Ο Λόγος του Θεού κάθε Κυριακή από την Καθολική εκκλησία

"Η χαρά να κερδίσεις έναν αδελφό"

  • Σάββατο, 5 Σεπτεμβρίου, 2020 - 10:52

Τη σημασία της αδελφικής συνύπαρξης υπογραμμίζει η σημερινή ευαγγελική περικοπή, μέρος της μεγάλης ενότητας η οποία ασχολείται με το «πώς η κοινότητα των μαθητών του Ιησού θα πρέπει να αντιμετωπίζει τις καταστάσεις εκείνες που διαταράσσουν ή διατάραξαν την ειρηνική συμβίωση τους».

 Το ευαγγέλιο κατά Ματθαίον γράφει: «Τον καιρό εκείνο έλεγε ο Ιησούς στους μαθητές τους: Εάν ο αδελφός σου σφάλλει απέναντί σου, πήγαινε και κάνε του παρατήρηση, ενώ θα είστε οι δύο σας μόνοι. Αν σε ακούσει, κέρδισες τον αδελφό σου. Αν, όμως, δεν ακούσει, πάρε μαζί σου ακόμα ένα ή δυο άλλους, ώστε κάθε λόγος να επιβεβαιώνεται από το στόμα δυο ή τριών μαρτύρων. Αλλά, εάν τους παρακούσει, να τον αναφέρεις στην εκκλησία. Κι εάν παρακούσει και την εκκλησία, ας είναι για σένα ό, τι είναι ένας εθνικός και ένας τελώνης. Αλήθεια σας λέω: ό, τι κι αν δέσετε πάνω στη γη, θα είναι δεμένο και στον ουρανό. Και ό, τι λύσετε πάνω στη γη, θα είναι λυμένο και στον ουρανό. Πάλι, αλήθεια σας λέω: αν δυο, μεταξύ σας, συμφωνήσουν πάνω στη γη να ζητήσουν οποιοδήποτε πράγμα, θα τους γίνει από τον Πατέρα μου που βρίσκεται στους ουρανούς. Διότι, όπου βρίσκονται συναγμένοι δυο ή τρεις στο όνομά μου, εκεί είμαι κι εγώ ανάμεσά τους".

Όπως υπογραμμίζει ο π. Ιωάννης Μαραγκός, μέσα από τη διαδικτυακή παρουσία του, στο πρώτο άκουσμα της περικοπής εκείνο που μας εντυπωσιάζει, είναι η παραίνεση του Ιησού σ’ εκείνον που αισθάνεται θιγμένος, να μην αντιμετωπίζει τον άλλον ως εχθρό ή αντίπαλο αλλά ως αδελφό. Δηλαδή κάποιον με τον ίδιο μοιράζεται το ίδιο δώρο του Θεού, τη ζωή.

Αυτός που έσφαλε δεν είναι ο εχθρός αλλά ο αδελφός, τον οποίο ο θιγμένος το προσεγγίζει όχι ως ο τέλειος που έχει κάτι να επιδείξει, όχι ως το θύμα που θέλει αντίποινα για να αποκατασταθεί ο θιγμένος εγωισμού του,   αλλά ως ένας αδύναμος, ως ένας που με τη σειρά του έχει σφάλει και έχει συγχωρεθεί και έχει γνωρίσει τη χαρά της συγγνώμης  και της συμφιλίωσης και θέλει να κάνει κοινωνό αυτής της εμπειρίας και τον αδελφό του.