"Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή, οδός προς μία καινούργια ζωή"

  • Σάββατο, 4 Μαρτίου, 2017 - 09:03

Να αναπτύξουμε μία “σχέση υπεύθυνη και προσωπική” με τα βαθύτερα νοήματα της πίστης, μέσα από τον δρόμο και της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, μας καλεί η Ορθόδοξη Εκκλησία, στο πλαίσιο των εκπομπών “Μηνύματα Πίστεως” που πραγματοποιεί η Ιερά Μητρόπολη Σύρου με την πολύτιμη συνεργασίας της κ. Αλεξάνδρας Φετουρή.

Στη σημερινή διαδικτυακή παρουσία της, η ίδια αναφέρει τα ακόλουθα: “H Εκκλησία μας γιορτάζει την πίστη μας και αυτή η Κυριακή είναι η πρώτη των νηστειών και λέγεται της Ορθοδοξίας. Αυτή η πίστη των Ορθοδόξων, “αυτή η πίστη την οικουμένη εστήριξε”. Η Εκκλησία μας εκτός από την γιορτή της Ορθοδοξίας γιορτάζει ακόμη και την αναστήλωση των εικόνων και η ευαγγελική περικοπή μας μιλά για την πρώτη κλήση των πρώτων μαθητών του Ιησού Χριστού.

Είναι ανάγκη να καταλάβουμε γιατί τόσα πολλά μηνύματα αυτήν την πρώτη Κυριακή των νηστειών συνδέονται με τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή όπως είπαμε είναι μία πορεία προς το Πάσχα. Το Πάσχα μας δίνει ένα δώρο μίας καινούργιας ζωής. Αυτή η ζωή ανέτειλε πριν από 2.000 χρόνια από τον πανάγιο τάφο. Καλούμαι λοιπόν εγώ να την αποδεχθώ και να τη ζήσω. Αυτή τη νέα ζωή είναι ανάγκη και πρέπει να μάθω πώς θα τη ζήσω.

Σήμερα, η Εκκλησία αυτό ακριβώς γιορτάζει και θέλει να μου πει ότι πρέπει να τη ζήσω με την Ορθοδοξία και την ορθο-πραξία.

Με την ημέρα της πρώτης Κυριακής των νηστειών γίνεται κι ένας άλλος σύνδεσμος. Η κλήση των μαθητών. Ο Ιησούς Χριστός είναι ιδρυτής της Εκκλησίας μας, δεν έφτιαξε θρησκεία, Εκκλησία ίδρυσε. Και είναι η κεφαλή της Εκκλησίας. Εγώ λοιπόν ο άνθρωπος που είμαι το δημιούργημα αυτού του Θεού έχω υποχρέωση να γνωρίσω τον Δημιουργό μου. Να τον καταλάβω. Η Εκκλησία λοιπόν σήμερα προβάλλει το κάλεσμα των μαθητών για να καλέσει κι εμένα στην Ορθοδοξία. Στην πίστη ακριβώς αυτήν που έχω βαφτιστεί. Αυτή η Κυριακή είναι ένα κάλεσμα του Χριστού που γίνεται μέσα στους αιώνες κάθε χρόνο προς τον άνθρωπο για μία σωστή πίστη, την οποία βέβαια την πήραμε όπως ακριβώς την παρέλαβαν οι απόστολοι. Και πρέπει να ξέρουμε ότι αυτή η πίστη δεν είναι ανθρώπινη, είναι μία αποκάλυψη θεϊκή. Την παρέλαβαν οι μαθητές, την έδωσαν στους επόμενους. (...)”