Πίστη, προσευχή και νηστεία για τη μεταμόρφωση του Ανθρώπου

Μία ωδή στη δυνατή πίστη στο Θεό, επιφυλάσσει η Ευαγγελική Περικοπή της τέταρτης Κυριακής των Αποκρεώ, όπως επισημαίνει η υπεύθυνη του Κύκλου Μελέτης της Αγίας Γραφής, κ. Αλεξάνδρα Φετουρή.

Όπως αναφέρεται στο Ευαγγέλιο, ενώ ο Ιησούς βρισκόταν στο όρος Θαβώρ, μαζί με τρεις μαθητές του, για την Μεταμόρφωσή του, ένας Εβραίος πατέρας, φέρνει το πολύ άρρωστο παιδί του στους υπόλοιπους μαθητές του Χριστού, ευελπιστώντας σε ένα θαύμα. Ωστόσο, αφού ο Ιησούς δεν ήταν εκεί και το παιδί ήταν πολύ άρρωστο, οι μαθητές δεν κατάφεραν να το θεραπεύσουν. Φτάνοντας ο Ιησούς, βρήκε τον πατέρα με το άρρωστο παιδί και αντί να ρωτήσει τον πατέρα, ως Εβραίο, αν ήταν τηρητής του Νόμου, τον ρώτησε απλώς αν έχει πίστη. Τότε, ο πατέρας, απάντησε με προσευχή, “Κύριε, βοήθησε την πίστη μου να γίνει πιο μεγάλη”. Ο Ιησούς τότε, σήκωσε το παιδί από το χέρι και το παρέδωσε καλά στον πατέρα του, ενώ στους μαθητές, οι οποίοι τον ρώτησαν με απορία γιατί δεν κατάφεραν να το θεραπεύσουν εκείνοι, απάντησε, πως προκειμένου να γίνουν τέτοιες θαυματουργές πράξεις, χρειάζεται, εκτός από πίστη, προσευχή και νηστεία.

“Χρειάζεται στην ψυχή του ανθρώπου να υπάρχει και ένα προσοδοφόρο και γόνιμο έδαφος. Έτσι, παίρνουμε κι εμείς ένα μήνυμα από τα αυτά που είπε ο Κύριος. Θέλουμε κι εμείς να δούμε ένα θαύμα. Και το καλύτερο θαύμα που θέλουμε να δούμε, είναι να γίνουμε πνευματικοί άνθρωποι, να μεταμορφωθούμε. Και αυτό μπορεί εύκολα να γίνει, αν υπάρχει μέσα μας ένα προσοδοφόρο και γόνιμο έδαφος. Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή αυτό προσπαθεί να κάνει, γόνιμο το έδαφος της ψυχής μας, για να μπορέσουμε ακριβώς να δούμε το θαύμα”.