωτερικής αναγέννησης και εξωραϊσμού του Ι. Ναού Αγίου Δημητρίου.

«Πυξίδα ζωής για την άσκηση των καθηκόντων μου»

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι το εκκλησιαστικό κειμήλιο της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου θα τον συνοδεύει σαν ιερό φυλακτό αλλά ταυτόχρονα και σαν πυξίδα πορείας για την άσκηση των καθηκόντων του, όπως ταιριάζει σύμφωνα με τις αρχές της Χριστιανοσύνης. «Αρχές που για κάθε έναν από μας που ασκεί δημόσιο αξίωμα και ιδίως για μένα ως πρόεδρο της Δημοκρατίας, τις βρίσκουμε συμπυκνωμένες στο σημερινό απολυτικο του Αγίου Νικολάου, Κανόνα πίστεως καὶ εἰκόνα πραότητος, ἐγκρατείας Διδάσκαλον, ἀνέδειξέ σε τῇ ποίμνῃ σου, ἡ τῶν πραγμάτων ἀλήθεια· διὰ τοῦτο ἐκτήσω τῇ ταπεινώσει τὰ ὑψηλά, τῇ πτωχείᾳ τὰ πλούσια. Αυτό θα προσπαθήσω κατά τη διάρκεια της θητείας μου να αναδείξω για τον τόπο μας, για τον λαό μας».

«Ας αντιμετωπίσουμε τους πρόσφυγες με ανθρωπιά και αλληλεγγύη»

Επεσήμανε δε ότι ο Άγιος Νικόλαος συμβολίζει τον σεπτό Προστάτη της θάλασσας και της ναυτοσύνης, στην οποίαν τόσα πολλά οφείλει αλλά και από την οποίαν πολλά πάντα προσδοκά η Ιστορία μας και η Οικονομία μας. Παράλληλα, έδωσε το δικό του μήνυμα για τη διαχείριση και αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, ευχόμενος «με αφετηρία την φετινή γιορτή του Αγίου Νικολάου, να συνειδητοποιήσουν όλοι, ιδίως δε οι Εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η γειτονική Τουρκία, ότι οφείλουμε ν' αντιμετωπίσουμε την προσφυγική τραγωδία με όρους Ανθρωπισμού και Αλληλεγγύης, όπως ταιριάζει στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και να συμβάλουμε ενεργώς προκειμένου να κοπεί η ρίζα του κακού και να τεθεί τέλος στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, και συγκεκριμένα στην Συρία. Έτσι ώστε το Αιγαίο να γίνει ξανά η θάλασσα του φωτός και της ειρηνικής συνύπαρξης. Για να είναι η Σύρος παντοτινό κόσμημα πολιτισμού αλλά και εκφραστής του δυναμισμού της οικονομίας που θα μας εμπνέει να αντιμετωπίζουμε τις μεγάλες προκλήσεις των καιρών που έρχονται. Χρόνια πολλά, χρόνια καλά, χρόνια ευλογημένα».

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε πάνδημη λιτανεία της Ιεράς Εικόνος και του αποτμήματος εκ των ιερών λειψάνων του Αγίου Νικολάου, κατά την οποία αναπέμφθηκε δέηση υπέρ των ναυτιλλομένων. Η Λιτανεία συνεχίστηκε δια των οδών Ερμού και Πρωτοπαπαδάκη με κατεύθυνση την Πλατεία Κανάρη, όπου έγινε ρίψη στεφάνου στη θάλασσα, στη μνήμη των πνιγέντων ναυτικών από τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Την Λιτανεία πλαισίωσαν οι Φιλαρμονικές του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και του Πολεμικού Ναυτικού, το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, οι Πρόσκοποι Σύρου, σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, Σύλλογοι και Σωματεία, μαθητές Σχολείων όλων των βαθμίδων, ενώ πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και σκάφη του Λιμενικού Σώματος, των αλιέων, του Ναυτικού Ομίλου Σύρου και ιδιωτών απέδωσαν τιμές στο λιμάνι.

Ο εορτασμός ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα με μία πνευματική μουσική εκδήλωση εντός του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου, αφιερωμένη στα 10 χρόνια από την αδελφοποίηση των χορωδιών Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Ερμουπόλεως και Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Καρύκη Αθηνών. Στην εκδήλωση συμμετείχε επίσης η Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.