Ο Λόγος του Θεού από την Καθολική Εκκλησία

«Μην προσέχεις μόνο το σκουπιδάκι του άλλου»

  • Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, 2016 - 11:13

Τρεις σύντομες παραβολές και μία προτροπή με τις οποίες ο Ιησούς συνεχίζει τη μύηση των μαθητών του στο νόημα που επιθυμεί να δώσει στη ζωή τους, ώστε κι εκείνοι με τη σειρά τους να μετέχουν στην προώθηση της βασιλείας του Θεού μέσα στον κόσμο, αρχικά δίπλα του και έπειτα στη θέση Του με την έμπνευση του παναγίου Πνεύματος, εμπεριέχονται στο σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα που παρουσιάζει ο π. Γιάννης Μαραγκός.

Στην περικοπή του Ευαγγελιστή Λουκά, ο Ιησούς συνεχίζει τη διδασκαλία του στην πεδιάδα, λέγοντας: «Μπορεί ένας τυφλός να οδηγήσει έναν άλλον τυφλό; Δεν θα πέσουν κι οι δυο στο χαντάκι; Ένας μαθητής δεν μπορεί να είναι πάνω από το δάσκαλό του· όποιος όμως καταρτιστεί τέλεια, μπορεί να φτάσει το δάσκαλό του». «Γιατί βλέπεις το σκουπιδάκι στο μάτι του αδερφού σου και δε νιώθεις ολόκληρο δοκάρι που είναι στο δικό σου μάτι»; «Πώς μπορείς να λες στον αδερφό σου, “αδερφέ, άφησε να βγάλω το σκουπιδάκι από το μάτι σου”, όταν εσύ ο ίδιος δε βλέπεις ολόκληρο δοκάρι στο μάτι σου; Υποκριτή! Βγάλε πρώτα από το μάτι σου το δοκάρι και τότε θα δεις καθαρά και θα μπορέσεις να βγάλεις το σκουπιδάκι από το μάτι του αδερφού σου».

Όπως υπογραμμίζεται, ο Ιησούς Χριστός δεν είναι κάποιος καθηγητής που παραδίδει γνώσεις στους μαθητές του, οι οποίοι χάριν της μόρφωσης και του βιοπορισμού τον διάλεξαν και μπήκαν κάτω από την καθοδήγησή του. Ένας τέτοιος καθηγητής δεν επιθυμεί να μετέχει στη ζωή του μαθητή του. Βέβαια μπορεί να επηρεάσει τη ζωή του μαθητή, χωρίς όμως να είναι αυτός ο σκοπός του. Ο Ιησούς είναι ένας δάσκαλος που διδάσκει στους μαθητές του, που Εκείνος διάλεξε και τους μυεί τόσο στη διδασκαλία του, όσο και στη ζωή του. Περισσότερο από λόγια τους διδάσκει μοιραζόμενος τη ζωή μαζί τους και ό,τι αυτό συνεπιφέρει για τη ζωή του μαθητή. Ο μαθητής του Ιησού με τη σειρά του είναι αυτός που με τη ζωή του δίνει μαρτυρία για τη ζωή που έζησε με το δάσκαλό του, Ιησού Χριστό και την οποία συνεχίζει να ζει με την πίστη στην οποία είχε μυηθεί δίπλα στο δάσκαλό του. Μάλιστα, ο ίδιος προσπαθεί να ταυτίσει τη ζωή του με τη ζωή του Ιησού και να την κάνει δική του.